icon

Je vysoký tlak a cukrovka v tehotenstve dôvod na cisársky?

amliv28
12. jún 2016

Dobrý deň chcem sa opýtat či mi neviete poradit od 20 týždna som na rizikovom.Teraz končím 32 týžden.Som na rizikovom s vysokým tlakom a s liečenou cukrovkou.Neviem niekde som čitala,že sú to komplikácie počas tehotenstva a riziko pri normálnom porode.Neviem či je to naozaj dovod na cisarsky rez.Doktor mi zatial nič ohladom toho nehovoril,neviem asi je ešte skoro.Ak mate skusenost s podobným niečim,alebo mi viete poradiť budem Vám vdačná.Ďakujem

govinda
12. jún 2016

@ninai @amliv28 ešte dodávam, že v tom 35tt ma príjmali do nemocnice s tlakom 160/110 so slovami, že ak mi do polnoci neklesne, urobia mi sekciu ešte v ten deň. Napichali ma magnéziom, celú noc som strávila na pôrodnej sále, že ak by rýchle trebalo robiť sekciu .... v noci tlak klesol, ale vyše 3 týždňov som strávila už na rizikovom v nemocnici....

amliv28
autor
12. jún 2016

@ninai
a ty máš ake hodnoty tlaku
ak sa smiem opýtat ?

mimajo
12. jún 2016

@amliv28 no, asi dva mesiace predtym, tak sme sa potom dohodli v nemocnici na termin dva tyzdne pred vypocitnym, aby nezacali kontrakcie.

ninai
12. jún 2016

@amliv28 ja mam s uzivanim dopegytu 3x denne 250mg tlak okolo 117-130/80-90, ale doktor mi povedal, ze ak ten spodny budem mat par merani/dni za sebou nad 85, mam sa okamzite hlasit na centralnom prijme...zatial mi to vsak skace vselijak

holubicka28
12. jún 2016

@amliv28 ahoj, babo nemusis mat az tak velke, ja som v 34tyzdni mala odhad 3100g a 36tt 3500g, taktiez som sa bala, ale potom uz mala priberala v bruchu pomaly a rodila som v termine a mala 3740g. Nemala som ale ziadne problemy. Inak ak tlak nebude prilis vysoky asi ta nechaju rodit spontanne, kamoska tiez mala vysoka a v pohode odrodila. Ak by stupal a bolo to nebezpecne, urcite ti spravia sekciu.

petka2852
12. jún 2016

Mna nechali spontanne rodit s tlakom 235/125...kvoli tlaku mi ani ziadne lieky od bolesti nemohli dat tiekli mi infuzie na znizenie tlaku ktore vobec nezaberali..po porode klesol 170/100 a po nejakych 4 hodinach na 140/100

amliv28
autor
12. jún 2016

@ninai
mne zase doktor povedal,že by som nemala mat spodny tlak 95 a vyššie a ak bude nad 100 tak okamzite do nemocnice
Tak neviem podla čoho sa riadia

amliv28
autor
12. jún 2016

@ninai
Tak to máš celkom v pohode tlak klop klop

amliv28
autor
12. jún 2016

@petka2852
Ale to si mala hrozne vysoke hodnoty

petka2852
12. jún 2016

@amliv28 mala a vobec som to ani necitila ze ho nam taky vysoky ...nastastie vsetko dobre dopadlo 🙂

amliv28
autor
12. jún 2016

mne povedal gyn.že ten vrchny tlak može byt aj 150,ale ten spodný by nemal byt nad 95,tak neviem Vám ak povedal doktor?

ninai
12. jún 2016

@amliv28 ked ten tlak je take svinstvo, ze to sa moze zvysit aj zo dna na den...ja by som velmi nechcela rodit sekciou, ale ked to bude nutne, neurobim nic....u mna este aj protilatky furt studuju, tak kvoli tomu strasila hematologicka so sekciou....kazda si vytrpime svoje :(

amliv28
autor
12. jún 2016

@govinda
tak to si mala dost vysoký tlak aj doma si hoé taký mavala?

amliv28
autor
12. jún 2016

@ninai
Presne tak a tie nervy k tomu to tiež neprospieva na ten tlak ja ešte aj každé dva týždne chodím na diabetologiu vždy trpnem ake budem mat hodnoty a potom mam tlak 150/95 a darmo sa snažím byt v klude.

ninai
12. jún 2016

@amliv28 to sa ti vobec necudujem, mne tiez staci pomysliet na meranie tlaku a uz stupa hore :( a cim viac sa sledujem tym je to horsie....

amliv28
autor
12. jún 2016

@ninai
Viem o čom hovoríš,keď sedím u gyn. a vidím ako sestrička ide vybrať zo skrinky tlakomer,tak už mám paranoju a hovorím si klud to bude v pohode a vždy mám 140/90 a možem sa ukludnovať kolko chcem nič nepomáha ja už mám z toho stres dopredu

ninai
12. jún 2016

@amliv28 hlavne aby to vsetko dobre dopadlo ;) vsetci mi furt radia ako mam byt v pohode, ale ved to sa neda...myslienkami som furt pri tom, ci je vsetko ok a rozmyslam ako to bude pokracovat....

ninai
12. jún 2016

@amliv28 cakas prve babatko?

amliv28
autor
12. jún 2016

@ninai
Nie druhé,ale po 8 rokoch

amliv28
autor
12. jún 2016

@ninai
Prvé ani neviem ako mi to ubehlo v pohode bez komplikacii mala 56cm a 3870g v 40tt,ale museli mi vyvolat porod malej sa nechcelo

ninai
12. jún 2016

@amliv28 ja tiez druhe po 6tich rokoch a presne ako pises, prvu ked som cakala som ani nevedela ze som tehotna keby nemam brucho....a pri tejto druhej su same komplikacie od druheho mesiaca :( bohvie, cim to je....

amliv28
autor
12. jún 2016

@ninai
neviem čím je to či vekom,alebo čím čakám druhé babo s tým istým mužom tak neviem

werumka
12. jún 2016

@amliv28 Záleží, jak dlouho máš cukrovku a jak jí máš kompenzovanou, případně jestli třeba dítě rychleji roste. Pokud bys měla cukrovku od začátku těhotenství nebo už před těhotenstvím, tak se standardně vyvolává ve 39. týdnu. Pokud máš cukrovku pouze na dietě, bez inzulínu a dítě není příliš velké (není na ultrazvuku patrné prosáknutí tkání), tak pak se do porodu nezasahuje. Pokud si pícháš inzulín, neměla bys přenášet. Je to z důvodu, že by mohla předčasně selhat placenta. Záleží na celkovém zdravotním stavu, většinou se zkusí nejdřív preindukce a pokud bys na ní reagovala špatně Ty, nebo dítě, přistoupí se k císaři.

ninai
12. jún 2016

@amliv28 a cukrovku si mala uz pocas prveho tehu alebo az teraz pri druhom?

amliv28
autor
12. jún 2016

@ninai
len teraz pri druhom

amliv28
autor
12. jún 2016

@werumka
mne bola zistená až po tom glukozovom teste v 26 tt mala somn hodnoty po vypití roztoku po 2 hod. 9,3
neberiem nič na cukrovku a mám celkom v norme výsledky
ale chodím tam aj koli tomu,že jýu máme v rodine

werumka
12. jún 2016

@amliv28 V tom případě by neměl být z hlediska cukrovky důvod k císaři nebo předčasnému vyvolávání 😉

babatkoo
12. jún 2016

Ja som mala vysoky tlak v tehotenstve a rodila som kvoli nemu cisarskym :( spodny som mala nad 130 a ten bol vraj nebezpecny. Pocas cisaraku mi stupol na 172/140

ninai
12. jún 2016

@babatkoo a to robia v celkovej alebo len v spinali?

amliv28
autor
12. jún 2016

@babatkoo
Tak to si mala naozaj veľmi vysoký ten spodny.A odkedy si mala taký tlak?A s babom ste boli dúfam v poriadku.