Domáci pôrod na Slovensku
Ahojte žienky, najradšej by som rodila doma, avšak ako tak pozerám na svk legislatívu tak to zrovna nepodporuje aj keď v iných štátoch to je skoro bežné…ked mate skusenosti bola by som veľmi rada kebyže mi viete posunúť kontakt na dobrú PA, ktorá, ak by bolo všetko bez komplikácií, by ma odrodila doma, chcem sa cítiť v bezpečí domova ake zároveň mať človiečika ktorý to vníma odbornejšie ako ja a vie posúdiť keď by naozaj trebalo ísť do porodnice
Ďakujem❤️
No ja som uz mala zelenu plodobu vodu. Keby som nesla ihned na sekciu, dcera je mŕtva. Tak nevymyslajte.
Tu sa to nepytaj. Chodte na facebook Porod doma na Slovensku. Tam ti vsetko poradia
@miculka2284hh
ani to neskúšajte, môže sa to zvrhnúť a potom uz ti ľútosť bude na prd.
Skus skor v Čechách ak to este je legálne. Žiadna príjemná dr ci prírodná asistentka si nevezme toto na zodpovednosť. Moze ohroziť dvoch ludi na zivote a seba tak dostať do vezenia.
Veľmi si chvália zeny Vsetín a Hainburg ako pôrodnice.
Aj ja som toto chcela ake v AT a tam je to legálne. Moja pôrodná sestra mi pivedala, ze nebude nič riskovať. Akonáhle povie, volám záchranku tak nebude so mnou vobec diskutovať! Bola to pani po 50tke, skúsená s xy domácimi pirodmi. Ona spolupracovala s nemocnicou a povedala, ze pri mne moze ostat potom na sále.
Tiez nesla do rizika. Ale ty chceš aby niekto v podstate robil niečo nezákonné na SK.
Jedna spoluleziaca na izbe so mnou mala dobre postupujúci pôrod, zrazu sa babo zvrtlo a bolo v šikmej polohe. Od toho momentu zistenia do okamihu ako mal otec dieta v náručí prebehlo 15 minut. Okamžitý cisarsky museli robiť.
Ja ta nechcem strašiť a uplne ti rozumiem, no neriskuj to. Rodila som napriklad v Linci a Eisenstadt - to je 1,10 od BA. Je tam uzasny personál, isla by som znova a vrelo odporúčam.
Prajem všetko dobré.
@miculka2284hh Ak ste z BA alebo okolia, odporucam Evu Bauer z Hainburgu. Ona ma vlastny hobiti domcek na porody doma, blizko Hainburskej porodnice, ale vie prist aj domov.
Alebo este Anicka Kohutova z Moravy.
Chceš sa cítiť v bezpečí a zároveň riskovať pôrod dom? Hm🤔
@miculka2284hh Ak ste z BA alebo okolia, odporucam Evu Bauer z Hainburgu. Ona ma vlastny hobiti domcek na porody doma, blizko Hainburskej porodnice, ale vie prist aj domov.
Alebo este Anicka Kohutova z Moravy.
@anonym_1c7c86
😃 tak toto he super alternativa! Nevedela som, či to mozes aj takto uskutočniť v AT s pôvodnou sestrou. Vyskúšaj, mohlo by to byt presne to, čo hľadáš. Oni su skúsené a presne vedia akoreagovat včas.
Zeny ktore chcu rodit doma maju radsej seba ako dieta.
Však ju nechajte, je to jej vec.Ak sa niečo nepodarí,potom môže aj v bezpečí domova plakať.
Pytala som sa zien ktore uz nieco to maju za sebou s tymto a nemaju za potrebu tu riesit svoje komplexy🤦♀️… pytala som sa na radu a odporucanie nie odsudzovanie… okolie ba pokial ale by sa nasla nejaka uzasna odbornicka nie je problem trosku pocestovat
Ahoj, tu sú žienky nastavené trošku inak ako očakaváš a volila by som radu v inej skupine nie tu na koníku, tu ťa budú odrádzať od toho a považovať ťa za nezodpovednú..my sme rodili doma, pripravení na rýchly prenos do nemocnice (ktorú máme blízko) našťastie sa nám podarilo doma bez komplikácií, ale sú prípady kedy to proste doma nejde, poznám viac žien ktoré túžili doma rodiť ale museli ísť do nemocnice kvôli komplikáciám a zdravie dieťatka aj matky je najdôležitejšie, nieje podstatné kde sa rodí ale aby to prebehlo bezpečne a v pohode..rozumiem že na Slovensku tie nemocnice a prístup na veľa miest je..nejdem písať aký ale proste nepríjemný, práve z tohto dôvodu viaceré v mojom okolí rodili v Česku blízko za hranicami pri Brne, je to nemocnica ktorá má domáci prístup (si sama a otcom a tvojou pôrodnou asistentkou) a zároveň sú tam doktori v prípade komplikácie zasiahnu ... Ja by som druhé dieťatko rodila tam, doma je to super ale predsa len ..no ty musíš cítiť ako to máš a verím že každá mama ktorá je naladená na seba aj dieťatko rozozná či je bezpečné rodiť doma alebo ísť do nemocnice 💖
Nik si tu nerieši komplexy. Aj keď to nechceš počuť, domáci pôrod je hazard so svojím životom a aj so životom dieťaťa. Moja kamoška rodila doma (nedobrovoľne, v UK. Poslali ju z nemocnice, že má ešte čas). Bola rada, že stihla prísť záchranka a dieťa prežilo. Chápem, že doma je doma. Nik nejde rád do nemocnice. Ale určite sa to nevyplatí riskovať. Stačí si uvedomiť, koľko žien a detí umieralo v minulosti pri pôrodoch doma.
Kebyže rodím doma, som mŕtva ja aj dcéra...
Pytala som sa zien ktore uz nieco to maju za sebou s tymto a nemaju za potrebu tu riesit svoje komplexy🤦♀️… pytala som sa na radu a odporucanie nie odsudzovanie… okolie ba pokial ale by sa nasla nejaka uzasna odbornicka nie je problem trosku pocestovat
@miculka2284hh o akom komplexe hovoris?z coho mam mat komplex? Ze som slaboch co zvolil istotu nemocnice?
@miculka2284hh komplexy?Vazne?Tie zeny maju zdravy sedliacky rozum a nie komplexy.Domaci porod je riziko a ziadna co i len trochu pricetna PA to na sk riskovat nebude.Precitaj si ako dopadli domace porody,mrtve deti,zmrzacene deti.Niekedy ani v nemocnici nedokazu pomoct a ty ides hazardovat s dvomi zivotmi.Zaplat si Hainburg alebo Vsetin ked chces domacu atmosferu.
Odporúčam ísť za hranice a odrodiť tak niekde, kde je to povolené. Dojednať si vopred PA. Stojí to za to.
To je taky problem vydrzat 3 dni v nemocnici? Fakt uz ludia nevedia, co od dobroty. A inak, toto bude 1.porod? Mam v rodine jednu, ktora tvrdila, ako ona bude rodit doma a do ziadnej porodnice nepojde ani za nic...no, prisli prve kontrakcie a uz aj utekali k doktorom😃
Ked sme niektore skoro zomreli spolu s dietatom, to je komplex????? Naozaj tento výraz, ked sa ta snažíme iba varovať??? Ti neni blbo?
@miculka2284hh keď ti tu niekto v dobrom radí, tak to je ,, riešenie vlastných komplexov?!" Že boli ženy a deti v ohrození života a pritom bolo 9 mes všetko ukážkové, to sú vlastné komplexy?
Mám kamošku pôrodnú asistentku,bola naklonená (spočiatku)aj domácim pôrodom, dokonca aj odrodila asi dve -tri bábätka. Vždy samozrejme len pri bezproblémovom tehotenstve atď...
No pred časom sa jej stalo niečo,čo ju úplne od toho odradilo. Tehotenstvo bezproblémové, rodička už tretí pôrod,nikto nepredpokladal problémy. Z ničoho nič totálne krvácanie, dieťa zakliesnene,boj o sekundy. Jediné šťastie mali,že nemocnica bola v tej istej štvrti, sanitka"doletela"o pár minút, okamžite odvoz ,sala a WEX, keďže akútna sekcia užnebola možná (dieťa bolo už v pôrodnych cestách). Prežili to obaja,mama aj a dieťa,mali obrovské šťastie.
