Takmer bezbolestný prirodzený pôrod bez použitia epidurálky

dvanastka
18. júl 2014

Ahojte. Nikde som sa nedocitala o tejto teme. Je nas viac, alebo som sama, ktora porodila dve deti prirodzenou cestou a to takmer bez bolesti, ani sama neviem ako? Pri prvom som si myslela, ze mam zastavene vetry. Mala som hrozne tlaky na konecnik, vobec som nevedela, ze to uz je ono. A pri druhom som zasa mala len tlaky na mechur, nic ine som necitila, ziadne bolesti. Ani podobne menstruacnym bolestiam. Prvy porod trval 8 minut a druhy rovnako. Na 4 potlacenie boli vonku. Je to mozne tym, ze boli obaja predcasne narodeni? Prvy o 6 a druhy o 4 tyzdne skor. Jedine, co ma bolelo bolo sitie pri prvom.

mirkava
18. júl 2014

@dvanastka ja ti normálne závidím, mam jedno babo pôrod bol vyvolaný, neskutočné ale fakt dosť strašné bolesti, von už vyšiel na 2x, ale tie bolesti ked som sa otvárala tak to bolo niečo neskutočné a mám aj zdravotné následky..... no ale drobček stál za to 🙂

kafedame
18. júl 2014

Ahoj,aj ja som mala,2 krásne prirodzené pôrody 🙂 Pri prvom som mala iba také mierne bolesti,sestričky chodili za mnou s otázkami,či vôbec mám nejaké bolesti,že iné mamičky kričia od bolesti.Aj ma chválili,že aká som statočná 😅 ! To mi padlo celkom dobre,aj som bola na seba hrdá 😵 .O to viac ma bolelo,ked ma lekár zašíval,a bol k tomu aj arogantný 😠 .Pri synčekovi,to bolo iné,lebo mi dali infúzku,že načo čakať(lebo ked žena rodí 2 raz,vraj to má rýchleší priebeh) a po nej som mala asi 10minút strááášne silné bolesti,a potom som už len mala tlačiť,tiež som zatlačila 4x a malinký bol vonku.No a šitie ma vôbec nebolelo( a pritom ma šila lekárka praktikantka)

stefka33
18. júl 2014

@dvanastka Normálne ma štveš. 😖 Toto nie je fér! Malo ťa to bolieť ako mňa. 😉 😀

dvanastka
autor
18. júl 2014

Nechcela som sa tu nijak vychvalovat niecim, za co ani sama nemozem, ani rozoberat do podrobna mj porod. Ja som si zasa odtrpela inak. Najskor tym, ze som nemohla kojit, lebo prvy syn bol najskor v inkubatore a v dosledku toho sa mi nestahovala po prvom porode maternica, takze som musela ist na kyretaz a to bolo pre mna 100x horsie, ako porod. Len ma vazne zaujima, ci sa este najde nejaka zena, okrem mna, co naozaj nemala bolesti. Pretoze kazda jedna, ktorej som sa za svoj zivot pytala, ake su to bolesti, ked ide zena rodit, tak povedali, ze je to bolest, ako pri menstruacii, ale 100x vacsia. Bohuzial, ziadnu takuto bolest som ani pri jednom porode, ani pred nim nemala a dokonca ani pri tom druhom by som nebola povedala, ze to je uz ono. Mala som len hrozne tlaky, akoby uz babo chcelo ist von, samozrejme som tie tlaky rozdychavala, lebo to mi prislo prirodzene, inak by som musela zatlacit a porodila by som doma. Ledva ma stihli priviest so sanitkou a ked ma vysetrili a zliezla som z kozy, odtiekla mi plodova voda pri druhom. Lenze kebyze tlacim doma, tak podla mna by mohla odtiect aj pri samotnom tlaceni, nie? Preco sa ma pytali do telefonu, ci mi odtiekla voda, ked to podla mna vobec nieje dolezite? Citila som, ze musim rozdychavat kazdych 8 minut a kebyze nerozdychavam a zatlacim a v tom by voda odtiekla a maly sa narodil, tak co akoze? Fakt divne...Ved nie kazda zena porodi az niekolko hodin po odteceni, nie? Pri prvom mi prepichla, lebo by som tam asi lezala otvorena dodnes a zaspala. Hned, ako prepichla, som isla rodit, aj to mi kazala tlacit akurat vtedy, ked som kontrakciu-u mna nutkanie na rozdychavanie a tlacenie nemala.

