Hysterektómia pri cisárskom reze
Mám veľké obavy a zbieram si údaje. Mám placentu previa centralis a doktor vraví, že mi asi bude potrebné odstrániť aj maternicu pri cisárskom. Najprv som mzslela, že to bude v pohode. Detičky už mám, ale všetci doktori len krutia hlavami a používaju termíny ako komplikovaná operácia, náročný zákrok, rezervovanie krvy a podobne...absolvoval to tu niekto???
ahoj, ja ked nieco neviem, hladam to tu.....skus ....drzim palce.......
http://www.gynda.sk/gynekologia/operacie-cez-br...
Mne to tiež hrozí a som rovnako vystrašená ako ty...už tri hodiny civiem do netu a príspevkov ale moc toho neviem, len skúsenosti žien, ktoré tým prešli ale nestarali sa o bábo pritom☹Ak chceš môžeme pátrať spolu🙂
ahoj tiez mam placentu praeviu centralis a bolo mi povedane ze je velmi vysoka pravdepodobnost ze mi vrastia placenta do krcka maternice tym padom mi ju budu musiet celu vybrat. nic viac mi zatial doktor k tomu nepovedal tak som zvedava co vy tu pozistujete
ahoj, aj ja som mala ten problem, a v ziadnom pripade ti maternicu pri cisarskom reze nevyberu. tiez som to tak chcela, lebo viem, ze aj tak mi ju budu vyberat, nespravili mi to naraz, lebo je to velmi riskantna operacia, presne ako pises, vela krvy a td. chcela som to mat na jeden raz vsetko, ale proste nie, to neslo, to si vraj ziaden lekar nevezme na svedomie. maly ma uz tri roky a ja v oktobri idem na operaciu.
Ahojte babenky,
tak ja mam presne tuto diagnozu, placenta praevia centralis a budem mat komplikovany cisarak v celkovej narkoze s tym, ze mi hrozi odobratie placenty. Velmi by ma zaujimalo, ako ste nakonie dopadli. Ja viem len tolko, ze v pripade, ze bude placenta velmi vrastena do maternice, tak mi proste tu maternicu vyberu, prave kvoli tomu, aby nehrozili velke straty krvy. Anesteziologicka ma v piatok poriadne vystrasila, ze v pripade komplikacii skoncim na JIS-ke pripadne na ARE a ze mam o tom informovat svoju rodinu radsej dopredu. Po rozhovore s nom, som mala pocit, ze musim uzatvorit rychlo vyssiu zivotku a chudak moj 2rocny syncek....
@jankaatibor mam uplne rovnaku diagnozu aj vsetkko to co pises??kedy mas termin,ci uz mas po??
Ahojte vsetci,
takze 15. januara 2014 sa narodila nasa ZDRAVUCKA dcerka a som rada, ze mam uz mam po! Chvalabohu nakoniec dopadlo vsetko dobre, ale ako sa vsetci vyjadrovali, bol to zivotu zachranujuci zakrok. Mam pocit, ze ma vytiahli hrobarovi z lopaty, celkova narkoca, trvalo do 2 hodiny (manzel sa siel strachom zblaznimt). V ziadnom pripade to nie je ako pise mirka276, ze Ti nikto maternicu nevyberie. Mne ju vybrat museli, pretoze inak hrozili velke straty krvy. Placenta nakoniec vrastena do maternice bola a v maternici boli normalne diery, takze pokial by sa snazili maternicu zachranovat, prave vtedy by som mala tie krvne straty velke, ale tym, ze ju vybrali, potrebovali len 1 konzervu a po operacii som dostala (uz pri vedomi) este jednu transfuzku.
