icon

Dá sa zvládnuť pôrod bez epidurálnej anestézie?

16. nov 2025

Som v 35 týždni tak už pomaličky na to začínam myslieť s bojím sa dať si epi. Dôvod je taký že od malička som mala problémy so kyfoskoliozou. V dospelosti som problémy síce nemala v tejto časti ale v drieku áno asi tak pól roka pred otehotnením. Najprv to začalo ishiasom a rok po ischiase som mala mravcenie v ľavej nohe a bolesť v drieku. Bola som 2x u ortopeda a 1x u neurológa a ani jeden neurobil MRI takze neviem či tam nemám náhodou vysunutu platničku. Jeden ortopéd mi spravil len rtg a tam len videl skoliozu aj teda v tom drieku. Cvičením som si to dala dokopy a počas tehotenstva som nemala zatiaľ žiadne ťažkosti. No lenže mám strach dať si EPI ak tam je náhodou niečo s platnickou aby som nemala trvale následky. Dá sa pôrod zvládnuť u prvorodicky aj bez toho?

Strana
z2
miadi
16. nov 2025

Ja som vydrzala 32h bolestivych kontrakcii bez epidural a potom som to vzdala bola som na hranici svojich sil. Tiez som sa bala viac moznych vedlajsich nasledkov no ziadne neboli . Ked mi zabral nechali ma 3h zdriemnut este chybal jeden cm cervixu a potom som 2h tlacila . Problem je s epidural ze necitis ani ci vobec tlacis ., a 2h po porode som frcala domov . Cela zastopkana . Druhy som mala vyvolany balonikom a potom oxytocin ked mi najprv praskli vodu. Nebol cas na epidural a ma to byt vraj bolestivejsie no necitila som nic extra ten prvy porod bol milion x horsi. Tento trval 4h a len 9 minut tlacenia . Ten proces ked tlacis dieta von ma vobec nejak nebolel len take blbe tlaky a pocity ako pred hnackou pocit ze ta roztrhne ( aj roztrhlo) a bum hotovo este vytlacis placentu ale to uz nic nie je .. Potom to šyopkanie natrhnutia je mierne neprijemne mala som aj prvy x level 3 ( 4je max) a ten prvy x som to vdaka epiduralu necitila . Ten prvy porod Keby som si dala epidural skor tak by nebola taka trauma .( ak sa budes pomaly otvarat ten epidural nie je zla vec ja uz ani Neviem ako som vydrzala tych 30h este k tomu cely cas na nohach Lebo vraj gravitacia pomoze prd. Teraz by som si dala hnet ako by boli tie kontrakcie bolestive . No a ten druhy porod tak by som vedela rodit hocikedy to su dve totalne odlisne skusenosti. Kazdy porod je iny. Hlavne sa neboj . Ak ti povedia ze nie je cas na epidural tak ver tomu ze to bude rychle ( oni potrebuju Mozno aj hodku cas zohnat toho co picha epidural)

anonym_1fa024
16. nov 2025
@anonym_autor

Ďakujem Vám za odpovede. Úprimne si to neviem predstaviť aké bolesti sú pôrod. Mamina mi hovori ze sa to dá zvládnuť že vtedy take možnosti neboli. Úprimne mna viac desí to že by som mala trvale následky. Sestra mala po epidural strašne bolesti hlavy niekoľko týždňov tak aj to má odrádza. O pár dni mám kontorlu v pôrodnici nakoľko mám rizikovú graviditu tak sa skúsim na to lekára opýtať či nemám ísť za neurológom na konzultáciu alebo neviem. Mrzí má že nemám to MRI aj keď staré aspoň by som vedela na čom som. Ale keď som mala tie problémy tak to nikdy nebolo take že by som si musela dat analgetikum proste som si dala milgamma n a cvičila som tak možno to až tak vážne nie je aj keď ťažko povedať :/

