Návrat z Anglicka na Slovensko - pôrod

starostlivy_brat
10. máj 2023

Zdravím,

sestra spolu s priateľom dlhodobo pracujú v Anglicku a aktuálne plánujú návrat na Slovensko z dôvodu, že čakajú prírastok 🙂

Nevedeli by ste prosím poradiť (kto riešil podobný prípad v nedávnej dobe), ako je to s návratom na Slovensko z Anglicka, ak by chcela rodiť na Slovensku, no poberať anglické "výhody" (príspevky a pod.)?

Čo treba vybaviť v UK, čo na Slovensku, pred návratom, po návrate atď...?

Keďže sú obaja pracujúci v UK, zdravotnú poisťovňu na Slovensku nemajú - ako je to s preplatením pôrodu, rodičovským, materskou u nás?

Ďakujem za každú skúsenosť, radu a tip 🙂

syslik81
10. máj 2023

ake vyhody okrem materske? ak odide na aciatku tehu tak jej materska zanikne- aj tam musi odrobit iste dni aby mala narok .. ak odide tesne pred porodom a porodi doma tak na matersku z uk ma narok - po 9 mesiacoch da vypoved a zahlasi sa na sk ..ale pocas materskej z uk bude stale aj v uk poistena takze bude potrebovat s1 form .. na sk matersku narok nema- kedze tam nema zamestnavatela a nik by ju tym padom nemal ako vyplacat jedine ist na urad prace

syslik81
10. máj 2023

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre