icon

Prečo ženy uprednostňujú cisársky rez bez indikácie?

8. mar 2026

Rozumiem nejakému psychickemu problému ako strach, ci neviem, nízky prah bolesti (co je hlúposť ale ok)... Ale keď to skutočne nieje indikovane kvôli nejakému zdrav. riziku, preco mnohé ženy stále platia stovky eur navyše, aby mali sekciu, plus suma za epidural atd..
Lebo podľa mna je sekcia ooovela horšie hojenie ako pôrod, je to komplexne rozrezanie až siedmych vrstiev tela na bruchu, zbytočne kvantum komplikácií, zbytocna jazva, zbytočne bolesti a x týždňov hojenia, zbytočne riziko zrastov a tiež aj zbytočne rozrezana maternica... Akoby sa tie ženy chceli vyhnúť roztiahnutiu vagíny a riziku zníženej vaginálnej citlivosti, ktore obnasa prirodzený pôrod... Co sa napríklad stalo mne, po pôrode som čiastočne prestala cítit vaginálne vnútro pri sexe... Ale radšej toto, ako naveky jazva a rozrezane brucho

anonym_71af2b
8. mar 2026

Ja som rodila vaginalne a traumu mam z toho doteraz, dieta dospele. Fyzicke nasledky tiez. Tusila som, ze to nebude dobre, som drobna, ale lekari su bohovia, oni rozhoduju. Ak by som mohla, vyberiem si cs. Vaginalny porod mi pokazil zdravie, riesit inkontinenciu a sustavne zapaly posvy a mechura 20r po porode je fakt uzasne. S manzelom lubime, ale ma trpezlivost svatca, lebo styk je niekedy aj mesiace nemozny. Nastastie su aj ine techniky v intimnom zivote.

anonym_f8f9fb
8. mar 2026
@anonym_autor

Ja som mala normálny pôrod, aký som vždy aj chcela, inú možnosť som ani nebrala v úvahu. Pôrod bol vyvolany tabletou, ktorú mi dali dnu o 9 večer, vsetko pekne nabralo na intenzite a o 3 rano bola dcéra tu. Nikdy nezabudnem na tie stupňujúce sa kontrakcie, na pôrod samotný, ako som citila prechádzať jej telíčko mnou von, v plnej sile, tak ako to nastavila príroda. A uplne bez epiduralu, bez utlmovakov, bez pichania hluposti do chrbtice.. Narodila sa, a bolo po tom, hotovo. Šitie bolelo tiež ale to je vsetko nič v porovnaní s tým, keby som mala dobrovoľne rozrezane brucho. Prežila som to najhoršie čo sa týka bolesti, ale po pár hodinách som bola ako laň, nikto sa o mňa starať nemusel, ja som sa starala o dieťa.
Netrápi ma to, len ma to zaujíma, a chcela by som poznať dôvody tohto dobrovoľného harakiri 😂

@anonym_autor no toto je ten problem, ze ty tomu nerozumies, lebo si mala pomerne rychly porod a bez zjavnych komplikacii a najma taky, ako si si vzdy vysnivala. Z tohto dovodu ale nemozes druhym vnucovat, ze taky porod je lepsi, lebo ty si ho nala dobry a rychly a nemomplikovany. Vela zien si vysnivalo krasny porod, ale nemali ho, lebo nepostupovat, lebo sa dieta zaseklo v porodnych cestach a museli pouzit klieste alebo vex. Mozno ze u nestihli nastrihnut a roztrhlo ju a mala velke poranenia. Mozno ma problemy s inkontinenciou, mozno ma najvyssi stupen prolapsu maternice.
Kym si mala jeden pekny porod podla tvojich snov, neodsudzuj prosim ine zeny, ktore ho nemali alebo si z akychkolvek dovodov vybrali sekciu. Mozno keby si tie, co maju prolaps mohli spatne vybrat, tak si vyberu jazvu po sekcii.
Ani precentivne prehliadky, sona a bezproblemovy priebeh tehotenstva ti nezabezpecia, ze sa nestane nieco zle, ved uvazuj trochu. To ako keby si povedala, ze ked mas tehotenstvo bez problemov, mozes rodit doma. Taka ista hlupost. Pri porode si vzdy jednou nohlu v hrobe.

anonym_f8f9fb
8. mar 2026

A to este poznamenam, ze som mala sice jeden, ale pekny porod, ktory mal relativne rychly priebeh, lebo kontrakcie mi zacali okolo 22, myslela som ze su to poslickovia, nad ranom odtiekla voda a 13:30 na druhy den bolo dieta na svete. Tiez bez epiduralu. Tiez som si ho vytlacila sama ale netvarim sa ako hrdinka. Ku koncu som uz nevladala, este raz spomeniem, ze to bol rychly porod. A spatne mi muz hovoril, ze mi PA tlacila na brucho, lebo som asi nevladala? Ktovie. Mala som nastrih a bola som aj ja ako lan po porode, ze by som domov aj odskakala.
Ale na rozdiel od teba sa viem vcitit do zien, ktore to maju inak a koniec koncov, ja nie som v ich kozi. Ked si vyberu sekciu, ok. Kazdeho volba. Ale postavit sa k tomu tak, ze ty prostrednictvom tvojho super vysneneho zazitku dehonestujes volbu inych zien je viac ako smutne.

rozculena
8. mar 2026

@anonym_autor ja nevidím dôvod,prečo má niekto strach zo zubára taký,že má z toho panické ataky a musí si dať xanax,prípadne celkovú anestézu.Veď u zubára je úplná pohodička,vysekávali mi 8 bez anestézie,lebo nezabrala,čistili mi kanáliky bez anestézy úplne v pohode...
Ako si niekto len tak môže pýtať anestézu u zubára...ts...ts...ts....

moonlight1210
8. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_11e088 Ved toto, tomuto nerozumiem..
Lebo premna osobne, v mojich očiach je zotavovanie sa po sekcii a po prirodzenom pôrode uplne nieco odlišné. Nechápem, z akého dôvodu si to ženy takto dobrovoľne chcú komplikovat..

@anonym_autor co sa tyka zotavenia - mam vsetky porody len cs. Lebo museli byt.

Zotavenie take, ze prve tri dni som sa nemohla ani poriadne pohnut, posadit, otocit. Zliezt z postele a ist na wc bolo peklo.
Na stvrty den zrazu vsetko prec. Normalne som sa mohla hybat, chodit, ziadna bolest. Doslova vsetko zmizlo.

Neviem preco, ale vzdy to tak bolo. Netusim, co moje telo cez noc urobilo, ze na stvrty den rano som uz bola zrazu fit. Jazva sa mi vzdy krasne zahojila.

Takze aj toto zalezi.

anonym_8cbe85
8. mar 2026

@anonym_autor Niektoré musia rodiť sekciou a tie ďalšie, čo sa tak rozhodnú sami, je to ich vec a do toho Ťa nič nie je. Oni na to svoj dôvod majú.

simsalabim
8. mar 2026

@anonym_autor tebe asi chyba empatia. Zeny maju na sekciu svoje dovody a ty im rozumiet nemusis. Mam kamarata porodnika, posobi v Britanii, a ten vzdy vravel, ze cim dalej tym viac si mysli, ze priroda porod absolutne nedomyslela a skodi zenam aj detom. Je coraz viac cynicky, co sa vaginalneho porodu tyka. Jeho zena rodila sekciou.
No a ze zeny su na porod prisposobene, ze rodili odjakziva? To iste. Preto bol porod hlavnou pricinou smrti u zien v produktivnom veku, este zaciatkom 20.storocia. Mojmu staremu otcovi zomrela mama pri porode.

1sally12
8. mar 2026

Si sa prišla pochváliť? 🙄 zatlieskam ti👏 áno je super že ti to vyšlo ako si si naplánovala, ale nie každej to vyjde. Nechápem načo si furt melieš svoje🙄keď už ti to tu vysvetlili.

anonym_d863ae
8. mar 2026
@anonym_9ef2b8

@anonym_d8ed80 a ver tomu ze si to vela zien aj zaplati

@anonym_9ef2b8 vies kolko stoji cisarsky rez a nasledna cela pooperacna starostlivost? Nemas ponatia. To, ze niektore si to "akoze zaplatia" s obalockou aby to mali vybavene, to sa tu bavime o uplne inych cifrach ako co by ich to stalo, keby si to mali cele hradit ako samoplatca.

anonym_0ddeea
8. mar 2026
@anonym_5857b0
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_5857b0 prečo urážky a nadávky, zrejme nízke IQ, ale to ťa neospravedlňuje !!! Sme na diskusnom fóre, keď sa nevieš slušne vyjadrovať nezapájaj sa do diskusií. Autorka chce vedieť prečo sa ženy rozhodli pre sekciu...

tykat
8. mar 2026

@anonym_autor lebo sa boja porodu, ako ho zvladnu, ci nebudu komplikacie a takto si myslia ze to bude jednoduchsie. Problem je v tom ze si to za peniaze vedia vybavit.

svetlonos
8. mar 2026

@anonym_autor
Tu akurát ukazuje s svoju obmedzenosť. Mala som 3 super pôrody, jeden som mala len 40 minút bolesti pri vytláčanie, predtým potom vôbec nič. Ďalší od prvej minikontrakcie po vytlačenie necelé 3 hodiny - ešte aj pupočnú šnúru som sama prestrihnut mohla 😏. Nikdy nestihli epi.
Ale v živote by ma nenapadlo mleté blbosti iným ženám kôli čas. Kamoška ťahali malé tvojom, smotana šnúra, šili hodinu a stále sa im to šitie trhalo. Mesiac aj viac sa ledva postavila, v mnohom bola odkázaná na mamu. Druhé mala sekciu a po týždni fungovala ako nič. Riešila domácnosť, nie 6nedelie v posteli. Bola v pohode.
A takto by sa dalo rozprávať. Začni chápať aj ostatných. Pokial nedostaneš za to, že si cítila ako dieťa z teba vyšlo. Ani lepšou matkou za to nie si. Postav sa pred zrkadlo, pokleo sa po pleci a povedz si aká si super žena! Keď to potrebuješ zjavne... Inak máš problém že si ťa doma nevedia ohodnotiť, či prečo toto potrebuješ písať?

simsalabim
8. mar 2026
@tykat

@anonym_autor lebo sa boja porodu, ako ho zvladnu, ci nebudu komplikacie a takto si myslia ze to bude jednoduchsie. Problem je v tom ze si to za peniaze vedia vybavit.

@tykat ja to nepovazujem za problem, naopak, je to dobre. Aj ta zena by mala mat pravo sa rozhodnut, ako sa bude pri jej porode postupovat.

autor
8. mar 2026

Ok, povedali ste si svoje, Tu pani pošvu, ktora mi tu nadáva do kráv a hodí ku tomu krásny obrázok, si karma ešte dnes nájde. Ja som všetko pisala slusne, mam pravo na otázky, na názor,nato to tu cele je, fakt ma len zaujímalo ze prečo to takto je. Mňa nezaujímajú choroby ci indikácie, to som jasne uviedla,hned. Ale vďaka tejto pani, ktorej sa poďakujte, mi z vašich pribehov vyšlo len to, ze sú ženy maznavé a rozhickane, boja sa kúsku bolesti, boja sa ze sa im pokazí sex lebo božechran ach, a preto si dobrovoľne vyberu sekciu. Dieta ochudobnene o prirodzene mikróby z vagíny, to nevadí. Majte všetci pekný deň 🙂

huxy
8. mar 2026
@anonym_autor

Ok, povedali ste si svoje, Tu pani pošvu, ktora mi tu nadáva do kráv a hodí ku tomu krásny obrázok, si karma ešte dnes nájde. Ja som všetko pisala slusne, mam pravo na otázky, na názor,nato to tu cele je, fakt ma len zaujímalo ze prečo to takto je. Mňa nezaujímajú choroby ci indikácie, to som jasne uviedla,hned. Ale vďaka tejto pani, ktorej sa poďakujte, mi z vašich pribehov vyšlo len to, ze sú ženy maznavé a rozhickane, boja sa kúsku bolesti, boja sa ze sa im pokazí sex lebo božechran ach, a preto si dobrovoľne vyberu sekciu. Dieta ochudobnene o prirodzene mikróby z vagíny, to nevadí. Majte všetci pekný deň 🙂

@anonym_autor smutné, že zo všetkých komentárov si si vybrala len ten jeden, ktorý ťa urazil. V nikoho topánkach nechodíš, tak nesúď. Tak ako spomínaš karmu, tá môže navštíviť aj teba

anonym_3f472a
8. mar 2026

neviem ti sice odpovedt na otazku, ale prirodzeny porod neznamena automaticky “ovela lepsie hojenie”, hojila som sa pol roka a poporodne problemy mam do dnes.

anonym_8e161e
8. mar 2026
@anonym_d863ae

@anonym_9ef2b8 vies kolko stoji cisarsky rez a nasledna cela pooperacna starostlivost? Nemas ponatia. To, ze niektore si to "akoze zaplatia" s obalockou aby to mali vybavene, to sa tu bavime o uplne inych cifrach ako co by ich to stalo, keby si to mali cele hradit ako samoplatca.

@anonym_d863ae Sekcia a vaginalny porod stoja poistovnu priblizne rovnako.

anonym_8e161e
8. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Tie zeny sa boja, ze dieta, ktore inak mohlo byt zdrave sa vdaka tvojmu zidealizovanemu vaginalnemu porodu narodi postihnute.

tykat
8. mar 2026
@simsalabim

@tykat ja to nepovazujem za problem, naopak, je to dobre. Aj ta zena by mala mat pravo sa rozhodnut, ako sa bude pri jej porode postupovat.

@simsalabim problem je to ze "cisarsky rez" je velka brusna operacia a je presne indikovana kedy sa ma vykonat. Nie je to moznost volby ako zena privedie dieta na svet.

aurora33
8. mar 2026
@anonym_autor

Ja som mala normálny pôrod, aký som vždy aj chcela, inú možnosť som ani nebrala v úvahu. Pôrod bol vyvolany tabletou, ktorú mi dali dnu o 9 večer, vsetko pekne nabralo na intenzite a o 3 rano bola dcéra tu. Nikdy nezabudnem na tie stupňujúce sa kontrakcie, na pôrod samotný, ako som citila prechádzať jej telíčko mnou von, v plnej sile, tak ako to nastavila príroda. A uplne bez epiduralu, bez utlmovakov, bez pichania hluposti do chrbtice.. Narodila sa, a bolo po tom, hotovo. Šitie bolelo tiež ale to je vsetko nič v porovnaní s tým, keby som mala dobrovoľne rozrezane brucho. Prežila som to najhoršie čo sa týka bolesti, ale po pár hodinách som bola ako laň, nikto sa o mňa starať nemusel, ja som sa starala o dieťa.
Netrápi ma to, len ma to zaujíma, a chcela by som poznať dôvody tohto dobrovoľného harakiri 😂

@anonym_autor prvy porod som mala prirodzený, druhý cisársky (indikácia od lekára) a stokrat radšej si zopakujem cisársky, ako rodiť normalne.

anonym_f8f9fb
8. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor uf..neda mi, musim opatovne reagovat…presne tento pristup som zazila v terminovej skupine na fcb, od viacerych zien…no to bola podivana…
Vies, ono jedna vec je, ze chces vediet dovody, taktiez, ze mas svoj nazor…ale pozri sa na seba a svoje komentare, akym sposobom komunikujes, ty ten svoj nazor tlacis ako jediny a spravny.
Vysvetlim ti to takto…vela zien sme mali v terminovke, ktore si sli svoje…len a len prirodzeny porod lebo to ma svoje benefity (samozrejme, ak ho budes mat pekny a bez komplikacii pre seba a dieta), dalsou vecou bolo kojenie, len kojene deti to a to, ano, ma to svoje benefity, ale…pokracovalo to cez psychomotoricky vyvin, prve prikrmy, spravnu obuv, spravne rozpravanie, spravne to a spravne hento…tie zeny boli schopne sikanovat ine zeny len preto, ze si dovolili rozhodnut sa INAK ako si niekto zaumienil.
Ved skus troska empatie, skus tu otazku inak naformulovat, ak chces uprimne vediet dovody, preco sa rozhodli tak a tak a vlastne inak ako sa tebe podarilo a ako ti bolo dopriate, lebo v tom, aky si mala porod, si len figurka toho pribehu, proste tebe tak bolo skutocne dopriate a bud za to len vdacna, ako to mas, ze si nemala problemy a ze je dieta v poriadku.
Moze sa stat, ze sa ti prihodi nieco ine, ze ti zivot vo vychovnom smere zmeni plany a mozno sa z tej facky neotrasies, lebo to nebude take, ake si si vysnivala…
Zi a nechaj zit.

anonym_48b92e
8. mar 2026

@anonym_autor moja osobná skúsenosť, jasné že to tak nemáme všetky: po normálnom pôrode som sa zotavovala asi pol roka,také bolesti som mala,že až,aj po pôrode .....aj tweaz9 rokov,citim šitie tam dole a bolesť.
Po sekcii som bola o 2 týždne fit, 10 dní po som šoférovala. Ale každá sme iná. .... Je to všetko naozaj vysoko individuálne.

anonym_48b92e
8. mar 2026

A ďalšia vec, po normálnom pôrode som nekojila, po sekcii som bola taká v pohode,že sa mlieko rozbehlo hned

anonym_d863ae
8. mar 2026
@anonym_8e161e

@anonym_d863ae Sekcia a vaginalny porod stoja poistovnu priblizne rovnako.

@anonym_8e161e sekcia vychadza o x stoviek viac. A ak mas pre hocico komplikovanu sekciu, moze byt aj o 2tisicky drahsia ako vaginalny porod.

mia_von_prag
8. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_11e088 Ved toto, tomuto nerozumiem..
Lebo premna osobne, v mojich očiach je zotavovanie sa po sekcii a po prirodzenom pôrode uplne nieco odlišné. Nechápem, z akého dôvodu si to ženy takto dobrovoľne chcú komplikovat..

@anonym_autor ja som rodila obomi spôsobmi a moje porovnala by som takto.

Bolesti pred pôrodom: 1: 0 pre cisarsky
Pri vaginálnom hrozne kontrakcie 24 hodín, cisársky bez kontrakcií.

Pôrod: 2:0 pre cisarsky
Pri vaginalnom silný tlak, bolesti, zachránil až epidural. Cisársky stále bez bolesti. Nič necítim.

Po pôrode: 3:0 pre cisarsky.
V oboch prípadoch som cítila bolesti zavinovanie maternice. Pri vaginálnom jazva odspodu dosť štípala, nemohla som sedieť, ani ísť na wc. Všetko bolelo.
Pri cisárskom je jazva úplne nízko! Žiadne rezanie brucha! Cítila som ju ako keby umrtvenú, max mierne štípnutia pri vstávání. Sadnúť som si mohla normálne, aj na toaletu som šla bez bolesti. V oboch prípadoch som si dávala lieky od bolesti.

Návrat k sexuálnemu životu 4:0 pre cisársky
Po vaginálnom veľký rozdiel, po cisárskom žiadny.

Zotavovanie doma úplne rovnaké, len mám zašitú inú časť tela. A odstupom rokov necítim ani jednu jazvu, všetko zrástlo. Ak by som si mala vybrať, beriem cisársky.

zuzana76
8. mar 2026
@anonym_autor

Nehovoriac o tom naozaj naturalnom a skutočnom zážitku, síce to bola ta najhoršia bolesť ale trvalo to krátko, a ten pocit ze si dieťa fakt vytlačím sama, a nevyberie mi ho niekto iný z brucha, toto by som určite nechcela vymeniť

@anonym_autor ja som si to sice nevybavila, ale ja som sa na to psychicky nastavila, ze chcem rodit sekciou a tak aj bolo. Bola som po sekcii v poriadku, nic neocakavane, pre mna to bolo lepsie, ako dieta vytlacit, bala som sa toho, ze nebudem mat silu, ze sa zasekne, atd... Hoci povodne som ziadnu indikaciu k sekcii nemala, aj dietatko bolo otocene dobre ale neotvarala som sa, to bolo podla mna tym psychickym nastavenim, takze by mi ani nemali co dat preplatit.

anonym_5857b0
Odpoveď bola odstránená
anonym_8e161e
8. mar 2026
@anonym_d863ae

@anonym_8e161e sekcia vychadza o x stoviek viac. A ak mas pre hocico komplikovanu sekciu, moze byt aj o 2tisicky drahsia ako vaginalny porod.

@anonym_d863ae Ano, planovana sekcia vs vaginalny porod je o cca 150 eur viac, co je zanedbatelne.pekny den

zuzana76
8. mar 2026

Zotavila som sa skvele, chcela som este aj tretie dieta, manzel uz nie, tak sme zostali pri dvoch.

kitycat
8. mar 2026

Tu ani nema cenu pisat nejake pre a proti.

Autorka sa ocividne bud nudi a chce vyvolat vasnivu diskusiu alebo povysit nad ostatne