icon

Oplatí sa chodiť na predpôrodnú prípravu?

medyna
28. júl 2010

Zaujima ma od ktoreho mesiaca a ci ste tieto poznatky vyuzili pri porode 🙂

Strana
z2
lumimi
30. apr 2011

Ja som nechodila. pri porode som sa potom sustredila pri bolestiach na to ako dýcham a na hodinky na stene.
a pri samotnom tlačení mi chvílku trvalo než som si uvedomila ako tlačit do brucha a nie do hlavy ale tiež je to len o sústredení a o ovládaní svojho tela, ale inak porod v pohode aj bez epiduralu (hoci to bolelo). pri dalsom porode asi zase nepojdem na kurz. Ale neviem čo tam učia tak nemožem jednoznačne povedat či to k niečomu je alebo nie.

porodnik
Odpoveď bola odstránená
porodnik
5. jan 2012

prosprosila by som vas o vyplnenie mojho dotaznika, ktory je sucastou mojej bakalarskej prace. urceny je pre zeny ktore navstevovali pocas tehotenstva predporodnu pripravu. za vyplnenie dotaznika vam vopred dakujem. dotaznik najdete tu:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

severankasr
5. jan 2012

ja som chodila a bola som velmi spokojna, super pristup, mile jednanie, stretnutie s inymi mamickami, cvicenia..moznost pytat sa, co ma zaujima, vymenit si nazory, nadviazanie vztahov, navsteva porodnice (velmi prospesne, ked vidite kde budete rodit, na ktore poschodie mate ist, co mate povedat ked pridete...), chodila som od 25. tyzdna, pri porode som uz vedela kam idem aj ako spolupracovat s doktorom, sestrickami...

fairynika
5. jan 2012

ja som nechodila ale z knih som si citala akodychat a tak ked som mala kontrakcie dost mi pomahalo to spravne dychanie..pri porode som naslovo posluchala doktorku a mala bola na svete za par minut...a tam som ziadne dychanie nepotrebovala lekarka mi kazala len tlacit a tlacit....

veronique_1
5. jan 2012

Ja som nechodila, vobec nechybalo, porod v pohode.

mircalla
5. jan 2012

Ano, uz len kvoli tomu, ze ako to v nemocke chodi, dalej sme preberali aj starostlivost o dieta, akej stravy sa vyvarovat atd. Cvicenie som nevyuzila, mala som cisarsky, ale informacie boli prospesne

jajka0211
8. jan 2012

ja som chodila uz od 20tt a bola som velmi velmi spokojna

edie63
8. jan 2012

Ja som chodila, tiez od nejakeho 21tt a bola som rada, pri porode mi to velmi pomohlo, naucila som sa tam ako treba spravne dychat a ine veci, takze ja si nemyslim, ze je to zbytocna vec a ze pri/ po porode nic si z toho nebudes pamatat.

janka7177
8. jan 2012

Ja som chodila na pripravu od 5 mesiaca, mne to pomohlo hlavne ohladom informacii, co si vziat do porodnice, porod, starostlivost o babo,co moze, co nemoze papat, masaze, alergeny,prva pomoc atd... Odporucam. 🙂

muriel293
8. jan 2012

ja som chodila neviem síce presne kedy som začala ale mohol to byť taký piaty mesiac možno aj šiesty...zabila som nudu lebo som bola doma a veľa som sa naučila no v praxi som to pri pôrode nevedela využiť i keď teóriu som ovládala,veľmi zle som tlačila namiesto do brucha do tváre a nikto mi nehovoril čo a ako mám robiť lebo však videli že som chodila tak mali v paži...lenže prax bola trošku iná! pri druhom by som už nešla jednak by som na to nemala čas a už som skúsenejšia ale nebolo to na škodu zase no...

bebemaly
8. jan 2012

ja som chodila, pocvičila som si, veľa som sa dozvedela, pokecali sme s dievčatami 🙂 bolo to veľmi príjemné, ale nakoniec mi to bolo na dve veci, rodila som sekciou, malý bol KPčko 🙂 ale ja to odporúčam

anika11
8. jan 2012

no ja by som asi aj tak zabudla vsetko,co by hovorilili na priprave.ale ked mas pri porode dobru asistentku a sestricky,tak to mas taky rychlokurz 🙂 presne ti povedia,co mas robit,kedy tlacit,kedy nie,ako dychat.ja ked som rodila prveho,tak mi asistentka este aj ukazala ako dychat,drzala ma za ruku a ozaj to velmi pomoze.lebo ty dopredu nevies ako sa bude vyvijat porod a nemozes len tak bez rozmyslania tlacit,staci ked ich budes pocuvat a robit,co ti povedia a bude to ok.pri druhom porode mi zase zakazali tlacit ked bol maly uz v polovici..a to bolo horsie ako tlacit,no musela som pockat,kym mu odmotaju snuru z krku,keby som tlacila,tak sa mu pritiahne a mohol by sa zadusit.takze ja radim hlavne pocuvaj,co ti budu hovorit pri porode.
ale niekomu mozno pomoze ta priprava aspon v tom,ze sa citi byt pripraveny a mozno prekona strach z porodu..
a presne ako pise bebemaly ..nakoniec mozno budes rodit sekciou 🙂

miskap
8. jan 2012

Ja som pri svojom prvom dieťatku pred deviatimi rokmi absolvovala prípravu a cvičenie a bolo to dobré. Jednak som vedela, čo ma asi bude čakať, dýchanie mi určite pri pôrode pomohlo, aj keď som asi dýchala úplne inak, ako nás učili. Pri druhom dieťati pred tromi rokmi som už nikam nechodila, lebo som bola doma na rizikovom. Dnes už viem, že aj takéto maminy sa môžu na pôrod a materstvo pripraviť individuálne- niektoré PA a duly robia osobné návštevy doma. Tieto prípravy sú prispôsobené požiadavkám mamičky, sú zamerané na to, ako si pôrod uľahčiť, ako sa zbaviť stresu, samozrejme aj o tom, ako sa starať o bábätko aj o mamičku po pôrode a ako dojčiť.V dnešnej dobe je k dispozícii veľké množstvo informácií, či už v knihách, časopise alebo na internete. Ale vybrať si z toho kvanta tie dobré a vhodné pre mamičku je ťažké. A osobný kontakt je tiež dôležitý. 🙂

bambulab
9. aug 2012

ahojky ,no ja sa chystam teraz v pondelok.tesim sa

viera77
9. aug 2012

tiez som chodila a odporucam, prijemne a uzitocne sprijemnenie tehu, chodil aj mm, a vlastne mi to pomohlo tak nejako psychicky sa pripravit na to, co ma caka, velmi sa mi pacila aj navsteva porodnice, lebo mam rada, ked vopred viem, kam idem a co ma caka, nehovoriac o tom, ze som si tam nasla aj kamosky, s ktorymi sa stale stretavame. No nakoniec bol z toho planovany cisarsky rez ale tu pripravu aj tak nelutujem 🙂 .

lenka_b
9. aug 2012

My sme obaja chodili s manzelom a dost nam to pomohlo. Vela ''nezodpovedanych'' otazok nam bolo vysvetlenych a brali sme to vsetko potom tak lahsie a jednoduhsie 🙂 Citila som sa tam prijemne a aj manzel 🙂 Neviem, ci pri druhom by som tiez isla, ale mozno ano - na take ''refreshment'' 🙂

melj
9. aug 2012

ja si tiež myslím,že je to zbytočné,,,ja som chcela ísť,ale nejak mi to nevyšlo a neľutujem.Pred pôrodom ti všetko vysvetlia-aj keď je pravda,že záleží na aké sestričky natrafíš.

abbie
9. aug 2012

jednoznacne nie 😀

Strana
z2