Po sekcii
ako rychlo ste sa zotavili a boli spat vo forme? ako Vas obmedzila rana?
za aku dobu vam nabehlo mliecko?
mali ste problemy s kojenim?
@kkl82 tak to veru hej a ja som sa tej sekcii tak bránila a mám doteraz z toho traumu 😒 stále mám pocit že mi príde niekto malého vziať, nakoľko som ho 3 dni nemala pri sebe a len mi ho nosili a potom keď ho brali... a ešte jeden hrozný zážitok... mal pocikanú tú ich erárnu látkovú plienku tak som mu dala svoju a prišla sestrička rozbalila drzo malého vybrala plienku že nech ju tam nedávam capla malého nezabaleného do toho vozíka a išla preč malý plakal hrozne a mne je aj teraz do revu z toho 😢
@keira mam za sebou dve sekcia a po kazdej to bolo trosku inak. Uplne v pohode som bola v oboch pripadoch tak po 3 mesiacoh. V prvom pripade sa mi jazva zahojila velmi pekne a rychlo, v druhom pripade, kedze bolo rezane v tej istej jazve sa mi to zcelovalo trochu horsie.
Mliecko v prvom pripade som dostala po 5 dnoch teraz pri druhom syncekovi po 3 dnoch.
Cvicit som mala v oboch pripadoch povolene az od 6 mesiaca, nakolko je to normalna operacia a vsetko potrebuje svoj cas. Teraz v pohode cvicim a chodim aj behat a nie je problem. Len to brucho sa mi nedari dostat do formy, ostalo mi take mlandrave to brucho.
@kkl82 cievkovali ma, preto moc 😀 a na krv preto lebo v rane som mala hadicku, ktoru potom vybrali a ta bola napojena na dalsi sacok. Neviem preco davaju aj to, mozno aby sa zabranovalo niecomu 😉 Lekar vecer dosiel a skontroloval sacok, mozno, ze ci nedochadza ku krvacaniu. Neviem si predstavit, ze by som po 6 hodinach vstavala, kedze som bola od 16:00 do rana napojena na infuzie a pristroj 😝 Rodila som v Humennom 😀
ja som mala iba posledy porod sekciu a mlieko mi nabehlo hned v ten den. o jednej sa narodil maly a vecer som uz kojila normalne mliekom. ale mna rezali uz v kontrakciach, co je tiez rozdiel, ak ma niekto planovanu sekciu dopredu pred vypocitanym dnom porodu.
este by som chcela vsetkym odporucit - ked na slovensko pride moznost lepenia rany namiesto sitia, vrelo odporucam. ja mam rez az na dole lonovej kosti, koli komplikaci pre ktoru ma vlastne museli nakoniec rezat , ranu mi zlepili a nemam ani ziadnu jazvu, len neviditelnu ciarku. to lepidlo je genialna vec.
nikto okrem lekara nevie povedat, ze som mala CR.
pre mna bolo najhorsie to cakanie 🙂 ked bol von tak som si povedala, ze vsetko vydrzim 🙂...ale prvych 24h na posteli lezat na chrbte po spinalke...to bolo asi najhorsie...ale kazdy den lepsie a lepsie, hoci brucho som dost citila asi mesiac, ale po dvoch v pohode. Uz mam skoro povodnu vahu, ale toho zmeknuteho bruska sa asi nezbavim, lebo cvicit nemam kedy.
Tazke bolo otacanie na posteli a potom doma schody. Ale po mesiaci som maleho uz nosila aj v nosici.
S kojenim som nemala vecsie problemy (ked nepocitam caste kojenie) a pravdupovediac neviem kedy mi nabehlo mlieko 🙂 lebo maly mal 4,5kg, po necelych 2 dnoch uz bol stale pri mne a teda casto na prsniku, naliatie prsnikov som zazila az doma v noci, ked som sa budila v mlackach, ale postupne sa to ustalilo....kojim zatial stale
ahojte aj ja som po druhom cisarskom a najsôr po pôrode som mala zavedenu cievku v pošve kedže som nemohla chodiť lebo ma uspali iba od pol pasa dole,potom mi to vybrali na druhy den a davali mi vložky ,ale možem povedať že ja mam zasa skusenosť že druha sekcia bola lepšia pre mna rychlejšie som sa zotavila 🙂 🙂 ,len teras ma to stale boli a som 4 mes po sekciii a nemam ani menštruaciu a plne kojim,s kojenim som mala prve tri dni problem lebo mam doma hladoša ale ked som prišla domov bolo všetko v poriadku mliečko sa rozbehlo ako to ma byť 😀 ,
som teda mesiac po uz, a mam pocit, ze som fit zvonka .. ale co zvnutra!? ako to je? 😖
no určiť že každy sa hoji nak ale je tam ta doba určena max.do 1 roku nerobiť nič tažkeee,a až tak po 4 mes začať cvičiť trošku 🙂 ,mne pri prvom cisarskom doktor povedal že z vonku sa to zahoji rychlo ale v nutry to trva rok!tak neviem ako tebe povedali
Ja som sa dala dokopy prakticky okamžite, ako mi vybrali stehy. Zobrala som dve cestovne tašky a mašírovala domov 😅 A od tej chvíle bolo všetko v pohode. Mlieko sa mi spustilo dva dni pred pôrodom, hoci malá sa narodila takmer o mesiac skôr.
Chcela som sa ale spýtať, pri vyberaní stehov mi ich tam pár zostalo, pretože boli už zrastené a lekárka mi povedala, že mi do roka buď vypadnú, alebo sa vstrebú a rozpustia. No nestalo sa ani jedno, ani druhé. Jazva ma nebolí, ale mám tam také hrbolčeky, ktoré sú z jednej strany trošku ostrejšie. Myslíte, že je to zle? Resp. že s tým treba niečo robiť?
Ďakujem za rady 🙂
ja by som bola na ten CR aj rychlo zabudla, keby mi este 10 mesiacov potom neliezli stehy z brucha 😠 to bola neskutocna otrava, zacalo sa to asi 3 tyz. po sekcii, po 7 mesiacoch mi to otvarali a vytahovali a poslednych 4-5cm mi vytiahla dr. po 10 mesiacoch 🙄 takze mne ta jazva hlavne ublizila na sebavedomi, lebo chodit s tymi nitkami trciacimi, co stale mokvaju.. no uzas. O intimnom zivote radsej pomlcim 😅 A teraz sa pravdepodobne mozem "tesit" na dalsi CR 😕
ahojte ...no ja mam po 2 cisarskych a to dost rychlo za sebou (mam 11 mesacny rozdiel medzi deturencami) prve sme chceli , po porode sme si davali pozor a zrazu som bola v 3. mesiaci ani neviem ako... z prveho som saa zotavili rychlo, ked som sla domov z porodnice na 5 den som v pohode chodila, zohybala sa... pri starsom mi mliecko nabehlo na 3. den, ale to mi ho po prevezeni na izbu a mojom stabilizovani (mam tazku astmu a narkozu som nezvladla - museli ma preberat a davat kyslik) hned prilizoli na prsnnik a to bolo iny hardkor sa otocit na bok asi 2.hodky po sekcii... ja som mal problem s kojenim,ale to bolo preto, ze som mala bradavky velke a makke, a vpadnute, a maly bol slaby tahac... ale vytiahol odomna obcas, len trebalo sa moc snazit... inak som mala mlieka moc, ze som zasobovala aj ostatne maminy :D
pri druhom - je sekcia a jazva logicky bolestivejsia... al etaktiez som sa rychlo dala dokopy a ked som sa vatila tak uz som dvihala 10kg syna... a som v pohdoe, vobec neviem o tom, ze by som bola 2x rezana
a skojenim som problem mala - ale to bolo preto ,ze ako rychlo ste sa zotavili a boli spat vo forme? ako Vas obmedzila rana?
za aku dobu vam nabehlo mliecko?
mali ste problemy s kojenim?
Ja som nemala problem s kojenim žiadny aj cisarsky bol v pohode a to som prveho syna rodila normalne ,najhoršie to bolo s tym cievkovanim a sačkom ešte ma stale boli pri močeni a to som už druhy tyžden doma.Sekcia je o ničom normalny pôrod je sto krat lepši aspon podla mna . 🙂
@oliverinko ja som mala dren .co mi odtekal sajrajt z maternice, ci s kade z brucha von asi 4 dni...cievkovali ma 3 2 dni, tusim...pri moceni problem nemam, skoej s tou jazvou, taha, najskorej sa zahojila...a teraz...mi zacalo z toho cosi vytekat....mozem si z jazvy vytlacit daky hnis spolu s krvou- neboli to...mam spuchle brucho, jazvy....je to akesi cele zatvrdle...a suhlasim, prirodzeny porod je ovela lepsi...prve mame prirodzenym porodom, druhe sekciou....a skojenim nie je tize problem...zatial...
1. sekcia bola v celkovej anesteze, 1. postavenie po 24hod. bolo hrozne, bolo mi na vracanie, hlava sa mi krutila, rana strasne tahala a bolela, rana sa zahojila tak do tych 6 tyzdnoch a uz bolo super, mliecko som mala len veelmi malicko,
2. sekcia v spinali, kedze som uz vedela, co ma caka, zacala som sa hybat skor na posteli, necakala som, az mi sestricky povedia,ze sa mam zacat skusat otacat z boka na bok,lebo asi by som sa neotocila doteraz 😀 , vstavanie uz bolo bez tocenia hlavy, na 5. den som uz bola doma a bola s malinkou u lekara, takze rychlejsie som sa zotavila, doma ma cakala dvojrocna dcerka,ktoru som musela,cu som chcela ci nie zdvihat po 3 tyzdnoch, jazva ma vsak taha stale na jeden strane brucha, akj jed sa tocim v posteli,tak mam jednu stranu trochu bolestivu, podbrusko cele strpnute aj 4 mesiace poporode, brusaku velmi nemozem robit, esrte ma to boli, mliecko som mala skoro hned,ale po mesiaci som musela prikrmovat
dva týždne po sekcii som uz bola fit, síce som ranu cítila,ked som napr.brala maleho na ruky a.pod., ale nemala som žiadne komplikácie, kojiť som začala na druhy den po sekcíí a kojila som vyše roka, teraz mirjazvu už vobec nie je vidno, je to len taká malá tenká biela čiarka🙂
@keira mlieko nabehlo na treti den, zial, mala sa nechela prisat, ani sa neprisala, nikdy, takze sme nekojili co je vecna skoda, ebo mlieko som mala hned......druhy den po sekci, teda po 24 hodinach na intenzivke musela som na vlastne nohy, rana nebolela uz, vobec, len to tahalo, z porodnice som odchadzala uz uplne v pohode,.....bol to najfajnovejsi porod, a druhy chcem taky isty......nikdy som netuzila po priridzenom porode, lebo mam strach z krvi, az fobiu a z podobnych veci, takze by som prirodzenym porodom ohrozila dieta.......joj a tie problemy s kojenim nesuviseli s cisarakom, ten na to vplyv nema. suviseli s tym, ze sa dieta proste neprisalo, a ked videlo prsnik, namiesto toho aby sa tesilo ze ide papat, tak kricalo a revalo, ze nechce a nijako sme ju neprinutili sa prisat....
@usiko
Mala som presne ten istý problém, dieťa sa mi neprisalo - ale to nesúviselo so sekciou, ale s tým, že bolo dokrmované v pôrodnici fľašou... 😖 to bolo inak zúfalstvo, kolotoč odsávania a kŕmenia... 😢
Našťastie som vedela, že existujú laktačné poradkyne, takže som jednu kontaktovala ešte v pôrodnici (Janku Mekyňovu zo ZA - http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... ), prišla hneď ku mne domov ako ma prepustili, po dvoch hodinách sa malý prisal a odvtedy, chvalabohu, dojčím...,. 😵
Pri dcére ten problém nebol.
@carodejnica no, ale my ani s laktacnou....tiez som poprosila o pomoc a nevydalo.....takze sa nic nedalo robit, mala uz bola iba 2,5 kila tazka, lebo sa aj narodila malinka, len 2750g mala, v porodnici schudla a este sme ju trapili s 'dojcenim', tak som to vzdala a dala jej nutrilon..boooze, ked sa najedlo, konecne prestalo plackat, a zaspalo......kludnym spankom.....
@usiko Mne tiež najskôr rapídne schudol (cca 150g za týždeň!!, ale sranda bola, že pritom vôbec nebol plačlivý, nadojčil sa a zaspal), potom sa to otočilo, ale stále málo priberal (70g za týždeň), ale potom sa to rapídne zlepšilo, a keď som zistila, že za dva týždne pribral kilo (!) 😅 tak som vedela, že sme za vodou... 😵 Teraz je to riadny puco, váži viac ako jeho sestra v jeho veku.. 😎
Ale máš pravdu, bolo to dosť o hubu a viem, si predstaviť, že to mamina vzdá, ešte, keď dieťa plače, len ja som mala super laktačnú, bola som ešte pri nej 2 krát, kde mi upravila polohu a skontrolovala pitie... potom mám super pediatričku, keď videla ako schudol, tak len povedala, že to budeme sledovať, že keďže sú také problémy s dojčením, že to sa upraví, našťastie mi nepredpísala UM.
No a nakoniec som ja bola strašne zaťatá, že to musíme vydržať, pretože som dcéru dojčila skoro 3 roky a nevedela som si predstaviť, že to bude so synom inak... 😒

@tetapetra ze sacky s mocou a krvou??? preboha, to si kde rodila? ja som na wc normalne chodila uz po 6 hodinach od sekcie, samozrejme pod dohladom sestricky, aby som neodpadla. na ocistky sme mali vlozky, ktore nam kazdu chvilu menili...