icon

Pôrod v 7. alebo v 8. mesiaci

karmelia
23. apr 2014

Ahojte,prosím Vás,su medzi Vami mamičky,ktorým sa bábo narodilo v 7-mom alebo v 8-mesiaci?Ak by ste mohli,poradíte,aké komplikácie ste mali s takýmto babom a koľko ste vy museli zostať v nemocnici a dieťa v inkubátore?Čo všetko sa dialo okolo toho?Budem vďačná za rady.

Strana
z2
niki101988
23. apr 2014

Ahoj, nie som registrovaná ako dáke profi a podobne, robím s predčasniatkami nejaký ten týžden.
Tak v prvom rade deti sa dnes už nerodia v danom mesiaci ale týždni, neonatológia, gynekológia nepozná piaty, siedmy a ôsmy mesiac, len týždne.
S bábom može byť mraky komplikácii a zároveň žiadna, aj keď za komplikáciu sa považuje už len predčasné narodenie. V nemocnici budeš len toľko čo treba, treba sa pýtať, pýtať a pýtať, nikto Vás tam nebude držať zbytočne je to drahé a najma ak netreba tak sa rieši veľa vecí ambulantne. Dieťa v inkubátore može byť deň dva kým sa adaptuje a potom už len v postieľke.
Napíš v akom ste týždni, alebo preči Vám hrozí predčasné narodenie

luciferkax
23. apr 2014

Myslím, že už tu niekde nejaká takáto otázka, či forum je :D
Moje dieťa sa narodilo v 28 tt.... dlho nevedel sám dýchať, odniesli si to u neho hlavne pľúca, má 6 rokov a doteraz sa ťažšie z chorôb lieči, ale ináč je zdravý, chodí, rozpráva, v septembri ide do školy.... je "nemotornejší", má ploché nohe, tuhšie svalstvo, chodíme rehabilitovať, ale to je oproti tomu, čím lekári "strašili", malina :D boli sme v nemocnici cez dva mesiace 🙂 skoro celé dva mesiace bol v inkubátore :D Narodilo sa aj tebe dieťatko tak skoro?

katpetdo
23. apr 2014

@karmelia moj sa narodil v 35tt. Porod bol prirodzeny a rychly v mojom pripade. Bol tyzden v inkubatore pre mierne problemy s dychanim a infekciu. PO 2 tyzdnoch od porodu nas oboch prepustili z nemocnice. Meral 46 cm a 2560g. Teraz ma 2 roky a uz nevidiet rozdiel medzi nim a detmi narodenymi v termine. Bol hypotonicky (stale je, hrozi skolioza)y, motoricky zaostaval. Rehabilitacia do 18m. ( nic nezvladnutelne). POsadil sa ako 10,5m, 11,5m zacal stvornozkovat a 17m zacal chodit. Mal pruh na oboch slabinach (operacia v 5m) a pupocny pruh, ktory je zatial pritomny a este sa nezrastol.

Trochu bol problem s dojcenim, takze som 2,5m poctivo odsavala a potom sa chytil a dojcila som do 22m. BOl trochu uplakanejsie dieta, kedze este nebol jeho cas na porod, ale nic co by satka a nosenie nevyriesilo.

Takze u nas nic hrozne. Deti su bojovnici a zvladnu toho vela. Drzim palce. Ak mas akekolkek otazky, kludne napis aj IP.

hajajanka
23. apr 2014

@karmelia Je rozdiel, ci sa dieta narodi v 27. alebo 37. tyzdni, co je tiez predcasne narodenie.
My sme narodeni v 35. tyzdni, bez adaptacnych problemov, dobre prosperujuce babatko. Dojcene skoro rok a uplne zdrave. Neda sa to kategorizovat. Skus si pozriet ine diskusie, kde sa k tomu pise viac.

luciferkax
23. apr 2014

@niki101988 pfrepáč, ale to kde je napísané, že dieťa môže byť den dva v inkubátore, a potom len v postieľke??? 🙂 to je blbosť

darina1952
23. apr 2014

@karmelia ahoj, ako všetko na svete je aj narodenie bábätka a komplikácie s predčasným pôrodom úplne individuálne. 😉
Ja som bola pri prvom dieťati hospitalizovaná pre hroziaci predčasný pôrod v ukončenom 32gtt - bola to streda a o týždeň v stredu teda v 33gtt mi začala odtekať plodová voda (pritom som celý čas v nemocke ležala a stále mi dávali infúzie). Odtok plodovej vody bol vo fázach s menším únikom a tak ma napichali kadečím a udržiavali na vzdychárni - oznámili mi, že mi budú pichať steroidy na dovývin pľúc bábätka a budú udržiavať do utorka, kedy urobia SC. Bolo to na tej vzdychárni hrozné - nemala som sa s kým porozprávať, vkuse mi niečo tieklo do žily, a kvôli odtekajúcej vode som stále ležala hore zadkom. Ale v pondelok ráno asi o 01,30 som sa vypýtala na toaletu a tam som zistila, že krvácam. Napojili ma na monitor, urobili potrebné vyšetrenia a rozhodli sa pre akútnu sekciu - predoperačné mi už stihli urobiť dva dni predtým.
Bábätko malo 2x pupočnú šnúru okolo krku, Apgarovej skóre bolo po 1min 9 a po ďalších min. už 10. Bol malinký len 43cm a nemal ani 2kg - presne 1990g.
Hneď šiel na neonatologické oddelenie - JIRS. Tam ho napojili v inke na kyslík - ale to len aby sa adaptoval, pretože mu tie steroidy pomohli a na druhý deň už nemal hadičku. V inke bol 6 dní, potom ho preložili na druhé oddelenie - kde bol už v postieľke. Možno by zostal na prvom odd. dlhšie, ale mali vtedy veľa príjmov a on sa celkom držal a tak ho dali na druhé odd. Tam som ho chodila dojčiť každé 3 hodiny. Mal dosť silnú žltačku a mal nedostatok červených krviniek a bol spavý. Rozhodli sa teda pre nedostatočnú vlastnú tvorbu krviniek dať mu krvnú transfúziu. Tá mu pomohla. Detičky každý deň vážili a prepúšťacia váha bábätka z oddelenia bola 2400g - nás pre potrebu uvoľnenia prepustili s váhou 2280g na 17-ty deň po narodení.
Mňa prepustili z nemocky skôr, a tak som za ním denne dochádzala dojčiť ho a starať sa o neho - mala som to do nemocnice blízko. Inak som sa mohla dať prijať na izbu matiek na odd.neonatoógie ako dojčiaca matka.
Následne po prepustení sme boli sledovaní v nedonoseneckej ambulancii a tiež na neurológii ...+chodili sme rok aj na hematológiu a bral Maltofer a pyridoxin ...dnes už je z neho školák a nemá žiadne "následky" z nedonosenia ...iba okuliare, ale tie by nosil asi aj za normálnych okolností, nakoľko aj mm má okuliare od detsva a je tam genetická predispozícia.
Držím palce, v každom prípade choď pri podozrení na predčasný pôrod ležať do pôrodnice a najlepšie tam, kde majú spádovú neonatológiu aby nemuseli po narodení bábätko prevážať sanitkou alebo vrtuľníkom pri komplikáciách. viac sa dozvieš aj na: http://www.novorodenec.sk/ 🙂

090379
23. apr 2014

@karmelia Ahoj. Ja som rodila v 30 týždni,žiadne problémy a zrazu bum, zo dňa na deň preeklampsia, takže hneď ako ma prijali do pôrodnice tak som mala cisársky rez pretože malý sa už ani nehýbal. Narodil sa s váhou 900g. V inkubátori bol asi 6 týždňov, potom ešte dva týždne v postieľke až kým nemal váhu 1900g, potom nás pustili. Našťastie teraz sa s tými predčasniatkami dá urobiť veľmi veľa. Môj malý dýchal veľmi dobre, doteraz nemáme žiadne problémy, v septembri mi ide do škôlky a je veľmi šikovný. Akurát sa priprav na to, že prvé dva-tri roky budete chodiť po kontrolách, napr. gastro, ušné, neurológia, kardio, kým nezačne chodiť tak predpokladám že aj na cvičenia. U každého bábätka je to rôzne. Keď sa narodil môj, tak tam boli detičky ktoré mali trebárs problém s očičkami alebo srdiečkom. Hlavne nestresovať, určite viem čo si mamička vytrpí. Ja som s malým nemohla byť celý čas, tak som nosila mliečko, až keď sa uvoľnila posťeľ, tak som už bola s ním, potom aj na kojenie. Veľmi super je, keď môže mamička klokankovať, aj keď je ešte bábo v inkubátore. Držím palčeky

niki101988
23. apr 2014

@luciferkax blbosť to rozhodne nie je. Ak nemá dieťa vážne problémy, dýcha samo, jeho hmotnosť je dostatočná je vyložené do postieľky. Samozrejme to všetko závisí od gestačného týždňa, jasné že dieťa narodené v 26tt nebude o deň dva vonku z inkubátora, ale dieťa narodené v 34tt s hmotnosťou nad 2000g v inkubátore zbytočne byť nemusí. Takže treba odlišovať aj tieto veci

ajka82
23. apr 2014

@karmelia mne sa narodila starsia v 34tt(2340g a 48cm), po narodeni nemala ziadne problemy, apgar 10, vsetcia si mysleli, ze bude uplne v poriadku...po pol dni zacala mat problemy s dychanim a prevazali ju do druhej nemocnice na JIRS, zostala tam v nemocnici skoro 3 tyzdne...potom bola sledovana v vsetkych odbornych ambulanciach, v 3 rokoch nas vyradili, ze je v poriadku... nezistis vobec ked porovnas s rovesnikmi, ze by bola skor narodena...vlastne v 10 mesiacoch ked bola na kontrole dobehla rovesnikov aj v motorike a nemala s nicim problemy 😉 akurat to dychanie po porode... 😉

bebiss
23. apr 2014

náš malý sa narodil v 35 tt s mierami 2770g/ 46 cm, bez akýchkoľvek komplikácii, s apgar 10, pustili nás na 4-ty deň po pôrode... Jediný problém ktorý sme neskôr mali bola chudokrvnosť, ktorú majú asi všetky predčasniatka... Je veľmi živý, hravý, v ničom nezaostáva 🙂 Má 20 mesiacov a váži 15,5 kg, takže niektorých rovesníkov aj predbehol 😀 Ale je to veľmi individuálne... každé predčasniatko je iné, niektoré majú adaptačné problémy, iné nie...

lulu369
23. apr 2014

Ja síce nie som mamičkou predčasne narodeného bábätka, ale ostratné baby čo sem prispievajú majú pravdu, záleží to od toho, v ktorom tt porodíš a ako na tom bude bábo...

luciferkax
23. apr 2014

@niki101988 je to blbosť, elbo ty si anpísala, že dieťa (reč je o predčasne narodených deťoch) býva v inkubátore den, dva.... minimum predčasniatok sa dostane z inkubátora skoro.....

luciferkax
23. apr 2014

@090379 waaw, vás púšťali s váhoou 1900? Nás 2200 sme až museli mať :D

nikynike
23. apr 2014

Ja som rodila v 27. tt, syncek mal 950g. Dnes ma 14 mesiacov - 11 korigovaneho veku a uz sa pusta sam chodit, je to stastne a zdrave dieta.

niki101988
23. apr 2014

@luciferkax Áno,ale zadavateľka témy nenapísala v akom t.t. je. Áno napísala som dieťa,lebo s týmito deťmi pracujem,keby to boli šteniatka tak napíšem šteniatko. Takže ide o gestačný týždeň a zrelosť,potom aj aktivita dieťaťa je dôležitá.
Nemám taktiež tendenciu ľudí hneď desiť,inkubator je bariéra medzi matkou a dieťaťom preto sa tam drobce držia len potrebnú dobu.Áno niekedy je to 70dní,niekedy dva dni a niekedy babo aj neprežije

090379
24. apr 2014

@luciferkax áno, takto nás pustili, ale to len preto, že malý bol v poriadku, naučil sa dobre piť mliečko, takže sme mohli ísť...

22beba
24. apr 2014

ahoj ja som porodila v 36+2 dni takže v 8 mesiaci ... mala som zdravotné problémy .. bola som v nemocnici pichali mi iniekcie na vývin pluc. matúško bol iba do rána v nemocnici bol s neho 2400 chlap maličký bol ale zdraví 🙂 všetko dopadlo dobre nemal žiadne kompliácie ved nebol prvý ani posledný čo sa takto narodil . ale dostal mi v nemocnici žltačku a teraz má slabu imunitu to je všetko 🙂 chlapisko ako hora z neho 🙂

luciferkax
24. apr 2014

@090379 :D ja som bola v poprade a tu púšťali až s váhou 2200 aj to so súhlasom pediatra, ktorý preberal dieťatko do ambulancie :D ináč od 2500

090379
24. apr 2014

@luciferkax aj v Prešove zvykli púšťať s takou váhou, popravde ja som sa tešila že už môžme ísť domov a že už s malým môžem byť stále, lebo bol v nemocnici 2 mesiace. Ako si bola spokojná v poprade na tom oddelení predčasniatok?

luciferkax
24. apr 2014

@090379 :D aj ja som sa tešila domov :D 2200 g mal, a mne prišiel taký veľký, no ked som ho priniesl domov, každý lamentoval, aký malinký :D to ho ešte nevideli, ked sa narodil 🙂 🙂 ja som s ním bola ubytovaná :D a vieš čo, bola som spokojná, vtedy bolo ddelenie, dke boli bábatká, normálne izby s nimi a za chodbou bola akoby obývačka a tri izby, kde sme bývali my, maminy... bolo tam síce všetko " staré", starý nábytok.. ale strava mi chutila, kolektív sme boli suprový, za tie dva mesiace sa ich tam prestriedalo až až :D ale nemám zlé spomienky :P

090379
24. apr 2014

@luciferkax ja som s malým nemohla byť celý čas...po sekcii dva týždne a potom som chodila každý druhý deň z Krompách do Prešova s mliečkom a na klokankovanie...až potom, keď sa uvoľnilo miesto v izbe, ktorá bola určená pre také maminky, tak som tam bola už stále. Tiež mi strava chutila, aj baby čo tam boli boli fajn...sestričky boli veľmi zlaté a pomáhali veľmi. Ale aj keď malý bol už v postieľke...ale nie s normálnymi deťmi, tak som ho videla iba keď som šla na kojenie

luciferkax
24. apr 2014

@090379 v poprade zas neuznávali klokankovanie, resp. prísna primárka nedovolila :D :D

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
martinusik91
24. apr 2014

Ja som rodila 33tt+2 maly mal 2130g 45cm narodil sa desiateho a 30teho nás pustili domov v inkubatore bol asi týzden potom na vyhrievanej postielke nemal nejake kompllikacie akurat ho sledovali ale mala som tyzden pred porodom pichnute injekcie na vyvoj plucok

090379
24. apr 2014

@luciferkax to je škoda, lebo to bolo úžasné 🙂 🙂

casy
14. feb 2015

Tiez sa mi vo stvrtok narodilo predcasniatko... a odvtedy v hlave len zmatok ... mam malo informacii, v podstate mi ich ani nema kto podat, personal neochotny, neprijemny a na zmatenu matku nikto neberie ohlad ... malinka sa narodila sekciou pre moj zhorsujuci sa stav v 33tt+4 ... vahou 1420g
. Aj neviem co nas caka .. Je tu niekto s podobnym problemom?

ellenie
14. feb 2015

@casy a z akeho dovodu si rodila skor? Ja mam preeklampsiu, som 32tt+0, uz skoro 2 tyzdne lezim v nemocke. S akou hmotnostou sa ti male narodilo?

astonka
14. feb 2015

@casy hlavne sa neboj-ukludni sa...chapem tvoje obavy...mam 2 detičky narodene v 34TT 35tt, oba boli ine pripady aj dovod ukončenia sekciou...
prva dcera tiež som bola mlada prvorodička...neboj sa o dietaťko chvilku si pobudne v inkubatore tak sa o dietatko non-stop staraju aj všetke pristroje ho monitoruju...a všetko zavisi od stavu dietatka ake je donosene od toho potom lekári vychadzaju a stanovuju...
držim palce hlavne sa nestresuj ak ti to tvoj stav dovoli tak vždy chod za malinkou informuj sa nedaj sa odbiť...na jiskach su tiež vizity potom sa lekar vždy s mamičkou rozpraval čo a ako sa ma dietako

casy
14. feb 2015

@ellenie pre 12dnami som bola u svojho gynekologa v riadnej poradni, to som bola v 32+1 ... vtedy mi zistil, ze malinka zaostava na brusku 4tt, hlavicka a stehienko boli v termine .. mala mala cca 1250g, preto ma odoslal na monitoring do nemocnice, kde som nastupila hned v utorok, cize pred 12dnami ... cely tyzden mi natacali zaznamy z ctg, ktore vyzerali fajn, mali sme dohodnuty monitoring na 14dni hospitalizacie ... prietoky koncom minuleho tyzdna tiez este ok ... v pondelok mi ale premerali tlak, a tam sa to uz viezlo ... tlak 180/130, 160/110, nasledne odbery krv kde kyselina mocova bola uz vysoka, v stredu kontrolne vysetrenia, kde vysledky este horsie, mala sice nieco nabrala, mala 1400g, ale uz aj prietoky hranicne, a preto este v stredu rozhodli o ukonceni tehotenstva a v stvrtok rano sekcia ... malinka sa narodila s hmotnostou 1420g ... vo stvrtok som bola po sekcii mimo, riesil co to manzek, v piatok uz s vypatim sil aj ja ... no akosi nestiham chapat, ako sa mi zivot zomlel za par hodin a ja som max. zmatena

ellenie
6. mar 2015

tak zienky, ja uz to mam tiez za sebou, mala sa narodila v 32tt+4, 18.2. s vahou 1000g v presove. Mna uz pred tyzdnom prepustili, kazdy den za nou jazdim, nosim jej mliecko 🙂 Uz nie je na nic napojena, len sa vyhrieva v inkubatore, momentalne ma 980g, tak doktorka chce este chvilku pockat s klokankovanim, nieco nad kilo 🙂 Inak je mala cula, ziva, doktorke robi radost a moje mliecko jej chuti 🙂

Strana
z2