Domáci pôrod na Slovensku
Ahojte žienky, najradšej by som rodila doma, avšak ako tak pozerám na svk legislatívu tak to zrovna nepodporuje aj keď v iných štátoch to je skoro bežné…ked mate skusenosti bola by som veľmi rada kebyže mi viete posunúť kontakt na dobrú PA, ktorá, ak by bolo všetko bez komplikácií, by ma odrodila doma, chcem sa cítiť v bezpečí domova ake zároveň mať človiečika ktorý to vníma odbornejšie ako ja a vie posúdiť keď by naozaj trebalo ísť do porodnice
Ďakujem❤️
Preco chces rodit doma? Mas zlu skusenost alebo len z rozpravania inych? Ak sa bojis, vyber si dobru porodnicu. Rodila som 2x v Brne, nikto ma neponizoval, nikto neurobil ziaden zakrok, na ktory som nedala suhlas, vsetko so mnou konzultovali, pocas porodu som mohla jest a pit, striedala som rozne polohy, mohol byt pritomny manzel (pri prvom bol, pri druhom nie. Bola som tam sama a boli tam pri mne uzasne porodne asistentky, ktore mi dokonale nahradili pritomnost manzela), boli tam otvoreni vsetkym vymozenostiam...
tak ja by som sa pri pôrode doma necítila nejako extra v bezpečí. Nikdy nevieš, čo sa môže stať a v prípade problémov chcem mať pri sebe odborníkov so zodpovedajúcim vybavením, a to hneď! Pri pôrode predsa ide predovšetkým o dieťa a nie o môj malý diskomfort, že musím zdvihnúť zadok z vlastnej postele
@anonym_1c7c86
😃 tak toto he super alternativa! Nevedela som, či to mozes aj takto uskutočniť v AT s pôvodnou sestrou. Vyskúšaj, mohlo by to byt presne to, čo hľadáš. Oni su skúsené a presne vedia akoreagovat včas.
@anonym_1af3e5 mozes, ale musis splnit tie podmienky, cize nesmies mat nic rizikove, vsetko musi super pasovat. Tie domace porody v AT su, ale maju presne urcene pre koho. Napr ja by som nebola vhodny kandidat skrz tlak.
Ja po druhom porode by som nikdy do domaceho porodu nesla. U mna druhy porod bol rychly, nemuseli nic robit, iba mi dali nejaku injekciu na bolest, co vobec nezabrala a jeden cipok, co hned vysiel von pocas kontrakcie. Posledne minuty sa to zvrtlo, dieta otocilo nasikmo a museli ho otocit zhora, podarilo sa, vyletelo von na jednu kontrakciu a ihned na Neo. Bolo to rychle a velmi zradne. Mne nic nebolo, ale mala by ten prevoz nedala, lebo srdiecko dostalo zabrat. Keby sa nepodari obrat cez brucho, tak ma rezu na mieste, na salu by nestihli. Len by ma niecim celkovo uspall. Ale bolo tam v priebehu asi 10 min cca 10 ludi a moj muz . Cize toto by som neriskovala. Ten porod bol inak velmi prirodzeny, viac menej okrem 10 minut to islo hladko.
v trenčíne (cpa) mozes rodiť iba v prítomnosti duly bez lekára-skús si to mrknut, je to priamo v nemocnici keby nieco
Ja po druhom porode by som nikdy do domaceho porodu nesla. U mna druhy porod bol rychly, nemuseli nic robit, iba mi dali nejaku injekciu na bolest, co vobec nezabrala a jeden cipok, co hned vysiel von pocas kontrakcie. Posledne minuty sa to zvrtlo, dieta otocilo nasikmo a museli ho otocit zhora, podarilo sa, vyletelo von na jednu kontrakciu a ihned na Neo. Bolo to rychle a velmi zradne. Mne nic nebolo, ale mala by ten prevoz nedala, lebo srdiecko dostalo zabrat. Keby sa nepodari obrat cez brucho, tak ma rezu na mieste, na salu by nestihli. Len by ma niecim celkovo uspall. Ale bolo tam v priebehu asi 10 min cca 10 ludi a moj muz . Cize toto by som neriskovala. Ten porod bol inak velmi prirodzeny, viac menej okrem 10 minut to islo hladko.
@kiki68
presne toto sa stalo tej zene co rodila zaroven so mnou na inej sake! Tam museli okamzite uribit ten čs a mbe kolintimu nestihli dat PDA, lebo zrovna dávali jej okamžitú plnú narkozu.
