icon

Je cisársky rez bezpečnejší ako prirodzený pôrod?

9. nov 2024

Je cisarsky rez bezpečnejší ako prirodzený porod?

Strana
z4
radacak
10. nov 2024

Mám za sebou oba .. prvý bol sekcia , akútna a druhý prirodzený
Pi prvom mi ostala škaredá jazva ktorá ma bolela celé tehotenstvo a veľmi som sa bála druhého tehotenstva aj pôrodu či to dám a hlavne tá jazva..Ono veľa záleží aj od toho kde ti robila tu sekciu, aký lekár bolo veľa prípadov kedy aj pri sekcii niečo pokašľali
Ja myslím že mám po sekcii v bruchu parádne zrasty a hneď na začiatku druhého tehotenstva mi bolo povedané že mám jazvu zvnútra zašitú katastrofálne.Vdaka Bohu sme zvládli ďalšie tehotenstvo a dokonca aj prirodzený pôrod aj keď som sa ho veľmi bála, nájme kôli tej jazve ale veľmi som krvácala,musela som mať transfúziu a z môjho pohľadu som sa po tom prirodzenom zotavovala dlhšie ako po sekcií alebo to robí aj vek už ,neviem ..Medzi porodmi bol rozdiel skoro 14 rokov

lucia147852
10. nov 2024

@lienka.7 ja netvrdím že tomu tak nie je, ale keďže poznám veľa žien čo rodili a sú medzi nimi či sekcie či prirodzene pôrody, viem si urobiť obraz. A stále platí čo som napísala, že každého môže byt prslajs do maternice inej ženy a toho ako rodí.

michaelajednorozec
10. nov 2024

@226lenka rozumiem ze pre mnoho zien ktore zazili nejaku traumu pri porode to moze byt neprijemne takto jednoducho napisane. Ale moj point nebolo nejakym sposobom ublizit nikomu, myslela som tym prosty fakt, ze evolucia funguje. Keby na to zenske telo prisposobene nebolo, nerodili by sa deti. Dalej uz len velke dakujem pokrokom v medicine co to male percento problemov dokaze uspesne riesit.

simsalabim
10. nov 2024

@michaelajednorozec ale toto nie je vhodny argument. Aj ludske oko je prisposobene vidiet a kolko z nas poriadne nevidi bez okuliarov? Celust mame prisposobenu na zuby a mnohi v nej na vsetky zuby nemame miesto. Nohy mame prisposobene na chodzu a kolki maju ploche nohy…. Proste priroda dokonala nie je a problemom pri pritodzenom porode je lahostajnost a casto aj bohorovnost lekarov, kvoli ktorym maju mnohe zeny z porodu traumu a nesu si fyzicke aj psychicke nasledky a deti fyzicke…. A @mon1806 len potvrdzuje slova mojho kamosa porodnika… on ani svoju zenu nenechal prirodzene rodit (no ked som tu o tom raz pisala, zeny sa na mna osopili, ze to preto, lebo chcel, aby mu zena ostala uzka 🙈).
Ja si myslim, ze tak, ako sa mozem rozhodnut pre anestezu pri trhani zuba, rozhodnut sa, ci ba operaciu pojdem pod lokalkou ci celkovou anestezou, ci si zlcnik dam vybrat alebo nie…. mohla by lekarska komunita aspon brat moj nazor na porod do uvahy.

fantaghiro21
10. nov 2024

@michaelajednorozec ak máš telo prispôsobene na to,aby si otehotnela,vynosila dieťa, porodila ,prečo veľa žien nemôže ani za svet otehotnieť a častokrát sú neplodne ? (Nerátajme teraz mužov)

@simsalabim vieš si predstaviť v našich podmienkach výber spôsobu pôrodu? ako by to dopadlo?
Z kapacitných, logických a akýchkoľvek dôvodov by to možno skončilo tak,že by naozaj enormné nárastom záujem o cisárske .veď ani toľko operačných sal nemame ,nie to personálu...
Dovody by boli aké? Možno z pohodlnosti?- osobne nemám skusenost s cisárskym.Ta rekonvalescencia po prirodzenom je určite podstatne kratšia ak pôrod bol bezproblémový.Ak je ale žena rozdriapana až na chrbát a nesie si so sebou zlomeniny a podobne,by som povedala že rekonvalescencia po cisárskom je kratšia než po komplikovanom prirodzenom (možno sa mýlim)

