Epidurál - za a proti
Dobrý den, mam dilemu...
epidural ano alebo nie? Neviem sa rozhodnut, neviem ci tie bolesti zvladnem alebo nie .. zas si to epiduralom nechcem predlzovat.. vase rady/skusenosti? ☺️ Budem vdacna, dakujem
podpis papiere a sama uvidis, ci chce alebo nie, sami od seba ti ho nasilu nedaju. ja som bola za neho vdacna aj kvoli tomu, ze som sa pri neustalych kontrakciach otvorila za 20 min o 6 cm...
Absolvovat pripravu nie je nikdy na skodu.. ja som mala pri prvej a chcela som aj pri druhej ale anesteziolog sa niekde zamotal a ked konecne prisiel uz som bola na stole a tlacila..
@peterlulon mam tri deti prvé dve s epi a posledne bez a poviem ti ze este teraz 2,5 r po pôrode mam z toho posledného traumu
Za mňa jednoznačne áno.
Ďakujem Vám ženy ❤️
Manželka to chcela, ale nakoniec jej to nepichli, lebo ošetrujúci doktor jej najprv tvrdil, že to, čo má nie sú ešte kontrakcie, ale ráno bola už otvorená na 6 cm a tak jej to už nepichli. :( Bola veľmi nahnevaná a rodila bez.
Manželka to chcela, ale nakoniec jej to nepichli, lebo ošetrujúci doktor jej najprv tvrdil, že to, čo má nie sú ešte kontrakcie, ale ráno bola už otvorená na 6 cm a tak jej to už nepichli. :( Bola veľmi nahnevaná a rodila bez.
@anonym_db230d to ma mrzi, pristup ludi je na nezaplatanie 🫣
Za mňa zase nie 🤷♀️
Na 100% ano
Ano, nelutujem, velmi mi to pomohlo, rychlejsie som sa otvorila, oddychla som si, nacerpala silu. Nevidim ziadne nevyhody, len vyhody.
@anonym_db230d to ma mrzi, pristup ludi je na nezaplatanie 🫣
@peterlulon
ja som vzdy chcela a nikdy nestihli. Ale s odstupom uznavam, ze som mala dobre porody. Pro druhom mi dali nejaku infuziu od bolesti, pri tretom nestihli vobec nic. Anesteziolog prisiel ked ja uz som tlačila. Prisiel sice rychlo alemala bola rychlejsia 😏.
Keby viem, ze porody budu dlhe, je epidural super. Ale u mna to bolo 2x do 6 hodin od prvej kontrakcie a 3x do 3 hodin. Ved podpus tie oapiere a uvidis. Ja mam podla mna nizky prah bolesti a zvladla som to, i ked som tomu neverila v minulosti. Kamoska zase dost vysoky a pi edala, ze po skusenosti s epi by uz inak ani nerodila.
@peterlulon mam za sebou 3 porody,2 bez a posledny s epiduralom.jednoznacne som za epidural.pri prvom mi nestihli dat,a teda pri finale som od bolesti nevladala tlacit a zbytocne ma nastrihli.pri druhom mi odmietli dat a teda vyse 4kg dieta vytlacit bez akejkolvek pomoci bolo nieco,co si zapamatam do konca zivota,o poznamkach porodnika-aka som bola upistana a ze neviem zniest trocha bolesti,radsej pomlcim..treti porod bol vdaka epiduralu v pohode.
Za mňa určite áno. Tiež som si stále hovorila, že chcem rodiť bez, ale nakoniec som si povedala, že pôjdem na poučenie a uvidím podľa situácie. A nakoniec som za ňu bola vďačná. Prvú dcéru som rodila v noci, nechala som sa presvedčiť od lekárov nech si ju dám pichnúť a bola som rada. S manželom sme dokázali pospať a načerpať nové sily. Pri synovi som mala vyvolavany pôrod, takže bolestivejší a tiež som bola za epi vďačná, nakoľko tie slabšie kontrakcie som necítila a silnejšie som cítila ako tie slabšie. Síce nemal taký dlhý účinok ako pri dcére, ale aspoň trošku pomohlo. Čiže za mňa určite áno. Alebo aspoň ísť na poučenie a uvidíš podľa situácie.
@peterlulon mam tri deti prvé dve s epi a posledne bez a poviem ti ze este teraz 2,5 r po pôrode mam z toho posledného traumu
@ivka21 som na to podobne. Pri prvom som mala epi a spomínam na to ako na krásny pôrod. Druhý niekoľko hodín tlačenia bez epi a vnímam to ako traumatický zážitok. Epi som chcela, ale už mi ju nedopichli, lebo som sa "pekne otvárala" a "za chvíľu bude bábo vonku". Tá "chvíľa" trvala dlhé hodiny a veru že ďalšie deti po tomto neplanujem
Ja som ho ešte platila, nejak 200-300 eur to bolo.
4 hodiny kontrakcii som po troske prespala.
Celé “vytlačenie” boli 2 kontrakcie - jednu hlavička, druhu telo. Takze asi minúta.
Ďakujem medicíne ta epidural 🙂
@peterlulon ja som fanusicka epiduralu 🙂 po vela hodinách jacania som si ho dala pichnut a som zan velmi rada. Potom mi jednu noc trpla noha, ale to je nic, stoji to za to.
@peterlulon za mňa určite nie. Môj najhorší pôrod bol s epiduralom, najlepší úplne bez chémie. Nevidím v ňom žiadne výhody, zbytočne riziko komplikácií pri pôrode.
Nebudeš to epiduralom predlžovať ja som pri prvom dieťati mala a bolo to super že som si nemusela odtrpiet toľko bolesti . Pri druhom dieťati tu možnosť v inej nemocnici nemali a myslela som si že umriem od bolesti a ešte vyvolavany pôrod ktomu.Ked sa dá dať epidural načo dobrovoľne trpieť
Treba si spraviť prípravu a zariadis sa už podľa situácie. Ja mám za sebou dva pôrody a oba bez epiduralu, prvý som prišla do pôrodnice pomaly na 7cm otvorená a druhý pôrod bol ešte o niečo rýchlejší, takže som mala pocit, že tie 2h intenzívnych kontrakcií už zvládnem a nemala som potrebu žiadať o epidural. Ale ak by moj pôrod postupoval pomalšie, tak veru by som si ho dala a netrapila sa...
Za mna jednoznacne ano. Posledne dve hodiny som tlacila a kontrakcie som mala uz nonstop. Mala sa zasekla, nevedeli ju vybrat, no cele zle. Bez epiduralu by som tak dlho tlacit nedokazala ani nahodou.
ja som podpisanu mala, ale 2x som volala lekára, že asi nech mi ju dá.... a on že epidural vam môže predlžiť porod aj o dalsiu hodinu tak ja že tak to vôbec. Takže som zvladla bez 🙂 ale teda zaleží zrejme od prahu bolesti ženy, od toho ako sa porod vyvija atd..
Mne voda odtekala od soboty, porodila som az v pondelok pred obedom. Ale dalo sa zvládnuť, v pondelok som dostala zimnice a vracať som začala ale teda nemam žiadnu hrozu z porodu 🙂
@peterlulon ja som napríklad o tom ani neuvažovala, ale zase musím povedať že som mala asi oba pôrodu v rámci pohody. Asi som mala tú výhodu že nie každú kontrakciu som cítila. Pri prvom som mala najsilnejšie kontrakcie cca pol hodinu pred pôrodom, ale to som už nevládala ani ležať ale dalo sa to predýchať, druhý som rodila predčasne teda kontrakcie boli omnoho miernejšie vzhľadom na veľkosť dieťaťa.
No o epi som neuvažovala aj z dôvodu, že mojej švagrinej to pichli zle a musela 2 týždne len ležať kým jej neurobili nejaký zákrok aby sa jej nemotala hlava keď sa postaví. Proste som sa toho bála, tak som radšej prežila bolesti.
@peterlulon mam za sebou 3 porody,2 bez a posledny s epiduralom.jednoznacne som za epidural.pri prvom mi nestihli dat,a teda pri finale som od bolesti nevladala tlacit a zbytocne ma nastrihli.pri druhom mi odmietli dat a teda vyse 4kg dieta vytlacit bez akejkolvek pomoci bolo nieco,co si zapamatam do konca zivota,o poznamkach porodnika-aka som bola upistana a ze neviem zniest trocha bolesti,radsej pomlcim..treti porod bol vdaka epiduralu v pohode.
@simona92101 toho pôrodníka by som kopla medzi nohy, len čo by som sa trochu zotavila a tiež by som mu povedala, čo nevie vydržať trochu bolesti.

Za mna áno. Veľmi mi to pomohlo. Oddýchla som si, mala som dosť síl tlačiť bábätko