icon

Oplatí sa chodiť na predpôrodnú prípravu?

sammy19
7. dec 2010

Ahojte, chcela som sa opýtať, či ste chodili na predpôrodnú prípravu a ak áno, či vám to naozaj pomohlo a v čom? Ďakujem vopred za odpovede🙂

Strana
z2
porodnik
Odpoveď bola odstránená
amouramour
18. dec 2011

ja sa nechystam🙂vela veci studujem sama a nie som na kolektivne fucania a cvicenia a tiez sa obavam, ze v hodine H by som vsetko itak zabudla🙂

marikac
18. dec 2011

ja som nebola, nelutujem , porodila som prirodzene a sme tu obe.....

veronikam
18. dec 2011

Ja som chodila a bolo to celkom fajn, nakolko na predporodnej priprave nas ucili nielen dychanie pri porode a podobne, ale kompletne celu starostlivost o dieta a o seba. Myslim ze to bolo zaujimave a poucne.

katka3012
21. dec 2011

Ja som nechodila,aj tak sa budes riadit tym,co ti povie sestricka s doktorom na sale.A nepotrebujes ,ani ziadnu pripravu 😉

radoslava27
21. dec 2011

Ahoj ja som chodila a mne sa tam pacilo 🙂 naucis sa dychat,kupat a starat sa o babatko mne ako prvorodicke to velmi pomohlo 🙂) je to zaujimave

cillikat
21. dec 2011

Ja som sestricka pracujuca na novorodeneckom oddeleni, cize si pomyslis, ze som vsetko vedela - omyl.... pred prvym porodom som chodila a dozvedela som sa dost novych veci aj z tej neprofesionalnej stranky, co mi pomohlo este aj pocas tehotenstva, aj pocas porodu a po nom, a napr. take dychanie pocas porodu, tlacenie ked to pozorujes je uplne ine ako ked to mas robit sama, takze je to fajn ked Ti to vysvetlia a vyskusas si, takze myslim si ze sa oplati - samozrejme, ak je predporodna priprava kvalitne vedena 🙂 🙂 🙂, a samozrejme potom na porodnej sale sa treba riadit aj tym co Ti tam hovoria porodne asistentky a lekar, ale ked mas pripravu za sebou, vies o com Ti hovoria, co od teba chcu 😉

hoogy
21. dec 2011

ja som chodila, ale vel som si pri porode z toho nepamatala 😉 ale pomohlo mi to v tom ze sme sa tam tehulky stretavali a mohli sme sa porozpravat a aj po porode z nas zostali kamosky.

rora
21. dec 2011

ja som nechodila. pri porode som mala stastie na doktorku ktora mi pekne vysvetlovala ako a kedy mam tlacit a aj dychat a vsetko islo super 🙂

helsinka
21. dec 2011

Ja som chodila aj na prípravu, aj na cvičenie, boli sme aj na príprave pre oteckov . . .ale nebyť toho akútneho cisaráku možno by sa mi to všetko aj zišlo 😀

lucia.kl
21. dec 2011

ja som nechodila nikam, a porodila som dvojičky prirodzene - trebalo hlavne počúvať sestričky a doktorky čo hovoria a dalo sa to zvádnuť...

li_la
21. dec 2011

Ja som nechodila, ani som o tom neuvažovala... Robila som to, čo mi hovorili a všetko som zvládla. Vedela som aj dýchať, aj cvičiť na fitlopte a nepotrebovala som na to žiadne extra prípravy...

jahodka11
21. dec 2011

uprimne, neviem....ja som chodila ale nic moc teda, akurat som prisla vzdy domov vynervovana, ze porod sa naozaj blizi a ja sa bojim... ☹ mne to teda mco nepomohlo a pri porode mi hovorili, co mam robit a posluchala som a islo to...tak naozaj neviem povedat, ci tam treba chodit...

abbie
21. dec 2011

nie 😀

jana776
21. dec 2011

Ja som bola na priprave a bola som velmi rada ze som to absolvovala. Ked prisiel porod, tak som presne vedela co ma caka, co sa kedy deje a co mam robit, takze takmer ziaden stres. Viem si zivo predstavit ako by som stresovala bez tej pripravy.

dankaob
21. dec 2011

Mne sa to oplatilo, citila som sa istejsia a myslim, za vdaka tomu aj pokojnejsia. Buduca mamicka si moze vela zistit aj cez net alebo precitat v knihach a casopisoch, no pre mna to bola aj dobra prilezitost stretnut sa s inymi. Dodnes (uz to bude skoro 5 rokov) mam dobru kamaratku, s ktorou som sa spoznala prave tam.

feb13
26. dec 2011

Na KVALITNU pripravu sa chodit oplati. Vsetko zavysi od toho, o com ta priprava je. Ak ti tlacia ryzu do hlavy o alternativnych polohach pri porode aj ked v nemocniciach v danom regione nikde ziadne alternativne polohy umoznene nie su tak to ti samozrejme nepomaha. Dychat a skakat na fitlopte tiez dokazes na zaklade instrukcii v porodnici (ak mas teda dobry personal). Ale porod nie je len o tom. Porod prebieha predovsetkym v hlave a ja som velmi vdacna za to ze nam na kurze dali k tomu uzitocne instrukcie aj ked bol ten kurz drahy... ale vdaka tomu mi zostal z hrozneho a tazkeho porodu vcelku prijemny zazitok ze normalne tuzim znovu rodit 😵 a po porode som to vsetko dokazala relativne v pohode spracovat. Co niektore zeny maju po porode, najma po tazkom porode celozivotnu psychicku traumu.

ladytt
26. dec 2011

Podľa mňa oplatí, neuškodí to môže to len pomôcť. Aspoň budeš vedieť do čoho ideš a čo všetko ťa čaká, ako si môžeš pomôcť pri bolestiach a v nektorých pôrodniciach chcú aby sa prípravy zúčastnil aj budúci otecko, ak chce byť pri pôrode, aby vedel aká úloha ho čaká. My sme sa absolvovali pár sedení a nebolo to len o fučaní 😀

anniera
26. dec 2011

Pri prvom synovi som nechodila, porodila som, všetko bolo OK. Nerozumela som ako sa dá napríklad medzi kontrakciami oddychovať ako radili múdre knihy......o dýchaní som nevedela absolútne nič. Pôrod bol fajn, všetko prebehlo hladko.
Pri druhom synovi som chodila na predpôrodnú prípravu. Bolo to spojené s cvičením pre tehuľky, tak som si povedala že to vyskúšam. Každý sa mi čudoval, načo tam chodím, keď som už druhorodička. Takže môžem zodpovedne povedať, že mne osobne predpôrodná príprava veľmi pomohla. Pôrod bol neskutočne rýchly a krásny. Medzi kontrakciami som mala čas na oddych, vôbec som nebola vyčerpaná, unavená (ako po prvom pôrode). Z druhého pôrodu mám nádherné zážitky, hneď by som išla rodiť zase. 🙂 Prvý bol v porovnaní s druhým taký "obyčajný", druhý som si skutočne vychutnala. Takže ja môžem predpôrodnú prípravu len odporúčať. 🙂

bodka13
26. dec 2011

ak to nie je štatistika 😉 tak myslím,že už skoro 3násobnej mamine ti tam veľa noviniek nepovedia 🙂 - z dvoch pôrodov máš predsa skúsenosti 😉

svetlankat
26. dec 2011

Ja urcite doporucujem, mne tiez predporodna velmi pomohla.

zuzuzaa
26. dec 2011

ja som chodila na predpôrodnú prípravu a neľutujem to. Keby som nechodila, tak jasné, že by som porodila aj tak, ale ja som sa tam dozvedela veľa vecí, aj na exkurzii v pôrodnici sme boli. Myslím si, že prvorodičke taký kurz na škodu nie je. Aj keď záleží určite, kto ho vedie, teda akú kvalitu má ten kurz a čo sa tam presne učí. Keby som čakala druhé dieťa, už by som asi nešla, pretože budem mať skúsenosti s prvého pôrodu.

kamilecka
26. dec 2011

Ďalší zbytočný americky drist! Stačí počúvať čo hovoria sestričky pri pôrode a nerobiť zbytočnú paniku, keď hovoria dýchať,tak dýchať, ak povedia nadýchnuť sa,zavrieť oči a tlačiť tak tak .... nechodila som na žiadne prípravy a nieviem čo ešte a obidve deti som porodila za 3 hodinky a bolo super.

stardust
26. dec 2011

nie, nechodila som a nemam pocit, ze by mi to chybalo. Stacilo pocuvat svoje vlastne telo a vsetko slo prirodzene aj bez blabolov z kurzu.

fialkaa
26. dec 2011

podla mna sa oplati, ked to funguje, ako ma. ja som zacala chodit na predporodnu pripravu na Kramaroch. pani, ktora to viiedla, bola sice super, ale nikdy nemeskala menej ako 45 minut. dokonca aj pred kurzom,na ktory mali prist otcovia, ktori chceli byt pri porode. bolo to dost neprijeme, pretoze sa cakalo na chodbee, kde boli asi 3
stolicky v prievane, pricom na hodinu prislo okolo 10-12 bab, cize vacsina si nemala kde sadnut pocas cakania. s velkym bruchom to bol des. kedze som na prve hodiny odbiehala z roboty, bolo to bez sance, nemohla som si to dovolit.

sympa1
26. dec 2011

pokial čakas prve dieta a chce sa ti ist si zvedava tak chod. ja som pri prvom porode sla a nelutujem..lebo som bola pred porodom vyhukana ako vyorana myš! a tam mi pekne dr ukazali kde budem rodit priestory vsetko , co bude s dietatkom po porode a dr nam polopatisticky povedal vsetko co sme chceli vediet. kedze niesu vsetky porodnice rovnake a v kazdej su trosku ine zvyky, tak som sa dozvedela co mozem presne ocakavat v tej nasej a ked mamicky nieco chceli konkretne dohodnut mali tiez prilezitost, ja si myslim ze pre prvorodicky je to super vec!

porodnik
27. dec 2011

poprosila by som vas o vyplnenie mojho dotaznika , ktory je sucastou mojej bakalrskej prace na temu spokojnost tehotnych zien s predporodnou pripravou. dotaznik je urceny pre zeny ktore predporodnu pripravu navstevovali. za venovany cas mojmu dotazniku vam vopred dakujem
dotaznik najdete tu
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

zuzana581
27. dec 2011

Nechodila som ani v jednom tehotenstve.

martina77ba
28. dec 2011

Rada by som sa pridala do témy aj ja, ak môžem 🙂 Som v 32tt a som prvorodička a chodím na predpôrodnú prípravu na Antolskú spojenú s cvičením. Som s tým veľmi veľmi spokojná, lebo tiež som si myslela, že viem asi všetko, čo pôrod obnáša, ale zistila som, že som všetko naozaj nevedela. Je tam veľmi milá pani a skutočne som vďačná za prednášky ktoré robí, alebo aj keď každý pôrod prebieha individuálne a veľa vecí z toho by som ani nezažila, aspoň viem, čo mám čakať a to je pre mňa dôležité. Najhoršie je pre nás asi strach z neznáma.
Ďakujem anniera za tvoj príspevok, dúfam, že aj ja budem mať rovnako krásny zážitok z pôrodu ako ty 🙂

Strana
z2