Ale stále by tam mohli byť nejaké "úľavy" a netlačit silou mocou na prirodzené.v niektorých prípadoch to žiaľ malo skôr negatíva a žiaľ aj úmrtia.....

mamina7070
10. nov 2024

urcite nie je bezpecnejsi vseobecne ale prinspecifickych komplikaciach (indikaciach ano)

simsalabim
10. nov 2024

@fantaghiro21 no kedysi si porodnice nevedeli predstavit rooming in 🤷‍♀️ Ked som pri 1.porode chcela epidural, co vtedy bolo dost zriedkave, lekar mi vynadal (vynadal!) aka som zbabela a ze sa mam hanbit a ako sa pozriem dietatu do oci, ked som taky slaboch 🤔
Vsetko sa da, ked sa chce… ze si to niekto nevie predstavit, neznamena, ze to nepojde.

beronsche
10. nov 2024

Pri bezproblémovom tehotenstve nízkorizikovej rodičky je sekcia spojená s vyšším rizikom ako vaginálny porod. Je to predsa len veľká brušná operácia, ktorá so sebou nesie všetky rizika s takou operáciou spojené. Plus vytvára ďalšie rizika pre dieťa.

Na druhej strane, akonáhle indikácia pre sekciu existuje, sú rizika s ňou spojené, nižšie ako v prípade vaginálneho pôrodu.
Problém je, keď sa buď ignorujú objektívne indikácie pre sekciu a žena sa tlačí do vaginálneho pôrodu alebo na druhej strane robí sa bezdôvodná sekcia.

Takže sa jednoducho nedá zovšeobecniť, ktorý pôrod je bezpečnejší. Toto je vysoko individuálna záležitosť!

A ešte jedno - dovolím si odhadnuť, že u nás je miera prirodzených pôrodov pomerne nízka. V podmienkach našich pôrodníc spĺňa kritériá prirodzeného pôrodu len malé percento vaginálnych pôrodov.
Toto mnoho žien nerozlišuje, ani to, ze vaginálny, ale riadený , medikamentozny pôrod má viac rizík ako prirodzený pôrod (ak sa bavíme o nízkorizikovej rodičky, tak ale stále menej ako sekcia).

Ženy pri pôrodoch v minulosti bežne umierali, to je pravda. Ale zväčša to bolo spôsobené tým, že okrem toho, že to často boli ženy vyčerpané a podvyživené, bolo takmer nemožné odhaliť mnohé zdravotné komplikácie vopred.

tamitamitami
10. nov 2024

Ja som bola opačný prípad. Odporúčaná mi bola sekcia nakoľko som mala viacero problémov. Ja som veľmi chcela rodiť prirodzene, mala som extrémny strach z cisárskeho. Až som sa zrútila keď mi navrhli sekciu. Dohodla som sa s primátom v nemocnici že skúsim prirodzený pôrod, ak budú komplikácie počas pôrodu tak akútna sekcia.
Bola som nastavená že porodím prirodzene a tak aj bolo. Pôrod prebehol vzhľadom k okolnostiam super. Aj druhý krát by som chcela rodiť prirodzene.

ALE určite by žena mala mať možnosť voľby (samozrejme tak aby tým neohrozila seba alebo dieťa).
Riziká hrozia pri prirodzenom pôrode tak isto ako pri sekcii (aj keď dnes sú už riziká minimálne).

mon1806
10. nov 2024

@simsalabim presne tak vedel preco to robi urcite nie pre to aby ostala uzka keďže vagina je sval elasticky vrati sa do svojej povodnej velkosti , velky je kvoli hormonom z porodu kedy sa otvara aby presla hlava inak tie hormony pocas bezneho zivota nefungujú, cize vagina sa vrati do svojej povodnej velkosti

leidin
11. nov 2024

To moze byt dost rozne, zavisi od okolnosti, tak vseobecne asi uplne nie je bezpecnejsi.

Strana
z4