Keď mi to hovorila,ešte sa klepala,a odvtedy prisahala,že nik ju už na toto nenahovorí,lebo by si nikdy neodpustila,že sa naozaj mohla stať tragédia.Stacilo,keby sanitka prišla neskôr,keby bola nemocnica ďaleko, keby dieťa bolo dlhšie než kyslíka. Je to veľký risk.
Ja sama som mala úplne pohodové tehotenstvo,a počas pôrodu nastali komplikácie. Takže za mňa absolútne to,že "ok tehotenstvo"nič neznamená,pri pôrode ide o dva životy.
@miculka2284hh Ja len z vlastnej skusenosti: Bola som idealna kandidatka na domaci porod a vsetko islo super az kym sa mala v porodnych cestach nezasekla, zacali jej klesat ozvy a lekari museli reagovat ihned.
Doma by sa zadusila kym by sme prisli do porodnice, mala som stastie ze boli pri mne rovno 2 lekari a zachranili nas obe.
Takze si len zvaz ci je pre teba prijatelne to riziko, ze sa nieco zomelie uz priamo pocas porodu co nebude mozne ani riadne diagnostikovat doma a nemusi ti stihnut prist sanitka a moze to skoncit velmi zle pre babo a/alebo pre teba.
Mám kamošku pôrodnú asistentku,bola naklonená (spočiatku)aj domácim pôrodom, dokonca aj odrodila asi dve -tri bábätka. Vždy samozrejme len pri bezproblémovom tehotenstve atď...
No pred časom sa jej stalo niečo,čo ju úplne od toho odradilo. Tehotenstvo bezproblémové, rodička už tretí pôrod,nikto nepredpokladal problémy. Z ničoho nič totálne krvácanie, dieťa zakliesnene,boj o sekundy. Jediné šťastie mali,že nemocnica bola v tej istej štvrti, sanitka"doletela"o pár minút, okamžite odvoz ,sala a WEX, keďže akútna sekcia užnebola možná (dieťa bolo už v pôrodnych cestách). Prežili to obaja,mama aj a dieťa,mali obrovské šťastie.
Keď mi to hovorila,ešte sa klepala,a odvtedy prisahala,že nik ju už na toto nenahovorí,lebo by si nikdy neodpustila,že sa naozaj mohla stať tragédia.Stacilo,keby sanitka prišla neskôr,keby bola nemocnica ďaleko, keby dieťa bolo dlhšie než kyslíka. Je to veľký risk.
Ja sama som mala úplne pohodové tehotenstvo,a počas pôrodu nastali komplikácie. Takže za mňa absolútne to,že "ok tehotenstvo"nič neznamená,pri pôrode ide o dva životy.
@jaskolka Aj moja isla preto vexom, doma by sme to nemuseli prezit.
@miculka2284hh Ja len z vlastnej skusenosti: Bola som idealna kandidatka na domaci porod a vsetko islo super az kym sa mala v porodnych cestach nezasekla, zacali jej klesat ozvy a lekari museli reagovat ihned.
Doma by sa zadusila kym by sme prisli do porodnice, mala som stastie ze boli pri mne rovno 2 lekari a zachranili nas obe.
Takze si len zvaz ci je pre teba prijatelne to riziko, ze sa nieco zomelie uz priamo pocas porodu co nebude mozne ani riadne diagnostikovat doma a nemusi ti stihnut prist sanitka a moze to skoncit velmi zle pre babo a/alebo pre teba.
@nafka0483 Ale moze umriet v pohodli domova😏
Keby nie som v nemocnici, nie som tu ani ja, ani môj syn... Nikdy v živote nepochopím tento hazard. Pohodlie, cítiť sa ako doma...🙈 Toto je maximálne sebectvo. Tu už nejde len o teba, ale v prvom rade o to dieťa. Keď sa nevieš prekonať a vystúpiť na chvíľu zo svojej komfortnej zóny, nemala si chcieť dieťa. Celé materstvo je o prispôsobovaní sa malému človiečiku, počnúc pôrodom. Jeho zdravie a život je dôležitejší ako tvoje pohodlie.
@miculka2284hh uz som to tu pisala viackrat, ale tak otazka sa tu objavuje casto:
1. porod doma je na Slovensku nelegalny
2. Slovensko nema tak vyvinuty system rychlej zdravotnej pomoci a prepojenia na duly, aby si mohla rodit doma bezpecne, ako je to napriklad v severskych v krajinach
3. alternativou moze byt Cesko, Rakusko, no ani oni nie su tak top vybaveni, aby to bolo super bezpecne
4. ak budes potrebovat zachranku a budes na nu cakat 15 minut, mozes ty, alebo dieta zomriet. To sa nestava v krajinach, kde je domaci porod legalny, nemocnica informovana, v pohotovosti a kde ma dula moznost komunikovat s lekarom bez toho, aby jej hrozilo vazenie
5. domaci porod sa aj v zapadnych krajinach odporuca druhorodickam, kde po prvom bezproblemovom porode je uz velmi vysoky realny predpoklad, ze druhy porod prebehne bez komplikacii
6. ak sa nieco pokasle, moze ta to stat v lepsom pripade vazenie za zanedbanie zdravotnej starostlivosti o dieta
7. porod v nemocnici nie je o zakomplexovanosti, ale o zodpovednosti, kedze slovenske zdravotnictvo NIE JE pripravene sprevadzat tieto porody bezpecne
@miculka2284hh Odporucila by som aby si si vybrala porodnicu, kde sa budes citit prijemne, ak si v BA, tak pozeraj porodne centra v Rakusku, su na urovni ze mas uplne sukromie, manzela pri sebe, citis sa ako v hoteli. A zaroven je to bezpecne pre teba aj dieta.
Na Slovensku Ťa nikto doma neodrodí, legislatíva to zakazuje. Hlavne, ak si prvorodička, tak by som pôrod doma neriskovala. Neviem, odkiaľ si, ale sú pôrodnice, ktoré si pochvaľujú aj náročnejšie rodičky. V Česku je vychválený Vsetín, Břeclav, Vyškov. Ak to máš ďaleko, tak dobré ohlasy sú na Dolný Kubín, Trstenú, Starú Ľubovňu a Krompachy. Choď sa tam pozrieť, poinformuj sa, prípadne si zazmluvni pôrodnú asistentku alebo dulu. Držím palce, nech všetko dobre dopadne 🙂
@miculka2284hh este mi napadlo, ani v severskych a zapadnych krajinach nie su domace porody „bezne“. Rosi takto len asi 15% zien a aj to vacsinou druhe dieta. Funguje to tak, ze si najdes dulu, ktora ma zmluvu s najblizsou nemocnicou a ma velmi kvalitne medicinske vzdelanie (vie aj sit, aj napichnut kanylu). Ked sa porod rozbehne, dana nemocnica je informovana a v pohotovosti ak by nieco. Podmienka je, ze musia byt schopni byt do osmich minut pri rodicke, alebo rodicka v nemocnici ak by nieco. Neviem, ako chces toto zriesit v krajine, kde je to nelegalne a ziaden lekar s dulou komunikovat nebude. K nevyhodam domaceho porodu, aj v zahranici patri fakt, ze ak sa nieco pokasle, nemocnica urobi hned sekciu, kedze lekar nebol pri procese a uz berufliche, pritom ak by zena bola hospitalizovana pocas porodu, ma vacsiu sancu porodit vaginalne. Mam dve kamosky, ktore rodili v zahranici legalne doma. Jedna skoncila s akutnou sekciou, jedna mala pekny porod. Zial, dula jej poriadne poranenia nezasila tak kvalitne ako by to urobil chirurg a musela ist na „reparacku“ do nemocnice. Obe rodili druhe dieta.
@jaskolka a kamosku dulu nestihali trestne?
@miculka2284hh ak tvoje tehotenstvo prebieha v poriadku a si odhodlaná rodiť doma, tak to sprav, lenže aj tak budeš musieť po pôrode ísť s dieťaťom do nejakej pôrodnice a oni si ťa tam s dieťaťom budú chcieť pár dní nechať ...

Všetko sa môže skomplikovať až behom pôrodu, tak neriskuj, kašli na svoje pohodlie, mysli na dieťa a choď radšej do pôrodnice.