icon

Indikácia na cisársky rez z dôvodu psychického stavu

otazka26
15. apr 2025

Zdravím, ..táto otázka sa netýka mňa, keďže mám pôrod už za sebou, ale kamarátky, ktorú to ešte len čaká a už jej vraveli, že je dosť pravdepodobné, že jej pôrod budú musieť vyvolať, ..dnes keď bola za mnou tak z toho bola cela taká vystrašená a plakala (čomu sa nečudujem, keďze len par dni dozadu som bola na jej mieste, a rada "nestresuj, bude dobré, uvidíš, že to príde samo" je zbytočna 😀)

Tak sa teda chcem opýtať, v mojej predošlej diskusii, mi niekto spomínal, že cez psychiatra sa dá vybaviť si cisársky rez.

Je to teda možné aj v prípade, že hrozí vyvolaný pôrod, na ktorý žena ísť nechce? Alebo teda keď je kvôli tomu na tom psychicky zle?

domiklik
15. apr 2025

@otazka26 keď ten pôrod príde sam od seba tak sa ho báť nebude?

otazka26
autor
15. apr 2025

@domiklik nie, tu ide čisto o to, že vyvolaný pôrod je väčšinou bolestivejši a tažšie zvladnutelný a z toho má obavy

domiklik
15. apr 2025

@otazka26 z akého dôvodu chcú ten pôrod vyvolávať? Kedy ma termín?

otazka26
autor
15. apr 2025

@domiklik ona už bude končit 41. Týždeň preto chcú vyvolať, vraj sa jej už "kazí" placenta, a kamaratka vyvolávať nechce lebo ma z toho obavy

kiki68
15. apr 2025

@otazka26 to musi vopred a je tam podmienka asi dvoch navstev, proste musis zohnat termin a potom to predlozit, lebo ide o planovany cs. Cize vezmu papier a dohodnu termin s tou rodickou. Neviem ci toto stiha. V nemocke priamo zozenu svojho a ten s nou pohovori. Ale neda jej ten stempel len tak. Skor to bude opacne, ze vezme ten strach z vyvolavania, zisti ci je zena vobec v poriadku

otazka26
autor
15. apr 2025

@kiki68 ale oplatí sa aspoň vyskúšať, ci? Myslite ze jej to neprejde?

kiki68
15. apr 2025

@otazka26 41tt, vyskusat moze, ale ked sa jej uz kazi placenta, tak to by ma zaujimalo skor mat dieta vonku aj keby mi maju kolena prestrelit. Lebo prist o dieta v 41tt musi byt nieco priserne. Mne teda ponukli pri placente a tlaku zlom iba vyvolavanie s tym, ze ci suhlasim s cisarakom ked bude treba. Skusit moze, Mozno ich ukeca na nieco.

otazka26
autor
15. apr 2025

@kiki68 ono, moc si nie je ista cim ju gyn. Len nestrasi, pretoze ta ju moc tlacila do vyvolania uz od prveho dna po termine 🤷‍♀️ ..a proste vyvolat nechce, a ja nesudim, pretoze som na tom bola uplne rovnako🥲

martina1985ba
15. apr 2025

neviem ci to stihne vobec...najst psychiatra co bude mat volny termin hned a nie o 2 mesiace ako obvykle. plus sedenia s nim..

otazka26
autor
15. apr 2025

@martina1985ba termin nie je problem, ona si to vie po znamosti vybavit, len sme nevedeli ci to ozaj psychiater vie "predpisat"

domiklik
15. apr 2025

@otazka26 úprimne neverím, ze nejaký psychiater bude zo seba robiť debila a napíše žene v 41 týždni doporučenie na sekciu. Ak by to aj urobil, tu sekciu treba v nemocnici aj naplánovať. Ale každopádne to môže skúsiť, možno pri tom všetkom aj porodí. Vie vôbec kamarátka, ze vyvolávanie pôrodu neprebieha tak, ze prídeš a naleju do teba liter oxytocinu? Mne vyvolávali pôrod tak, ze som dostala cipok na zmakcenie krčku maternice a porodila som o 48 hodín na to.

otazka26
autor
15. apr 2025

@domiklik ja si inak tiež myslím, že pri tom vybavovaní porodí😀čize do určitej mieri môže byť aj toto pre ňu také odpútanie pozornosti, uvidime 😌

A to ti dali iba ten cipok? Zatial co som pocula tak do vsetkych pchali oxytocin

domiklik
15. apr 2025

@otazka26 pri prvom som mala vyvolavany oxytocinom a epidural. Pri druhom som dostala cipok a pôrod začal sam.

maya_hi
16. apr 2025

@otazka26 mám za sebou vyvolávaný aj prirodzený pôrod. Nemám pocit, že by bol bolestivejší. Možno dokonca naopak. Keďže prirodzený prišiel strašne rýchlo, možno by sa dalo povedať že bol prekotný. Do 1,5 hodiny od toho ako som sa ráno zobudila na mierne kontrakcie. Vyvolávaný trval dlhšie. Ale samotné bolesti pri kontrakciách boli len v poslednej fáze. Je pravda, že strach je to najhoršie čím si pôrod komplikujmeme. Ale treba s tým pracovať. Mala na to 9 mesiacov. Existujú cvičenia, techniky ako na sebe pracovať. Ja sama trpím úzkostnými stavmi ktoré som riešila cez psychiatra, ale nenapadlo by mi nechať si urobiť cisársky ak to nie je nutné. 🫤 Pre matku aj dieťa je prirodzený pôrod rto najlepšie. Telo vie, čo má robiť. Len sa s ním treba "spojiť".

katka13katka
18. apr 2025

Ja som sa velmi bala porodu, tiez som zvazovala, ze si vybavim cisarsky, vela sme sa o tom bavili so psychologom. Ale nakoniec som sa naladila, ze vydrzim vsetko, porod vyvolavali, dali mi aj epidural a nebolo to az take strasne ako som si predstavovala. Pre mna bol posledny mesiac tehotenstva narocny, bola som ako slonica, takze som sa velmi tesila ako porodim a bude mi fyzicky lahsie.