Prirodzený pôrod alebo cisársky rez
Ahojte žienky,
som prvorodička a dostala som sa do situácie, že môžem rodiť prirodzene, ale mám aj indikáciu na cisársky rez. Momentálne sa rozhodujem, ktorou cestou ísť, a priznám sa, mám v tom dosť zmätok.
Chcela by som sa preto opýtať mamičiek, ktoré majú skúsenosť s oboma spôsobmi pôrodu, ak by ste sa mali rozhodovať znova, pre ktorý pôrod by ste sa rozhodli a prečo? Ako ste to vnímali fyzicky aj psychicky, čo bolo pre vás náročnejšie a čo naopak lepšie?
Budem vďačná za každú skúsenosť a názor. Ďakujem ❤️
To si trochu protirecis. Ked mas realnu indikaciu na CR, neriskuj a chod tak. Ak to vsak je len strach alebo nejaka malickost, tak chod do prirodzeneho. Ono sa to tak aj vola preto, prirodzeny, ze je to lepsie pre telo aj dieta.
Ak mas zdravotnu indikaciu tak sa asi nemozes rozhodnut sama a nemas na vyber, za predpokladu ze si zodpovedna a pocuvas lekarov.
Pytas sa, ze pre ktory porod by sme sa rozhodli a preco, ale takto to nefunguje. Ty si nevyberas uces.
Zalezi aku mas indikaciu na sekciu. Zas hlavou proti muru by som nesla.
Ja osobne som sa extremne bala sekcie. Nakoniec som mala pr u akutnu.
Pri druhom som velmi tuzila prirodzene(jasne strach zo sekcie ostal). Ale bola som s tym zmierena ze teda po sekcii je dost pravdepodobne ze bude dalsia.
Mala som 3x vyvolavany vbac a pre mna to bol zazitok. Mozno este aj lepsie nez som si to predstavovala.
Kazdopadne tak ako som sa ja bala sekcie chapem ze sa mozno niekto boji prirodzeneho porodu.
Zalezi aky mas dovod... mne prislo po 4 prirodzenych porodoch bez liekov ta akutna sekcia nakoniec velmi fajn, jazva sa krasne zahojila, brucho vyzera normalne, prakticky to nevidno, aj krvacanie po porode bolo len par dnove, ale to sa proste vyberat neda, sprav ako povie lekar. Vsetko ma svoje pre a proti, ja uz dalsie deti nechcem, ale ked vy mate prve babatko, ten rez oslabi maternicu ci chces ci nie, dalsie tehu budes musiet na to davat pozor. ...
tak o sekcii rozhoduje lekar, akoze mas na vyber? bud tam indikacia je, alebo nie je...
@anonym_autor ak by som mala na výber, tak by som sa rozhodla pre prirodzený pôrod lebo je určite vhodnejší pre dieťa
Nesmela som rodiť prirodzene, no spustil sa mi pár dní pred termínom spontánny pôrod. Všetky bolo ltt. Pri príchode do pôrodnice som už predýchavala kontrakacie. Takže po akútnej sekcií, som malá ešte aj strašne bolesti krížov z kontrakcií. Druhá už bola plánovaná a s tým, že ak sa mi čokoľvek nebude zdať smer pôrodnica alebo gyn. Po nej som bola úplne
v pohode. Sa mi smiali či som isto po sekcií. Ja som ale vedela, že viac detí sa mi ani neodporúča, takže som s tým bola úplne v pohode. Trošku ma prekvapuje, že máš na výber. Ak to máš po známosti alebo sa jednoducho bojíš, tak musíš sama vedieť. Ja som zato, aby sa ženy mohli samé rozhodnúť. Teda okrem prípadov, kde niečo hrozí. Ja som mala jasné napísané, že sekcia. Pri druhom som to opäť konzultovala s lekárom, no bolo mi jasné, že to skončí rovnako.
Ja som veľmi chcela prirodzený pôrod. Aj som si kúpila aniball a cvičila s ním. Mala som aj pôrodný plán no nakoniec to aj tak skončilo sekciou.
Aj vacsinou pri kp je to také na vážkach a je indikácia (môže nemusí)
A to lepšie sc za mňa
@anonym_autor to hovoríš ako keby si sa pýtala ci máš kúpiť ražny, alebo zemiakový chlieb....
@anonym_autor Ak neplanujes mat viac ako tri deti, tak sekcia. Nemas co riesit.
Ja som začala rodiť prirodzene v 41tt, mala som bezproblémové tehotenstvo. Po 28 hodinách kontrakcii a 45 minútach tlačenia som nakoniec išla na akútny cisársky kvôli tachykardii malého počas pôrodu. Dva týždne som sa nevedela dať dokopy, ani sa poriadne postaviť z postele, za mňa to bolo katastrofálne obdobie. Nevedela som bez pomocí vstať z gauca, a k tomu v ruke malého… Mala som problém sa postarať o seba a nie to ešte o niekoho, kto je na mňa odkázaný. Čiže by som to zhodnotila tak, že radšej vytrpieť pár hodín a porodiť prirodzene, než sa potom trápiť niekoľko dni alebo týždňov a už navždy ťa bude sprevádzať to, ze máš za sebou proste operáciu brucha. Pre mňa bol ale pôrod kvôli komplikáciám natoľko stresujúci, že ak sa nám to podarí, tak druhýkrát už pôjdem asi rovno na cs.

Ake mas indikacie?