icon

Prečo ženy uprednostňujú cisársky rez bez indikácie?

8. mar 2026

Rozumiem nejakému psychickemu problému ako strach, ci neviem, nízky prah bolesti (co je hlúposť ale ok)... Ale keď to skutočne nieje indikovane kvôli nejakému zdrav. riziku, preco mnohé ženy stále platia stovky eur navyše, aby mali sekciu, plus suma za epidural atd..
Lebo podľa mna je sekcia ooovela horšie hojenie ako pôrod, je to komplexne rozrezanie až siedmych vrstiev tela na bruchu, zbytočne kvantum komplikácií, zbytocna jazva, zbytočne bolesti a x týždňov hojenia, zbytočne riziko zrastov a tiež aj zbytočne rozrezana maternica... Akoby sa tie ženy chceli vyhnúť roztiahnutiu vagíny a riziku zníženej vaginálnej citlivosti, ktore obnasa prirodzený pôrod... Co sa napríklad stalo mne, po pôrode som čiastočne prestala cítit vaginálne vnútro pri sexe... Ale radšej toto, ako naveky jazva a rozrezane brucho

zuzana76
8. mar 2026
@kitycat

Tu ani nema cenu pisat nejake pre a proti.

Autorka sa ocividne bud nudi a chce vyvolat vasnivu diskusiu alebo povysit nad ostatne

@kitycat ale to vobec nevadi, zena co ide do sekcie, tak si ju voli dobrovolne a vobec jej nevadi, ze sa niekto druhý citi viac. Ona je spokojna, ze sa tak rozhodla a nepotrebuje riesit, preco niekto chce prirodzeny porod.

michaela329
8. mar 2026

@anonym_autor ja sa stretávam s tým, že sa boja personálu a tých reči, čo kedysi mali v nemocnici. Tu vy sa mali staršie ženy zamyslieť nad tým ako komunikujú svoje skúsenosti. Lebo ja som počula tiež len zlé skúsenosti ohľadom pôrodov a personálu (aj pri sekcii), no ja som rodila už v úplne iných podmienkach a som za to vďačná. A mne napríklad aj napriek sitiu, žiadna citlivosť neodišla...no sestra po sekcii rieši plastiku brucha.

anonym_0874ad
8. mar 2026

Mala som aj aj. A ja som sa extremne bala sekcie. Uzila som si ju. Nastastie som mala aj vbac.
Absolutne neodsudzujem. Chapem ze niekto moze mat blok.
Myslim ale, ze indikovat by mal lekar.

reela
8. mar 2026
@anonym_autor

Ok, povedali ste si svoje, Tu pani pošvu, ktora mi tu nadáva do kráv a hodí ku tomu krásny obrázok, si karma ešte dnes nájde. Ja som všetko pisala slusne, mam pravo na otázky, na názor,nato to tu cele je, fakt ma len zaujímalo ze prečo to takto je. Mňa nezaujímajú choroby ci indikácie, to som jasne uviedla,hned. Ale vďaka tejto pani, ktorej sa poďakujte, mi z vašich pribehov vyšlo len to, ze sú ženy maznavé a rozhickane, boja sa kúsku bolesti, boja sa ze sa im pokazí sex lebo božechran ach, a preto si dobrovoľne vyberu sekciu. Dieta ochudobnene o prirodzene mikróby z vagíny, to nevadí. Majte všetci pekný deň 🙂

@anonym_autor ved sa daju pretriet usta aj koza novorodenca vaginalnymi sekretmi, aby nebolo ukratene o ten mikrobiom... co mas za problem?

zuzana76
8. mar 2026
@anonym_autor

Ok, povedali ste si svoje, Tu pani pošvu, ktora mi tu nadáva do kráv a hodí ku tomu krásny obrázok, si karma ešte dnes nájde. Ja som všetko pisala slusne, mam pravo na otázky, na názor,nato to tu cele je, fakt ma len zaujímalo ze prečo to takto je. Mňa nezaujímajú choroby ci indikácie, to som jasne uviedla,hned. Ale vďaka tejto pani, ktorej sa poďakujte, mi z vašich pribehov vyšlo len to, ze sú ženy maznavé a rozhickane, boja sa kúsku bolesti, boja sa ze sa im pokazí sex lebo božechran ach, a preto si dobrovoľne vyberu sekciu. Dieta ochudobnene o prirodzene mikróby z vagíny, to nevadí. Majte všetci pekný deň 🙂

zuzana76
8. mar 2026
@reela

@anonym_autor ved sa daju pretriet usta aj koza novorodenca vaginalnymi sekretmi, aby nebolo ukratene o ten mikrobiom... co mas za problem?

@reela presne som to isla napisat, aj ked uz to zase neodporucaju, chvilu to asi praktizovali, ale vraj sa to neosvedcilo, dnes sa odporuca dojcit 6 mesiacov a uplne sa vyrovna mikrobiom dietata porodeneho vaginalne a sekciou

reela
8. mar 2026
@zuzana76

@reela presne som to isla napisat, aj ked uz to zase neodporucaju, chvilu to asi praktizovali, ale vraj sa to neosvedcilo, dnes sa odporuca dojcit 6 mesiacov a uplne sa vyrovna mikrobiom dietata porodeneho vaginalne a sekciou

@zuzana76 ooo, som sa naucila znova novu vec, pecka, dakujem

anonym_e1982e
8. mar 2026
@anonym_8fefbe

Mám kamarátku ktorej mama vybavila pôrod cisárskym, že to je jednoduchšie uspia ju a nič nebude cítiť plus bude mať po pôrode pekné telo bez následkov. Rodila dvakrát.

@anonym_8fefbe Pekne telo bez nasledkov?? Uz v zivote nespravim mostik, mam diastazu, cize obmedzenia pri cviceni, brucho divne ovisnute.. Po prvom pôrode som sa dlho spamatavala, po druhom sice lepsie, bola som hned schopna sa starat o dieta, ale v oboch pripadoch sa mi aj jazva zapalila, musela som riesit. Kolegyna musela naklusat opat do nemocky, kde ju cistili, lebo sa jej ti zapalilo celkovo. Operacia pruhu a zlcnika bola nic oproti sekcii.

@anonym_autor Aj ja sa cudujem, ale riesit nebudem. Mna dr.postavil.pred hotovu vec, ja som inu moznost nemala.. sestra mala rodit prirodzene, ale babo zacalo stracat ozvy, tak nakoniec mala akutnu sekciu.

michaelam2
8. mar 2026
@michaela329

@anonym_autor ja sa stretávam s tým, že sa boja personálu a tých reči, čo kedysi mali v nemocnici. Tu vy sa mali staršie ženy zamyslieť nad tým ako komunikujú svoje skúsenosti. Lebo ja som počula tiež len zlé skúsenosti ohľadom pôrodov a personálu (aj pri sekcii), no ja som rodila už v úplne iných podmienkach a som za to vďačná. A mne napríklad aj napriek sitiu, žiadna citlivosť neodišla...no sestra po sekcii rieši plastiku brucha.

@michaela329 velka pravda. Ja som tiez mala tazky, komplikovany porod, dieta sa zaseklo, nastrih, dlhe sitie….ale vdaka tym lekarom, sestram a porodnym asistentkam co tam boli by som v pohode sla znovu do vaginalneho porodu.

anonym_0ddeea
8. mar 2026
@anonym_5857b0
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_5857b0 diskusie sú o výmene názorov a skúseností, niečomu sa človek priučí s niečim súhlasí s niečim nesúhlasí... tvoje trápne príspevky sú len o nadávkach a urážkach, žiadne slušné vyjadrenie, ukazuješ tu len svoju obmedzenosť.

simsalabim
8. mar 2026
@tykat

@simsalabim problem je to ze "cisarsky rez" je velka brusna operacia a je presne indikovana kedy sa ma vykonat. Nie je to moznost volby ako zena privedie dieta na svet.

@tykat keby to bola taka velka brusna operacia, neocakavalo by sa, ze sa zena hned postara o dieta. Aj po operacii zlcnika ostava clovek pn 🤷‍♀️

anonym_1b50d3
8. mar 2026

@anonym_autor poviem ti moju skúsenosť áno išla som cisárskym rezom v celkovej anestéze zaplatené zdravotníctvo aj lekári a vieš čo urobila by som to znova tak isto dohodnuté presne všetko na hodinu všetky testy ty lekári a sestry sa ometaly neviem si predstaviť že prídem o pol noci do nemocnice že rodím a pošlú ma domov že mám prísť ráno alebo rodiť 15h na sále

ria_sprout
8. mar 2026

Ja som rodila 4ri deti normálne a ano, aj tie dvojičky. Nie je to nic easy, prežila som si. Ale akoze to fakt chce niekto sa starať ešte aj do tohoto? Wtf, nechajte už ženy nech prežívajú svoj život tak ako chcú ony, keď by si to aj 10x zaplatili je to úplne ich vec a nikoho do toho nič. Ty si rod ako uznas za vhodné ak máš šťastie a môžeš o tom rozhodnúť a ostatné nechaj tak. Kto tu dal vlastne niektorým ženám právo súdiť iné zato ako žijú?

anonym_9ef2b8
8. mar 2026
@anonym_d863ae

@anonym_9ef2b8 vies kolko stoji cisarsky rez a nasledna cela pooperacna starostlivost? Nemas ponatia. To, ze niektore si to "akoze zaplatia" s obalockou aby to mali vybavene, to sa tu bavime o uplne inych cifrach ako co by ich to stalo, keby si to mali cele hradit ako samoplatca.

@anonym_d863ae si predsrav ze viem a viem aj kolko stoji u kocha a aj v rakusku. Ponatia nemas asi ty lebo nato nemas a zavidus ze si to niekto zaplati.

anonym_d863ae
8. mar 2026
@anonym_9ef2b8

@anonym_d863ae si predsrav ze viem a viem aj kolko stoji u kocha a aj v rakusku. Ponatia nemas asi ty lebo nato nemas a zavidus ze si to niekto zaplati.

@anonym_9ef2b8 som doktor, takze zbytocne utocis ze nemam ponatia alebo ze niekomu zavidim brusnu operaciu, vidim trosku aj "poza" 😉 pekny den.

anonym_ca6fc0
8. mar 2026
@anonym_3b81b3

Som pôrodník a som za vyberanie si spôsobu pôrodu tam, kde je jasne, že žena neporodí. Ak má rodička strach, hľadá dôvody, neverí si, nikdy neporodí alebo porodí a zle. Som za to, aby jej bolo všetko vysvetlené dopodrobna a na základe toho, aby sa rozhodla a nechala si rozhodnutie odobriť lekárom. Cisársky nie je prechádzka ružovou záhradou (sama som po SC) a nie je to ľahšia cesta. Ani jedno nie je…nerozumieš tomu, nechaj to na tie konkrétne ženy a lekárov. Viac ťa do toho nie je a nikdy tomu nebudeš rozumieť, kým nebudeš v tej pozícii.

@anonym_3b81b3 takže to je pravda, že vy pôrodnici nutite ženy rodiť prirodzene, a vy samé si radšej zvolíte sekciu hej? Vodu kazete, víno pijete? Je mi z vás zle.

anonym_8fefbe
8. mar 2026
@anonym_e1982e

@anonym_8fefbe Pekne telo bez nasledkov?? Uz v zivote nespravim mostik, mam diastazu, cize obmedzenia pri cviceni, brucho divne ovisnute.. Po prvom pôrode som sa dlho spamatavala, po druhom sice lepsie, bola som hned schopna sa starat o dieta, ale v oboch pripadoch sa mi aj jazva zapalila, musela som riesit. Kolegyna musela naklusat opat do nemocky, kde ju cistili, lebo sa jej ti zapalilo celkovo. Operacia pruhu a zlcnika bola nic oproti sekcii.

@anonym_autor Aj ja sa cudujem, ale riesit nebudem. Mna dr.postavil.pred hotovu vec, ja som inu moznost nemala.. sestra mala rodit prirodzene, ale babo zacalo stracat ozvy, tak nakoniec mala akutnu sekciu.

@anonym_e1982e To mi hovorila kamarátka, jej mama má známosti a vybavila jej cisársky.

michaela329
8. mar 2026
@anonym_8fefbe

@anonym_e1982e To mi hovorila kamarátka, jej mama má známosti a vybavila jej cisársky.

@anonym_8fefbe pekné telo? Choď povedať mojej sestre. Distaza ako svet, dlhé hojenie s komplikáciami, pol roka patálie s jazvou, brucho vypuklé, bude to musieť riešiť operáciou, ak sa nechce trápiť zvyšok života. Ja som rodila takmer v 40 a brucho mám ako predtým, postavu tiež.

anonym_9ef2b8
8. mar 2026
@anonym_d863ae

@anonym_9ef2b8 som doktor, takze zbytocne utocis ze nemam ponatia alebo ze niekomu zavidim brusnu operaciu, vidim trosku aj "poza" 😉 pekny den.

@anonym_d863ae pre mna za mna bud aj prezident.vidim to z inej strany ako ty.kde akoze utocim??? Zato ze som napisala ze si to zeny vedia vybavit?v dnesnej dobe di vies vybavit aj ibe operacie nie len cisarsky

tykat
8. mar 2026
@simsalabim

@tykat keby to bola taka velka brusna operacia, neocakavalo by sa, ze sa zena hned postara o dieta. Aj po operacii zlcnika ostava clovek pn 🤷‍♀️

@simsalabim si lekarka? Resp.asi nie si, dalsia diskusia s tebou nema vyznam.

anonym_3b81b3
8. mar 2026
@anonym_ca6fc0

@anonym_3b81b3 takže to je pravda, že vy pôrodnici nutite ženy rodiť prirodzene, a vy samé si radšej zvolíte sekciu hej? Vodu kazete, víno pijete? Je mi z vás zle.

@anonym_ca6fc0 prosím ťa toto si kde vyčítala? Moje dieťa sa skoro narodilo v 25tt, mala som vážne komplikácie, ledva som donosila, popritom som ošetrovala aj také ženy ako si ty, mala som vážny dôvod na sekciu, som rada, že moje dieťa vôbec žije. To je vec prvá a druhá je - kde ja koho nútim alebo “my pôrodníci”? Z celého môjho príspevku si si vytiahla nejaké vyfabulované hlúposti a ešte ti je zle? Mne je zle z teba, ty chodiaca morálka

simsalabim
8. mar 2026
@tykat

@simsalabim si lekarka? Resp.asi nie si, dalsia diskusia s tebou nema vyznam.

@tykat nie som, ale ako som pisala, moj kamarat je porodnik a o praci zvykne hovorit. Mas na svoj nazor pravo - a ja na svoj.

reela
8. mar 2026
@simsalabim

@tykat nie som, ale ako som pisala, moj kamarat je porodnik a o praci zvykne hovorit. Mas na svoj nazor pravo - a ja na svoj.

@simsalabim podla WHO je cisarsky rez klasifikovany ako velka brusna operacia

https://www.who.int/news/item/13-05-2025-who-pu...

simsalabim
8. mar 2026
@reela

@simsalabim podla WHO je cisarsky rez klasifikovany ako velka brusna operacia

https://www.who.int/news/item/13-05-2025-who-pu...

@reela ved ja to nespochybnujem, len sa pozastavujem nad tym, ako sa po takej operacii ocaka, ze zena sa bude starat o novoredenca, namiesto oddychovania. Ako pisem, po laparoskopii zlcnika ostavas hned aspon 2t PN a nikto sa nad tym nepozastavi. Po cs zena ostava s novorodencom sama.

annel19
8. mar 2026

Ja som povedala v pôrodnici, že chcem sekciiu a bolo. Síce má lekári chvíľu odhovárali, no sestrička mi potichučky povedala, že jasné,že lepšie sekcia, čo sa budete trápiť....🙂

drianaa
8. mar 2026

Ja som veľmi za prirodzený pôrod, ale bez toho, aby sa neskutočne tlačilo na pílu, alebo riskovalo pri nejakých komplikáciách. Moje dieťa bolo veľké a mali veľký priemer hlavičky, bez mm 40 cm, čo je už veľké riziko, vedelo sa o tom, ale vraj merania skresľujú, mala som myóm, ktorý nemal podľa lekárov narúšať kontrakčnú činnosť, ale nakoniec narúšal. V pôrodnici som bola vyše 2 dní, kontrakcie silné niekoľko hodín, ale bohužiaľ neboli kvôli myómu úplne pravidelne, tak otváranie trvalo veľmi dlho, najskôr lekári zo mňa nervózny, potom sa mi primár osobne prišiel do sprchy ospravedlniť, keď si lepšie pozrel moje papiere, že teda to zle odhadli, že ak do 10 rána neporodím, pôjdem na sekciu. Maly sa narodil 9:30 po vyše 40 minútovom tlačení, roztrhaná som bola po konečník, vďaka za doktorku a pôrodnú asistentku, ktoré robili naozaj, čo mohli, aby mi to uľahčili. Ale spätne po tom celom zážitku by som trvala aj na sekcii skôr a dôraznejšie, keď si predstavím 2 dni bez spánku v bolestiach, že čo všetko by sa mohlo stať a pokaziť pri pôrode, keby som im tam skolabovala alebo sa malý pri tej veľkosti hlavičky zasekol. Robím v zdravotníctve a videla som niekoľko prípadov, ako pokazený prirodzený pôrod pokazil aj celý život dieťaťu a aj rodičom. Tak to je jeden dôvod napríklad

brrunetkaa
Autor odpoveď zmazal
brrunetkaa
8. mar 2026

Ženy si môžu vybrať zväčšenie pŕs, zadku a rôzne iné zákroky, ktoré sú tiež operácie a tiež s rizikami ale to je ok, to nikto nerieši, ale keď si žena nedajbože chce vybrať ako porodí svoje dieťa, tak zrazu sa všetci do toho starajú 😆 nechápem. Čo vás všetkých je do toho či ja si chcem nechať rozrezať brucho a porodiť tak? Starajte sa ľudia hlavne o seba a bude o každého postarané

anonym_d8ed80
8. mar 2026
@drianaa

Ja som veľmi za prirodzený pôrod, ale bez toho, aby sa neskutočne tlačilo na pílu, alebo riskovalo pri nejakých komplikáciách. Moje dieťa bolo veľké a mali veľký priemer hlavičky, bez mm 40 cm, čo je už veľké riziko, vedelo sa o tom, ale vraj merania skresľujú, mala som myóm, ktorý nemal podľa lekárov narúšať kontrakčnú činnosť, ale nakoniec narúšal. V pôrodnici som bola vyše 2 dní, kontrakcie silné niekoľko hodín, ale bohužiaľ neboli kvôli myómu úplne pravidelne, tak otváranie trvalo veľmi dlho, najskôr lekári zo mňa nervózny, potom sa mi primár osobne prišiel do sprchy ospravedlniť, keď si lepšie pozrel moje papiere, že teda to zle odhadli, že ak do 10 rána neporodím, pôjdem na sekciu. Maly sa narodil 9:30 po vyše 40 minútovom tlačení, roztrhaná som bola po konečník, vďaka za doktorku a pôrodnú asistentku, ktoré robili naozaj, čo mohli, aby mi to uľahčili. Ale spätne po tom celom zážitku by som trvala aj na sekcii skôr a dôraznejšie, keď si predstavím 2 dni bez spánku v bolestiach, že čo všetko by sa mohlo stať a pokaziť pri pôrode, keby som im tam skolabovala alebo sa malý pri tej veľkosti hlavičky zasekol. Robím v zdravotníctve a videla som niekoľko prípadov, ako pokazený prirodzený pôrod pokazil aj celý život dieťaťu a aj rodičom. Tak to je jeden dôvod napríklad

@drianaa priemer hlavicky 40 cm?? Nie nahodou obvod?

rivini
8. mar 2026

@anonym_autor nerozumiem tejto teme…potrebujes si nieco v sebe zrovnat? Kazda zena by mala mat pravo po doslednom oboznameni s rizikami rodit tak, ako chce. Nasledky, uplne jedno ake, bude totiz niest ona s jej dieta. Nie lekar, nie nemocnica, ona.
A k tomu rozrezanemu bruchu-dnes sa sekcia robi technikou misgav ladach, nic sa nereze, Ale natahuje a „roztahuje“. Poskodenie tkaniv je mensie, rizika tiez. Mala som dve zdravotne indikovane sekcie (priecna poloha deti). A bolo to v pohode. Po oboch som vstala po 5 hodinach a normalne fungovala. Tabletky proti bolesti som potrebovala tri dni. Na porody mam pekne spomienky, ziadna trauma. Na 5. den som pri oboch detoch uz doma varila obed. A to niesom ziadna hrdinka. Ak by som mala mat tretie dieta, priala by som si opat sekciu. A dlhodobe nasledky nemam ziadne. Zato kamosky po prirodzenych porodoch spominaju inkontinenciu, problemy s prolapsom, problemy ranami po nastrihu. Ja s mojim 2x prerezanym bruchom nemam naozaj nic. A este k financnej stranke-planovana sekcia stoji zdravotnu poistovni a teda aj danovych poplatnikov menej ako „prirodzeny vyvolany porod“.