icon

Pôrod v zahraničí

10. jan 2023

Máte niektorá skúsenosti s pôrodom v zahraničí? Ale s tým že žijete na Slovensku a vycestovali ste len za týmto cieľom. Oplatí sa to? Máte porovnanie so slovenskom prípadne porovnanie Česko vs Rakúsko? Dosť to teraz riešim keďže plánujem otehotnieť, ale je to komplikované pretože bývam na strednom Slovensku a neviem ako to vyriešiť aby som sa do pôrodnice dostala vôbec včas.

Strana
z2
ibrunova
18. jan 2023

Ja napríklad nemám žiadny traumatický zážitok ani z jedného pôrodu, každé dieťa som rodila v inom meste. Práve naopak, vždy bol super prístup lekárov aj sestier, aj opatera potom, nemám vôbec, čo by som vytkla. Ani neviem, čo som akože mala chcieť viac.

autor
18. jan 2023

@lienka.7 tak to sú veľmi nízke nároky že zdravé dieťa a bezpečnosť a preto to tu potom tak vyzerá ako to vyzerá. Chcem mať možnosť masáže, prítmia, vane, súkromnej izby.... A nie je to nič extra, skôr štandard možno za menší príplatok tak súkromná izba. Ďalej by som bola rada keby bude akceptovaný pôrodný plán, zachovany bonding, aby mi dieťa nenosili len na kojenie pokiaľ budem zdravá. Je toho veľa. A nevidím dôvod, prečo by mal pôrod viesť doktor. Doktor by tam mal byť na to, že keby sa niečo začne kaziť tak ma vyriešiť problém. V iných krajinách vedú pôrody pôrodné asistentky a rodia sa tam zdravé deti. Doktor príde v prípade komplikácií. Naozaj. Chcieť aby sme ja a dieťa vyviazli živí a zdraví, je sakra málo a presne vďaka tomuto prístupu nebude mať nikto snahu zmeniť to.

lula313
18. jan 2023

Rodila som 2x v Hainburgu a za mna super. Veľké deti a odrodené bez nastrihu a poranení (len nejaké tri stehy som mala). Keď si prvorodička, porod nepride zrazu. Od začiatočných kontrakcii som prvé porodila po 23 hodinách, druhé vyvolávaním (11dni po termíne) po 19 hodinách. Kontroly inak teraz nie sú na hraniciach, len na ceste do rakuska kvôli Migrantom.

lula313
18. jan 2023

A do vody sa rodi len v prípade, že si nedas epiduralku - to bola novinka aj pre mna, ale chapem, že kvôli možnej infekcii , lebo pri epi ti napichnu chrbat. Polohovateľné postele, polohu si mozes vybrat, prítmie je tam, dieťa hneď dostanes na hruď, nechaju dotepat pupocnik, potom dieťa pri tebe len zvážia(musia porod uzavrieť v pocitaci), ale deje sa to 3 metre od teba a už máš dieťa stále so sebou, aj na hygienu a vazenie si ho berieš so sebou. Strava super. Mozes si vybrat z jedal a je tam ako keby “otvoreny bar” v kuchynke, takze si aj v noci mozes ist zobrať pečivo, dzemy atd, keď si hladna

lienka.7
18. jan 2023

@autorka menej pozeraj americke seriály a budeš s tým ok. Si zaplat sukromnu kliniku ala Cibulkova a budeš tam mat aj osobnu asistentku, kaderníčku a majordoma. Inak nemajú ešte okolo teba chodiť sudicky, aby si bola max.spokojna? Kvoli tebe sa nikto nepototo...
A vidis, ja som chcela lekara a mala som ho. Lebo volat ho v prípade problemov moze byt neskoro. Ale to takej erudovanej odbornicke ako tebe nemusím asi vysvetľovať. A na ten "klasicky" zvysok (bonding a pod.) nikomu som sa nemusela za nic prosit... Vsetko bolo automatické.

autor
18. jan 2023

@lienka.7 nemusim pozerať americké seriály, stačí pár recenzií zahraničných pôrodníc. A nebudem s tým ok. Ty si buď, je mi to jedno, ale ja nebudem. Nemusím s tým byť ok. Nechcem nič neobvyklé. A nemusím byť ani v súkromnej klinike . Toto bežné poskytujú štátne porodnice v ČR. Netrep nezmysly o kaderníckach a kozmetickach, chcem len respektujuci pôrod, ochotný personál a pohodlie, na ktoré nemusím mať ani konto Cibulkovej a ani žiť v americkom seriáli. Ale veď ma nerieš. Čo ti tak strašne prekáža na tom že mam vyššie nároky? Ty ich nemáš a kvôli tomu si myslíš že si o niečo lepšia od žien, ktoré ich majú? Je mi smiešne

veroonr
18. jan 2023

Da sa v pohode porodit aj na svk, ale musis si zvolit vhodnu porodnicu a je fajn zobrat si k porodu dulu. Inak sa k tebe budu spravat ako k handre

autor
18. jan 2023

@lula313 nádhera. Dúfam, že sa aj mne podarí mať svoj vysnívaný pôrod. To rodenie do vane dáva zmysel, ale tiež by ma to nenapadlo. Ja ešte neviem aká poloha bude najpríjemnejšie mne, ale zatiaľ sa najviac prikláňam k polohe "na psa" alebo využiť takú tú stoličku čo má dieru. Neviem ako sa to volá

vevesh
18. jan 2023

@lienka.7 pri porode ti lekar (ani sestricka) nema co do toho hovorit👀👀👀👀rodis tak, ako to pride a citis. Ja som sa citila pri jednom porode tak, ze som chcela byt uplne sama na izbe a aj som bola cely cas. Porodna asistentka prisla na finalnych 5 minut, doktorka tesne po porode na podpisanie papierov. V nemocnici si prave pre pripad, co ak sa nieco stane, ze vedia zasiahnut a nie ze budu zasahovat vopred (a zvacsa zbytocne a rutinne, aby to mali hlavne ONI skoro za sebou...) a potom maju zeny zranenia na ntu a nevedia sa zotavit fyzicky par mesiacov a psychicky par rokov.🙄 ja som mala jednoduche a aj extra komplikovane porody, ale rodit pojdem vdaka zapadnej medicine kedykolvek (a takisto kopec mojich znamycj). Na sk si vzdy len vypocujes "nejako uz to von pojde" ci "prezili to ine, prezijes aj ty". Toto vela vypoveda o stave slovenskeho porodnictva.

lienka.7
18. jan 2023

@vevesh prepac, ale nie je to tak všade. Ja som bola za lekara vďačná, chodil ma pravidelne kontrolovať, rovnako aj PA. ako prvorodicka som bola tak vystresovana, ze som nevedela ani ako mam dýchať. Lekar ma presne instruoval, povzbudzoval, viedol... na 3 zatlacenie bola malá vonku. Mne to veľmi pomohlo, ked ma povzbudzoval. Bezproblémový porod. Nie každý porod je malina, zial stava sa ze su zranenia, ale zase budme uprimne aj preto, lebo rodičky maju načítane a napozerane a myslia si ze to pôjde podla netu. A podla nich.
Zase si trosku urealnim svoje požiadavky co a ako je ten "standard" co spomina autorka a co uz nie.
Napr. môžem 100x chcieť rodit do vane, ked to pre mňa nie je zo zdravotného hľadiska možné... tiez to nejde ak mas epi. ale ok. Nemam zaujem sa tu hádať.

dzepeta
26. jan 2023

ja som rodila v decembri roku 2019 vo vyskove. termin porodu som mala 22.12. od 18.12 sme boli ubytovani cez airbnb v dedine vedla vyskova ( nemojany) porod sa mi rozbehol 21.12. do porodnice sme to mali 5 min. zpo porode sme sa z ubytka odhlasili a manzel bol so mnou na izbe celych 5 dni. bola to super dovolenka 🙂

Strana
z2