dvanastka
autor
18. júl 2014

Som si to teraz po sebe precitala a musim este poopravit, ze kojit som potom samozrejme uz mohla, ked ho konecne vybrali z inkubatora, ale kebyze mi ho hned prilozia, mozno by nebola nutna ta kyretaz, ktovie. A kojila som rok a pol, presne tolko, kolko som mala v plane. Aj druheho by som rada takisto. Uz mi zostavaju 4 mesiace.

pamaja
18. júl 2014

Jedna kamaratka rodila takmer bez bolesti a taktiez mala komplikacie, takze druhy porod sa u nej skoncil sekciou. Ja som mala oba vyvolavane... inak by som neporodila asi vôbec... takze bolesti boli umerne vyvolavacke.

dvanastka
autor
18. júl 2014

Mozete mi baby aspon kazda z vas opisat presne tie bolesti, ak sa daju k niecomu prirovnat? Lebo pri prvom ma nutili lezat a ja som mala potrebu chodit, lebo asi chceli zabranit predcasnemu porodu, tak ma nutili lezat v uplne neprirodzenej polohe, hore nohami a mna to dusilo, lebo maly sa uz asi trepal von, ale to som ja netusila, az ked mi do ladvin vystrelila bolest, ako by mi do nich pichli vidlami, ale uz potom...(ked som sa vyvracala z obedu, ktory mi dali vzapati, ako mi napichli infuziu....dali na monitor, vysetrili a povedali, ze som otvorena na 8 prstov a mozem ist rovno na porodnu salu....som uz ziadnu bolest necitila, len trocha pri siti. A pri druhom vazne nic, len tie tlaky na mechur, ktore som rozdychavala. Ani raz som nemala bolest v podbrusku, takze fakt neviem, ci je to take individualne. Mozno je nejaka zena, ktoru prezmenu bolel cely clovek....fakt neviem.

danjelca
18. júl 2014

@dvanastka a tebe čo chýba ten zážitok? 😀 Bud rada že to bolo ako to bolo...

dvanastka
autor
18. júl 2014

Inak ja som nejaky divny clovek. Pri prvom, ked sa mi nestahovala maternica mi pichli oxytocin so slovami, ze sa nemam zlaknut, ked budem mat hrozne bolesti a ked zo mna pojdu velke kusy zrazenej krvy. Nic take sa neudialo. Brucho, ktore mozno pobolievalo sa uplne ukludnilo a nic nevychadzalo. Dali mi to druhykrat a zasa nic, preto som musela ist na tu kyretaz. Ale pri druhom mi chvala Bohu muz tlacil brucho po porode, na co sa asi pri prvom vobec nedbalo a potom, ked ma po tych dvoch hodinkach co stravite na sale priviezli na izbu a ja som zacala kojit-to bola brutalna bolest-taku som pri prvom nezazila. To tym kojenim sa brucho pekne stahovalo.

dvanastka
autor
18. júl 2014

Nie, nie...nechyba mi ziadny zazitok a aj som velmi rada, ze bolo, ako bolo. Len ma to zaujima. Lebo ja som furt cakala na nieco, co neprichadzalo a ked ti uz iny clovek musi povedat, ze na co este cakas, volaj sanitku a ty este stale neveris, ze uz rodis a povies si ze co tam budem traposit s tlakmi na mechur, tak ma to zaujima, co za bolesti su to?

danjelca
18. júl 2014

@dvanastka myslím že každá jedna čo ich mala ti povie že slovami sa nedajú opísať..proste také že neváhaš a voláš čerta diabla aby ti už niekto prišiel na pomoc 🙂 🙂 🙂

babatkoling
19. júl 2014

Ja som rok pred porodom zazila tyzdne bolesti s oblickovymi kamenmi, takze porod nebol az taky strasny, bola som len na plyne a zvladli sme to za 3 hodky... Skor ta spust, co ostala potom, to bolo horsie...

