icon

Skúsenosti a tipy na pôrod bez epidurálu

26. dec 2024

Dobrý deň, končím 8. mesiac čo znamená, že pôrod sa blíži. Rada by som sa opýtala najmä tých, ktoré si prešli pôrodom bez epidurálu - čo by bola jedna jediná vec, ktorú by ste poradili žene, ktorú to čaká? Alebo čo vám najviac pomohlo počas samotného pôrodu aby ste tú bolesť zvládli? Využili ste nejaké iné formy tlmenia bolesti? Ďakujem veľmi pekne všetkým 🙂

Strana
z3
domiklik
26. dec 2024

@yoxinka ja mam za sebou tiez dva pôrody, jeden s, druhý bez, tiež to viem porovnať... Pôrod s epidural o bol super, pred samotným tlacenim, som si oddýchla, na čerpala sily. Vedela som kedy tlačiť, cítila som sa všetko okrem bolesti. Tvoja skúsenosť má mrzí. Schopný anestéziológ je základ.

yoxinka
26. dec 2024

@domiklik
Takto, toto je dosť tenký ľad. Každý pôrod je iný, každa žena iná, nedá sa úplne paušálne povedať, že s epi dobré bez epi zlé a naopak. Mám kamošku anesteziologičku a tá videla také veci, že ona by ti hneď povedala, prečo je epi lepšie ako bez. Ona zažila pôrodov xy, ja len tri. Každopádne, môžeš mať super anestéziológa, ale nepomôže ti to, keď všetko ostatné je na h*vno. U seba vidíˇ hlavný rozdiel v tom, že pri prvom dieťati som sa úplne odovzdala systému a čakala, že to oni zmenežujú, aby bolo dobre. Pri ďalších pôrodoch som sa snažila pochopiť, čo pôrod vlastne je, lebo to nie je len vytlačiť dieťa z vagíny. Prebieha tam koooopec procesov na všetkých úrovniach a keď toto rešpektuješ a pripravíš sa na to, z mojej skúsenosti sa domnievam, že epi nie je potrebné. Telo si vie všetko zregulovať, aj tú bolesť, ale potrebuje mať na to vyrvorené podmienky … to je v slovenských nemocniciach stále nie úplne bežné.

nikasmile
26. dec 2024

Prvý som rodila s epi a druhý bez, teda už sa neskoro pichla a nezabrala. To sa nedá porovnať....prvý pôrod bez bolestí a rodenie s úsmevom, druhý bolesť, neopísateľná, síce pôrod pomerne rýchly, ale to pichanie epi je oproti samotnému pôrodu to najmenej. Som rada, že manžel zažil ten pôrod s epi a celý sme si ho užili, akože za mňa pekný zážitok aj ten druhý pôrod lebo na bolesti zabudneš, ale keby bol mm na tom druhom pôrode tak zbytočne, lebo cez bolesti by som ho tam ani nevnímala a to mám extra vysoký prah bolesti. 😀

sisaka
26. dec 2024

@amelia89 ja tie epiduralky pripravujem, viem, čo v nich je, aj ich účinky, mám pohľad farmaceutov- kolegov, mám kamarátky jednu midwife, jednu sestru na pôrodnici, viem aký názor panuje medzi sestrami na pôrodnici, mám pôrodníčku rodinnú lekárku… ja mám dosť prístupných informácií, viem, čo je lepšie. Každý sa môže slobodne rozhodnúť, to, že ty nevieš o negatívach je v poriadku, keby si vedela, nečudovala by si sa prečo aj v “dnešnej dobe” si mnohé ženy volia rodiť prirodzene bez zásahov.

anajka266
27. dec 2024

@canis_lupus presne tak.. oxytocín pri pekne rozbiehajúcom pôrode je katastrofa.. mňa sa chceli čím skôr zbaviť,tak mi ho pichli a tie bolesti čo prišli potom, to sa nedalo, to by aj na koňa bolo veľa..už by som to nedovolila a ani neradím nikomu, aby to povolil pichnúť

amelia89
27. dec 2024

@sisaka ja s tebou nesuhlasim a o vedlajsich ucinkoch viem, tak ako kazdy iny liek aj epidural ich ma. Keby to bolo tak velmi na zivote ohrozujuce tak EBM uz to davno nepouziva. Ja zase zijem v krajine kde ju ma naozaj kazda zena automaticky a ziadne hromadne negativne ucinky na zenach ani detoch to neposobi - je dostatocne velka vzorka na to aby sa to prejavilo.
Ale mne to je jedno, ja som povedala svoj pohlad na vec a samozrejme ze kazdy nech si robi ako chce a vie najlepsie.

nikelca
27. dec 2024

Ahoj mám za sebou 2 pôrody prvý s epi - na odporúčanie mojej maminy, druhý bez, lebo v nemocnici ju zrovna nedávali. Ak si môžem vyberať určite odporúčam epi. Kontrakcie sa s ňou dajú krásne predýchať, oddýchneš si. Hlava ma po nej nebolela ani miesto v pichu. Nie je to žiadna novinka, čiže som sa nebála že to anesteziológ zle pichne. Super bolo že mi ju dopichli aj po pôrode, čiže šitie som necítila.
Druhý pôrod bez čo najdlhšie som odnietala aj prepichnutie vody aj podanie oxitocínu, nechala som to na telo nech si to reguluje same, hladala som si polohu kedy to mne bolo pohodlné vela sprchy. Napriek tomu že už som mala jeden pôrod za sebou ma šokovalo aka dlha a aka bolestiva moze byt kontrakcia a ako velmi zalezi na polohe. Pri epi si ma dali ako chceli, take pasy, take vysetrenie všetko bolo ok. Bez epi existovala jedna jedina poloha. Inak nik mi neveril, že rodím. Ešte 16:30 som písala mužovi že sestrička hovorí že nie som ani v polovici... Opýtal sa či teda stíha odbehnut na poštu 😅 Položila som tú otázku sestričke a ta "plná ochoty" to teda ešte raz pre istotu skontrolovala... malý sa narodil 16:42... Ledva zohnala doktora, lebo doktorka ktora ma tam vysetrovala celý čas niekam zmizla. muž čo 3 hodiny čakal na chodbe a nemohol ist za mnou a len sme si pisali prisiel na posledných 10 minúť... A ešte dodám že po epi ma hlava nebolela jediný deň. Pri pôrode bez ma bolela asi 3 mesiace, že každý sa ma pýtal či som nerodila s epi... Takže bolesť hlavy môže byť aj z klasického pôrodu.

mtn112233
27. dec 2024

Mala som pôrod bez epi aj bez akýchkoľvek iných oblbovakov.. čo mi veľmi pomáhalo bolo sprchovanie v teplej vode hlavne na kríže pamätám že som v tej sprche bola vkuse aj niekoľko hodin dokopy.. a ďalšia vec dýchanie nenechat sa prevalcovat bolesťou

ivinkapink
27. dec 2024

Ja mam za sebou tri porody bez epi. A uplne najdolezitejsia sa mi zda priprava na ne, na prichod dietatka. Uvedomenie si, ze je to prirodzene, ze som silna zena a dokazem to, ze "netrpim" iba ja ale aj dietata toto vsetko zaziva so mnou...naucit sa spravne dychat a tlacit...pozitivne myslenie je polovica uspechu. Prvy porod bol pre mna najtazsi, kedze to bola velka neznama, mala som obrovsky strach, neabsolvovala som ziadnu pripravu..najviac mi pomahala horuca voda, uplne urychlila porod a prijatie bolesti, ze to tak musi byt, aby sa stalo nieco uzasne = prislo na svet nase dieta. Drzim ti palce, podla mna to zvladnes a bude to tvoj najkrajsi zazitok. Kazda zena si to zasluzi.

daiane7
28. dec 2024

Rodila som bez epidurálu, pretože som sa zrazu rýchlo otvorila a bolo už neskoro. Mala som pôvodne v pláne, že si ho dám. Ako dá sa to určite zvládnuť aj bez neho 😊 no neviem porovnať aké to je s epi nakoľko som prvorodička, ale pri druhom si zase určite budem chcieť dať, hoci by mi to malo len trošku pomôcť 😃 mala som rajský plyn a absolutne nepomohlo len som bola nervozna lebo mi ho často podávali a mne sa zle z toho dýchalo. Pomohlo mi stať cez kontrakcie, nohy na široko s točiť panvou. No najviac mi pomohol klystír. Behom pol hodiny som sa otvorila z 5 na 9 prstov.

lucyhatala
28. dec 2024

Ja som mala prvý pôrod bez epi,no pôrod bol vyvolávaný-kvôli preklampsii…oxitocin mi tiekol nonstop od rana, ani neviem koľko infuziek,moja jediná spadá bola,že o 4 poobede mi pichnu epi-no bola som tak maliara vodou ,že po skoro hodine mi ho nedokázali pichnúť…a asi to tak malo byt…malú som krásne a rýchlo vytlačila a mala som dva kozmetické štichy..sám doktor vravel ,že si to nemám dávať aby sa mi nespomalil pôrod a aby som pekne cítila tie tlaky na tlačenie a naozaj to malo niečo do seba…teraz som v pôrodnici a idú mi opäť vyvolávať pôrod,zatiaľ som nastavená tak,že si ho pýtať nebudem ale vyšetrenie mám…jedine čo som si dávala bolo kyslík a to tiež len aby som mala aspoň ten pocit,že mi nieco pomáha😂

Strana
z3