icon

Prečo si žena nemôže vybrať spôsob pôrodu?

23. dec 2023

Sme v 21. storoci. Preco si nemoze zena vybrat automaticky, aky porod chce?
Teda mam na mysli, cisarsky alebo prirodzeny.

tiika
23. dec 2023

@simsalabim predpokladam, že človek si môže vybrať v zmysle tu operáciu odmietnuť, keď ju niekto odporučí. Nie napr. môj kĺb/žlčník dosluhujúce, začína pobolievať, dajte mi umelý/vyberte ho. No môžem sa mýliť.

cimage
23. dec 2023

Preco sa zeny na porod nepripravuju a vyplakavaju, ze su potrhane? To nie je tak, ze idem rodit a lekar mi pomoze. Zena sa ma ma porod pripravovat, nielen psychicky, ale aj fyzicky. Masaz hradze, naparky, datle, caje, atd. Ja som po porode nemala ani skrabanec a mohla som fungovat bez problemov, ale dolezite urobit nieco preto.

terry658
23. dec 2023

@simsalabim pri pôrode dochádza k vyplavovaniu takých hladín hormónov, ktoré človek nikdy nezažije len pri pôrode. Žena sa aj psychicky mení, vytvára sa puto medzi ňou a dieťaťom. Mení sa jej vnímanie a cítenie.
Toto pri cisárskom reze žena nezažije. I keď v zahraničí už začínajú s podávaním hormónov aj pôrode cisarsky rezom aby ženy o túto skúsenosť neboli ochudobnené. Veľa žien ma po cisárovi pocit prázdna, ktoré nevedia vysvetliť. Taktiež sa často objavuje pocit zlyhania. Raz darmo, telo vie, že takto to nemá byť.
Nehovorím, že žena čo porodí cisárom nie je matkou, ale je to niečo úplne iné ako po prirodzenom pôrode, čo sa týka vnútorného prežívania ženy.
Samozrejme myslí sa prirodzený pôrod relatívne bez zásahov. Nie to čo sa deje u nás v pôrodniciach. Ale to je už na inú debatu.

tiika
23. dec 2023

Veď to. Tu by nemusela byt diskusia či sekcia, keby tie prirodzene pôrody boli ozaj prirodzene, brali do úvahy najnovšie a najaktuálnejšie informácie zavedené do praxe, brali v maximálnej možnej miere ohľad na ženu, správanie personálu by bolo na inej urovni. V tomto môžeme povedať, že sme sa veľmi neposunuli (i keď do istej miery určite), že sme oproti západu 100r dozadu. Ale riešením by nemal byt cisársky. Ja v tom vidím zas len odklon ľudí od prírody, co ona pre nás vymyslela (i tie endorfíny, len to opäť objaviť) a opäť by sa len niečo zneužívalo či napravalo (hormónmi, vytváraním puta, terapiami, nezistenymi dôsledkami..).

Niečo ako, naco sa budem snažiť zdravo žiť, jesť, športovať, veď staci ísť na liposukciu.. (ešte keby nejaká tabletka bola), naco sa o seba starať, vyrovnať sa so svojom výzorom, prijať starnutie, pôjdem na plastiku.

Nie všetko zdanlivo jednoduchšie, pohodlnejšie, je pre ľudí lepšie, prinesie spokojnosť, šťastie. V tomto vidím fakt potenciálne riziko.

rivini
23. dec 2023

@terry658 ako sorry, ale ten hormon sa vola oxytocin a dostane ho aj zena po cisarskom, aby sa jej stahovala maternica. Mne po sekcii dieta hned prilozili a naozaj som nemala problem ani s citovou vazbou, ani s vyplavovanim endorfinov, ani s prakticky rychlym fungovanim. Zato posita spolubyvajuca po prirodzenom porode, ktora stratila vela krvi, dieta dokonca nechala vrieskat na izbe a tulala sa po chodbach, lebo nevedela nejak “spracovat” ten porod. Citila sa tam zle, ze o dieta sa chodil starat muz. Zena, ktora nechce vaginalny porod, aj tak skonci s urgentnou sekciou, lebo hlava nepusti. V zahranicnych vyspelych nemocniciach to vedia a zenam davaju na vyber. A statisticky je planovana sekcia pre dieta omnoho bezpecnejsia, ako vaginalny porod. Ano, dietatu chyba porodny stres, vaginalne bakterie. No su to pomerne okrajove nevyhody v porovnani so zdeprimovanou, ci straumatizovanou matkou, ktora sa nevie o dieta postarat, lebo sa zaobera sama sebou. Statistiky tiez dokazuju, ze najbezpecnejsi porod pre zenu a dieta je ten, ktory si zena sama vyberie a s ktorym je stotoznena. Vtedy prebieha lepsie rekonvalescencia, budovanie si puta s dietatom, aj dojcenie.

radacak
23. dec 2023

Ja som mala prvý pôrod sekciu ja som tak nejak podvedome aj tu sekciu chcela (dcéra bola nakoniec otočená kp)
Teraz čakáme druhé a veľmi rada by som chcela aj prirodzený pôrod no obávam sa že kôli jazve to nebude možné... uvidíme

lelelienka
23. dec 2023

@beata_k co mas stale s tou postielkou? Ved prave po sekcii ti babatko nedaju tak rychlo, cize je same v postielke na oddeleni a caka, kym sa maminka prekriesi…po prirodzenom dostanes babo castokrat takmer hned

matkahelka
23. dec 2023

@rivini presne. to som zabudla napisat.aj mne to porodnik vravel, ze pre dieta je planovany spinal najbezpecnejsia a najistejsia forma prichodu na svet.

dkethe
23. dec 2023

@lelelienka lenze to sa trochu bije s tym, ze zena si moze zvolit potrat aj v 5 mesiaci, ale pri porode je prakticky zbavena svojpravnosti. Dokonca po porode moze dat dieta prec.
Ale tych xy porodnych hodin je zazracne zakliatych.

jj298
Odpoveď bola odstránená
beata_k
23. dec 2023

@lelelienka S tou postielkou mam to, ze sa tu zeny idu bit do prs pre dobro dietatka u prirodzeneho porodu. Ze to treba pre dobro dietatka vydrzat atd. A potom ho supnu do posielky. Sekcia trva par minut, takze az take hrozne to pre dieta nie je ako ty tvrdis.

zuzuliennka1
23. dec 2023

@beata_k 🤦🏼‍♀️ nastuduj si nieco o tom, ako vplyva a co vsetko ovplyvnuje vaginalny porod vs. sekcia, s obladom na matku aj dieta🤦🏼‍♀️ pre dieta je vzdy lepsie ked absolvuje prichod na svet prirodzene, sekcia nie je volba, je to zivot zachranujuca operacia (matky resp. dietata)
a babatku teda vobec nie je jedno, ako pride na svet

lelelienka
23. dec 2023

@zuzuliennka1 tu cokolvek vysvetlovat nema zmysel, ja uz som to vzdala…

mikadooo
23. dec 2023

@kris_tin257 na poisťovňu sa ťa nikto nepýtal? Kartičku si nikomu nedávala? Aké súkromné zariadenie to bolo? Lebo nie všetko, čo sa tvári ako súkromné, je na 100% súkromné... Ak si si platila istý nadštandard/pekné izby, dobrá strava, príjemné prostredie/, neznamená to, že pôrod ti nepreplatila poisťovňa... Prípadne sa pozri vo svojej poisťovni, či nehradila naozaj nič, spojené s pôrodom... A ak naozaj nič, tak v tím prípade si sa mala pýtať tam, prečo ti nespravia operáciu na želanie 🤷.

kris_tin257
23. dec 2023

@mikadooo súkromná pôrodnica v Bratislave, a jasné že berú aj z poisťovne ale veľký poplatok tak platí aj rodička samotná. A nie na poisťovňu sa ma nikto nepýtal, kartičku som dávala spolu s OP pri registrácii. No viem že za pôrod samotný berú peniaze aj od poisťovne
A vieš keď za celý pôrod k tebe lekár ani nepríde tak moc sa nemáš ani koho pýtať 😊

mikadooo
23. dec 2023

@kris_tin257 no tak nabudúce choď ako samoplatca a požiadaj o cisársky rez. Cena za samotný výkon je približne 900-1800. Rozpätie závisí od nemocnice a od lekára, ktorý má cisársky vykonať. Neviem či potom nemusíš uhrádzať aj pobyt v nemocnici ako samoplatca a takisto novorodenecké vyšetrenia. Každopádne - ak chceš, môžeš si vybrať. Samozrejme, priamo na pôrodnej sále to už nepôjde, takéto veci treba mať vyriešené a podpísané vopred... V tomto prípade poisťovňa nebude hradiť nič, ty podpíšeš súhlas s rizikami oproti vaginálnemu pôrodu a môžeš rodiť cisárskym.

beata_k
23. dec 2023

@zuzuliennka1 Sekcia je volba. Netreba dramatizovat. Ci si myslis, ze zvysok sveta su MUDr. idioti iba na SVK objavili nieco zazracne?

zuzuliennka1
23. dec 2023

@beata_k a ty si myslis ze vo zvysku sveta sa zeny hrnu za sekciami? prave naopak.
Sekcia je vazna brusna operacia, s rizikami. A ovela vyssimi nez vaginalny porod. Komplikacie pocas porodu, aj po nom. A aj mesiace po nom. Zle hojenie rany, hnisanie, krvacanie, prerezanie maternice, zrasty,.. na strane dietata prehltnutie plodovej vody, prip. nedostatocne vyprazdnenie pluc od vody (ktora sa pri vaginalnom porode tlakom pri porode automaticky dostane prec), a sice zriedkava ale predsa - ruptura maternice pri skorom dalsom tehotenstve.
rodila som akutnou sekciou, v podstate tiez “vytesena” ze nebudem musiet tlacit, ze to bude lahsie, ze ma nenastrihnu,.. och ako som sa mylila… sekcia nie je lahsi porod, ani bezbolestny a zenam, ktore si ho chcu dobrovolne vybrat, lebo sa boja bolesti pri klasickom - absolutne nerozumiem a tukam si na celo…..

thoughtfulweirdo
23. dec 2023

@simsalabim Reagovala som na to, že tvoj známy "nenechal" ženu rodiť prirodzene, a že ja zas poznám opak, ako zaujímavosť. To, že treba zvýšiť úroveň a zabezpečiť slušné správanie personálu v nemocnici, je úplná samozrejmosť, ale to nie je to isté ako operácia na želanie.

terry658
23. dec 2023

@rivini množstvo oxytocinu pri pôrode je iné ako podávané na zavinovanie maternice. A ako som písala v prispevku nižšie,tak prirodzený pôrod musí byť viac menej bezzasahovy a nie taký ako je štandard v slovenskej pôrodnici.

jaskolka
23. dec 2023

Pretože sekcia je a má byť život (životy) zachranujuca operácia, nie módny výstrelok. Kto si myslí, ze "jej, sekcia, super paráda, porodím bez bolesti a všetko bude ružové" tak nech si skúsi uvedomiť, ze to nie je tak, ze vyberu mi dieťa z brucha a ja o chvíľu vyskočím a budem behať ako prepelicka.(možno sú také výnimky, ale je ich veľmi veľmi málo)
Je to veľká brušná operácia, reze sa veľa vrstiev, šije sa veľa vrstiev.
Príklad- Po takej operácii žlčníka, alebo slepého čreva človek oddychuje, zotavuje sa, nesmie nič dvíhať, namáhať sa. Nikto od neho nechce, aby nosil trebárs 3 kilá múky na rukách,prekladal ich z regala na regál,nosil po miestnosti a bol neustále 24/7k dispozícii tým trom kilam múky. Proste po operácii sa má šetriť.
No sekcia je jedina operácia, kde sa od ženy vyžaduje, ze bude o kratucky čas fit(na zotavenie ma prakticky par hodín) a musí fungovať a starať sa nie len o seba, ale aj o novorodenca.

kris_tin257
23. dec 2023

@mikadooo nabudúce už nebude 😊 a cisársky by som určite nechcela, ale ďakujem za tip 👍

deatea
23. dec 2023

Mala som naplánovaný prirodzený pôrod, absolvovala som predporodny kurz a všetko okolo toho. Skončila som s akutnou sekciou a bolo to hrozné. Po pôrode ležať 24 hodín bez babatka, potom ho dostaneš ale nevies sa o neho postarať kvôli silným bolestiam pri každom aj tom najmenšom pohybe, prebalovala som ho podopierajuc sa jednou rukou, no des, zle zhojena jazva, problém s kojenim.... Ale nech žena má možnosť si vybrať, len nech má aj všetky informácie

frantisska
23. dec 2023

Ale dva týždne na úplne zahojenie je strašne krátko. Teda, ja som pri treťom tiež okamžite fungovala a takmer bez bolesti. Ale po prvých dvoch, kedy som mala veľké deti a aj nastrihy to proste trvalo. Áno je to nepríjemne, ale ak to nie je nejak výnimočne komplikovane, tak sa to všetko zahojí a bude dobre. Ja som po prvom tiež neverila, ale ono po čase bolo všetko ako predtým.

portret7
23. dec 2023

Odpoved na tvoju otázku: pretože lekári na SK sú väčší odborníci ako vo vyspelých krajinách😉a o ženách na MK ani nehovorim😉proste 100 rokov za opicami. Kedysi bol k tomu vlog mladého gynekológa, ktorý presne popísal zastaralé metódy v SK porodnictve.

barborachors
23. dec 2023

@lelelienka jezizikriste, bola to len metafora...

autor
24. dec 2023

Ano, suhlasim, ze ked dietatko prechadza porodnymi cestami, ziskava probiotika, hormony, ktore pri cisarskom reze nie, ale to neznamena, ze budeme mat horsi vztah, zlu imunitu, atd. Moj syncek ma 3 roky, ani raz nemal ATB, mame super vztah od zaciatku. Milujem ho a prave on mi daval silu na rychle zotavenie sa po cisarskom. Dokonca som ho ani nekojila. Davala som ale mlieko s probiotikami. A vsetko fici. 🙏🏻 A ked sa pozriem na sestru, tak rozmyslam.... Preco musela trpiet vaginalnym porodom a este aj musi, lebo ako som pisala, nevie sediet, atd.
A ano som toho nazoru, ze lekari by mali objasnit pro a kontra pri obidvoch porodoch. A zena by sa mala rozhodnut spolocne s lekarom.

Ide predsa aj o buducnost tej zeny.

thoughtfulweirdo
24. dec 2023

@dkethe Ale veď pri pôrode je to s výberom úplne rovnako. Tak, ako môžeš odmietnuť akýkoľvek iný zákrok, výmenu kĺbu, vyberanie slepého čreva aj operáciu chrbtice, môžeš odmietnuť aj pôrod v nemocnici. Nikto ťa nenúti do nej ísť a rodiť v nej. Akurát že ten pôrod, podobne ako prasknuté slepé črevo alebo zápal okostnice zo zapáleného zubu, sa len kvôli tomu nezastaví a dobehne ťa tak či tak. Ale systém je rovnaký, môžeš odmietnuť samotný zákrok, ale nemôžeš si diktovať, ako ti ho budú robiť, ak ho teda v tej nemocnici chceš 🙂 inak s tebou súhlasím, len ten mechanizmus platí rovnako aj pri pôrode.

neviditelnypes
24. dec 2023

Mohlo by to byť naopak - sex extrémne bolestivý PRE OBOCH, a pôrod zaručene bezproblémový orgazmický zážitok. Aj nevery by ubudlo. Neviem čo tá evolúcia robí celý čas. 😉

lalala94
24. dec 2023

@cimage masáž hrádze, náparky, ďatle, čaje. 😂😂😂 Všetky tie veci sú ti úplne na nič, keď sa náhodou dostaneš k lekárovi, ktorý robí rutinný nástrih (preistotu). A na Slovensku je takých kopa (žiaľbohu).