icon

Koľko stojí pôrod ako nepoistená?

denise17
3. feb 2020

Ahojte. Viete mi niekto povedat, kto to riesil, kolko stoji porod ako samoplatca?Rozmyslam nad porodom v Bratislave, asi Antolska. Momentalne zijeme v UK, ale stahujeme sa na Slovensko este pred porodom. Dakujem 🙂

Strana
z3
katushkam
10. okt 2022

@denise17 ahoj 🙂 koľko si nakoniec platila za pôrod na SK? Som v podobnej situácii, že budem mať materskú zo zahraničia takže ma Slovensko nepoistí a v Taliansku majú tak blbý systém, že nemám nárok na formulár S1, S2 a dokonca ani na európsku ehic kartičku

miso112233
Včera o 22:32

Ahojte, k téme S2 formulára pre pôrod v zahraničí - mám pár užitočných info:

S2 formulár (predtým E112) sa používa na plánovanú zdravotnú starostlivosť v EÚ. Schvaľuje sa ale len ak:
1) Starostlivosť nie je dostupná na SK v primeranom čase
2) Alebo vyžaduje špecializovanú infraštruktúru nedostupnú na SK

Pri bežnom pôrode bez medicínskej indikácie je to ťažšie, lebo poisťovňa môže argumentovať, že pôrodnice na SK sú dostupné. Šancu má hlavne ak máte nejakú medicínsku indikáciu.

Alternatíva: Ak máte pobyt alebo prácu v zahraničí, pôrod sa považuje za "potrebnú starostlivosť" a kryje sa cez EPZP (Európsky preukaz zdravotného poistenia) - bez nutnosti schválenia S2.

Podrobnejšie info aj so zdrojmi som našla tu: https://www.esudca.sk/share/b7f9wkhv

Držím palce s vybavovaním! 🍀

Strana
z3