Odber pupočníkovej krvi

simka2020
17. máj 2021

Je tu niekto kto dáva odoberať pupocnikovu krv? Vie mi niekto povedat podrobnosti? :-O konkrétne by ma zaujímalo či je pravda ze každoročne sa potom.plati za uchovanie krvi nejaká suma. Ďakujem

tayla
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simka2020
autor
17. máj 2021

@tayla dakujeeeeem 🤩

diaalex
17. máj 2021

@simka2020 kľudne mi napis, mám to uskladnené 😉

sisa_s
17. máj 2021

@simka2020 najprv si zisti vyuzitie a nazory lekarov na to, nie nazory sukromnikov, ktori z toho maju biznis 🙂

simka2020
autor
17. máj 2021

@sisa_s práveže lekár mi to odporúča ale zároveň mi vraví že si treba rozmyslieť on je veľmi starostlivý a všetko radšej poistuje aj pri vyšetreniach takže chcem aj názor niekoho z bežného života možno 🤗
@diaalex napíšem dakujeem 🤩

sisa_s
17. máj 2021

@simka2020 rozumiem, rozoberalo sa to tu nedavno, pozri 1.prispevok a komentare: https://www.modrykonik.sk/blog/glow1/

berenika39
17. máj 2021

Ahoj, podívej se třeba na stanovisko české hematologické společnosti - sotva najdeš odbornější názor - a udělej si názor sama.
http://www.hematology.cz/doporuceni/klinika-fil...

Je to pdf, je třeba možná zkopírovat odkaz, nestačí kliknout, vyzkoušej.
Kousek kopíruji:
Nezanedbatelným faktem je i skutečnost, že množství odebrané pupečníkové krve pro autologní použití může být tak nízké, že je takový štěp z hlediska množství buněk pro transplantaci nepoužitelný. Toto je podstatný rozdíl proti dárcovským bankám, kde se zpracovávají a následně uschovávají pouze takové štěpy, jejichž použití je s ohledem na množství buněk velmi pravděpodobné.
Použití pupečníkové krve (ať už autologní nebo alogenní) v jiných indikacích (moderní buněčná terapie), než pro které se v současnosti transplantace krvetvorné tkáně rutinně provádí, je již řadu let předmětem rozsáhlého výzkumu a klinických studií po celém světě. Dosažené průběžné výsledky jsou nepřesvědčivé. V posledních letech se také ukazuje, že použití buněk přítomných v pupečníkové krvi nemá žádnou výhodu oproti použití jiných buněk, které se v těle běžně vyskytují a to i v dospělosti.
Na základě výše zmíněných faktů Česká hematologická společnost odběr a uschování pupečníkové krve pro autologní použití v současnosti nepodporuje.

petamich
17. máj 2021

my sme nad tym tiez uvazovali ale kedze mi lekar poskytol informaciu, ze vyuzitie na slovensku je este stale viac menej obmedzene a ako primarna liecba tak v estetickej chirurgii a pri vaznych diagnozach ako sekundarna liecba napr. pri rakovine najskor chemoterapia atd. az potom vyuzivaju uskladneny material a zaroven - ak chces nechat dotepat pupocnik a zaroven odber tak uz je potrebne zaplatit ten najkomplexnejsi typ odberu, tak sme sa viac menej rozhodli, ze nie (nie kvoli peniazom ale vyuzitiu a chcela by som nechat dotepat pupocnik), na druhej strane ale ked nahodou ma dieta nejaku diagnozu, vtedy by sme asi vsetky dali cokolvek a boli vdacne za akukolvek liecbu, takze vsetko ma svoje pre a proti 🤷‍♀️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre