IUI ako indikácia na sekciu

6. aug 2021

Problém s ktorým bojujem vnútorne celý život je pôrod. Aj to bol dôvod že som to dlho odsúvala, vyhovárala sa, ale túžba mať dieťa bola veľká že som nakoniec horko ťažko do toho šla. Celý život som bola nastavená že jedine ako budem raz rodiť je len sekcia. Inak pre mňa nepripadá do úvahy proste. Budem chodiť aj k psychiatrovi kvôli tomu.
áno som si plne vedomá toho že prirodzený pôrod je pre dieťa to najlepšie, ale myslím si že aj ja potrebujem byť v pohode po psychickej stránke.
Je IUI tiež indikácia na sekciu?
prosím o pochopenie mojej situácie neurážajte ma ak mi nevidíte do hlavy.
Ďakujem za všetky odpovede

karhu
6. aug 2021

nie

queen_mary
6. aug 2021

Najdi si svojho porodnika a dohodni sa s nim. Za mna je uplne jedno, ci dieta pride na svet prirodzene alebo sekciou. Najdolezirejsiw je, aby ty si bola v pohode, ked sa dieta narodi. Alebo si niekto uz vsimol rozdiel? 😅 rodila som prirodzene.

bolarazjedna
6. aug 2021

Ja si myslím, že to nie je indikácia. Je to iba spôsob počatia, no za to tehotenstvo nebude sám o sebe rizikové, ani pôrod. Porozprávaj sa o tom s tvojim gynekológom. Sú také pracoviska, kde väčšina pôrodov je sekciou, nejaká indikácia sa vždy dá nájsť, ak gynekológ s tým nemá problém. No urcite je prirodzený pôrod lepší pre každého (ak tam není zdravotná indikácia na sekciu), boli ta to par hodín, po pôrode bolesť prejde hneď a potom si fit. Cisársky rez je veľká brušná operácia, s veľkou jazvou, je možné omnoho viac komplikácií, dlhé zotavovanie a pritom ešte sa starať o bábätko. Neboli ta samotný pôrod, ale po vyprchá i anestezy budeš mat dlho bolesti, kým sa to zahojí. Možno by ti pomohla psychologická príprava na porod, sú rôzne relaxačné techniky, hypnoporod a pod.

ivkazba
6. aug 2021

IUI indikáciou k sekcii rozhodne nie je. Psychická či psychiatrická indikácia áno. Ale bavíme sa o tom, že je to lekárom - odborníkom indikované, nie že si pacientka povie. Takže ak ti psychiater odporučí rodiť sekciou, tak to indikácia bude.

autor
6. aug 2021

@ivkazba ano prave preto som uz kontaktovala odbornika lebo som sice este len v 1 trimestri ale pocitujem velku uzkost pri predstave ze budem robit prirodzene a stupnuje sa to kazdym dnom. Viem ze nebudem schopna ani spolupracovat v ten den na sale lebo zle zvladam stresove situacie bezne hadky a podobne nie to este porod. Jasne tiez by som chcela radsej prirodzene ale nie v mojom stave a blokom ktory mam.

ivkazba
6. aug 2021

Tak vyhľadaj pomoc čo najskôr a lieč sa, pravidelne. Lebo ono sa niekedy môže stať, že žena má indikovanú sekciu a odrodí prirodzene, lebo sa pôrod spustí pred termínom, postupuje rýchlo a kým sa dostane do nemocnice, tak dieťa je už v pôrodných cestách a vtedy sa už sekcia urobiť nedá a musí sa odrodiť prirodzene. Tá šanca je síce veľmi maličká, ale je tam. Takže treba to riešiť, navštevovať pravidelne odborníka, nech si za tých pár mesiacov čo najviac v psychickej pohode. Držím palce.

autor
6. aug 2021

@ivkazba dakujem urcite to chcem riesit

krabica22
6. aug 2021

Aj ja som to tak mala. Nezastavam nazor,ze prirodzene je najlepsie. Ani to, ze po sekcii sa dlho zotavuje. Bola som na tom omnoho lepsie, ako zeny, ktore porodili mensie deti ako ja a boli "raz take velke" . Zaplat si porodnika, pripadne ak sa da cez znamost...(kombinacia oboch je najlepsia) a mas vybavene.

queen_mary
6. aug 2021

@krabica22 ja som rodila prirodzene, cvicila som s anibalom, maly bol normalnej velkosti a posledne zatlacenie som asi prehnala a bolo take, ze som si 2 tyzdne po porode nevedela sadnut. Cize s tebou uplne suhlasim s tym zotavovanim.

didi2102
6. aug 2021

Nie,bola som na iui a aaaaabsolutne nie nie

simonkazga
6. aug 2021

@bolarazjedna rodila si sekciou? Lebo co pises vobec nie je pravidlom. Nemala som vacsie bolesti ako pri MS, po porode som nepotrebovala ziadne lieky. Tyzden po sekcii som bola uplne fit! A po druhom "nadhernom" prirodzenom porode - to som aj anibalom cvicila a vedome sa pripravovala - som si nevedela sadnut 2 mesiace. Bolo to hrozne, mucive a celkom zbytocne. Takze za mna tretie budem rodit zas cisarskym.

bolarazjedna
6. aug 2021

@simonkazga nie, ešte mi nebolo dopriate priniesť na svet dieťatko. Určite sú výnimky, to neberiem nikomu, ale vo všeobecnosti, štatistický prirodzený pôrod je sprevádzaný omnoho menej častými komplikáciami a rýchlejším zotavovanim. Moja mama je pôrodná asistentka, so 40rocnou praxou, takže som to nevymyslela len tak.

krabica22
6. aug 2021

@queen_mary presne tak som to myslela 🙂 Bola som s takou pani na izbe, dalsej sa zaseklo dieta, museli ho kriesit. Kazdy nech si vyberie ako chce. Ale pre mna je cisar to najlepsie, aj keby som koli tomu letela do Honkongu 🙂

simonkazga
6. aug 2021

@bolarazjedna v tom pripade prosim neprezentuj tvoje domnienky ako fakty. Hlavne pri takejto haklivej teme, ked zakladatelka sa takto velmi boji porodu.
So srdca ti prajem, aby ti bolo dopriate mat dietatko a priviest ho na svet bezproblemovym porodom.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre