icon

Je úzka pošva dôvodom na cisársky rez?

lenkakp
10. apr 2015

Ahojte, momentalne som v 37+1tt a bola som na gynekologickom vysetreni u porodnika, u ktoreho chcem rodit (resp. v nemocnici). Doktor sa vyjadril, ze uvidime, ze ci nespravi radsej cisarsky rez nakolko mam uzku posvu, coho som si vedoma (tampony, sex) - dokonca som mala problem dostat do posvy aniball prve dni. Predpokladala som vsak, ze posva je pruzna natolko, ze sa prisposobi a treningom s aniballom tomu pomozem a ze jedine, co ma moze "strasit" je bolest pri tom (poziadala som o PEDU v pripade velkych bolesti). Je uzka posva teda dovodom na cisarsky rez alebo prevencia aby ma maly nepotrhal zvnutra? Dakujem

Strana
z2
lenulienka86
14. júl 2015

@paris3 dufam ze mi daju nejake cipky abo co na uvolnenie. Musi na to nieco byt. Ach jaj. Zatvorena som a krcok mam necele 4cm. Teda ako na zaciatku.

kikina84
14. júl 2015

@lenkakp ja som s panvou mala problem..nebudem klamat,prezila som vyslovene zabijacku,,akurat ze mne lekar nic nepovedal,asi to je tym ze som nemala zazmluvneneho a zaplateneho ziadneho lekara.dokonca ani epidural mi nevedeli zaviest nakolko mam skoliozu,len mi rozpichali cely chrbat..Ja osobne mam velmi negativne skusenosti s prvym porodom a druhy krat by som isla jedine cisarom uz..

jabadaba
14. júl 2015

@lenkakp ak mozem do toho pindat, tiez Ti radsej odporucam ten cisarak. Ak sa tak uz aj porodnik vyjadril. To potrhanie nestoji za dozivotne komplikacie. Natrhnu sa aj zeny bez problemu aky mas Ty, no v tvojom pripade to moze byt skaredy problem. Zvaz to, opatovne to prejednaj s lekarom, ale ja osobne, po osobnej skusenosti, by som (byt tebou), nesla do tohto rizika.

Zo sekcie nemusis mat obavy, ak je planovana, je to ok. Ja, ak porovnam prirodzeny so sekciou - nebe a dudy! Ak by som mala sekciu uz prvy raz, tak si usetrim kopec problemov. Zotavovanie u mna po sekcii bolo expres a bezbolestne. Po "prirodzenom", po ranach co som utrzila, som sa davala dohromady rok! A 9 rokov po porode nie som fit uplne!

dahra
14. júl 2015

@lenkakp - moja segra, čo má teraz už 2 roky po porode obvod bokov pod 90cm a 48kg pri 167cm, porodila prve vo veku 32 rokov 3,7kg a 55cm dieťa spontanne. Doktor ju dlho nahovaral na cisarsky a ona nechcela. Telo sa prisposobi, hlavne sa treba tesiť na krpca a brat to pozitivne bez strachu.

chokma
14. júl 2015

ja som mala zhrubnutu stenu na posve, bolo mi to skonstatovane porodnickou po porode. Mala som nastrih a aj dve ruptury. ze vraj aj pre tu stenu. ale inak spominam na porod velmi dobre a som rada, ze prirodzene, lebo to bol zivotny zazitok. ak budes rodit prirodzene, tak urcite pomoze rektalny vankus...

lenkakp
autor
14. júl 2015

@kikina84
@jabadaba
@dahra

uz to mam za sebou 🙂 syncek ma cca 2,5mesiaca 🙂))
isli sme na to prirodzene, kontrakcie ma vobec neboleli, len to bolo neprijemne, otvarat som sa tiez otvarala, ale kedze maly nechcel zostupit dole ani po vyvolavacke (chybal cca 1cm), tak som isla akutny cisarsky a dobre bolo, maly mal obmotanu pupocnu snuru okolo krku a ramienok :(
cisarsky uplne v pohode, uz v nemocnici som hovorila, ze taaaak este raz to absolvovat (chceme este 1) a bude - usmev na tvari 🙂))

jape2407
25. máj 2016

cawte baby...obnovujem temu...dnes som bola v poradi...som v 33 tyzdny a vzdy na kazdej poradni mi robi aj vaginalne vysetrenie...a ja sa nikdy neviem uvolnit a vzdy to boli...dnes ma az prehlo na koze a doky hovori ze treba nieco robit ze cisarsky je sice ok ale normalne je to lepsie...ze jeho prsty maju priemer 3,5cm a hlavicka maleho min 10cm... ze kde vezmem tych zvysnych 6cm...tak ja som mu zo srandy povedala ze snad opacnym smerom to pojde lahsie...ale az teraz mi doslo co povedal ze to moze byt pre babo nebezpecne?

lenulienka86
25. máj 2016

@jape2407 to budu mat lekari pod kontrolou... horsie jed ta nechaju rodit a budes sa trapit ako ja 17h nasucho. Tiez som nemohla do seba nic dostat a ku koncu uz ani prst. Aniball sa mi nedal pouzivat a taky bol aj porod tazky hnusny bolavy. Ale poridila som. Lebo v hainburgu mi povedali ze uzka posva ci uzka panva neexistuje a ze som na to stavana rodit. Tak si to zvaz ci nechces mat traumu na cely zivot ako ja. Nikdy cez posvu uz nepojdem rodit. Nikdy!

kittykat22
25. máj 2016

@jape2407 uzka posva ako argument na CS stacit nebude. Musis mat zdravotny problem alebo dieta je KP alebo vahovo presahuje moznost bezpecneho prirodzeneho porodu - a to je odhad niekde nad 4.5 kg myslim - a to deti dostahuju bud koli cukrovke matky alebo az po 41tt.

lenkakp
autor
25. máj 2016

@jape2407 skus cvicit s aniballom, aj ked mne sa tiez s nim nedalo, ale skus...skus spravit vsetko pre to...u mna to mozno nebolo az take strasne, skor to mohlo byt lekarom, kedze na prijme, ked ma vysetroval lekar, tak som nic necitila, az ked prisiel ten moj, asi ma salam parky a hrabe sa v zene jak v prasati, ze ved aj tak tade pojde hlava babatka...skus pit aj alchemilku, aj aniball, lebo cisarsky ti len tak nespravia, hlavne mysli pozitivne, aj ked to je tazke...neviem ako u teba, ale mna vysetroval tusim len nasucho, netusim, ze ci lubrikant daval na rukavice...priamo v porodnici mi tam vzdy najskor sestricka taku vodu dala a az tak to nebolelo potom, podla toho ako trafila streknut tu vodicku (netusim, ze co to bolo) 🙂

jape2407
25. máj 2016

@lenkakp no ved to...ja ani nechcem ist cisarskym...myslela som ze posva sa prirodzene natiahne tym ako sa hlavicka tlaci...jasne ze boli...na to som psychicky pripravena...len sa bojim aby sa daco nestalo, alebo v polovici to nevzdali...skusim ten aniball, len dufam ze si tym teraz neublizim

lenkakp
autor
25. máj 2016

@jape2407 tusim cca mesiac pred tp treba zacat, uz si to nepamatam...mozno to budes mat sup sup za sebou a v pohode...ja vobec neviem, ze co je to za bolest, lebo mne nezostupoval maly dole, cize som sa nemala ako extra otvarat, len pasy ukazovali silne kontrakcie

lenulienka86
25. máj 2016

@jape2407 normalne sa zvnutra posva prinajhorsom potrha. Ja som mala 5stehov tusim vnutornych. Ale to vobec nebol velky problem normalne sa to zrastie. Ako velky problem je potrhany konecnik. To je k..a problem. Posvu po porode dlhsi cas nepouzivas a tym padom to vobec neboli. Ani to potrhanie vlastne v tom okamihu neboli. Prisaham ja som mala velmi zly porod ale to co sa tam deje v samotnej posve je nic. Porod boli v oblasti vajecnikov. A uz ked konecne dojde na samotne finale a pretrhnutie hradze tak to necitis. Furt len to brucho a lonovu kost citis. Mna ani sitie nebolelo. Cize uzka posva sa potrha. Ale to je fakt najmenej co tam boli. Otvaranie sa boli. Vyrodenie hlavicky som ja osobne v posve uz necitila. A to mozem povedat ze volim si dat zuby vytrhat zaziva nez este niekedy rodit zaziva. Neboj sa o posvu.

uhnakova
25. máj 2016

@jape2407 ja by som len dodala, ze tvoj doktor zrejme patri k tym menej citlivym. Pri prvom tehotenstve som zazila vysetrenia u niekolkych roznych gynekologov a veru je rozdiel, ako sa vysetruje, u niektorych aj mna trhalo od bolesti a u niektorych som ani nevedela, ze nieco robia. Takze by som mu na tvojom mieste nabuduce povedala, nech je laskavo jemnejsi, lebo este nerodis, tak ta nic boliet nema. A pri porode ked dojde na to samotne porodenie dietata, tak ja som mala pri prvom porode tak silne bolesti, ze nejaky nastrih a natrhnutie som absolutne necitila. Pri druhom mi lepsie vysla epi, takze som necitila bolesti, len tlak. Odporucam kupit si Dermochlorophyl a striekat si na ranu po porode aspon trikrat - styrikrat za den prvy tyzden, neskor staci rano a vecer, super to pomaha hojeniu.

chokma
25. máj 2016

Suhlasim s lenulienkou. Potrhanie neboli, ja som to tiez necitila, ani ze uz ide hlavicka. To len tak hrozitansky vypada, ze to asi boli, ale to si vobec zena ani neuvedomuje ako ide hlavicka. Cele to je dole strpnute, mne stipkali asi posledne dva stehy. Tiez so sa vnutri roztrhla, mala som nastrih. Veru najhorsie sa bolo vysr... to bolo horsie ako porod 😀

Strana
z2