Medzi kontrakciami somcsa este pytala ci zije, tak kričala zrazu.
Fakt to nemusí byt sranda, si mala šťastie ze to klapalo u teba 🙂
@miculka2284hh obdivujem zeny co rodia doma. Ak by som rodila som mŕtva. Idealne tehotenstvo, maly podla tabuliek, citila som sa skvele aj ked sa spustila plodová voda, vybehol mi nejaky hormon stastia a bolo mi uzasne. Ziadne bolesti. Vysledok zachraňovali ma 2 hodiny, lebo na žiadnom ultrazvuku nebol vidiet nejaky zrast alebo nieco bolo o nieco zrastené, co sa pri vybraní maleho odtrhlo (pisem ako laik) a spustilo sa masívne krvácanie, museli mi davat transfúziu atd.. Udajne mali co robit. Ak by som rodila doma, bol by koniec. Nehovorim, ze sa to stane tebe ale domaci porod je vzdy na zamyslenie a napriklad ako prvorodička by som nesla. Ak by to bolo tretie dieta, mozno Ano, lebo to uz vedia zeny co a ako, nerobia paniku.
@jaskolka a kamosku dulu nestihali trestne?
@rivini nie,nič také sa nedialo potom, možno preto,že sa ani tá rodička ani nikto z rodiny nesťažoval,a všetko dopadlo dobre. Netuším,ako to funguje z tej právnej stránky pri domácom pôrode,či sa podpisuje nejaké tlačivo o zodpovednosti,alebo či nejako to "ukecala "tá mamička. Len čo viem,tak kamoška už v živote nešla k nikomu odrodit ho doma, ale pracuje v zahraničí normálne na oddelení
@miculka2284hh Ja len z vlastnej skusenosti: Bola som idealna kandidatka na domaci porod a vsetko islo super az kym sa mala v porodnych cestach nezasekla, zacali jej klesat ozvy a lekari museli reagovat ihned.
Doma by sa zadusila kym by sme prisli do porodnice, mala som stastie ze boli pri mne rovno 2 lekari a zachranili nas obe.
Takze si len zvaz ci je pre teba prijatelne to riziko, ze sa nieco zomelie uz priamo pocas porodu co nebude mozne ani riadne diagnostikovat doma a nemusi ti stihnut prist sanitka a moze to skoncit velmi zle pre babo a/alebo pre teba.
@nafka0483 presne to isté u mňa,syn sa skrátka z neznámych dôvodov zaklinil niekde "uprostred cesty"hlavička už bola skoro vonku,no ďalej to proste nešlo. Ozvy začali klesať, musel okamžite von. Tiež šiel potom WEXom , keďže sekcia už nebola možná.
Baby co ti tu pisali, nie su zakomplexovane, ale na rozdiel od teba uz rodili minimálne 1x a teda vedia, co taky porod obnasa, kolko co trvá, co sa moze skomplikovať, videli, počuli spolurodicky a ich komplikacie
Vsetko je to myslene v dobrom, ano kazdy porod je iny, ale to množstvo komplikácií a rizik ďaleko prevyšuje pocty hladkých porodov.. plus naše zdravotníctvo.. aj kebyze mas 5min porodnicu autom, dieta sa to zasekne, moze mat omotanu snuru, co nezistis, tych 5 min +10min tvoja cesta v bolestiach a prijem v nemocnici, no porataj si..
Na co riskovat
P.s. ta nemocnica je uplne v pohode a je to vlastne nic oproti tomu co ta este len caka po porode
Raz som videla domaci porod na youtube...nuz, upratovat by som to nechcela 🥴
Na Slovensku Ťa nikto doma neodrodí, legislatíva to zakazuje. Hlavne, ak si prvorodička, tak by som pôrod doma neriskovala. Neviem, odkiaľ si, ale sú pôrodnice, ktoré si pochvaľujú aj náročnejšie rodičky. V Česku je vychválený Vsetín, Břeclav, Vyškov. Ak to máš ďaleko, tak dobré ohlasy sú na Dolný Kubín, Trstenú, Starú Ľubovňu a Krompachy. Choď sa tam pozrieť, poinformuj sa, prípadne si zazmluvni pôrodnú asistentku alebo dulu. Držím palce, nech všetko dobre dopadne 🙂
@qrstxyz Trstenú neodporúčam
@kiki68
presne toto sa stalo tej zene co rodila zaroven so mnou na inej sake! Tam museli okamzite uribit ten čs a mbe kolintimu nestihli dat PDA, lebo zrovna dávali jej okamžitú plnú narkozu.
Medzi kontrakciami somcsa este pytala ci zije, tak kričala zrazu.
Fakt to nemusí byt sranda, si mala šťastie ze to klapalo u teba 🙂
@svetlonos ano aj ja som vrieskala ked ju otacali. To bolo priserne. Ako dodnes ma z toho mrazi. Tam uz tiez boli nachystani na ten horsi scenar. Mala to prezila o fuz. Moj muz ma vystudovanu medinu a videl vela, ale tyzden sa s nim nedalo bavit. On mal z toho taky sok, mal dojem, ze to dieta to neda. Doma co s tym, aj keby tam je do 10 min helikoptera, nez ma nalozia, alebo priamo tam doma rezu. Nechcem domysliet
Ahoj, moje obe 2 deti sa narodili doma a nikdy by som nemenila. Bolo to skvele. Teraz som tehotna znovu a zrejme mi neostava nic ine nez sekcia, lebo som mala medzitym 2 zakroky v tej oblasti. Ked si zdrava, podla mna najlepsie pre teba a dieta ziadne zakroky do porodneho procesu a tym sa da najlepsie vyhnut doma 😉
tak ja by som sa pri pôrode doma necítila nejako extra v bezpečí. Nikdy nevieš, čo sa môže stať a v prípade problémov chcem mať pri sebe odborníkov so zodpovedajúcim vybavením, a to hneď! Pri pôrode predsa ide predovšetkým o dieťa a nie o môj malý diskomfort, že musím zdvihnúť zadok z vlastnej postele
@danica2711 no vidis, niekto sa najbezpecnejsie citi doma a niekto v nemocnici, tak preto je moznost volby. A to, ako sa zena citi, ma velky vplyv na priebeh porodu.
Mám viac kamarátok ,ktoré rodili doma. Našťastie sú deti aj ony v poriadku. Ja by som to neriskla,ale chápem obavy tehotných žien ,že chcú pohodlie a bezpečie domova. Radšej by som volila odborníka ,ktorý by bol so mnou keď už to inak nejde.
Ahoj, moje obe 2 deti sa narodili doma a nikdy by som nemenila. Bolo to skvele. Teraz som tehotna znovu a zrejme mi neostava nic ine nez sekcia, lebo som mala medzitym 2 zakroky v tej oblasti. Ked si zdrava, podla mna najlepsie pre teba a dieta ziadne zakroky do porodneho procesu a tym sa da najlepsie vyhnut doma 😉
@bluka2 predpokladam, ze si nerodila na Slovensku. Je sice pravda, ze fyziologicky porod prebehne najlepsie, ked sa don nezasahuje a ked je zena v pohode. No je to tiez proces, ktory mozno zhodnotit az po tom, co prebehol. Problem domacich porodov je, ze ak nie su vedene spravne, alebo ak sa zle vyhodnoti situacia, nasledky su fatalne. Zijem v krajine, kde su domace porody normalna a legalna vec. Ale naozaj takto aj tu porodi len male percento zien. A len velmi nizke percento zien vyhodnotia duly ako vhodne kandidatky. Vacsina je prevezena do nemocnice a tam sa s tym neparu, robia hned sekciu. Je super, ze tvoje porody prebehli dobre. No ked sa clovek pozrie na statistiku umrti zien a deti v case, ked sa rodilo vylucne doma, dost z toho zamrazi.
@miculka2284hh chceš byť v bezpečí domova? A co také nebezpečné je v nemocnici? Nevymyslaj.
Zatiaľ rakety neostreľujú pôrodnice, aby bolo potrebné rodiť doma, tak je bezpečnejšie rodiť v pôrodnici. Rodenie doma si nechaj pre prípad vojny.
@miculka2284hh nevymýšľaj moje dieťa pridusené zlý apgar, mne sa nevedela odlucit placenta skoro som vykrvacala.V žiadnom prípade to neodporucam
Hrdinka nejako stíchla😃 asi má komplexy

Aj takto môže dopadnúť domáci pôrod pred rokom v Česku
V sídle sekty „Život v srdci“ v Plasích na Plzeňsku žena rodila doma za prítomnosti členov komunity. Porod bol vysielaný na YouTube. Po pôrode žena zkolabovala, bola stále spojená pupočnou šnúrou s dieťaťom a musela byť resuscitovaná. Neskôr jej bola diagnostikovaná mozgová smrť. Dieťa prežilo a je hospitalizované.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy...