Psychická podpora pred pôrodom

dddominikaa125
15. júl 2023

Milé ženy, možno u niektorej nájdem pochopenie. Minulý týždeň sme mali ísť s partnerom na vytúženú dovolenku ,taku tu poslednú pred tým ako z nás bude rodinka. Partner si však privodil úraz, z dovolenky nebolo nič a tento týždeň ho operovali a už aj prepustili domov. Ja som práve nastúpila na materskú a nerobím nič iné len lietam, večer liham do postele vystavena ani neviem čia som. Popravde cítim taky hnev a neferovost,strašne som sa tesila,ze aspoň toto obdobie si trochu užijem, spomalim zameram sa na seba (od 14tich rokov co volno to brigada/praca a popri vyske to iste,po vyske som tiez hned robila az doteraz-mam 27). Na partnera ani neviem byt mila, čo mi je ľúto a normálne mam taku debilnu samolutost a nedokážem sa prestaviť na ten stav,ze no bohuzial stalo sa a ber to tak ako to je. Som na vsetko aktuálne sama a keďže je aktualne imobilny budem dufat,ze babo pride az vtedy kedy ma..Mate nejaké rady ako sa dat psychicky do pohody? Ďakujem 😮‍💨🙃

jaskolka
15. júl 2023

Nerozumiem celkom presne...
Prečo "lietas" celý deň? To 24/7skaces okolo neho ci ako? Lebo tak trochu nerozumiem, v čom je pointa.
On si asi neurobil ten úraz schválne, a čas nevratis. Ono niekedy práve tie predstavy si ten problém, že ty si si niečo v snívala a tetaz nechceš prijať fakt ze to bude inak. Ja som si predstavovala, že pri prvom pôrode bude muž pri mne. Nebol, lebo korona. No co, prežilo sa.
Ale neviem, ja nijakú tragédiu nevidím, v tom, co píšeš. A fakt netuším, čo také "všetko" je na tebe. Nemáš staršie dieťa, že aj to by bolo tetaz len na tebe. Napíš konkrétne, čo presne také je zložité? On je úplne ležiaci, že aa nesmie ani pohnúť? Máte veľký dom, že vonku treba robiť, kosiť? Treba ho nosiť na WC, do kúpeľne? Alebo o čo ide?

oriesocek
15. júl 2023

Inak nerozumiem prečo lietas. Naozaj sa aj podľa mňa iba lutujes. Určite partner nepotrebuje starostlivosť 24/7, takže sa skus ukludnit a užívať si. Buď rada, že nie je horšie. Aktuálne riešim otca na vozíčku, keďže mama išla na dovolenku, ktorú už potrebovala. A teda potrebuje podať raz za čas niečo, niečo uvariť a inak si robím svoje...

sajmonka_1216
15. júl 2023

súhlasím s dievčatami... buď rada, že sa mu nestalo niečo horšie a ostala by si sama pred pôrodom...
ked je imobilný, ako ti má pomôcť? veď nelietaj.. urob najnutnejšie.. navar, trochu uprac a chod si lahnúť k nemu, pozrite si niečo..

zuzina1988
15. júl 2023

Ja ta asi chapem, ze blizi sa velka zivotna zmena, chcela si pred tym ako pride, este nieco zazit, oddychnut si.
Z tvojho pohladu tato zmena planov sposobila mensiu katastrofu, obcas sa to stava aj mne, ze mam ocakavania a ked nevyjdu, som sklamana…
vtedy mi pomaha to, ze si vymyslim nahradny plan. skus si dopriat masaz, alebo nejake kulturne vyzitie s kamoskou, kino, divadlo a podobne. snad nepotrebuje partner opateru 24/7.
alebo urob to, co ti je prijemne, pekne sa oblec, namaluj sa, daj si tie najkrajsie saty a kabelku co mas, chod nieco zaujimave ochutnat do mesta, s kamoskou ci s maminou.
a hlavne skus sa na to pozriet z nadhladom, ze cakate babatko, mate kde byvat, mate jeden druheho, co by za to ini ludia dali, ktorym sa nedari najst partnera, nedari splodit babo… mne velmi pomaha uvedomit si, ze mam byt za co vdacna.
a zit a uzivat si zivot. sa da aj s babatkom, neboj, este zazijeze vela vyletov, dovoleniek. zivot sa nekonci prichodom dietata 🙂

tiika
15. júl 2023

@dddominikaa125 chcela si si obdobie pred pôrodom užiť, zamerať sa na seba. Ako? Čo si chcela konkrétne robiť? Na dovolenku možno nepojdete.. ale iné veci, pokial sa nemusíš o partnera starať 24h denne, by sa snáď dali. Mala si možno teraz viac starosti, ale nejaký čas do pôrodu ti ostáva. Zastav sa, nádychni, vydychni, zamyslí sa, čo ešte môžeš z vysnívaných veci urobit, naplánuj, zrealizuj. Skús nájsť niekoho, kto by ti mohol v prípade potreby pomôcť namiesto partnera, teba alebo jeho určite niekto napadne, máte rodinu, kamarátov.

terry658
15. júl 2023

@dddominikaa125 jediná odpoveď je, že v živote veci nie sú tak ako sme si ich naplánovali. Prosto žijeme v nepredvídateľnom svete. Môžeš začať prijímať skutočnosť aká je a byť vďačná (napr. že je tvoj muž nažive, máte kde bývať, čo jesť,si zdravá, dieťa je zdravé) alebo sa budeš ľutovať a strpčíš život sama sebe a aj svojmu mužovi.
Je to náročné obdobie. Mne sa stalo niečo podobné po pôrode druhého. Ale ver mi, že budeš ľutovať, že si si to nevedela užiť aj napriek okolnostiam. Prídu aj ťažšie chvíle,ver mi. Nauč sa byť vďačná tu a teraz a budeš omnoho šťastnejšia.

domka222
15. júl 2023

Vieš koľko krát ešte veci nebudú podľa tvojich plánov a predstáv? Hlavne keď príde dieťa. Buď rada,že sa horšie nestalo

martul
15. júl 2023

@dddominikaa125 tak neviem, no... Buď radšej, že mal len úraz, jedna známa od nás z dediny ostala v 7 mesiaci vdova. Bolo to aj v správach pár rokov dozadu. Hnev a neferovost cítiš voči komu?! Prečo lietaš celý deň? Okolo koho, čoho?

kristinka92
15. júl 2023

autorka chápem ta. mala si nejakú predstavu, len realita nevyšla 🙈 ja som tiež pred materskou musela makat v praci a keď som nastúpila konečne na matersku, tiež som lietala a všetko chystala vybavovala, nezda sa to, ale pokial do materskej robite a v praci vam ešte naložia, lebo veď nebude toho kto to spraví za vás keď odíde, tak človek príde z roboty unavený ako kôň a nestíha riešiť, tešiť sa na babatko a oddychovat.. a potom na materskej všetko dobehnúť, izbicku spraviť, nakúpiť veci atd…ja som sa tiež zastavila až večer úplne unavena a do toho som aj skôr porodila, cize som si neuzila ale že žiadny oddych…
dovolenka chápem že ta mrzi, ale aj s malým bábätkom sa dá cestovať, naozaj 🙂 nie je to síce ten štýl dovolenky, že vyložím si nohy a oddychujem v klude pri bazéne, ale aj ta zmena prostredia padne dobre a časom si nájdete system
Skus sa aspoň každý druhý/ tretí deň zastaviť a naozaj nerobiť NIČ. Nech sa nevyčerpas ešte predtým než sa to malé narodí, lebo potom už nebude kedy si oddýchnuť

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre