icon

Je pôrod bez epidurálu zvládnuteľný?

Dnes o 11:36

Ahojte maminy ,
Cakam na druhy porod. Prvy som mala vyvolavany kvoli cukrovke, potom davali oxy, pichli vodu, ozvi klesali, ja som kricala ako besna a neviem ani ako ale vytiahli malu von.
Teraz sa snazim pripravit inak, psychicky, cez hypnoporod a jogu, mam zazmluvnenu pôrodnú asistentku, ktorej doverujem.
Je to moje rozhodnutie, no navrhla mi skusit to bez epi. Ze by to mohlo ist vsetko hladsie, hoc asi intenzivnejsie.
Tie, co ste rodili bez epi, da sa to zvladnut ?…

anonym_d4af89
Dnes o 11:41

Áno, sme žijúce.

anonym_7951ee
Dnes o 11:46

4x bez epi, takze ani neviem porovnat, ake to je bez. Ale najslhsi potod som mala cca 5-6 hodin, ak ratam od prvej kontrakcie.
Ale sesterka nemala epi a rodila 2x bez, skoro 3 dni zakazdym.

anonym_9515a0
Dnes o 12:09

@anonym_autor ja som rodila 2krat bez epi a prah bolesti mám veľmi nízky.
Bola som psychicky pripravena to zvládnuť a vedela som, že to bude bolieť (a mala som aj poučenie k epi, keby sa to fakt nedalo). Bolo to ťažké, ale našťastie nie dlhé.

anonym_cb13e5
Dnes o 12:12

Dá sa to v pohode zvládnuť.. boli to ako sviňa ale keď vieš správne dýchať tak sa to ide … 2x som to dala bez epi

michaela329
Dnes o 12:14

@anonym_autor 17 hodín som rodila bez epi, lebo vraj nebolo treba, že to pôjde rýchlo...a nemohla som sa za svet otvoriť. Potom som si ju vydupala, uvoľnila sa, oddýchla a do dvoch hodín po jej podaní konečne otvorila a porodila. A nie som sama, poznám minimálne dve ženy, čo im takto pomohla. Takže určite by som si túto cestu byť Tebou,nechala otvorenú. A to som mala skvelé PA, naparku, cvičenie a neviem čo ešte.

anonym_92896c
Dnes o 12:15

Naše mamy a babky rodili 5-6 detí bez epi, ženy v rozvojových krajinách ani netušia, čo to slovo znamená. Takže áno, dá sa to, prežili to.

beronsche
Dnes o 12:15

Samozrejme, ze je..
Skôr by som sa zamerala na gravitacnu pôrodnú polohu a rešpektujúci prostredie ako epiduralku.
Tá má xy vedľajších účinkov, zvyšuje riziko problémov s popôrodnou adaptáciou bábätka, zvyšuje riziko vzniku ďalších komplikácií a potreby medicínskej intervencie.
(Riziko sa samozrejme nerovná istote)

nikushka8
Dnes o 12:16

Da sa to prezit aj bez epi. Pri prvom som mala epi, sice pichnutu neskoro,ale aj to trochu pomohlo. Druhy porod vyvolavany, sice trval len 2,5h, ale nebudem ti klamat, zobrala som o lieky, len uz bolo neskoro, kedze to bol prekotny porod. Ak si zena moze ulavit od bolesti, nevidim dovod na trapenie,ked nemusi

martinka13
Dnes o 12:17

2xbez EPI. Obe deti 4 kg. Podľa mňa vieš lepšie počúvať svoje telo. Ani teraz by som to inak neurobila. Aj ked teda miestami som chcela umrieť. Ale to len posledných 15 minút

anonym_4f0555
Dnes o 12:20

Miliardy zien pred tebou rodili bez epi. A zvladli to.

doriiis
Dnes o 12:27

2x som to zvládla bez epi

deti95060810
Dnes o 12:30

4 krát bez akýchkoľvek oblbovákov a chemických somarín .
jasné že to dáš.

slavomira236
Dnes o 12:31

@anonym_autor 3deti som odrobila bez a vsetko dlhe porody dlhe pomale otvaranie a bolesti...a zijem

kiki68
Dnes o 12:32

Nikdy mi epi nestihli dat. No zijem a oki. Ono to epi neni take super ako sa casto prezentuje

anonym_669754
Dnes o 12:39

Jasne, ze sa da. 2x som takto rodila, obe deti 4 kilove. Pre istotu si urob to poucenie o epidurale, aby si to mala, keby nahodou. Ono to moze ist lahsie bez epiduralu, ale nemusi. Porodna asistentka je ok, nie je to taka zena bio eko? Ja som taku mala pri prvom porode, bola strasne za prirodzenost, odmietala vsetky zasahy, tiez ma odhovarala od epiduralu, stale to oddialovala, az som sa uplne vysilila a dieta sa zaseklo v porodnych cestach a boli z toho komplikacie - ale hlavne, ze som bola bez zasahu, prirodzenost nadovsetko. Ono ta hranica medzi tym, kedy dat a ci dat, je velmi tekna, niekedy sa to tazko odhaduje. Druhy porod povacsine ide lahsie, ale pre istotu to mozno maj v zalohe. A hlavne - nemusi sa vzdy za kazdych okolnosti tlacit do toho, aby bolo vsetko bez akychkolvek zasahov. Niekedy je nejaky zasah potrebny.

anonym_32d5a4
Dnes o 12:42

Da sa to zvladnut. Ale uprimne, porody s epi som si uzila, oddychla, posrandovali sme, nacerpala som sil pred finisom 😉 a vedela som vyborne pocuvat svoje telo, nie je pravda ze bez epi som ho pocula lepsie.
Takze ziadna asistentka by mi do toho nekecala ci to mam skusat s tym alebo bez toho. To sa slobodne rozhodni ty, ako to citis.

jaskolka
Dnes o 12:42

Áno, dá, rodila som 2 x bez epiduralu.

lasona
Dnes o 12:46

Ja som zas vďačná za epi, ja by som do toho nešla. Načo mam trpieť, keď nemusím. Neviem síce porovnať, ale co počúvam, urobila som dobre a nemam ziadne zle zazitky, ani ziadne extrémne bolesti som nemala.

saxana000
Dnes o 12:50

Prvy s epi druhy bez.treti by som isla tiez bez.bolelo viac ale islo to rychlejsie ja som bola viac pri zmysloch a aj druha dcera bola aktivnejsia rychlo sa prisala vnimala..a hlavne ziadne bolesti a trpnutie chrbta dalsich par tyzdnov

zavana
Dnes o 12:52

Pravdaze je. Ani by si neverila, kolko nas je takych 😉 Tiez som epiduralku nemala a zijem.

anonym_626d33
Dnes o 13:16

@anonym_autor
ahoj, ano je ak...
Kamoska ma vyssi prah bolesti ako ja, chodila na ppkurz a tam bola epi bubak velky a matka hrozna ked di ho dala. Rodila som par dni pred nou a po mojom opise rychli primarovi prikyvla na epi 😁. Povedala, ze keby druhe, uz inak ani nerodi lebo super porod 🙂.
Mne ju samozrejme dat nestihli a mala som tiez vyvolavany koli cukrovke. Dali mi ale rsksky plyn, ja uz of 3 cm by som bola steny skrabala.
S druhym som sla na poslednu kontrolu na pasy a rovno sibma tam nechali. Nepacili sa im prietoky. Rano po kontrole som bola otvorena na 4 cm a fo 6 cm s miernym oxytocinom ruka hore, smiali sme sa s mm na hovadinach. Najskor ze epi mi zatial netreba, lebo naco ked bolesti nula. Potom som chcela a jed som picula, ze uz som na 9cm, bolo to v hsji, zase som nestihla. Super porod, realne bolesti az po prasknuti vody 49 minut.
Pri tretom som pri 3 kontrskcii pivedala, nech okamzite dovedu anesteziologa lebo zase nestihnem. Islo to veelmi rychlo. Ale kdeze, este odozvy srdecne - aj to som povedala ze zbytocne lebo nestihame 😂🤯. Tak aj bolo, myskela som, ze pirodim na chodbe cesto na porodnu salu, bola bkizko. Anesteziologovi sestricka uz len podakovala a o 5 minut som mala odrodene ako sa zjavil 😁. Ale teda mala som fakt dibre porody, hlavne tie 2 dalsie, posledny do 3 hodin od prvej kontrakcie. Ked bolo po vsetkom, dr som povedala, ze som aj tak bola posrana z tej epi, tak dobre ze sa nestihlo. Vybuchla do smiechu, ze preco sombto teda chcela. Tak naliehalo im zriedka nuekto prizvukuje, nech kaslu na na vsetko a okamzite toho anesteziologa dovedu 🫣😂.A fakt mam nizky prach bolesti, prve 2 dni ms som roky fungovala na ibalgine.
Hned po porode som bola pimerne fit ak sa to da tak povedat.
Ale ked to budes citit, kludne si ju daj. Dr vedia kedy je (ne)vhodne ju dať. Nik ti neda pokál za rodenie bez epi 😉. Priprav sa na vsetky moznosti, aj na cs a budes viac v klude.
Prajem super dobry porod 🙂

mimi1988
Dnes o 13:25

3x bez epi....bolelo prežila som...keby idem 4x tiež chcem bez...

terry658
Dnes o 13:31

@anonym_autor ja som rodila 3x bez epi a čaká ma za pár dní 4x. Je to bolesť ale dá sa to zvládnuť.
Musíš si uvedomiť, že umelý oxytocin je záhul pre telo. Žiafna pauza len bolesť. Prepichnutie vody v drvivej väčšine prípadov vedie k zhoršeniu oziev dieťaťa. Čiže čim menej zásahov od lekárov, tým väčšia šanca na pekný pôrod. Držím prsty

anonym_7951ee
Dnes o 14:23

Sorry, oprava, neviem porovnat, ake je to s epi a bez, pomylila som sa v pisani..

anonym_8d80bf
Dnes o 18:30

ked som to dala ja da to kazdy .. samozrejme nieje porod ako porod ... u mna to bolo pomerne rychlo a ani to tak nebolelo ...

zoja6913
Dnes o 18:47

Tieto prirovnania, ze v rozvojovych krajinach a nase babky atd…preboha

Nase babky prali v korytach-tak preco peries v pracke?
Zeny v rozvojovych krajinach nevedia pomaly ani citat, tak naco chodis ty do skoly?

Preboha je rok 2026, to ze babky rodili v bolestiach neznamena ze musia aj zeny dnes, to su nazory 🙈

Rodila som raz bez epi vyvolavany voda orasknuta oxytocin nastrih atd a NIkDY viac, NIKDY bez epi
Dalsie dva porody dalsie s epi, vyvolavane orasknuta voda oxy a to bolo uvolnene bez stresu paniky bez nastrihu

Kazda zena nech si vyberie s ci bez ale to porovnavanie ako babky rodili a prezili….😂

anonym_097a90
Dnes o 19:00

Rodila som 11 hodin a na nevydrzanie boli tak posledne 3 hodiny, inak uplne v pohode sa to dalo predychat. Co bolo pre mna ovela horsie, ako samotny porod, tak nasledne sitie, citila som kazdy vpich. A uplne najhorsie pre mna bolo, ze som sa asi tyzden po porode nemohla zohriat, mala som tak ladove nohy, ze az lamka ma chytala. Bola som anemicka uz aj v tehu a po porode zrela na transfuziu, nastastie nebolo treba, ale teda, hlava sa mi motala a tie studene nohy, nikdy v zivote som nic podobne nezazila.. Takze u mna samotny porod uplne v pohode, dieta vytlacene na dva nadychy.. Ja by som sa pravdupovediac viac bala toho epi, pretoze na mna vsetky lieky posobia hrozne silno.. Ale je to kazdeho volba, ak by som mala mat panicky strach z tej bolesti, tak by som nevahala ani s epi.. Vdakabohu, si dnes kazda moze zvolit, co chce..

anonym_f020e7
Dnes o 19:24

Prvý pôrod s vyvolavackou trval 15 hodín a druhý pôrod trval 5 hodín.Jasne že to bolelo a hlavne prvé, druhé už išlo lepšie aj rýchlejšie. Oba pôrody bez epi. Ja som sa skôr bála aby mi to nepichli, z toho som mala strach.