icon

Prirodzený pôrod po ruptúre hrádze

11. okt 2025

Máte niektorá skúsenosť s prirodzeným pôrodom po ruptúre hrádze 3. stupňa? Ja budem opäť rodiť po cca roku a pol. Po prvom pôrode som mala veľké ranenie, roztrhla som sa po konečník a v prepúšťacej správe že ruptura perinea 3. stupňa (IIIa).
Je toto indikácia na cisársky? Ja by som rada rodila prirodzene, len zároveň mám obavu, že to bude ešte horšie.

anonym_a33d2f
11. okt 2025

@anonym_autor A preco chces prirodzene?

anonym_b0547a
11. okt 2025

A nemáš problémy so zvieracmi? Jazvove tkanivo sa môže roztrhnúť lahsie, ja by som radšej išla sekciou. Ozaj by som nechcela byt inkontinentna do konca života alebo čo..to nie je sranda

autor
11. okt 2025
@anonym_a33d2f

@anonym_autor A preco chces prirodzene?

@anonym_a33d2f kvôli všeobecne známym benefitom pre dieťa ako bonding, lahší nábeh na dojčenie alebo aj zdravotný benefit pre dieťa, keď prejde pôrodnými cestami a získa tým "priateľské" baktérie, ktoré sú dobré pre jeho imunitu.
Ale určite si nemyslím, že žena ktorá rodila sekciou je horšou matkou rovnako ako si to nemyslím ani o žene, ktorá nedojčí. Ale tie benefity pre dieťa nemožno poprieť a preto som chcela vedieť či niekto má skúsenosť s tým, že to na druhý krát dopadlo lepšie, prípadne horšie....aby som si mohla zvážiť benefity pre dieťa a pre mňa.

anonym_a814e9
12. okt 2025

@anonym_autor ja som pri prvom mala vertikálnu polohu + nástrih, taká Slovenska porodnicka rutina... Ku 2. Pôrodu som si zavolala dulu a išla do pôrodnice, kde viem, že podporujú fyziologický pôrod a rôzne polohy + majú pôr. Gauč... Dula mi ešte odporučila ísť pred pôrodom za gyn. Fyzio, nech sa pozrie na jazvu z 1. Pôrodu, rozmasíruje a tak... nakoniec sa mi to nepodarilo, ale správnou polohou počas pôrodu, teplý obklad na hrádzu a podobne, som mala min. Poranenie, aj keď dula vravela, že to bolo o chlp ..preto možno skús ísť touto cestou pred prípravy ;) držím palce

patta89
12. okt 2025

Ja som tiež mala rupturu hradze a nebol to dovod na cisarsky. Druhy tiez skoncil rupturou hradze, ale na to som uz bola pripravena

bluka2
12. okt 2025

A nemozes mat pri porode niekoho, kto ti bude tu hradzu drzat a tak chranit pred rupturou? Mne to tak PA robila, 2 krat, 2 deti 4,4 kg a nemala som ani sitie, takze mozno sa da tomu predchadzat?

maryetta
12. okt 2025

Ja som mala pri kazdom nastrih. Pri prvom vbac tahali dceru vakuom. Takze dr si chcel spravit "miesto" aby sa mal ako lepsie dostat ku babatku.
A potom pri dalsom porode -odhad bol 4 kg-ze aby ma teda popri jazve nepotrhal tak urobil nastrih tiez. Mozno rutina no sam to "ospravedlnil" tym ze nastrihnute sa bude aj lepsie zasivat aj nasledne hojit. Syn mal 3900/54cm takze toto mi bolo mozno lahostajne povedane ale uz jedno.
Pri poslednej spravil len mini nastrih-ozaj zasivanie par minut. Ale uz bola mensia 3250/50

fiirsttiime
12. okt 2025

Uf akoze ja som mala rupturu 4 stupeň, a pri predstave ze mam zas rodit prirodzene ma olieva pot 🙈

bianka33
12. okt 2025

Ja síce neviem aký som mala stupeň, ale tiež to bola hrôza pri prvom pôrode. Pri druhom som cvičila s anibalom, netuším, či mi toto konkrétne pomohlo, ale už som mala minimálne šitie. Nebolo to nič v porovnaní s prvým.