icon

Na Slovensku porodím dieťa angličana. Ako je to s rodným listom?

sasha24
6. apr 2018

Ahojte, chcem sa sytat, manzel je anglican a v maji budem rodit na SK, je to preto ze tu on dostal pracu tak sme sa sem na cca rok prestahovali. Mate niekto takuto skusenost? zaujima ma len to ze ako to je potom s birth certifikatom, viem ze slovensky budem mat, ale viem vybavit aj v UK? lebo co ak sa male rozhodne byt navzdy len v UK, to bude musiet navzdy vybavovat cez Sk? Alebo zakazdym ked budeme potrebovat tak ho dat poslat zo slovenska a potom prelozit a potvrdit u notara?? som z toho zmatena a teraz aj taka nesvoja ze ci som nemala radsej zostat rodit v uk a ulahcit si zivot ked tu aj vsetky tie hrozne poplatky stale pytaju aj ked mam S form, musm to vsetko zaplatit a az potom si to dat preplatit v UK lebo na slovensku sa im nechce cakat kym im to poistovna preplati..... nehorazne...

lienka77
6. apr 2018

Najlepšie bude keď sa obratis na britskú ambasádu v Bratislave. Tam ti dajú relevantné informácie. Možno ich aj majú na webe.

sasha24
autor
6. apr 2018

@lienka77 dakujem

cmulinko
6. apr 2018

Ono to funguje v podstate rovnako z oboch strán. Ak by si bola v UK tak by si vybavia SK rodný list cez SK ambasádu s tým,že určitý postup a dokumenty musíš mať na poriadku. To isté môže v tomto prípade spraviť tvoj manžel. Po narodení požiada o UK rodný list na UK ambasáde na SK. Info o potrebných dokladoch a dokumentoch vám dajú aj telefonicky. Vaše dieťa má právo na dvojité občianstvo a ten má základ v tom aby malo oba rodné listy.

syslik81
6. apr 2018

dieta ma narok na oboje obcianstva jak sk tak anglicke ... az budes mat sk rodny list poziadate aj o anglicke- bude trteba apostila a preklad toho sk .. je to to iste ako opacne- ked zena rodi v uk a dava dietatu uk pas....

sasha24
autor
6. apr 2018

dakujem zeny, totizto na gov.uk som nasla len register birth from abroad a tam je poplatok 150 za registraciu dietata, a potom je len certificate of registering the birth za 50... teda ziadny birth certificate v pripade ze dieta anglicana porodim mimo uk tak ma to cele matie...lebo som si myslela ze ake jednoduche pridem na sk a porodim ale uz sme tu od februara a len stal musim nieco riesit a o tom ze keby nemam tetu doktorku a stryka na urade nad dohladom nad zd. starostlivostou tak doteraz by som nemala doktora co ma vsetci odmietali ze su plny... cele zle...

syslik81
7. apr 2018

anao je to za poplatok 150 ... hold uk nieje lacne lol ... kazdopadne je to ono

sasha24
autor
7. apr 2018

@syslik81 aha no ak je to ono tak to potom nie je birth certificate to je len zaregistrovanie narodenia a v pripade ze bude niekedy treba birth certificate tak i tak si musim poziadat cez sk a dat prelozit ...v tom pripade neviem naco register the birth kedze tam pisu ze na uk pas nie je potrebne registrovat birth...... ci hladam nieco ine?

syslik81
7. apr 2018

@sasha24 ked sa mala narodila tiez som ju musela registrovat najskor a tam mi dali rodny list ... na online stranke som si spravila app na Register of birth a sla som tam .. na sk sa to vola zapis o narodeni myslim ... akurat teda tym ze ja som rodila v uk to bolo pre mna free a nie 150
...

cmulinko
8. apr 2018

Register of birth je vlastne zápis o narodení a nie žiadosť o rodný list. Ten ti ale pri registri automaticky vystavia či v UK či cez ambasádu. Nemôžeš požiadať len o birth certificate bez registering...proste to je taká postupnosť. A bez birth certifikátu nevybavis pas lebo ten birth certifikát musí byť apostilovany na to aby ste vybavili UK pas ak teda UK pas chcete pre dieťa lebo teoreticky dieťaťu stačí jeden pas, hlavne že bude registrované v oboch krajinách. Pas si môžete dať spraviť hocikedy neskor keď sa napr prestahujete nazad do UK.Či bude mať UK pas alebo SK pas to je už na vašich prioritách čo chcete...môže mať aj oba ale to je na teraz zbytočne...cestovať sa môže tak či tak len s jedným pasom a koniec koncov ono to smeruje k tomu,že SK pas bude v rámci EU ale ak sa u Britov ukončí proces Brexitu tak neviem aké zmeny tam nastanú v rámci cestovania a víza do iných krajín a aj s tým treba rátať.

janamexico
24. apr 2018

Moj muz je mexican a rodila som na kramaroch on ma povolenie na 5 rokov opisali udaje a zapisali sa do rl potom ides na matriku kde ti ho daju no a potom na ambasadu poziadat o obcianstvo v anglicku my ideme teraz riesit dcerim rod list aby mala obciadstvo mexicke