Má odber pupočníkovej krvi zmysel alebo je to podvod?
Má to zmysel alebo je to celé len jeden veľký podvod?
zbytocnost podla mna
@fido69 podvod to nie je, len využitie je veľmi malé
Ešte to vôbec niekto zvažuje?
Aby som bol úplne presný - máme urobené viaceré odbery a deti sú už veľké. Stále platíme za mrazenie, ale tá čiastka neadekvátne narástla a na internete som vlastne nenašiel žiadne preukázateľné použitie pupočníkovej krvi. Zvažujem teda výpoveď.
Len chcem poznať všetky argumenty pre a proti, aby som sa neunáhlil vo svojom rozhodnutí.
@sisa_s Ja mám odbery vhodné pre väčšiu hmotnosť človeka, takže v tomto problém nie je. Myslím si, že to bola až neskoršia taktika odoberať všetko za každú cenu, aj keď to praktický význam nemalo, keďže sa podľa mňa platí nejaký paušál za vzorku bez ohľadu na jej množstvo.
A biznis so strachom je to určite. Keby som strach nemal, tak zašlem výpoveď fajka zhasla. Lenže mám strach čo keď... a v tom je bohužiaľ ich sila.
Kmeňové bunky sa dajú získať aj z kostnej drene (Slovenská chirurgia 2015; roč.12(2), str. 51-53; MUDr. Martina Vidová a kol.):
Mezenchymálne kmeňové bunky (MSCs), tiež známe ako multipotentné mezenchymálne stromálne bunky, sú podskupinou buniek, ktoré sa nachádzajú hlavne v kostnej dreni (BM – MSCs) alebo dospelých tkanivách. Na rozdiel od amniálnych alebo placentárnych MSCs, je získavanie kmeňových buniek z kostnej drene invazívne a technicky, ale aj finančne náročnejšie.
Nie je to síce prechádzka ružovou záhradou, ale v prípade akútnej potreby je to možné.
@fido69 ale ja nikoho neobhajujem, ani nikomu neodporucam. Starsie dieta potrebovalo transplantaciu, nikto z blizkej rodiny nebol vhodnym darcom, resp. vhodnejšie bolo pouzit PK, ktorú malinky surodenec mal a ta bola pouzita. Ucinnost som nikdy neskumala, vedecke statistiky nepozadovala...dieťa (teraz uz mlady dospely) zije plnohodnotny zivot.

Daj si do lupy, je tu o tom x tem..za mna radsej dotepat pupocnik