Popôrodný smútok
Ahojte. Viac menej sa potrebujem vyrozprávať a nemám komu tak aspoň takto. Dúfam, že ma pochopíte. Mám doma krásnu, zajtra 2-týždňovú dcérku. Prvý týždeň bolo všetko v poriadku, no včera už manželovi skončila dovolenka a odišiel do práce (pracuje v Rakúsku). Chodí na týždňovky, čiže v piatok je doma a celé to bude trvať do polovice marca. Na jednej strane si uvedomujem že v piatok ho mám doma, no na druhej strane mám stále pocit ako keby tam mal byť do marca non stop. Svokra mi chodí každý deň navariť a poupratovať, ale to nie je ono, je tu 2-3 hodinky a musí ísť. Nemám sa s kým porozprávať, lebo moja rodina je 200 km ďaleko, to hnusné počasie mi tiež nepridáva, takže namiesto toho aby som sa vytešovala nad krásnym zdravým bábätkom každú chvíľu revem. Žeby také oneskorené baby blues? Ak ste si niektorá tiež prešli niečím podobným budem veľmi rada ak mi napíšete.......ďakujem.
@nini1010 ja som si presla podobnym obdobim. stale som plakala z nicoho som sa nevedela tesit. u mna to vsak bolo znasobene aj zdravotnymi problemami z tehu a porodu, dieta s dg. tazka porodna asfyxia, laktacia sa vobec nespustila. mala som vycitky ze moje dieta nedostane MM ale len UM, bolo mi luto, ze po porode som drobca nemohla mat pri sebe az na treti den po vaginalnom porode som sa mohla zacat sama ako tak starat o babo. doma mi pomahal manzel a prisla aj moja mamina ale stale som bola velmi slaba a citila som sa neschopna. najviac mi pomohli prechadzky po vonku pri kocikovani a po 2mesiacoch sme si tak nejak nasli rezim a zacali prechadzat aj zle myslienky a plac. sice doteraz ked si na to obdobie spomeniem tak mam slzy na krajicku ale vzdy si poviem ze som tu pre drobca, ktoreho sme uz snad "vypiplali" z najhorsieho a kazdy pokrok v psychomotorickom vyvoji mi dava silu ist dalej. tes sa zo zdraveho babatka a aj depky a plac casom pominu. 🙂
@nini1010 prezila som si to iste, co opisujes, trvalo to cca mesiac. moja chyba bola aj v tom, ze som odmietala pomoc od manzela, rodiny. pomohlo mi to, ze som nakoniec tu pomoc prijala a to akukolvek, aku mi ponukli - navarit, upratat, uspat malu, postrazit na hodinku, nech mozem ist kludne do kupelne a oddychnut si. ked mas doma manzela, napr. cez vikend, nechaj malu na 1 cely den jemu, nech ti ju da len na kojenie a on nech sa postara o ostatne - strazenie, prebalovanie uspavanie. ty si medzitym oddychni, daj si kupel, nieco dobre precitaj alebo pozri film. mne takyto den vzdy velmi prospel a pomaly depresia aj niekolkohodinove place ustavali. ak by si citila, ze to neprechadza, kludne vyhladaj psychiatra, nie je sa za co hanbit. a mozno nieco male na odlahcenie - natrafila som na uzasnu knihu - "spoved sialenej matky" od jill smoklerovej. fakt ju odporucam precitat, je to humorne a pritom tak krasne pravdivo vykreslene vsetko, co s materstvom suvisi 😉
@nini1010 neboj sa. Je to docasny stav. Pokial nemas negativne myslienky voci babatku, ziadneho pdychiatra nepotrebujes. Mojich 6 tyzdnov bolo peklo. Niekto si ich mozno uziva, ja som sa modlila,aby uz konecne presli. A to sim bola po fyzickej stranke uplne v poriadku-lahky porod. Ale psychike teda dali zabrat. Tiez mi bolo luto,ze kvoli depkam stracam cas s malym, ktory vo vsetkych casakoch oznacovali za najkrajsie a najcarovnejsie obdobie v zivote zeny. No houby!!!! Pre mna to bol horor, hrozny sok a mozno aj preto, ze som to vobec,ale vobec necakala, nikto ma na to nepripravil a nikde som sa ani nedocitala,ze to moze byt take a ze je to hlavne NORMALNE! Po precitnuti treba naozaj poziadat o pomoc rofinu. Aj ked casom som zistila,ze ma to aj dost rozlutosti,ked potom odidu,ale je fajn ked ti navaria, mas to super,ze mas dobreho muza, ja som mala prestrelku nazorov aj s nim,lebo nevedel pochopit, preco som taka utrapena, vef mam byt stastna a vdacna za zdrave dieta.. Naozaj je to len docasne (co mi pripadalo nemozne) a ani sa nenazdas a budes si aj ty uzivat dietatko a matersku. Musite si na seba jednoducho zvyknut a vytvorit si system. A veela spi. Vzdy ked sa da,aj cez den ked spi dieta,lahni si s nim. V Nemecku je 600 nedelie v doslovnom preklade "obdobie v posteli". Oddych pomsha najviac. Drzim paste a kludne pis, vykecaj sa, mne aj to pomohlo. Sme tu na to, aby sme sa vypoculi a poradili si. Dufam, ze ked sa nabuduce ohlasis, ze to uz bude optimistickejsie.
@bubka35
@sjuzan77
@janinka14 Tiež si nemyslím že potrebujem psychiatra,nie som pre malú nebezpečná.potrebujem to len niekomu povedať lebo to nie sú veci kt.sa dajú povedať komukoľvek.vie to len manžel a som šťastná že mi je takou oporou.som rada že viem že to prejde.chcem si užiť malú aj materskú a veľmi pomôže už len to že viem že nie som vadna,že je to normálne.povedal mi že sa postará o malú že mám ísť s bankami na pomoc na kafe,hádam aj to pomôže 🙂 veľmi vám ďakujem 🙂
Ach jaj... Tiez som si prešla tým nekontrovatelnym placom, a smutkom, pritom som bola tak šťastná, že mám krasneho, zdravého synceka a predsa....trvalo to asi mesiac....
@nini1010 neboj, urcite nie si vadna 😉 toho psychiatra som ti odporucila len ako krajne riesenie, keby si fakt zacala vnimat, ze sa nieco deje, ale urcite to nebudes potrebovat. chce to len cas, trocha sa odreagovat a manzel ma pravdu - zbehni na tu kavu s kamoskami a bude hned lepsie 🙂 ja som ten prvy mesiac bola taka neschopna a mimo, ze som si nedokazala spravit ani len ranajky, este ze sme vtedy byvali u mojich rodicov a dostalo sa mi nesmiernej pomoci. inak sa cudujem, ze sa oni nescvokli z toho mojho non-stop placu 😀
No neviem ako začať....ale úplne to poznám a psychiatra určite nepotrebujes.ináč by sme boli kazdá druhá na liekoch...je to obrovská zmena.ktorá sa týka nielen fyzickej stránky.ale hlavné psychickej...ja som 2 mesiace po pôrode a až teraz cítim.že sa mi ulaavilo...a bude to určite lepšie a lepsie...nerieste všetko psychiatrom.ked už tak psychológom.ktorý vám vysvetli .jednotlivé súvislosti...a pomôže určite...ak niekto chce pokecat tak budem len rada...chi.hlavu hore a nebyť dokonalou matkou.ktoru prezentujú media a hovoriť si niesom jedina a mám zdravé dieťa.niekto nemá take obrovské šťastie...
Ahoj,samozrejme preslo.po cca 3 tyzdnoch od narodenia malej odzneli stavy uzkosti aj depky.sice hormony a kojenie sposobovali aj po mesiacoch ze mi prislo do placu aj pri reklame na detsky praci prasok 🙂,ale uz to bola pohodicka 🙂 po dvoch mesiacoch som bola mama prifesionalka a dnes po roku a pol mozem skonstatovat ze sme to ja aj mala zvladli uplne bez akejkolvek ujmy.to su len hormony 🙂
@ppavlinaa
Ahojte mamicky.ja som tiez prvorodicka.moja mala ma 3tyzdne a tiez na mna nejak dolahol smutok tak dufam ze to coskoro prejde lebo by som sa chcela tesit z materstva a nie depkovat. Je pravda ze to mam tazke aj preto ze zijeme daleko (juzna amerika) od rodiny a sme tu len s mojim muzom ale snad to rychlo prejde.poradite ako rychlo zabudnut na depku a smutok? Alebo to prejde samo? Dakujem ;)
ja prezivam prave to iste a neviem ako to skoncit .. mamina mi akurat odisla po 5tich dnoch , mame doma krasneho 10 dnoveho chlapceka a ja revem stale ked sa na neho pozrem, revem za mamkou ..no hruuza .. cakam, kedy to skonci .. o maleho sa velmi bojim .. tazke to je
No veru ja som z toho tiez bola mimo 😒
Ahojte mamičky,
Dobrý deň. Volám sa Radka Majcherová a som študentka 3. ročníka bakalárskeho stupňa štúdia Fyzioterapie v Prešove. Chcela by som Vás poprosiť o pomoc, keďže cieľom mojej bakalárskej práce s názvom Pilatesove cvičenia a ich vplyv na pohybový systém u žien v období tehotenstva, je porovnanie výskytu negatívnych príznakov u žien, ktoré Pilates cvičili a ktoré nie. Prieskum je vo forme elektronického dotazníka, konkrétne vytvorený pre mamičky, kt. Pilates necvičili. Týmto by som Vás chcela veľmi poprosiť o jeho vyplnenie. Každý jeden vyplnený dotazník mi veľmi pomôže. Teda, aby som to zhrnula je venovaný všetkým mamičkám, kt. necvičili žiadne cvičenie počas tehotenstva a týka sa výskytu negatívnych príznakov počas tehotenstva.
ĎAKUJEM VÁM VEĽMI PEKNE a prajem krásne sviatky.
Link na dotazník: http://www.survio.com/survey/d/M9O1X6F9N9P6F2L2S

U mňa detto.Uľavilo sa mi, až keď som prestala kojiť. Nenávidím sa za to, ale kojenie bola moja nočná mora.