icon

Skúsenosti s vyvolávaným pôrodom: Platí sa dodatočne?

25. jan 2025

Ahojte bolo mi odporúčany vyvolavany porod pretože mám do pôrodnice 4hodiny cesty a stále cestujem na poradne. Nález je v poriadku, ja som zdravá, dieťa tiež, všetko okej. Krcok je zmaknuty ale doktorku navrhli programovaní pôrod skrze to ze to bude pohodlnejšie a bezpečnejšie pre mňa prísť a vyvolať pôrod ako počkať na prasknutie vody/atď a ešte cestovať 4hod. Som prvorodicka.
Chcem sa,opýtať čo obnasa vyvolavany porod? Platí sa za to nejako špeciálne dodatočne za tie tabletky? Pripadne ako si privodiť pôrod do týždňa? 🙄 v čase vyvolávania budem presne 39+1

Strana
z2
autor
25. jan 2025

@blaazi ved práve, preto by som brala aj ten vyvolavany pretože bude môcť pri mne byt aj manžel a to by bola taka najväčšia istota pre mňa keďže ja sa bojím aj keď mi krv idú brat 🙄🤦‍♀️

ina2405
25. jan 2025

Ja to chápem, len je ťažšie nájsť opt.riešenie.

trgypadl
25. jan 2025

Uprimne ak by bol dovod na vyovolavanie ok,ale ak je to len kvoli dialke nesla by som do toho,bud by som hladala porodnicu blizsie alebo nejake ubytovanie zatial

januska2
25. jan 2025

Jaaj. Ja som v nemecku a tu teda pred porodom mesiac som chodila 1x do týždňa a posledne 2 tyzdne jazdy 2 den dokonca. Preto som bola zvedavá. Ja som mala hodinku cesty. O 20tej ma chytili bolesti o 3:45 som porodila takže už keď začneš mat kontrakcie tak choďte hned kontrakcie sa ti budu stupňovať neni to ze hned mne začali po 30 minút a skracovali sa isly sme hned pri cca 20 minút do porodnice. Tak držím palce nech vám dobre vsetko dopadne ✊️✊️✊️

autor
25. jan 2025

@januska2 ja si tie kontrakcie neviem ani predstaviť aké to bude a bojím sa že to nerozpoznam🙄

autor
25. jan 2025

@januska2 ale ďakujem pekne 🥰 dúfam že sa to nejako vyrieši do toho dátumu samo 😅😅

zuzi0911
25. jan 2025

Bud pôjdeš k rodine a porodiš na východe. S manželom budete potom spolu . Ja som takto bola 4 mesiace u mami tehotna s este s jedným dieťaťom koli rizikovemu tehotenstvu a potrebovala som pomoc .

Alebo teda už pri akomkoľvek náznaku zač.porodu vycestujes do porodnice .

Alebo sa necháš hospit a začnete vyvolávať Teraz.

Ja mam všetky 3 porody vyvolavane .2x po termíne.
Pri prvej cesty ako betón, dieta až v zaludku ..porod pohoda ..
Druhá otvirena od 5 mesiaca a porod ťažký
Tretí pred termínom koli cukrovke to iste ako pri prvej, krcok dlhý 4cm ,betón maly v zaludku ,no porod ťažký...

Bolesti ..co ti ja viem ..prvý porod bol najlepší a tiež vyvolavsny ..bolesti uplna lahoda ...9h
Druhý horšie 12h ..tretie najhorsie bolesti ....12h

Ale išla by som opäť takže , až taky masaker to nebol..bez epi všetky

zuzkacik4
25. jan 2025

Garantujem ti, ze kontrakcie rozpoznas...dalsia vec, ktorej by si si mala byt vedoma....vies o tom, ze vyvolanie nemusi byt uspesne? Moze sa stat, ze sa budes trapit 3 dni kontrakciami, ktore bolia ovela viac, nez nevyvolavane...a otvarat sa budes bud extra pomaly alebo vobec a skoncis akutnou sekciou...aj to sa totizto stava...pokial proste tie porodne cesty este nie su pripravene, tak to jednoducho neurychlis nijako...

anavixy
25. jan 2025

Akoze na SK je to lepsie ako v AT, ci ako?
Uz len samotny fakt, ze ti ponukli vyvolat porod tyzden pred terminom lebo to bude pre teba “bezpecnejsie a pohodlnejsie” podla mna hovori o opaku. Ale tak ano, robieva sa aj to.
Pridavam sa k nazoru, ze ako prvorodicka ak vyrazis pri prvych znamkach rozbiehajuceho sa porodu, tak stihas dojst a este aj kavej vypit pred porodom. A ak nie, tak cestou budes mat dalsie moznosti.

sima189
25. jan 2025

Rozpoznas kontrakcie urcite …a vyvolavany porod z vlastnej skusenosti uz nikdy viac , tie kontrakcie su ovela horsie ak su vyvolane,mne vyvolavai 2dni v neskutocnych bolestiach a nakoniec to aj tak skoncilo sekciou… a myslim si ze urcite by si stihla dojst do nemocnice prvorodickam to trva dlho

lenkaspalka
25. jan 2025

Ahoj ja som ako prvorodička mala vyvolávaný pôrod 3 dni po termíne pôrodu. Ak do toho pôjdeš,tak sa priprav,že tie kontrakcie sú fakt bolestivé a intenzívne. Keďže tvoje telo nie je ešte pripravené. Mne to začalo veľmi rýchlo a keď som som mala už ukrutné bolesti,tak som stále bola otvorená len na 2cm. Nakoniec keď už som cítila tlačenie, tak som bola len na 4cm. Už som to tlačenie nevedela zastaviť a samozrejme tým pádom som bola riadne roztrhaná. Nemusí to byť samozrejme tvoj prípad. Jedna kočka v pôrodnici mala dva dni vyvolávaný pôrod,čo jej tie tabletky nezabrali. V každom prípade sestričky mi povedali,že po tých tabletkách sú kontrakcie bolestivé u každej. Možno by si sa skôr mohla dohodnúť aby ťa hospitalizovali skôr na pozorovanie.

tamvtme
25. jan 2025

Este si to premysli, vyvolavat led porodne cesty ani babo nie su pripravene, je celkom peklicko….mne zacali vyvolavat tyzden po termine, krcok zavrety, dieta vysoko….kontrakcie zacali hned, intenzivne, ponpar minutach ale neotvarala som sa vobec….epidural mi nechceli dat, ze az ked budem tak na 4cm, tak som dlhe nekomecne hodiny trpela….nakoniec to skoncilo aj tak sekciou a dovtedy som sa riadne vytrapila….uz by som to nedovolila, aj ked som uz bola po termine

autor
25. jan 2025

@zuzi0911 žiaľ k rodine ísť nemôžem kvôli podmienkam ktoré tam oni majú.. 🙄 to by nebolo okej ani pre mňa ani pre dieťa. Ale myslím že na mzdu ženu vyvolavany porod pôsobí inak takže myslím žeby to mohlo byt fajn a zvládnuť by som to mohla

blaazi
25. jan 2025

Este mi napadlo, ze manzela k Tebe pustia, az ked budes otvorena natolko, ze budes moct ist na porodnu salu (cca 4_5), resp. dostatocne intenzivna porodna cinnost, zatial budes na izbe alebo vzdycharni, kde zvacsa manzel byt nemoze a toto napr. mna zaskocilo, myslela som, ze najhorsie prezijeme spolu a pre mne bolo najhorsie a najdlhsie dostat sa z 3 na 5. Omrem toho, ako pisali maminky, vyvolavanie moze trvat aj viac dni a partner bude potrebovat zatial ubytovanie.

autor
25. jan 2025

@blaazi ved sa da priplatiť nadštandard dvojlôžková izba kde bude manžel so mnou po celý čas pobytu c nemocnici.

blaazi
25. jan 2025

Da sa, ale to nie je samozrejmost, ze ju dostanes. Nepisem to preto, aby som Ta odhovarala, ale aby si si zvazila vsetky moznosti. Lebo mne to sposobilo nemile prekvapenia ako to funguje a samozrejme, zelam Ti, aby to dopadlo dobre a bola si spokojna tak, ako si to zvolis.

svetlonos
25. jan 2025

Tak kamoska prvorodicka 40 rocna porodila od prvej kontrakcie do hodiny. Sestry sa pýtali, či to je 4te dieta - uplne seriozne. Neverili jej, že je prve!
Netuším kam sa to korulas 4 hodiny ake ja by som seriozne vzala na tento čas prenájom, penzión aenb blízko nemocnice! Neriskovala by som takto.
Ak ti to financne nevychádza na krátkodobý prenajom/penzión, tak by som zažila tu vyvolavacku. Ja som tiež mala v tom istom tyzdni ako ty. V pondelok kontrola, zle prietoky, z nemocnice som uz domov neska. Nechali ma tam cez noc a povedali ze uvidia na druhy deň. Pi kontrole vag. dr oči dokorán, ci nic necítim!??
Ze mam pravidelne kontrakcie a irvirena na 4 cm, dnes porodim, vybavene. Len ze mi trosku pomôžu oxitocinom. Do 5 hodiny od oxi som porodila. To bol porodila c. 2
Prvý vyvolali presne v 40tt, otvorena na špičku prsta, čiže 0, nic... Vložili mi tabletku, po hodine bolesti riadne, o ďalších 5 hodiny som porodila.
Tiez som mala horor z vyvolavania, zskezi ako postupujú.
Opytaj sa ich. Mne napriklad ten oxi dávali po mini dávkach.

ceresnicka111
25. jan 2025

No neviem si predstaviť sedieť v aute a pripútaná pásom keď už budeš mať tie kontrakcie. Oni ti môžu začať pekne rýchlo aj keď rodiť možno budeš o veľa hodín neskôr len proste tie kontrakcie sú dosť nepríjemné a 4 hodiny v aute, uf to bude veľmi dlhá cesta pre teba 😱

januska2
25. jan 2025

Kontrakcie urcite rozpoznas. Sú to silné kŕče bolestinktore traju par sekúnd a viac menej v rovnakom intervale. Ja pri dcérke som mala napríklad 1x za hodinu od obeda a išla som do porodnice na karde 3 minuty a do 2 hodín bola ale to som mala porodnicu blízko. Teraz som mala asi hodinku a isly sme na 20mintove . Takže už keď budeš mat 1x za hodinu uz cestuj keď nebude iná možnosť. Alebo skus ci ta nevezme skôr do nemocnice hoci si zaplatíš postel keď nebude iná možnosť. Drzim palce

januska2
25. jan 2025

@blaazi neviem teda ako na sk ale v nemecku je manzel nonstop pri tebe

nyphadora
25. jan 2025

Daj si kazdy vecer teplu vanu, zrelaxujes, uvolnis sa, nastav si mysel, že to stihnete, mne to velmi pomohlo. Keď sa zacne nieco dať a budes citit, bolest, tvrdnutie, pichanie v brusku, podbrusku…chodte do porodnice, ale 4 hodiny to je dosť, nech ti to vyjde najlepsie ako može. My sme sli hodinu a pol a to mi kazdy vravel, že nestihneme 😅.

autor
26. jan 2025

@nyphadora

@januska2

@ceresnicka111
@svetlonos
@blaazi
@tamvtme
A všetky ostatné ďakujem za to ze ste sa vyjadrili, svoj názor aj všetko. Vážim si to. Snažím sa dovtedy rozbehnúť porod inou cestou tak potom dám vedieť ako to dopadlo 😊ešte mám otázku. Platí sa za to vyvolávanie pôrodu nieco dodatočne?

januska2
26. jan 2025

Myslím ze nie no niesom si istá 🤷‍♀️ tu v de urcite nie

zuzi0911
26. jan 2025

Nemalo by sa

svetlonos
26. jan 2025

Ja som rodila v AT a nič, kamoska v Trenčíne a tiež neplatila.

Strana
z2