icon

Starší súrodenec pri pôrode

lostris1
31. okt 2014

holky myslíte že by to niekde na slovensku islo?

http://dulyservis.webnode.cz/news/fotopribeh-kl...

cannella
1. nov 2014

@daniela1983 Stastna to zena, ze to vnimas ako super zazitok. Ja to vnimam ako hruzu, ktoru treba vytrpiet, aby si sa dopracovala k milovanemu dietatu. A to som mala podla sestier super porod. Ako prvorodicke mi cca o 22:30 odtiekla plodova voda, cca o 01:00 mi zacali kontrakcie a o 06:25 bola mala na svete.

Teraz ked si spomeniem, ze ma to caka znova, je mi na vracanie

lostris1
autor
1. nov 2014

mna hrozne zaujalo aj cele vybavenie tej porodnice na tych fotkach, vyzra to tam super

niki101988
1. nov 2014

@daniela1983 Všade je niečo a neidealizovala by som všetko všade. Nie všade sú podmienky ako v Krnove a netlačila by som nikoho lebo ja chcem a lebo tam sa to dá. Občas sa treba zaujímať aj o to aké pomery sú na danom oddelení a v danej nemocnici a nie len o to čo JA chcem

niki101988
1. nov 2014

@lostris1 Je to tam naozaj krásne, všeobecne sú nemocnice kde je nižšia frekvencia pôrodov v tomto krajšie vybavené. Kde sa však narodí priemerne 5 detí denne sa to žiaľ nedá

daniela1983
1. nov 2014

@cannella telo si dokaze predsa vyrobit dostatok hormonov proti bolesti. hruza to byva ked sa do toho rype z vonku. za blby a bolestivy moment povazujem ia pichnutie vody. to bola pre mna nefalsovana hroza, esteze to trvalo tak kratko, ale bol to des. ked som mala pokoj a nikto sa vo mne nehrabal, tak to bolo super.

niki101988
1. nov 2014

@cannella Teba už aspoň pôrod čaká, ale ja stále čakám na // na teste

daniela1983
1. nov 2014

@niki101988 tak jasne ze kvli rodicke, co chce vanu ju na jej povel nenainstaluju v kazdej porodnici, to je pochopitelne

daniela1983
1. nov 2014

@cannella tak predpokladam, ze to bol asi porod plny medicinskych zasaho ked ti ostali take negativne spomineky

cannella
1. nov 2014

@niki101988 No ved to, len dufam, ze normalne v termine, nie zasa o mesiac skor a ze to prezijeme v zdravi a nic zleho sa nestane.

cannella
1. nov 2014

@daniela1983 Bol to porod v 35. tt., takze iniekcia na dozretie pluc, plus dalsie super veci, ale pre mna boli najhorsie kontrakcie, na tie, ked si spomeniem, tak ma az natahuje

daniela1983
1. nov 2014

@cannella tak pokial do pohanali oxytocinom tak to verim, ze to musel byt des. ale pokial budes mat porod v temine bez zasahov tak sa nemusis bat 🙂

cannella
1. nov 2014

@daniela1983 Vies, ja som si vedoma toho, co sposobuje oxytocin, ale po tom, co chcela moja kamaratka prirodzeny porod a 14 hodin rodila v krcoch a nakoniec asi mala nebude celkom v poriadku, tak ho asi neodmietnem.

ukulela
1. nov 2014

no ... ak budem mat druhy porod tky, ako prvy, tak by som mojmu dietatu teda nepriala pohlad na mna zvijajucu sa v kontrakciach. a to mi dlho dlho ani oxytocin nedali, ani nic a snazili sa na to ist prirodzene ... a ani by som nechela, aby maco i len poculo pri tlaceni ... (ked sa tu diskutuje o tom, ako si porod matka uziva a pre dieta to nie je trauma vidiet/prezit v blizkosti.)

ale co sa tyka ubytpvania, nie som si ista ale mari sa mi, ze v BanskejStiavnici by sa dalo na izbe byvat aj so surodencom. v tom problem nevidim. ale aby mama rodila a starsie dieta spalo veda na sale, to nie ... ved keby ju len nahodou tu salu potrebovali, tak co s dietatom?

daniela1983
1. nov 2014

@cannella tak neviem co sa stalo u tvojej kamaratky. a samozrejme su situacie ked oxytocin pomoze. ale casto sa pouziva iba aby sa porod urychlil aj ked objektive k tomu nie je dovod. iba teda ten, aby to mala mamicka rychlejsie za sebou. a osobne radsej vydrzim dlhsi cas miernejsie kontrakcie, ako kratsi porod ale kontrakcie masaker....

daniela1983
1. nov 2014

@ukulela tak zrejme tu keby boli ten sal potrebovali tak dieta presunu na izbu

ervenka
1. nov 2014

@dana_l ani v zahranici dieta nie. Tu v Nl kde som rodila a kde aj budem, mozes mat 1 max 2 osoby pri sebe, je na tebe, koho si vyberies. PO PORODE navstevy od 7 rano do 8,30 vecera. Ako dlho zostanu je kazdeho vec. Mame tu aj porodny hotel, ale aj ten je len pre porod= rodicka+ max 2 osoby. Po porode mozes zostat v por. hoteli ako dlho mas zajednane.. Mozes si tam napr. aj varit. Vasde je napisane, ze pri porode musi byt ta "sprievodna" osoba starsia ako 18r. V por. hoteli nie su pristroje. Ale na normalnom por. sale su pristroje- kazde cca 2 roky nove. Nedaj boze, ditko zakopne- platit nemocnici za zniceny pristroj, dakujem pekne...

sosanna88
1. nov 2014

akozeeeeee..necitala som vsetko, a ani ten dodatocny clanok tak skutocne neviem ako to bolo myslene. ale..som zenska sestra a poviem vam, ze ak by nejaka matka prisla rodit s druhym dietatom, tak by som sa jej opytala ci je normalna. a ani by to nemala dovolene, pretoze to v nasej porodnici-nebudem menovat, nie je mozne. a pochybujem,ze niekde na slovensku hej.
a ak sa jedna o to,ze su len rodicia a naozaj dieta nemaju kde dat, i ked to je hovadina ved je tam stale ten druhy rodic ale dobre..existuju nadstandardne izby, kde pocas pobytu by teoreticky mohla byt ubytovana aj s druhym dietatom. no s takym pripadom som sa este nestretla a tiez sa troska obavam ci by to bolo umoznene. i ked uz v dnesnej dobe si clovek za peniaze kupi vsetko...
u nas je to aj s navstevami tak-za co by som ja vrazdila. su jasne pravidla, ze dieta na oddeleni nema co hladat, vstup zakazany. napriek tomu chodia navstevy veselo, kade-tade, navstevne hodiny su neznama a ze tam pobehuju aj s detmi, bez plastov,navlekov..to uz ani nekomentujem. proste holubnik.
ale viem, ze toto nie je dovolene v kazdej porodnici. a ani by nemalo byt. volakedy nevpustili na oddelenie navstevu-nijaku. dieta ukazali len na chodbe bud cez sklo alebo cez tv. tak to aj malo ostat.
si myslim,ze tie 4dni sa daju vydrzat. alebo potom ano, povolit vstup jednej,dvom osobam, pridte sa pozriet,povzbudit mamicku atd. ale nie ze lezi zena po sekcii a okolo nej komplet rodina..na vedlajsej postely lezi dalsia,nemoze ist ani na zachod bo je odhalena a citi sa trapne, nemoze kojit svoje dieta bo je zase odhalena..atd. no katastrofa.
a tato tema az vytocila...pomoooooooooooc. to uz sme v takej modernej dobe? ja neviem. ja som asi ostala v minulych rokoch podla tohto.

katarinamarkova
1. nov 2014

@lostris1 zle si polozila otazku 🙂 pri porode v ziadnom pripade!
v nemocnici pocas porodu - len ako krajna moznost, keby ina moznost neexistovala.
-co ak budes rodit 12-20 hodin?
-myslim ze nemocnicne prostredie nie je pre dieta na dlhsi pobyt vhodne, radsej nech si doma oddychuje hra sa, caka kedy pojde pozriet noveho braceka sestricku.
-nehovoriac o tom kolko ubolenych novomamiciek tam stretne 🙂 asi vo vsetkych porodniciach na slovensku to funguje tak, ze mamicky bezne behaju po chodbach, do sprchy na wc, na vysetrovnu atd....a nie je pre dieta urcite prijemnym zazitkom vidiet ubolenu zenu drziac sa za brucho nebodaj nechtiac s krvavym flakom na zadku v nemocnicnom pyzame....
nechapem vyznam toho,ze preco mat satrsie dieta v nemocnici? vysvetlis mi preco by si chcela mat starsie dieta v nemocnici pocas porodu?
manzela ano, takyto ustretovy pristup k potrebam maminky jasne to by malo byt samozrejmostou...zial stale skor vynimka.
ale dieta do porodnice nie 🙂

dana_l
1. nov 2014

@ervenka ja byvam v inej krajine. ine "povolenia" . navstevy 24 hodin, pocet ludi urcite nejako obmedzeny ale nie len na dve osoby. moje deti boli tiez v porodnici ked som rodila na izbe. pocas aktivneho porodu vonku (tlacenie) ale hned po porode na izbe

daniela1983
1. nov 2014

@sosanna88 tak preco si tie fotky v tom clanku aspon nepozries ako to bolo prv ako sa vyjadris. mimochodom preco by zena mala byt odhalena ked ide na wc? to som nejako nepochopila, ved je preds oblecena. nelezi na sestonedeli v posteli naha!

lostris1
autor
1. nov 2014

@katarinamarkova no tak pacila sa mi ta moznost v tom clanku, pride mi to velmi ustretove od tej porodnice ze to tam umoznuju

sosanna88
1. nov 2014

@daniela1983 tak u nas lezi iba v nocnej kosely, aby sme vedeli vykonavat hygienu kedze v prvy-druhy den nevladze sama poväcsinou...a ked koji takisto je to neprijemne. aspon mne by bolo ak by sa tam spacirovala navsteva susedky..
a to ci, ako, kedy, preco, naco sa vyjadrujem nechaj na mna. VDAKA!

daniela1983
1. nov 2014

@sosanna88 neviem, nemam skusenost s nocnou koselou, ja som tam behala v kratasoch a tricku. nocnu kosleu by som si na seba nedala, citila by som sa v nej ako pacient a mala by som pocit ze sa tak so mnou aj bude jednat. okrem toho ved nocna kosela nic neodhaluje, je az pod kolena, nie?

mamulienka30
1. nov 2014

@lostris1 - podla mna zo starsim dietatom moze riadne zamavat, ked vidi mamu kricat od bolesti, nebodaj krvacat, aky vztah si vybuduje k mladsiemu surodencovi? Ked ten maminke tak velmi ublizil? Porod sa moze rychlo zvrtnut na kriticku situaciu, stres okolo toho a este male dieta pri rodicke, za mna teda urcite nie. Bonding zo surodencami sa da spravit aj par hodin po porode. Na tomto nie je nic prirodzene a uz od nepamati sa v zvieracej aj ludskej risi toto delilo. Deti to nevedia spracovat a ani poriadne zaradit takyto zazitok..

daniela1983
1. nov 2014

@mamulienka30 to dieta v tom foto pribehu spalo vedla na sale a prislo az po porode. a ked sa kedysi rodilo doma, tak kde sa tie deti odkladali, ked bola v dome jedna izba??? to ich tak mozno maxialne na druhu dobu porodnu vzali von, ale aby ich drzali vonku celu prvu dobu porodnu napr v zime? to asi nie. podla mna deti byvali pri porodoch bezne, ono to zrejme inak asi neslo, ked v jednej izbe zila cela rodina. maximalne asi chlapov vyhnali vodu nosit a ohrievat, nie?

mamulienka30
1. nov 2014

@daniela1983 - deti pokial viem v minulosti uz par dni pred porodom vyhnali k babke 😀 Pri porode byvala len dula a pripadne zeny z rodiny.

daniela1983
1. nov 2014

@mamulienka30 inak porod je podla teba utrpenie? ved dietatu sa to da snad vysvetlit, ze mamicka netrpi, ale ze je to nieco skor ako namaha, podobne ako ked niekto odfukuje ked slape do kopca....

lucinocka
1. nov 2014

Som si ista, ze keby ma Sofia videla pri jej porode, nedozila by som sa pocitu, stat sa babkou:D Muz ma videl ani nie 5 minut a bol rad, ze stoji na nohach... nechapem, preco by sa malo dieta na to pozerat, ani byt vo vedlajsom boxe, alebo izbe alebo hocikde inde...

daniela1983
1. nov 2014

@mamulienka30 v minulosti zili bezne tri generacie v tom istom dome v tej istej izbe, takze mnohi iste nemali moznost ich niekam vyhanat 🙂 nepochybujem ze deti boli neraz svedkami porodu

lucinocka
1. nov 2014

@daniela1983 myslis ze su deti sproste?🙂 tvar mas skrivenu od bolesti, a ne od unavy zo slapania do kopca... moja krici ze ma mama bibi, len ked ma vidi vlozku si menit na zachode 😀