ellca123
19. júl 2014

akurat ,ze trval viac ako 12hod

niki101988
19. júl 2014

@dvanastka To či Ti odtiekla alebo neodtiekla plodová voda je dosť dôležité pre lekárov a vzhľadom k predčasnému pôrodu aj pre neonatológov

aliza
19. júl 2014

@dvanastka ja len, ze ked si bolest nepocitila, ako ju pocitis teraz, ked ti tu zeny budu pisat, ako ich to bolelo 😎. ved ked si nezazila, tak ti tu darmo budeme pisat o nasej bolesti, aj tak si ju nebudes vediet predstavit. V tvojom pripade zrejme zohralo velku ulohu to, ze deticky islo von velmi skoro, mali nizsiu vahu aj velkost. Zaroven vsak nerozumiem, preco ta nastrihli pri tak rychlom a bezproblemovom porode 😕...uplne zbytocne. K maternici, ja som si pri druhom ziadnu maternicu dve hodiny netlacila, ziadnu 'stahovaciu' injekciu som nedostala a nebol ziaden problem. V zahranici takato prax vobec nie je, takze si nemyslim, ze tvoje problemy mali suvis s tlacenim/netlacenim na maternicu. A k polohe, presne toto som ja zazila pri dcere na Slovensku, strasne som sa chcela posadit/postavit, tiez ma priviazali a narusili mi tym porod. Syna som si odrodila na styroch a neda sa to porovnat. Ale bolest bola pri oboch. Pri dcere sialene bolestive kontrakcie, nakolko mi porod vyvolavali, ale samotny porod bolestivy nebol. Pri synovi opacne, kontrakcie prijatelne, ale ked sa prerezavala hlavicka von, bolest ukrutna, som mala pocit, ze ma celu roztrhne 😀. Ale to bol len maly okamih, takze sa dalo.

junova
19. júl 2014

@dvanastka Ahoj, ja som rodila dva krát bez Epiduralky. Bolesti som mala pri oboch celú noc, obaja sa narodili ráno. Boli to také nepríjemné tlaky, také vystrelovanie do krížov, ako pri menštruácii, ale boli silnejšie. O tri týždne bude rok, čo som rodila syna. Od druhej rána som mala kontrakcie, o 10 mi prepichli plodovu vodu a o 10,30 sa narodil. Poslednú polhodinu som mala kontrakcie silné ako keby mi niekto zverakom zovrel kríže, tlaky na konecnik a potom som už len 4 x potlacila a malý bol na svete. Šitie ma nebolelo. Aj tak som po pôrode na tú bolesť zabudla a tesila sa z bábätka.

laura851
19. júl 2014

@dvanastka moja suseda mala tiež také pôrody ako ty, v pôrodnici pozerala na tie umučené bolesťami mamičky a ona žiadne bolesti necítila 🙂 k niektorým vyvoleným je jednoducho príroda milosrdnejšia 😉

ukulela
19. júl 2014

@dvanastka skratka si stastna zena s bezbolestnym porodom. podpisalo sa pod to mozno aj to, ze oba boli dost vyrazne predcasne. darmo sa tu zien na to pytas, popis ti stacit zjavne nebude. sama si pisala, ze ti vraveli - bolest ak pri menzese len 100 krat viac. ako to inac popisat?

dvanastka
autor
19. júl 2014

No, nastrihli ma prave preto, ze to bol predcasny porod v 33 + 4 dni, aby sa malemu nic nestalo. Aby sa asi dostal lahsie von. Lebo by mu mohli popraskat cievky v ociach z toho tlaku, co sa vyvija na hlavu pri prechode porodnymi cestami. Ale tiez som to vtedy nechapala a bola som na nu dost nasrata, ze na co to je dobre, ked mal len 2340 gramov a 43 cm. A druhy syn mal 3 kila a 47 cm. Tam uz nenastrihovala, ale ani som sa moc asi nepotrhala. Pri prvom ma bolelo najviac to sitie, ale az po tej kyretazi a dost dlho sa to aj hojilo, aj ked sitie nebolo velke. Prvy stich mi vypadol az po 6 tyzdnoch, lebo prvy mesiac som stravila s malym v nemocnici, cize som si to tam nemala ako osetrovat a liecit.

bbarboraa
19. júl 2014

no ja som mala takmer bezbolestny- na vzdycharni sme sa s mm smiali a ani nvm ako som bola otvorena na 8 cm problem bol vsak v tom ze tym ze som nemala bolesti u mna sa rovnalo nemala som kontrakcie a ani po oxytocine takmer nic po druhom oxy ked sa takmer nic nedialo nasledoval SC kedze som mala predsacny odtok plod.vody a nedalo sa viac cakat....a po sc na druhy den fit som behala urcite lepsie ako spolubojovnicky po prirodzenom mam dost vysoky prah bolesti vo vseobecnosti 😉

ematko29
19. júl 2014

@dvanastka ja som mala prvý pôrod taký pohodový ako ty.prišla som stým,že mám nejaké pravidelné miny bolesti,ale také jemnučké ako pri normálnom menzese nebolestivom.a oni ,že som na 5cm otvorená.Ja ,že super to sa mi páči vyslovene som sa na pôrod tešila.dali mi klistir a vtedy sa bolesti trocha rozbehli ,ale stále to bolo také normálne ako pri menzese.a lekárka mi po vyšetrení vraví my už rodime 🙂 A ja,úž ja niesom pripravená,naozaj som si nevedela predstaviť čo na tom pôrodnom stole asi tak budem robiť.Ale ako mi prepichla vodu tak som na 3zatlačenia malú porodila.No nechápala som ,že to bol pôrod.O to horšie bolo to zašívanie kedže som sa im aj natrhla .Pri druhej to bolo iné.Voda mi odtiekla ráno abolesti by som prirovnala k takým rezavým dosť iné to bolo ako pri prvom,ale rýchlejšie a ani zašívanie nebolelo.No som zvedavá ako to bude do tretice 🙂

dvanastka
autor
19. júl 2014

Ludia, ja som sa aj tak najvaic bala klystiru, asi by som ho odmietla, ale chvala Bohu mi ho nestihli ani raz urobit a ani nebolo treba, kedze pri prvom som ten ich obed vyvratila a pri druhom som sa ani naobedovat nestihla doma. A este napajedena lekarka nas privitala na sale s tym, ze co ste sa vsetky rozhodli rodit k nedelnemu obedu? Ako keby sme za to mohli....Boli sme tam asi 4 naraz. Pri prvom som bola sama na sale, vsade klidek. A pri tom druhom bol taky zhon vsade, ze nestihacky, tak potom sme si tie ich nervy museli vypocut.

nadirah
11. júl 2015

Ahojte dievčatá. Ja som neverila, že pôrod nemusí bolieť. A nakoniec som jedna z tých mála šťastných žien, ktoré takýto pôrod mali. Nechápem, pretože ja som bola vždy cintľavka na bolesť. A pôrodu som sa bála. Ale nemusela som. Rodila som bez epi. Neviem, či pomohlo to, že som už skoro dva týždne pred pôrodom chodila na 4cm otvorená. V deň pôrodu, ak by som trošku doma nezakrvácala, tak porodím doma. Ale kvôli krvácaniu som hneď išla do pôrodnice, krvácanie bolo spôsobené otváraním křčka. Za hodinu som bola na 6 cm, spravili mi klystír, po ňom zrazu 8cm. Praskli vodu. Žiadne bolesti, doktorka ani sestričky nechápali. Po prasknutí vody asi za hodinku som začala cítiť tlaky, myslela som si, že ešte sa idem vyprázdniť po klystíre. Ale to už boli tlaky na pôrod. Už som bola na 10 cm. Zacítila som asi 4 kontrakcie po stojačky, dali ma ľahnúť na porodný box a zrazu som prestala zase všetko cítiť, sestrička mi musela vravieť, kedy mám kontrkaciu podľa tvrdnutia brucha a vtedy som tlačila. Nástrih som úplne cítila. Čiže pre mňa bolo najhoršie na pôrode nástrih a následné šitie, hlavne vnútorné. Ale čakala som omnoho horšie bolesti, toto sa dalo v pohode zvládnuť. A dcérka nebola predčasne narodená, ale v termíne a bola aj dosť veľká: 3630g a 53 cm. Zisťovala som si, prečo som mala taký bezbolestný pôrod, ale na nič som neprišla. Jednoducho asi šťastie. A nástrih mám robený nie ku konečníku, ale tak doboku cez stehno, neviete prečo? ?

martina31122014
13. júl 2015

@dvanastka Ak chces opisat porodne bolesti, ja sa mozem podelit s mojou skusenostou 🙂 Hovori sa, ze clovek po porode na tie bolesti zabudne, no ja mam takmer 7 mesiacov od porodu, a povedala by som, ze si tie bolesti viem vybavit este stale celkom presne... Upozornujem vsak, ze som mala vyvolavany porod (rano tableta a neskor oxytocin), takze neviem, ake to je, ked clovek rodi spontanne. Ak by som mala najskor porod z hladiska bolesti zhrnut, tak najvacsia bolest - jednoznacne kontrakcie, potom dlho dlho nic, potom sitie bolo neprijemne, a samotny porod ani nastrih nebolel. No a konkretne ku kontrakciam - ja som vobec nepocitovala nic take ako menstruacne bolesti, vlastne v bruchu som necitila nic, len akysi neurcity a neprijemny tlak na mocovy mechur. To, co som pocitovala, si vlastne sama spomenula - bodava, ostra bolest do ladvin, akoby ti tam niekto vidlami pichal 😅 Tak vyzerala kontrakcia, ked zacinala, pricom tato bodava bolest sa v priebehu kontrakcie postupne stupnovala, az na jej vrchole mal clovek pocit, akoby ta obklopilo samotne peklo 😀 V ramci kontrakcie sa mi teda vobec nechcelo chodit, musela som sa vzdy zastavit, a na vrchole som padala do kolien, prehybala sa. A taka perlicka, asi skor na pobavenie uz teraz - ked uz boli tie kontrakcie najhorsie (cca posledna polhodina) a kontrakcia vrcholila, moj mozog mi vytvoril akusi cudnu vizualizaciu, predstavu, ze mam v bruchu ciernu dieru, akoby ma niekto paral zvnutra, proste lahodka 😅 Ale inak aby to nevyznelo prilis negativisticky, musim dodat, ze ma tato skusenost neodradza od dalsieho porodu... len sa na nho asi, hlavne po psychickej stranke, lepsie pripravim.

velkacica
13. júl 2015

@nadirah nástrih hrádze ide smerom do boku práve preto, aby sa predišlo ruptúre ku konečníku (análu). Kto nastrihuje smerom v riťke, naozaj to radšej nemusí (ak teda vôbec).

argyro
14. júl 2015

@dvanastka no nádhera. byť tebou - rodím kým môžem, aj 10 detí 😀 ja som chcela ďalšie, ale práve pre neznesiteľné bolesti som to už vzdala. keď čítam o "zastavených vetroch" 😅 ja som mala pocit, že som v stredoveku na mučiacom kole 😅

argyro
14. júl 2015

@dvanastka a ešte sa spýtam: cvičila si pred pôrodmi? akú si mala postavu a fyz. kondíciu?

gabikkas
14. júl 2015

@dvanastka aj ja som mala bezbolestny porod 🙂 dcera vysla na prve zatlacenie (a to som isla na monitor, ziadne kontrakcie, nic, bola som na 5cm otvorena, tak mi doktor vravi, ze chodte sa poprechadzat a pridite, ked som prisla uz som bola na 8cm...vobec som nic necitila, ze sa otvaram) a teraz som rodila tretie a porodila som hodinu od zobudenia...zobudila som sa na to, ze som pocula tupy zvuk a akokeby silny kopanec mi drobec usterdil 🙂 ziadne upozornenia, kontrakcie, keby som nezbadala trochu krvi, tak ani nejdem do nemocnice, myslela som, ze porodim v aute, islo to hrozne rychlo...

dvanastka
autor
14. júl 2015

argyro : nie, necvicila som, lebo som nemohla. Mala som obe tehotenstva rizikove a porody predcasne. Postavu...hm...no pri prvom som mala na zaciatku tehotenstva 62 kil a pribrala som 14 kil, cize som mala 76 kil a pri druhom som mala 55 kil a pribrala som 28 kil, cize som mala 83 kil ked som rodila. Ale kondicia v pohode.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre