icon

Keď muži rodia

vejula
7. dec 2013

Napriek tomu, že to nieje žiadna novinka, a že to zrejme väčšina z vás dávno vie, mám potrebu podeliť sa s vami o niečo, čo je na jednej strane úžasné a prevratné, na druhej strane pre mňa ako ženu trochu bolestné.
A to, že muži nás zas dobehli. Dokonca v niečom, čo sa zdalo byť cele tisícročia výsostnou doménou žien. Presne tak hovorím o pôrodoch. Bolo by zavádzajúce hovoriť o tom, že nás muži v tomto dobehli. Treba sa vyjadrovať presne, oni nás už dávno predbehli. Isto ste i vy počuli nejedného muža hovoriť o tom ako počas svojho života odrodil STOVKY detí. Áno, presne tak, my ženy (nie pôrodníčky) počas svojho života odrodíme možno 3 – 4 detí... poniektoré viac, ale na mužov nikdy, podotýkam NIKDY nemôžme dobehnúť... Áno je zopár žien, vyvolených, ktoré sa môžu hrdiť aj stovkami odrodených detí, ale my obyčajne ženy to proste nikdy nedáme. Ak by ste si mysleli, že to je všetko, mýlite sa. Muži sú totiž výnimoční tým, že dokážu rodiť vaginálne, napriek tomu, že nemajú vagínu. Tento doposiaľ nevysvetliteľný jav, je jedným z dôvodov, kvôli ktorému sa budem o rodiacich mužov zaujímať o to intenzívnejšie a s väčším záujmom. Príde mi to porovnateľné s nepoškvrneným počatím panny Márie, ak nie ešte neuveriteľnejšie.
Dokonca dokážu rodiť vaginálne množstvo detí napriek predchádzajúcim desiatkam pôrodov cisárskym rezom. Toto si myslím, že nemá obdobu, keďže my, obyčajne ženy sme rizikové už po jednom cisárskom reze, občas sa nájde však i odvážna žena, ktorá to dá po dvoch.
Mohli by sme sa mylne nazdávať, že rodiť dokážu len muži, vyštudovaní, pracujúci v pôrodníctve, no opak je pravdou. Rodiť dokážu i muži - laici. Pokiaľ by ste si mysleli, že sú to len fámy, uvediem vás na pravú mieru. Tieto prípady sú totiž už i mediálne známe. Napríklad niekoľko dní dozadu som postrehla v správach prípad, kedy rodil otecko svoje dieťa cestou do pôrodnice. A teda aj úspešne odrodil....
Na záver chcem len povedať, že i keď ma to ako ženu trošku mrzí, že sú zas tí muži v niečom pred nami, nemôžem nezložiť klobúk pred nimi.... a povedať veľké ďakujem 🙂

vejula
autor
7. dec 2013

@bubelko vôbec sa mi ospravedlnovať nemusiš. Vidiš mna ani nenapadlo, že by to m,ohol niekto brať važne 😀 skutočne... Ale ok. Snad som tym nikomu nespôsobila infarkt.. ak nie, tak je všetko ok

zita19
7. dec 2013

@fra Akoze pravda, ale...

zitaje
7. dec 2013

@fra vsak mozno raz budu aj taketo tehotnice 😀
http://reprodukce.tumblr.com/poceti

vejula
autor
7. dec 2013

@eeffka aj ty si ma zle pochopila vysvetlenie na strane 2

zita19
7. dec 2013

@zitaje Toto je na tom koncepte najlepsie:
naše těhotnická televize program „Pregnant TV“, díky němuž budoucí maminky zažijí radosti i slasti spolu se svými oblíbenými hrdinkami Esmeraldou, Rosalindou a Šeherezádou.

Splneny sen casti populacie 😀 😀 😀

vejula
autor
7. dec 2013

@bubelko teraz to čitam 3 krat po sebe, a fakt stale nechapem ako toto niekto mohol brať važne... ak nie s iného toto je podla mna jasne ironické :
Muži sú totiž výnimoční tým, že dokážu rodiť vaginálne, napriek tomu, že nemajú vagínu. Tento doposiaľ nevysvetliteľný jav, je jedným z dôvodov, kvôli ktorému sa budem o rodiacich mužov zaujímať o to intenzívnejšie a s väčším záujmom. Príde mi to porovnateľné s nepoškvrneným počatím panny Márie, ak nie ešte neuveriteľnejšie.

vejula
autor
7. dec 2013

s iného, joooj z ineho 😀

bubelko
7. dec 2013

@vejula akoby som ti to vysvetlila. nejde o jednu vetu, ale o celok. hlavne v druhom odseku to vyznieva ako pozitivne hodnotie toho, co muzi dokazu. preto som napisala, ze cestou sa ti ta ironia stratila. stratila si nit, vyznieva to potom chaoticky - pretoze prva polovica je pisana este s nadychom jemnej ironie, ale v druhej uz ta ironia chyba. a to dakujem na konci uz potom vobec ironicky nevyznieva, ale vyznieva ako naozajstne dakujem.
preto ten prispevok posobi na ludi, ktori ta nepoznaju tak, ako posobi. a to - myslela to vazne? ak ano, co je to za blbost. myslela to ironicky? preco je tam potom ta druha polovica ? 😕

vejula
autor
7. dec 2013

Dokonca dokážu rodiť vaginálne množstvo detí napriek predchádzajúcim desiatkam pôrodov cisárskym rezom. Toto si myslím, že nemá obdobu, keďže my, obyčajne ženy sme rizikové už po jednom cisárskom reze, občas sa nájde však i odvážna žena, ktorá to dá po dvoch.
- to že rodia stovky vaginalnych pôrodoch po stovkach cisarskych rezoch, je predsa absolutne jasna ironia - pretože to je totalne blbosť, aby niekto takto rodil. čiže nechapem ako toto niekto mohol brať važne

Mohli by sme sa mylne nazdávať, že rodiť dokážu len muži, vyštudovaní, pracujúci v pôrodníctve, no opak je pravdou. Rodiť dokážu i muži - laici. Pokiaľ by ste si mysleli, že sú to len fámy, uvediem vás na pravú mieru. Tieto prípady sú totiž už i mediálne známe. Napríklad niekoľko dní dozadu som postrehla v správach prípad, kedy rodil otecko svoje dieťa cestou do pôrodnice. A teda aj úspešne odrodil....
- nemôžem si pomôcť, ale z tohto tiež jasne srší, že to nemôže byť myslene važne.
Že padam na zadok z toho, že otecko zvladol prestrihnuť pupočnu šnuru 😅 Ja neviem, ale fakt ma prekvapilo, že niekto toto mohol pochopiť inak, ako ironicky.

fra
7. dec 2013

@vejula a tak sa šíria netom dezinformacie, niekto to poriadne neprečíta, vezme to vážne, trochu skráti a pošle dalej a po dvoch mesiacoch posuvania a hrania hry na telefon to bude znieť už ako normálna zaručená správa ktorej ty aj ja uveríme 😀 😝 😀

zita19
7. dec 2013

@vejula No keby som nepochopila sama, tak sa zacnem nad sebou zamyslat... lenze sama som nebola. bubelko, ktora ta pozna pochopila "co tím chtěl básnik říci"... Skus do zajtra vyzmykat vtipnu podstatu z prispevku 😀 😀 😀 Ja sa veeeelmi rada pobavim. 😀 😀 😀 Dosvedci @bubelko 😉

vejula
autor
7. dec 2013

@zita19 ono to nieje ani tak vtipne ako skôr snutné 😉

fra
7. dec 2013

tak asi mi to nejako mimoriadne páli, ale mne bolo jasné o čo ide už z napisu ... hoci asi preto, že ma minuly tyzden dosť rozčulil ten članok o oteckovi, ktory rodil v aute a pani telefonistke, ktora priviedla dieťa na svet cez telefon... všetci okolo sú hrdinovia ako svet, len o matke nepadlo ani slovo, asi pri tom ani nebola...

vejula
autor
7. dec 2013

@fra no cela ta diskusia bola viacmenej reakcia na tu spravu o tom oteckovi a tej telefonistke, ktorí tak uspešne rodili 🙂 Boli to mimoriadne zohraný tým 😅 .... Jo mamička tam bola len tak do počtu, aby sa nepovedalo. Tiež ma to dosť vyviedlo z kolají, tak som chcela vedieť, či som jediná, ktorej takéto spravy pripadaju prinajmenšom čudne.

bubelko
7. dec 2013

@fra ono je vseobecne zname, ze na to, aby bola ironia pochopena musi byt pisatel aj citatel na jednej vlnovej dlzke alebo musi byt tak zrejma, t.j. s velkou nadsazkou, ze aj nezainteresovany pochopi, co chcel autor svojim dielom povedat. napr. ja som o tom pripade porodu v aute vobec netusila a po dalsie, absolutne ma taketo spravy netankuju - su to spravy, ktore maju vyvolat senzaciu.
ja sice vejulu nepoznam osobne, ale poznam z mk jej nazory na tuto tematiku a preto mi bolo jasne, ako to myslela. citala som to poriadne - a nie raz, ale mozem ti povedat, ze keby som tie nazory nepoznala, tak bud povazujem clanok za totalne vazne myslenu blbost alebo si domyslim, ze je to ironia na zaklade indicii, ze taketo nieco niekto nemohol mysliet vazne. a ano, takto vznikaju nedorozumenia. ono pisany text sa da totiz velmi lahko interpretovat uplne inak ako bol mysleny... a takychto nepochopenych textov je MK plny 😝

vejula
autor
7. dec 2013

@bubelko no nepochopil to každý, ale dosť vela ludí to pochopilo bez toho, že by sme sa navzajom poznali. Takže zas tak nepochopitelne to snad nebolo.

vejula
autor
7. dec 2013

@bubelko ono možno by to fAKT bolo né, keby som bola v skupine ludí, kde mame rovnake zmyšlanie ohladne tejto veci. Tam by asi nebolo treba vysvetlovať nič. Ale kedže tu sa možno mnoho žien nikdy ani len nezamysleli, že je niečo čudné na tom, ked media hlasia, že muž rodil, tak im to neprišlo také jasne.

bubelko
7. dec 2013

@vejula nie, uplne nepochopitelne to nebolo... ale sama si videla, ze bolo viac takych, co to pochopili vselijak 😉
a ja sa tiez nad takymi spravami nepozastavujem, ze rodil muz - väcsinou to prepocujem... ako som pisala, je to pre mna senzaciechtiva sprava a tot vsjo.

horana
7. dec 2013

To ze sa hovori s muzoch, otcoch ci lekaroch, ci uz v spravach, alebo ci uz oni sami ako porodnici o sebe ze odrodili tolko a tolko rodiciek, resp. konkretne potom a tu a tu rodicku..to uz som si zvykla akosi, aj ked vzdy tam pocitim ten divny ton ale OK...
...co som si ale nezvykla ked tehulky same o sebe vyhlasuju ze kto ich odrodi a potom odrodil, a ze je takych vacsina, a nie ze by boli nejake problemove pripady, uplne zdrave zeny bez komplikacii...chcu to tak, pripravuju sa na to v tom zmysle a presne tak to aj cele preziju...
...a tam by som hladala zaciatok tohto javu, my (zeny) im to dovolime, my same to tak chceme, vyzadujeme, pomenovavame. Teda ja napr. nie, ale fakt ze vela vela zien aj tuto na Konovi daju sa permenentne citat tie vyjadrenia. Je v tom taka pasivita hrozna a zaroven akoby strach. Odtrhnutost od zenstva, predanie tohto imtimneho aktu niekomu inemu, kto ma mat zodpovednost, zena sa len polozi na porodny stol a dej sa vola Porodnikova. Nechce o tom nic vediet, nech sa postara veda, nech je to cim skor a najlepsie bez akychkolvek pocitov za nami, ved je to len nutne zlo. Tak jasne ze potom to preberie mechanicky nastudovany porodnik a berie to ako nieco v com treba pomahat, co treba urobit div nie za nas, ved sami tieto signaly vysielame.

Btw: pochopila som ironiu povodneho prispevku hned, len je nas stale uplna mensina s tymto citenim, ostatne nechapu, nevidia rozdiel, beru nas praveze za divne divozienky, nuz...

zuzana76
8. dec 2013

@fra
@vejula ja som tu spravu nepocula, ale pravdupovediac tiez by som sa nad tym nezamyslela, ze otecko a telefonistka "rodili" cez telefon a kazdemu je jasne,ze matka tam musela byt- to je ako zamlcany podmet vo vete 😉 , ako chapem o co vam ide, vyzdvihnut rolu matky a pod. ale je mnoho zien co sa o porod nezaujimaju, nikdy zaujimat nebudu a je im fuk, ako sa co povie, ale je pravda, ze v mediach by sa mali vyjadrovat spisovne a ziadne " odrodili"

zuzana76
8. dec 2013

@horana preeeesne si to vyjadrila , budem ta citovat

...co som si ale nezvykla ked tehulky same o sebe vyhlasuju ze kto ich odrodi a potom odrodil, a ze je takych vacsina, a nie ze by boli nejake problemove pripady, uplne zdrave zeny bez komplikacii...chcu to tak, pripravuju sa na to v tom zmysle a presne tak to aj cele preziju...
...a tam by som hladala zaciatok tohto javu, my (zeny) im to dovolime, my same to tak chceme, vyzadujeme, pomenovavame. Teda ja napr. nie, ale fakt ze vela vela zien aj tuto na Konovi daju sa permenentne citat tie vyjadrenia. Je v tom taka pasivita hrozna a zaroven akoby strach. Odtrhnutost od zenstva, predanie tohto imtimneho aktu niekomu inemu, kto ma mat zodpovednost, zena sa len polozi na porodny stol a dej sa vola Porodnikova. Nechce o tom nic vediet, nech sa postara veda, nech je to cim skor a najlepsie bez akychkolvek pocitov za nami, ved je to len nutne zlo. Tak jasne ze potom to preberie mechanicky nastudovany porodnik a berie to ako nieco v com treba pomahat, co treba urobit div nie za nas, ved sami tieto signaly vysielame.

presne toto som citila, nikdy som sa na porod netesila, chcela sm nech to urobi niekto iny za mna, len nie ja , @vejula presne tu je ten pes zakopany, nie v lekaroch, ale presne tu, proste zeny sa menia, kym davno rodili ako jablone, dnes je to uplne inak

sissmiss
8. dec 2013

Darmo som sa branila voli lekara, darmo som mala porodny plan, darmo som pred porodom aj pri porode povedala co chcem a co nechcem. Nikto na mna nebral ohlad. Ze je to v tych zenach? Uz desatrocia su nutene rodit tak ako rodia. Je do nas vsadzany strach. Iste, su zeny ktore chcu aby v tej chvili prebral zodpovednost a vedenie lekar, ale ja to citim tak ze ich volu akceptujem aj ked je ina ako moja. Neodsudzujem tie zeny. Je to kazdeho vec. Ak toleranciu vyzadujem, aj ju davam. Neviem ci sa tu nieco bude menit. Kamoska porodnicka v zahranici je nahnevana na ich system, lebo nemoze rodit ona, stoji pri rodicke a az ked nastane vazny problem tak zasahuje. A nepaci sa jej to, ze malo by to byt tak ako je to u nas, ma rodit lekar. Takze tam je jednoznacne vidno ze lekar ma ten pristup, nie rodicka. Ono v tomto vaukuu sa to nezmeni preroze lekar ma iste pravomoci a zodpivednost v tej chvili. Spravi vsetko tak ako je predpisane pretoze ak by sa nieco pokazilo tak aspon nebude zodpovedny on pretoze nedodrzal predpisany postup. Ze je postup zly je uz len bizarny dielik do tohto koliecka. Ak by boli zakonom a predpisanymi postupmi dane aj ine moznosti tak by lekar mal aspon na vyber bez postihu za nedodrziavanie. Takto sa im ani velmi necudujem ze odmietaju vybocit

vejula
autor
8. dec 2013

@horana
@zuzana76 na tom čo hovorí @sissmiss je určite vela pravdy. Ono neda sa čudovať, že môžme na ženách badať tu odtrhnutosť od ženstva, ked celý systém im podsuva "ako to má prebiehať" Už 3 generacie žien su vychovavané v tom, že pôrod ma v rukach lekár. Nie žena, ktorá rodí. Nenadarmo sa hovorí, že 100x opakovaná lož sa stáva pravdou, a ženy túto lož už prijali natolko, že uverili, že to tak má byť.
A tie ženy, ktoré ešte uplne neochladli, ktoré stále vnutorne citia ako by to malo byť, tak su zhadzované a odsudzované. Nieje im dovolené rodiť ako citia. Takže bud sa podvolia, alebo utekajú preč alebo rodia doma. A to ešte len potom sa na nich valí sprška rekacii o tom ake su nezodpovedné a tak podobne

zuzana76
8. dec 2013

@vejula ja si to nemyslim, napr. aj dojcenie je prirodzene a moja babka este v 50-tych rokoch odmietla dojcit svoje dieta, rodila doma, nebola odtrhnuta od prirody, ja si myslim,ze zeny sa menia celkovo, nechcu rodit ako kedysi, stavaju sa emancipovanejsie, meni sa ich rola, su casto krat zivitelkami rodiny atd... toto vsetko spolu suvisi, zeny sa menia pod tlakom týchto vsetkych podmienok. Tak ako aj muzi, mnohi muzi doma upratuju, venuju sa detom, len u muzov sa to berie, ze aky dobry, spravny chlap a u zeny sa to berie , ze " zlyhala" ? urcite to nie je chyba lekarov, , inak ja by som bola za to, aby sa prijali vecii ako - dobrovolne ockovanie, rodenie doma a kazdy nech si nesie potom následky svojich rozhodnuti so sebou.

vejula
autor
8. dec 2013

@zuzana76 no lekari su tiež len vysledkom fungovania systému. Ver tomu, že keby to nechali na ženy a nenakazovali im kedy maju tlačiť ako maju tlačiť, v akej polohe maju rodiť, kedy sa môžu či nemôžu napiť. KEdy môžu či nesmu chodiť, tak by sami robili, čo potrebjuju, čo im vyhovuje. LEnže naše pôrodnice su presne o tom, že rodia lekari a narokuju si na to, že môžu určovať podmienky, kedy ma žena aku polohu zaujať, čo ma kedy robiť či nerobiť. Potom je jasné, že ženy sa prestanu spoliehať na seba a ziskaju mylnu predstavu o tom, že keby im lekari presne nehovorili, čo kedy maju robiť, tak by snad ani neporodili....

zuzana76
8. dec 2013

@vejula ja som pocas porodu necitila nic a to som najskôr bola doma, sprchovala sa atd... aj tak som sa vôbec neotvarala, az na druhy den rano som isla do porodnice a výsledok, otvorena na 1 cm , ano mozno kebyze trpim este dalsie 3 dni, tak aj porodim, ja tento system neobhajujem, ale ani ta druha strana nechape napr zeny, co chcu ist dobrovolne na sekciu, da si epiduralku atd... ze ake je to hrozne, ako ohrozuju svoje dieta a pod. Treba sa zamysliet na oboch stranach.

zuzana76
8. dec 2013

@vejula Z "vasej" strany sa tu zase neustale podsuva predstava, ze zena , ktora nechce prirodzeny porod je zla

vejula
autor
8. dec 2013

@zuzana76 nemyslim si, že je zla. A ma mrzí ak to tak vnimaš, že ťa odsudzujem. Ja som si po prvom pôrode, ktorý tiež nakoniec skončil sekciou myslela, že pôrod je len pre hrdinky a ja by som to nedokazala.... A ak ano, skončila by som v cvokarni. Tam hra rolu určite viacero faktorov, a neodsudzujem ženy, ktoré sa normalneho pôrodu boja.

sissmiss
8. dec 2013

@zuzana76 ja si to nemyslim a som z tej druhej strany 😉 Rozlisujme jednotlivcov 🙂 Tolerujem, akceptujem, prijimam. S pokorou. Kto som aby som sudil. Zodpovednost za seba je najtazsia vec...ale rozhodovat o inych sa nam zda akesi lahsie...

zuzana76
8. dec 2013

@vejula no, ale to tak vyznieva - ako odsudenie a branie ako niecoho neprirodzeného a nenormálneho, odklon od prirody, inak ja by som bezne neporodila nikdy, resp. by som nikdy nemala deti, keby som zila v minulom storoci a tak by som sa pôrodom velmi trapit nemusela, takze aj toto je dalsi faktor, vies kolko zien, co dnes rodi, tak by sa bud toho neboli dozili, vôbec by neotehotneli, atd... To je to o com hovorim, ja by som si fakt zelala, nech je uplna sloboda, aby si nemusli nic vycitat ani jedna ani druha strana a bol by " svaty pokoj" 😉