Rodili ste po cisárskom spontánne?

86zuzana86
22. feb 2015

Ahojte baby mam na vas dve otazky:
1.rodila som vo februari 2014 cisarskym rezom (porod zacal spontanne, par hodin tak pokravoval, no nakoniec mi museli spravit akutnu sekciu kvoli klesajucim ozvam srdiecka maleho. Termin porodu druheho dietatka mam zatial 2.5.2015.Cize rozdiel cca rok a 3 mesiace. Chcem sa vas spytat, ci mate niektora osobnu skusenost s tym, ze i po tak kratkej dobe po prvom CS sa vam podarilo porodit spontanne. Ak ano, v ktorej nemocnici.Alebo mam skor pocitat so sekciou? Moja gynekologicka nevidela problem v skorom otehotneni po cs (preto som neriesila ani antikoncepciu) len mi povedala, ze mam teda pocitat aj pri druhom porode so sekciou, i ked ona ma rodit nebude, nechodi k porodom.
2.otazka: po prvom porode sa mi vobec nerozbehlo mlieko. Mate pre mna nejake rady ako si mozno pomoct niecim aby som po druhom kojila?velmi po tom tuzim a velmi mi zalezi na tom aby som mliecko mala.Je pravda ze po prvom porode som bola dost v strese, maly skoncil na rizikovom (nizka porodna hmotnost), nemala som ho pri sebe, takze ani prikladanie nebolo mozne, a mna to dost stresovalo a psychicky vycerpavalo tak mozno preto sa mi to mlieko ani nespustilo.Ale napriek tomu, viete mi poradit, co sa da vsetko preto spravit aby ak nahodou bude aj druhe CS (teda prilozenie babatka hned po porode na moje telo nebude mozne) tak co spravit pre to aby sa to mliecko rozbehlo?
Dakujem za vase rady🙂

86zuzana86
autor
22. feb 2015

Baby, naozaj nemate ziadna skusenost s tymto?pripadne aspon s mojim dotazom c.2 ohladom kojenia, co okrem toho, ze byt samozrejme v klude mozem urobit k tomu aby sa mi mliecko po cs rozbehlo.dakujem vam🙂

marcelatje
22. feb 2015

@86zuzana86 prirodzený pôrod po sekcii je možný, závisí však od viacerých faktorov, polohy dieťatka, jeho veľkosti, zdravotného stavu matky ako aj kondície jazvy, a podobne........... veľa závisí aj od lekára či pôrodnice. Napríklad na Antolskej v BA ti prirodzený pôrod umožnia, samozrejme pod podmienkou že všetko ostatné bude v poriadku. Nikde však nie je napísané že ak piatim matkám pred tebou prirodzený pôrod umožnili urobia to tak aj v tvojom prípade. Všetko je naozaj prudko individuálne a takto ti nikto nepovie kde ti prirodzený pôrod dovolia na 100% naozaj to závisí od konkrétneho nálezu/stavu ktorý pozná tvoj ošetrujúci lekár, my nie.
Čo sa dojčenia po sekcii týka je to možné, mám to za sebou. Z pôrodnice sme prišli s fľašou a prvé čo som urobila bolo že som kontaktovala laktačnú. Začiatky boli ťažké, musela som dokrmovať cievkou, praktizovala som kontakt koža na kožu, nosenie, spoločný spánok, neustále prikladanie..... po pár týždňom som výlučne dojčila a dojčím dodnes. Dá sa to ale môže to byť náročné.

86zuzana86
autor
22. feb 2015

@marcelatje ahoj, dakujem ti krasne za odpoved🙂 ano, vsetko toto mi spominala aj moja gynekologicka.No vsak uvidim co mi povedia ked budem chodit uz posledne tyzdne do poradne do nemocnice, kde budem rodit.Inak prveho syna som rodila na antolskej. Tiez sme sa vratili z porodnice s flasou,aj laktacnu z mamily som mala u seba doma, aj s cievkovala, aj prikladala, senovkou a benediktom som sa napchavala,...vsetko mozne som vyskusala a neviem preco sa to nepodarilo:(...ty si mala orvy tiez cs?a druhe zatial vypada ze by si mohla rodit prirodzene alebo este nevies?

sandri
22. feb 2015

ja som po CS tiez nemala mlieko. Urcite je dobre zavolat laktacnu, u nas bol problem, ze maly sa zle prisaval + ja som mala malo mlieka - cize zla kombinacia. Ziadne homeopatika mi nezabrali, trvalo mi dlhych 8 tyzdnov, kym sme sa rozkojili... ale dala som to... dovtedy som prikrmovala UM, ale postupne bolo treba toho UM stale menej a menej... 😉 drzim palce.

marcelatje
22. feb 2015

@86zuzana86 chce to naozaj pevné nervy keď treba aj odsávať, na začiatku som sa naozaj dosť natrápila, milión krát som to chcela vzdať, ale vydržala som. Trvalo to pár týždňov a už som nemusela vôbec dokrmovať. Netreba počúvať "múdre" rady o slabom mlieku, hladnom bábätku a podobne. Môže to byť drsné, ale dá sa to.

Prvé som rodila sekciou a druhé som mala v pláne prirodzene (aj moja gynekologička/pôrodníčka súhlasila), no bohužiaľ mi teraz zistili septum na maternici kvôli ktorému bábätko nemá šancu naliehať na pôrodné cesty a dostať sa samo von, preto aj druhé bude sekcia. Pravdepodobne toto bolo príčinou sekcie aj pri prvom pôrode, bola som už v 42. týždni a dieťatku sa von nechcelo a nakoľko sa o tejto mojej vývojovej vade nevedelo nikto to neriešil, našťastie mi však v hodine dvanástej urobili sekciu.

rebroza
22. feb 2015

@86zuzana86 Ahoj, ja som ako prvorodicka po sekcii mala mliecko, ale pravda je, že malý bol v pohode, ja tiež, prikladala som si ho, on sa ochotne pricucával.
druhý pôrod bol pre mňa komplikovaný, brala som silné lieky, malú som si prvý krát priložila k prsníku 28 dni po pôrode. Ale potom som kojila. Čo bolo dôležité, že som sa hneď ako som toho bola schopná (asi na cca tretí deň) donútila vstať a odsávačkou odsávať mlieko, resp. stimulovať prsníky každých 3-5 hodín, aj v noci - laktácia sa rozbehla a "pomocou" odsávačky som ju udržala. A napriek tomu, že dcérka bola 28 dní na fľaši a UM, sme potom prešli na kombináciu MM a UM a po dvoch troch mesiacoch už stačilo len moje mlieko.
Ale ja som mala šťastie, že jednak sa mlieko napriek zlej situácii tvorilo a že moje bábo bolo ochotné cucať.
Držím palce.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre