icon

Môžem si zavolať sanitku, keď sa bude blížiť pôrod?

ilie
14. apr 2015

Možno trošku blbá otázka,ale rozmýšlam nad tým,že keď budem maťpocit,že už idem rodiť a muž nebude doma a nebude ma mať kto doviesť,tak volám sanitku? Normálne pre mňa hneď prídu,alebo sa nejak musím dostaviť 😀

irresistible
15. apr 2015

@simca06022011 jej, celkom sa, aspon mentalne zatial, pripravujem na domaci alebo pripadne sanitkovy porod (mm nemoze soferovat) ale radsej by som to stihla do porodnice, aj ked staci na tie finalne tri minuty 🙂 Clovek nikdy nevie...zatial si dovolim robit vtipy, ze dieta vypadne pri nakupe v bille a necham si ho zabalit 🙂 Gyn mi vravi, ze to casom poriesime, nateraz je cas.

bianka1
15. apr 2015

ako baby píšete tu total blbosti..zakladatelka temy dala otázku na ktoru ste mali odpísať a nie rozmazávať zneuživanie záchraniek ..ked chcete o tom písať tak si založte novu temu 😉 kusok z vášich príspevkov čítal môj manžel a je mimo čo tu píšete 😉 ako som už písala začiatok pôrodu v prípade zavolania zrpčky nie je zneužívanie veď tam môže isť aj o život matky aj diaťatka.,

adula12
15. apr 2015

Mňa by ešte zaujímalo ci ma sanitka vezme aj do nemocnice kde som chodila na poradňu. 😉 lebo ja som zo Šamorína, čo spadá pod Dunajsku Stredu, ale do nemocky chodím do Ba na Antolsku kde možno budem mať zazmluvneneho lekára. na kilometre je to približne rovnako. Keďže mám doma syna a v meste nikoho kto by sa mi o neho postaral, tak manžel bude musieť byť s nim. ☹

bianka1
15. apr 2015

@adula12 manžel ti odkazuje že ano 😉 ale v prípade rýchleho porodu tak sa ide do najbližšej nemocnice..robí ten smer takže možno na seba natrafíte 🙂

adula12
15. apr 2015

@sisaka ako sory, ale ja by som asi umrela hanbou keby som taxikárovi vzdychala 30minut v taxíku od bolesti a nedajbože mu zakrvavila a zamocila sedadlá a potom počúvala od neho blbé reči. A
A ďalšia vec je, že nie každý má 60€ na taxík a v tej rýchlosti a bolestiach ani nemyslí na to koľko peňazí má v peňaženke a či to bude stačit. 😉

adula12
15. apr 2015

@bianka1 no do DS by som nechcela ísť ani náhodou. 😀 a pozdravujem 😉

sisaka
15. apr 2015

@adula12 ja by som zase nedokazala zit s vedomim, ze koli mojej pohodlnosti niekto umrel. Kazda sme Ina, kazdu trapi ine, jednu ako vyzera pred inymi, druhu zachrana zivota ...

nanulik
15. apr 2015

podla mna je zavolanie záchranky pri začínajucom porode v poriadku, ide o dva ludské životy.

adula12
15. apr 2015

@sisaka ach jaj. kedze mne cesta do porodnice trva zhruba 40minut, tak nebudem riskovat taxik. 😉 asi deti nemas, vsak? 😀

me_to_you
15. apr 2015

Ja nemať muža doma, rodinu nablizku, volam rzp bez rozmýšľania a konšpirovania "komu ju kradnem", a ešte výčitky svedomia? Žasnem dámy! Keď sa rozhodnem volať rzp som v núdzi a nerobím to zo srandy..

adula12
15. apr 2015

@sisaka neviem, ale podla mna si asi 90% buducich mamiciek nevola zachranku len tak... a vela prvorodiciek nevie co ich caka a prve co ti napadne ked ti dieta tlaci na konecnik je zavolat 112. 😉 podla mna je zneuzivanie zachraniek to, ked chodia ratovat ozranov a podobne. alebo ked na pohotovosti ludia so zlomeninami musia cakat v rade lebo RZP priniesla zenu co spadla z bicykla pod vplyvom alkoholu. fakt prepac ale porovnavas dve rozdielne veci.

sardinka333
15. apr 2015

Žasneme tu asi viaceré...ale je iste dobré mať postoj, že budem rodiť tak rýcho že potrebujem sanitku. Málo porodov je ,,za 5 minut,,. Ak začne odtekať voda tak je iste ešte dobrá hodina aj viac vo väčšine prípadov kým vobec dojde k samotnému porodu. Ked su bolesti čo ja viem čo 15 minut tak stale je zvyčajne ešte dosť času prist do nemocky aj bez RZP. Beriem, že to závisí od individuálnych a subjektívnych pocitov rodičky. Samozrejme že ak si žena nie je istá a nemá nikoho nablizku tak je namieste zavolať sanitku. Obávam sa ale že tie porody nebudu take rychle ako si to mnohé predstavujete, aj ked dopriala by som každej, ale realita je predsa len iná. Malé percento žien porodí ,,prekotne,,. Zvyčajne je ešte dosť času.

maciatkolulu
15. apr 2015

@vadimka nic v zlom, ale porodili ste do dvoch hodin..... to by vas manzel, ani nikto blizky nestihol odviezt do nemocnice?Do tych dvoch hodin? Ja si tiez myslim, ze sanitky sa dost casto zneuzivaju a keby mala kazda tehotna pred terminom a v termine volat sanitku,lebo manzel je na sluzobke, alebo niekde, pripadne manzela nema hned pri prvej kontrakci, tak by lietali sanitky vkuse. Sanitka sluzi na naozaj posledne mozne riesenie vo vaznych zdravotnych stavoch a nie, ze si planujem odvoz do nemocnice, Moj manzel tiez robil aj nocne a v prvom rade som si zabezpecila rodinu, aby boli pripraveni keby daco. Neviem, ale myslim, ze keby mala nejaka mamicka problem naozaj vazny s chorym dietatom a sanitka nie je volna, lebo prave volala nejaka tehotna, ze ma kazdych 5min kontrakcie a pritom ich ani nema a potrebuje odviezt do nemocnice, lebo manzel je na sluzobke - no neviem... Samozrejme vo vynimocnych pripadoch sa sanitka volat musi, ale asi az take caste to fakt nie je.

brady1
15. apr 2015

@ilie sorry al ked mas pocit že ides rodit tak to este chvilu trva. atreba si to zariadit aby ta mal kto zobrat, lebo sanitku potrebuju iny ludia ktorym može ist skutočne o život.

xevulax
15. apr 2015

Baby u nas taxikari nevozia rodiace zeny. Sorry ale niektore bohuzial ani inu rodinu nemaju. A tiez kamoska, to je taky argument... Nie kazdy sa koli kamoske moze len tak zodvihnut z prace a ist prec, nemusia mat vsetci vodicak..... Veci nie su iba ciernobiele. Dalsia vec, ze ohanate sa nedostatkom sanitiek, ale kolko vyjazdov je k bezdomovcom a opilcom? Az prilis vela! Nam tu pod barakom sedava bezdomovec na vozicku- non stop naliaty v liehu1x do tyzdna sem chodi pre neho sanitka. To uz radsej nech ide k rodiacej zene. A pomimo temu aj papierovacky na prijime nieco trvaju (u nas ich vypisuju hodinu, kazda 20 mi. Aj na pasoch, tam sa zabije vela casu), plus sestra na prijime nevie zhodnotit v akom stadiu je porod (mne tvrdila ze mam male kontrakcie na ctg a ked prisla dr tak som bola otvorena a dostavala som tlaky. Nie kazdy porod je knizkovy, pri prvom mi iba tvrdlo brucho bez bolesti pravidelne podotykam. Pri tomto tvrdnuti som sa otvorila a ozajstne bolesti nastali az po podani oxytocinu, aj to koli tomu ze mala bola velmi vysoko, keby som nelezala v nemocnici a nepytala na sa pasy a na vysetrenie tak by som porodila doma ak bobec stastne, lebo som ziadne bolesti necitila. Takze nie vsetko sa da skatulkovat. A mimochodom v nemocke vzdy vravia ze aksa nieco rozbehne a nema kto odviezt treba volat rzp. Ktomu, ze my mamicky vyciciavane system a neplatime odvody... Pre mna blby argument, lebo tych cca 35 rokov odrobit odrobǐ, takze si to pekne krasne doplatim a co vsetko dotuje stat? Platy politikom, drahy vily, auta.... Tak snad moze dotovat aj mamicky s detmi. Zalezi z akeho uhla sa na to clovek pozera. Platime nie len odvod ale tak osto aj dane (zo vsetkeho!) zo su nenormalne prachy co clovek da statu. Osobne, keby sa nemam ako dostat do porodnice rzp si zabolam, kedze taxikari maju zakazane brat rodicky a busim by som urcite nesla.

nanervy_2
15. apr 2015

asi sa pridam.. darmo ze porodov rychlych je malo, ale nikdy nevies ci prave ten tvoj nebude taky 😎 mam kamosa zachranara, chodia k rodiacim zenam (takze ano, minimalne zachranka ti pride) a niekolko zien rocne im odrodi este v sanitke... 😎 kebyze rodim a neviem co so sebou, volam, nebudem este viac stresovat, co ked akurat moja sanitka by mohla byt pri niecom inom....

me_to_you
15. apr 2015

Kde je tá hranica pre koho volať rzp a kto ju zneužíva? Aj babička kt má 39,5teplotu a halucinácie a rodina k nej volá rzp - mozmu ju predsa sami odviezť alebo zobrať taxíkom...

sardinka333
15. apr 2015

@maciatkolulu ja som tiež porodila do 2 hodín a stihla by som si dať ešte aj kávičku...podla mna sa to tu celé klasicky vyhrocuje do extrémov. Ked odtečie voda, voda nikdy cela neodtečie, odteká postupne a nemáte bolesti čo 5 minut tak máte na 99% dosť času na presun z bodu A do bodu B. Mesiac pred porodom som sa už snažila dopredu si naplanovať niektoré veci - ako pracuje manžel, čo s deťmi ked to príde, kto ich postráži, koho možem kontaktovať, kto je ochotní odviesť ma do nemocky ak by nedaj bože muž nemohol, nachystala som si veci. To že praskla voda podla a azda slabé sem tam kontrakcie nie je dovod na sanitku. A tiež si myslím, že dispečeri to dokážu vyhodnotiť a usmerniť rodičku. Ja som do nemocnice zavolala či si myslia, že mám prísť - zase mne je lepšie doma ako v ,,špitáli,, a ked nemusím tak sa tam neponáhlam. To, že rzpečka zneužívaju bezdomovci, alkoholici tak s tým by sa malo niečo robiť, to uznávam, ale na druhej strane postoj - iní to zneužívaju tak snad aj ja mám právo ist raz za život sanitkou je tiež asi nie uplne košer.

rebekamarcusko
15. apr 2015

tak ja som si peniaze pozicala na taxik,ked som mala aj poslickov a myslela som si,ze rodim ked sa mi blizil porod isla som s mamou taxikom,ale keby som sama doma volam sanitku.bola som prvorodocka a porodila do hodiny,do.nemocky som priska otvorena na 8prstov a kontrakcie kazde dve minuty.ale keby.nebola mama pri mne volam si sanitku.a nie preto,ze by.mi bolo luto dat 7eur na taxik..ale preto lebo by som sa v taxiku bala.a urcite by som sa citila lepsie v taxiku..a predatavte si ja som si pri porode spievala a mala dobru naladu a bemala som ani epidural nic.to ze ma niekto dobru naladu neznamena,ze sa nieco nedeje.porodila som do.hodiny ked som prisla a spievala som si co boli to.preboli. a tu sanitku vyuzijem ked budem potrebovat aj teraz.ked manzel nebude k dispozicii

bianka1
15. apr 2015

@xevulax Maminky by mali založiť konečne novú temu zneužívanie záchranok 😉 lebo vôbec ale vobec nepíšu na otazku zakladatelky témy...keď už sa tak oháňate s tým že je nespravodlivé volať zachranku k pôrodu-kde sa môže z minuty na minutu stať všeličo a ohroziť zivot ☹ vôbec neviete aké zbytočne výjazdy maju zrpčka vidím do toho denno denne sa s manželom o tom bavíme..ale porod k nim určite nepatrí ..Robí na rzpčke 10 rokov niečo už má odkrútene aj odrodené 🙂 a vela krát bez ich pomoci by to dopadlo celkom inak ☹

gabrielita1610
15. apr 2015

@ilie prosim ta ani necitaj tie komentare radsej ,lebo porodis ,naozaj vidim do toho dost ,aby som si mohla stat za svojim slovom...ide o teba a tvoje dieta a ver ,ze nikto ta neodbije ,ked zavolas ze mas porodne bolesti ...kazdy zodpovedny clovek si premysli co urobi a ty patris medzi nich .....kolko sa rzp navozi ozralcov , hypochondrov ,niekto si zavola len pre hlupost a ide sa tam vsetci taki ,by si mali uhradit vyjazd ! tak nechapem co tu pisete o zneuzivani sanitky pre rodiacu zenu

vadimka
15. apr 2015

@maciatkolulu predstavte si ze nestihol, uz som to pisala a nechce sa mi to znova. Nemali sme vtedy auto, v malom meste o tretej RANO taxik neozeniem,,a mila moja ani vlak nesiel, ani autobus... no podla vas premudrelych som asi mala odrodit doma ako nase stare matere. ..pisete ako by ste vy same sedeli za tym volantom sanitky a dotovali to este z vlastnej penazenky.

sardinka333
15. apr 2015

@bianka1 samozrejme, že žena si má zavolať pomoc ak si nie je istá čo sa deje, má kontrakcie (ale nie po 20 minutach) myslím že to nikto nespochybnuje. Ale napísať, že je mi luto dať za taxík - čo ked nebudem mať peniaze. Alebo že či ma sanitka odvezie do poradne, na planovaný porod lebo ved to mám 20km od domu a ked bezdomovci možu tak čo by som si ja nezavolala .....Takže tie pripady čo ty opisuješ boli ženy ktoré naozaj rodili a aj odrodili v zachranke a je užasne že na toto všetko su tí záchranári školení a klobuk dole pred nimi. Ale asi to neboli vysmiate ženy s taškou v ruke ku ktorým ta sanitka išla.

kikuleenka
15. apr 2015

Staci si precitat oficialne odporucania zachranarov na 155: http://www.emergency-slovakia.sk/pre-verejnost/... a k porodu si ich kludne zavolat 🙂

cannella
15. apr 2015

@ilie Ahoj, takze ak si z CA, tak sa dovolas na 112 do ZA, tam si urcite nikto nevezme na triko, ze sa ti nahodou v tom taxiku nieco stane a sanitku ti urcite poslu. Takze, ked zacnes rodit a naozaj nebudes mat NIKOHO, kto by ta do nemocnice doviezol, tak ano, mozes si volat sanitku, dovezie ta do najblizsej porodnice.

gabrielita1610
15. apr 2015

@sardinka333 akoze ty sa citas? pri odtceni plodovej vody nieje potrebne volat sanitku ,vsak nic sa nedeje? moja a pocula si uz o prepadnutom pupocniku ??? zeny ,co im odtecie plodova voda a zavolaju na 155 ,prve co im povedia ,ze si maju lahnut a tak pockat na sanitku.......skus si zohnat knihu gynekologia a porodnictvo ,alebo fiziologicky porod a docitas sa tam uuuplne vsetko co vsetko sa moze udiat od prvej kontrakcie ,radsej uz nic neprispievaj .....

bianka1
15. apr 2015

@sardinka333 ilie si pýtala od ostatných mamičiek radu či sa môže zavolať sanitka..odpoveď je ano 😉 oni na KOs-ke to vyhodnotia tak že máš nárok nakolko nikdy nevie čo sa kedy môže stať a môžu byť hned 2 životy v ohrození..tema sa nejako inak otočila ale to určite nebol zámer zakladatelky ktorá možno že už aj porodila a dufam že nedala na reči par maminiek a tu sanitku zavolala 🙂

bianka1
15. apr 2015

@kikuleenka tak dufam že to už tu každy ale každy pochopí 😉 🙂 bingo

jeennyv
15. apr 2015

baby sledujem tuto diskusiu a sama som do nej prispela...sesterka robi na porodnickom a aj dalsi rodinni prislusnici v zdravotnictve, ale co tu niektore vystrajate...ja by som si nikdy nedovolila ziadnej tehulke, ci niekomu kazat kedy si ma ci nema alebo ci si moze zavolat zdravotnu pomoc, je to cisto na cloveku a na jeho pocitoch a zdravotnom stave.....

sardinka333
15. apr 2015

@gabrielita1610 tvoje dovolenie na prispievanie si strč za klobuk, si na verejnom fore.Myslím, že volanie rzp pri objektívnch príčinách som nikde nespochybnila. Od prvej kontrakcie sa može udiať naozaj všeličo, otázne je čo sa reálne udeje a čo si len hysterické ženy myslia, že sa udeje. Mne nikto nekázal ležať a čakať na sanitku ked som volala do nemocnice, že mi tečie voda ale nič ine sa nedeje ani z okolia mamičiek neviem o takom pripade, že by im toto kázali...(tým netvrdím, že takýto postup niekto neodporuča).