Pocity a bolesti po cisárskom a prirodzenom pôrode
Ahoj velmi by ma zaujimali vase skusenosti , s regeneraciou , pocitmi, bolestou....po cisarskom a po prirodzenom porode.Je to taka oblubena tema rozoberat, po ktorom porode je zene "horsie"..ja som rodila len prirodzene takze by ma zaujimali postrehy zien ktore rodili aj aj
dakujem 🙂
@gir Vzala si to trošku z iného konca, ona to tak určite nemyslela. Ale je rozdiel pretrpieť kontrakcie,bolesti a nakoniec aj tak skončiť "pod nožom" ako mať dohodnutý CR, alebo akútny ako som mala ja - nemala som žiadne bolesti,kontrakcie nič - len mi odtiekla plodová voda-tak sme išli do pôrodnice a tam lekár skonštatoval čo bolo nevyhnutné - akútny CR pod celkovou anestéziou - takže áno - toto pôrod nie je.....a veľmi dobre viem o čom hovorím, ako som už písala môj prvý pôrod bol prirodzený. Čiže mám s čím porovnávať. 😉
@sardinka335 Tak, tak... 😀 😉
@sardinka335 tu traumu ma opravnenu, pretoze tzv. prirodzeny porod moze dopadnu aj inak ako by si si chcela predstavit.... 😉
@gir tusila som, ze sa toho chyti niekto, koho sa to porovnanie netyka...zazila som oboje a trvam na tom, ze planovany cisarsky je operacia, ktora pre mna nebol plnohodnotny porod, pocit, ze privadzam na svet dieta...proste mi ho vybrali...netvrdim,ze zeny, ktore rodili sekciou, su menejcenne, ved v drvivej vacsine to nebola ich volba...tvrdim, ze prisli o zazitok zrodenia....
@jabadaba vieš ale tak aj ja som sa bala ako ,,čert kríža,,ale proste toto mi prišlo take dost dramatizovanie niečoho čo človek nezažil. Jasne všetko sa moze skomplikovat..ale toto bolo take ze ona si hovorila, ze super, ze mala cisarsky lebo ved ,,tam dole,, to nema porušene, no panna nie? Ako totomi prišlo divne - koli tomu chciet operaciu....ako neodsudzujem, len proste su dovody a dovody.
Prvy porod, hotova katastrofa, 12hod.trapenie-ku koncu ziadne sily, spolupracovala som s dr.ale teraz uz viem, ze chyba bola v nej. Urcite bol potrebny nastrih a co sa stalo. Roztrhala som sa sirom sarom. Sitie bez akehokolvek umrtvenia. Bolesti po porode 3mes.Posvovy vchod mam dodnes citlivy. Trvalo to velmi dlho kym sa to vsetko zahojilo. Pri beznej menstr.bolesti jazvy...Myslim, ze roztrhnut sa je to najhorsie, co moze byt nie len po fyzickej stranke, ale aj psychickej. Teraz sme opat tehu. Nechavame to na prirodu-som za prirodzeny porod, ale uz s vyberom odbornika.
je to každého názor a skúsenosť, len je trošku cez, ak napíšeš, že tie čo rodili sekciou prišli o "zázrak zrodenia".
@gir ale ano, aj pre mna bol dolezity výsledok a nie proces, ale treba chapat, ze pre niekoho je dolezity aj ten proces, ale v konecnom dosledku je to jedno, este nikdy som nezazila , ze by sa niekto bol niekedy porovnaval ako prisiel na svet, ci prirodzene alebo neprirodzene
@bajana ja som oba porody zacala prirodzene, teda kontrakciami a zistila som, ze to nie je to prave orechove pre mna
@gir myslím, že sa nedá paušálne tvrdiť, že je to jedno či cisársky alebo vaginálny. Napríklad mne to jedno nebolo. JA osobne som potrebovala zažiť ten prirodzený pôrod aby sa nejaká časť vo mne cítila uplna. Ale netvrdím, že to tak ako ja potrebuje každá žena. Napríklad viem že
@zuzana76 vyslovene nemala tužbu porodiť vaginalne, teda skôr naopak, a nebudem ju presviedčať o tom, že to cítila zle a keby porodila vaginalne názor by zmenila atd... Lebo možno by ho nezmenila.
Ja za seba osobne áno mala som depky z toho, že som nedokazala prodiť dieťa, ale bol to môj osobný pocit, ktorý mi tiež nikto nemôže vziať, či zazlievať, ale netvrdím, že takýto pocit musí mať každá žena po cisarskom. Je to vysoko individualne
Baby, dotahovanie niektorych mi pride absurdne. Ako keby ste porovnavali ci ste dieta splodili prirodzene alebo umelo. Moje deti prisli obe na svet sekciou, takze to porovnat neviem. Ale nikdy by mi ani len nenapadlo znevazovat prirodzeny porod, tak ako niektore znevazuju sekciu. Ja som mala jednu akutnu, jednu planovanu, kontrakcie som zazila, deti vynosila, odkojila nie malo, vstavala k nim v noci a to teda veeeeeela a nepripadam si menejcenna ako matka, len zato, ze som deti nevytlacila. Nikdy by ma to ani nenapadlo riesit. Vzdy bolo pre mna najdolezitejsie len a len to, ci su a budu v poriadku. Takze za mna, klobuk dole pred mamami, co rodili prirodzene, ale neznevazujte tie, co rodili cisarskym, lebo tiez to nie je brnkacka 😉
@bajana pri vsetkej ucte, pokial neporodis prirodzenym sposobom dieta, ktore nedycha tak vies hovno o tom, co je zazrak zrodenia. Zazrakom zrodenia bolo pre mna to, ked moje dieta po ozivovani na porodnej sale zacalo dychat. Bolo mi v tej chvili u prdele ci robim vaginalne alebo sekciou, ci mi dieta vyslo z vaginy alebo ho niekto vybral.... To ako dieta pride na svet nie je podstatne, podsatne je to, aby to bolo bez komplikacii jeho i mamicky.
@vejula napr. aj ja sama som mala najskôr depky, ze som neporodila normalne kvoli detom, lebo som citala hlupe temy a sprostosti ako deti narodene Cs su menej inteligentne, su chorlavejsie a pod. Tak som sa samozrejme zacala obavat o ich zdravie, samozrejme, ze zdravie je velmi vrtkava zalezitost, ale problemy v inteligencnej oblasti som uz vylucila, ale vôbec ma nenapadlo riesit, ze som kvoli tomu zla matka, alebo menejcenna. Ja kvôli sebe som rodit prirodzene nechcela, celkovo som dost tazky typ pacienta, neviem spolupracovat, takze pre mna bolo jednoduchsie nechat tuto pracu na iných a ja som si potom uz len uzivala deti. A hojenie bolo celkovo ok, samzorejme to bola operacia, ale nic strasne.
@vejula prepac, ale ty mas nejake komplexy zo seba, bola si v detstve nedovcenena, mas nejaky problem s matkou alebo? V kazdom tvojom prispevku citim ako si v ulohe materstva stale potrebujes nieco dokazovat sama sebe... Nemusis odpovedat, len proste to z teba citim...
@oblecenieavecicky Skvelé si to napísala, nezmeníme názor, že pôrod sekciou - žiadny pôrod. Ja sa necítim menejcenná a ktorá potrebuje bábo vytlačiť aby sa cítila ako matka - prosím.
@zuzana76 tak moje depky vôbec neboli spôsobené žiadnymi článkami ani vyjaderniami o tom ako su deti narodení CS menej inteligentné či chorlavé. Naopak, všetci ma presvedčali, že je to jedno. Ale mne to jedno nebolo, ja som potrebovala ten zážitok normálneho pôrodu aj kvôli sebe. Som tak jednoducho nastavená, bolo to pre mna dôležité ale netvrdím, že to musí byť dôležité pre každu ženu.
@gir My sme písali, že tie čo rodili akútnou sekciou v celkovej anestéze prišli o "zázrak zrodenia" - a to je fakt-bohužiaľ - zažila som oboje, tak viem o čom píšem. Malá sa "narodila" - vôbec o tom neviem - prebrala som sa poriadne možno hodinu potom. A nikto tu netvrdí, že nie si rovnaká matka ako tá čo mala prirodzený pôrod - ja som rovnaká matka mojim obom deťom. 😀 Prekrúcaš to, čo nikto nenapísal.
@gir Dakujem ☺ Nahodou, ja som bola na seba hrda, ze som dokazala fungovat a starat sa o dieta s rozrezanym bruchom. Dokonca oba razy som sa v porodnici skor stretla s tym, ze zeny, co rodili prirodzene bolo velmi prekvapene aka tazka je rekonvalescencia po sekcii. Vstavat z postele, ist na ranajky, starat sa o deti. Takze si urcite nepripadam menejcenna. Naopak mi pride velmi sebecke tvrdenie niektorych zien, ze chcu a musia zazit prirodzeny porod, aby si samy sebe nieco dokazali a castokrat ohrozia vlastne deti.
@mojkamojka nie nemam komplexy zo seba, dakujem za tvoju starosť o moju osobu 😵 To čo zo mna ty cítiš asi nezmením a osobne mi je to dosť jedno 🙂
@miculkovo Je to individuálne. Ja som nemala vôbec nejakú ťažkú rekonvalescenciu, či už po prirodzenom pôrode alebo po CR - pri prirodzenom som bola schopná vstať do 2 hodín po pôrode-možno aj skôr ak by som to mala možnosť skúsiť a pri CR po 24 hodinách som sa normálne starala o dcérku. Ale to už sa opakujem.

@bajana neviem prečo si to tak trocha nefér napísala, že sekcia nie je pôrod, je to operácia. teoretický je to operačný zákrok ale teraz čo, tie čo sme mali sekciu sme menejcenné? Klasický trpíš bolesťami pred a sekciou po, tak je to narovnako. Trochu ma to zamrzelo, povedala si to ako moja svokra, že neviem čo je pôrod lebo som mala sekciu a odvtedy u mňa skončila aj keby ALELUJA spievala. 🙂