@anonym_autor ahoj, velmi zalezi od porodu a tvojho nastavenia, ja som rodila 36h v kontrakciach a nie, nedalo sa to zvladnut, resp. som si vyprosila epidural na poslednych 6h kontrakcii a pomohol mi aj otvorit sa. Cez porod samotny mi ale uz epidural nesiel, odrodila som bez neho, vdaka nemu som si ale oddychla tych 6h tesne pred porodom a nabrala ako tak silu na tlacenie, to v tom adrenaline nebolo nicim extra hrozne, pre mna to bolo rovnake, vratili sa silne kontrakcie a do nich som tlacila, to bolo cele, hlavne hlava uz konecne videla ciel 🙏 Tiez som sa obavala, ci si epi dam, rovnako mam problem s platnickou ale ucinkoval a ziadne komplikacie po som nemala. Drz sa

lujza_
16. nov 2025

Ahoj ja mám tri deti a všetky bez epidurálky , jeden spontánny pôrod a dva vyvolávané . Vyvolávané , tam bola tá bolesť o dosť väčšia , všetky pôrody som mala dlhé (8 hodín) ale dala som ich a mám na ne pekné spomienky 😊

amelia89
16. nov 2025

Mam vysunute platnicky a za sebou porod bez epiduralu a porod s epiduralom a neviem prečo niekto rodi bez epiduralu.

anonym_503b27
16. nov 2025
@anonym_db2f17

@anonym_autor ja mám pocit, že nedá 😆😃
Dva otrasné pôrody bez epi za sebou
Ako prežila som, ale ani za 100. 000 by ma nikto viac na pôrod neprehovoril

@anonym_db2f17 Mám to úplne rovnako .Prvý pôrod bol niečo strašné a druhý po 8 rokoch detto. Rodila som prirodzene KP bez epidurálky joj zimomriavky.Samozrejme oba vyvolávané brrr.

ivangeline
16. nov 2025

4 pôrody bez…Závisí od prajú bolesti, ako ju prežívaš..

kikusenka1
16. nov 2025

Mam za sebou 3 pôrody bez epiduralu. A popravde epiduralu som sa vždy bala viac ako porodu

anonym_0deb9b
16. nov 2025

Tak ja som prezila 4x bez EPI a inych "drog" 🫣🤪. Ale najdlhsi porod trval 5 hodin. Nie 3 dni.

autor
18. nov 2025

Dakujem Vám všetkým za odpovede. Dnes som sa o tom poradila v nemocnici s gynekológom a aj napriek problémom mi odporučil epidural práve kvôli možným bolestiam počas pôrodu. Este sa určite na to opýtam priamo pri pôrode a budem to mať ako zálohu keby tie bolesti boli veľmi zle.

sisa183
19. nov 2025

@anonym_autor úprimne ? Nešla by som už rodiť bez epi. Konkrétne môj pôrod keby si ma zopakovať tak neviem. Ak máš možnosť daj si… Mne je nedali a tri krat som ich volala. A videli že to nedávam, že už odoadavam, grcam,…. Kontrakcie bez prestávok. Bolo im jedno a ešte mi prišla trúba povedať že čo tam plačem. Cisty hnoj prístup… S epi je podľa mňa pôrod väčší a krajší zážitok. Môžeš síce porodiť kľudne aj za 3 hodiny od prvej ko trakcie ako kamarátka ale to je podľa mňa jedna z milona ktorá to tak ma. 🙂

nikiki29
19. nov 2025

@anonym_autor prečo by sa nedalo? Ja mám 2 pôrody bez epi, prvý bez akéhokoľvek tlmenia bolesti, druhý vyvolávaný s tlmením bolesti do žily. Pri prvom pôrode pri šití mi pichol ešte lokálne. Zvládla som to v pohode… nemám pocit, že by to bolo také hrozné. Akože bolesť hrozná, ale len krátko a potom dieťatko na hrudi všetko vyriešilo 🫶🏻

anonym_0c0d1c
19. nov 2025

Ja by som si nechala moznost epi a rozhodnes sa pocas porodu.Ja som pri prvom mala.Pri druhom sa nestihalo,porod bol rychly ale bol to veľmi neprijemny zazitok.Treti vyvolavany bol najlepsi,lebo som si epi dala hned ako zacali bolesti.

nikasmile
19. nov 2025

Rodila som aj s EPI aj bez a rozhodne odporúčam s EPI. Pôrod s epidurálkou bol topka...😀 ja som necítila nič, ten bez epidurálky bol riadny masaker, mám vysoký prah bolesti, aj keď pôrod bol rýchly, ale bolí to. Na bolesť zabudneš rýchlo, to je pravda, ale ak by som mala ten druhý (bez epidurálky) taký dlhý ako prvý, ani by som nevládala tlačiť.

alenkatt
19. nov 2025

@anonym_autor Ja mám za sebou 2 pôrody, prvý s epi a bolo to super ,moc mi pomohla aby som si oddýchla poča pôrodu, nabrala sily na tlačenie.
Druhý bol bez nej pred 3 mesiacmi, chcela som ale nestihla lebo pôrod sa rozbehol expresne rýchlo , o 2 nástup pravidelných kontrakcií každých 5min, po pol hodine každé 3 min , o 15 mi odišla doma voda a 16:47 bol fešák na svete ale bol to masaker , prežila som ale hneď som povedala ,že prvý pôrody bol pre mňa lepší omnoho.

yosi
19. nov 2025

@anonym_autor Moja žena pri prvom pôrode s EPI skoro zomrela aj s malou lebo nevedela. Druhý pôrod išla bez a hovorila, že nič strašné to nebolo.

natalka13
19. nov 2025

Evidentne da kedze deti sa rodia roky rokuce aj bez epi

maminkadeticiek
19. nov 2025

Ak to zeny preziju tak asi da,ale pre mna nie.A dakujem Bohu ze som to nemusela takto zazit.Aj bez tohonto boli najhorsie masakre v mojom zivote.

rivini
19. nov 2025
@anonym_ae3ebd

@anonym_autor nebojís sa viac toho, že ti rupne platnička v tehotenstve, alebo, keď budeš sklonena nad dieťaťom?Následne operácia a niekoľkomesačná PN?Máš zvláštne obavy.Ischias je bežný problém s chrbticou.Asi to nebolo tak vážne, že si nebola ani na MRI.Nastuduj si kde sa to pichá.Ak by si išla do spinalu pri pôrode, lebo pôrod nebude postupovať čo spravíš?Mama si trhá zuby bez umrtvenia, alebo ty?Vidíš veľmi negatívne.

@anonym_ae3ebd presne tieto otazky som chcela dat tiez…
Ak bude potrebna sekcia, pichnu ti spinal a ten ide omnoho hlbsie ako epi. A zeny tolko riesia ten vpich pri epi a vobec neriesia najvacsiu nevyhodu epiduralky a totiz fakt, ze vacsina zien s epi porodi potom uz len v polohe na chrbte, kedze si casto necitia nohy a nevedia sa poskladat do omnoho lepsich poloh na rodenie. Cize ten vpich samotny je naozaj najmensi problem pri tejto anesteze…

autor
19. nov 2025
@rivini

@anonym_ae3ebd presne tieto otazky som chcela dat tiez…
Ak bude potrebna sekcia, pichnu ti spinal a ten ide omnoho hlbsie ako epi. A zeny tolko riesia ten vpich pri epi a vobec neriesia najvacsiu nevyhodu epiduralky a totiz fakt, ze vacsina zien s epi porodi potom uz len v polohe na chrbte, kedze si casto necitia nohy a nevedia sa poskladat do omnoho lepsich poloh na rodenie. Cize ten vpich samotny je naozaj najmensi problem pri tejto anesteze…

@rivini ja neriešim vôbec pichnutie epiduralky ale fakt že či sa ešte postavím na nohy.. pretože sa bojím vedľajších následkov. Čítala som ze vela žien malo útlak v chrbtici po epiduralke alebo extrémne migrény ktoré trvali aj rok.
A ak by pôrod musel byt ukončený sekciou tak by som.chcela požiadať o celkovú anestezu nakoľko viem že pri nej problémy nemám žiadne, teda neciem nakoľko je to možné.

maryetta
19. nov 2025
@anonym_autor

@rivini ja neriešim vôbec pichnutie epiduralky ale fakt že či sa ešte postavím na nohy.. pretože sa bojím vedľajších následkov. Čítala som ze vela žien malo útlak v chrbtici po epiduralke alebo extrémne migrény ktoré trvali aj rok.
A ak by pôrod musel byt ukončený sekciou tak by som.chcela požiadať o celkovú anestezu nakoľko viem že pri nej problémy nemám žiadne, teda neciem nakoľko je to možné.

@anonym_autor ja som mala pri prvom epi. Ako som uz pisala. Nezabrala. Potom ma brali na sekciu a tym padom sa ma snazili uspat.
Moje telo vtedy bojovalo so vsetkym.

autor
19. nov 2025
@maryetta

@anonym_autor ja som mala pri prvom epi. Ako som uz pisala. Nezabrala. Potom ma brali na sekciu a tym padom sa ma snazili uspat.
Moje telo vtedy bojovalo so vsetkym.

@maryetta takze ti dali potom celkovú anestezu? Čítala som niekde že keď sa robí akútna sekcia tak že väčšinou sa dáva celková.
Niekedy sa to nedá naplánovať a telo si robí čo chce.. hoavne že všetko dopadlo v poriadku

ivanapetrasova
19. nov 2025
@anonym_autor

@maryetta takze ti dali potom celkovú anestezu? Čítala som niekde že keď sa robí akútna sekcia tak že väčšinou sa dáva celková.
Niekedy sa to nedá naplánovať a telo si robí čo chce.. hoavne že všetko dopadlo v poriadku

@anonym_autor rodila som raz s epi a raz bez.. oba boli v ramci možnosti v pohode 🙂 bez epi sa mi to zdalo trosku lepsie, take prirodzenejšie, aj ked bolestivejsie. Ale dalo sa to zvládnuť. Na druhej strane epi bola tiež v pohode. Žiadne problémy po nej som nemala. A som migrenicka čiže tiez som mala trochu strach. Ale nebolo mi nic. Žiadna bolesť hlavy...

maryetta
20. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mna postipali na bruchu a som citils. Hovorim ze citim ako ma stipu. Tak ma uspali. No aj tak som tam mala otvorene oci. Jasne uz som nevnimala nic len lekar bol prekvapeny.

anonym_e4b471
20. nov 2025

@anonym_autor mám jeden pôrod s epi a dva bez- som rada, že som si pri prvom pôrode dala, lebo som mala aj iné komplikacie, veľmi dlhy pôrod, už som naozaj nevládala- komplikáciu som mala jednu- v mieste vpichu som to cítila tak pól roka, inak nič. Pri druhom bol pôrod veľmi rýchly, tam nebol ani čas a pri treťom som si povedala, že to dám bez a ono to šlo- môj gynekológ stále hovorí, že pôrod sa rozhoduje v hlave- a ak sa nevyskytnú komplikacie, ktoré ty neovplyvníš, tak naozaj si myslím, ze tam sa to láme ako si nastavená.

anonym_a022f8
21. nov 2025

ja som rodila bez epi.. provrodička, bol to teda veľký záhul.. ale prežila som, dá sa to zvládnuť 🙂

tinka3435
24. nov 2025

Prvý pôrod s epi a bolo to super tá úľava od bolesti bola neskutočná.... druhý vyvolavany bez epi myslela som si že od bolesti rozhryziem drzadla na posteli...epidural je veľká pomoc nech si hovorí kto chce čo chce načo trpieť keď nemusíš

Strana
z2