Obe sme to v zdravi zvladli, bol to moj druhy cisarak, a mozem povedat, ze sa to neda ani porovnat. Po tom prvom uz som na 4-ty den ficala jedna radost, a my teraz mam 9-ty den po a ja som stale len leziaca, stala ma ta operacia neskutocne vela energie. Ale jedno VEELKEEE ALLEEEEE, nie u kazdeho musi placenta pravia vrastat, zvycajne Ta poslu na Magneticku rezonanciu a pozrie ultrazvukar. Lenze u mna ani MR ani ultrazvuk neboli jednoznacne. Ale inak mozem povedat, ze lezanie v nemocnici sa oplatilo, dotiahli sme to do 38. tyzdna bez jedniho zakrvacania 🙂
@jankaatibor gratulujem, ze to dobre dopadlo
@ajana
@ajana Dobry den,chcem Vas poprosit,ako ste dopadli?Je to stary prispevok,mna to caka nejako do 1-2tyzdnov.mam tiez placentu praeviu centralis,vrastla este do jazvy po 1.sc k maternici,,takze maternica pojde tiez von.mam prichystanu krv,sme v nemocnici v Martine zajtra zaciname 32tt,lezkame uz mesiac.napiste prosim.dakujem
Ja Ti poviem len toľko sú lekári, ktorí sa do toho pustia na jeden šup, ale je ich málo. Potom sú situácie kedy iná cesta ako spraviť hysterektómiu nie je. Je to však neskutočný stres pre celý ošetrujúci personál, krvné straty môžu byť neskutočne veľké, zvládnutie situácie býva často kritické a najmä ide o 3 životy minimálne
Zažili sme to v práci na Mikuláša a poviem Ti zapotili sa všetci aj upratovačka. Pôrod vedený spontánne nakoniec skončil ako ruptúra maternice s masívnym krvácaním, jednalo sa o predčasne narodené dieťa k tomu takže sme si zakmitali.
Pokiaľ je možné je stále lepšie spraviť sekciu a potom keď bude bábo vačšie a je možné to odložiť urobiť hysterektómiu neskôr. Je veľká operácia a rekonvalescencia trvá 10 dní a to myslím len pobyt v nemocnici ak sa nič neskomplikuje
Lezala som v nemocnici s kockou, co mala rovnaku diagnozu aj predpovede, mala vsak velke stastie, s jednym zastavenym krvacanim v 28 tt, dotiahla do 38tt, pri sekcii mala problemy s tlakom, dostala dve transfuzie, maternica vsak ostala a obe boli nakoniec po dlhsej rekonvalescencii v poriadku
Dievčatá, som rada, že som úplnou náhodou našla túto diskusiu. Vidím síce že prvý príspevok je už starý, ale sú tu aj novšie. Takže možno bude zaujímať mamičky moja skúsenosť s touto diagnózou. Mojím ošetrujúcim gynekológom je primár. Veľmi skúsený a vyhľadávaný odborník vo svojom odbore. Celé tehotenstvo ma strašil, resp. pripravoval na najhoršie. Najprv, že možno dieťatko nedonosím a môžem kedykoľvek vykrvácať do brušnej dutiny, potom, že možno bude musieť robiť sekciu skôr aby sme neriskovali. Nakoniec som rodila v 38 týždni a bola by som možno aj dlhšie potiahla, ale dostala som kontrakcie, tie mi našťastie zastavili a na druhý deň mi robil sekciu. V nemocnici som ležala len 2 týždne pred pôrodom. Operácia dopadla nakoniec dobre, ale peklo nastalo pár minút po tom ako som sa prebrala z narkózy. Začala som silno krvácať. Tak rýchlo som strácala krv, že po pár minútach som bola v bezvedomí a mám úplne okno až do druhého dňa. Nakoniec mi maternicu nechali, lebo som chcela ešte deti. Potom mi primár povedal, že sa mi začali robiť krvné zrazeniny v maternici a nemal ani čas aby ma previezli na operačku. Vyberal mi ich rovno na izbe, ale to si našťastie nepamätám. Rez mi pri sekcii robili vertikálne až po pupok. Zotavovala som sa dlho. Najmä kvôli tej strate krvi. Teraz čakám druhé dieťa a primár mi povedal či som sa zbláznila. Samozrejme kvôli predošlej sekcii mi bude musieť robiť rovnakým spôsob a teda ma čakajú možno aj rovnaké komplikácie. Dúfam že všetko dopadne dobre. 😉

hm?