Trauma a výčitky z pôrodu
Dobrý deň. Máte niektorá podobnú skúsenosť? Že ste nezvládli porod, cítite zlyhanie, nevládali ste svoje dieťa vytlačiť? Nejaká mamina, ktorej porod skončil zvonom, kliešťami prípadne akutnou sekciou? Ako ste sa cez to preniesli? Dakujem za každú odpoved.
@piskota1991 pozri ja mám susedu pôrodnici, celý život to robila, keď som jej priebeh opísala jednoznačne povedala že za to ako to prebiehalo, ja vôbec nemôžem... Vyvolávajú pôrody hala bala, nadupu ženy oxitocinom, potom sa neotvaraju, bolesti jak hovädo a komplikácie... A ešte sa arogantne budú správať že histerky a nespolupracujuce rodičky... No skoro som vykrvácala, uz som ani nebola pri sebe keď sa mala narodila... majú z pekla šťastie že malej sa nič nestalo lebo pán doktor ktorý za celý 12 hodinový pôrod bol u mňa RAZ okolo obeda by to neprežil a to už vravím s kludnou hlavou. O tom že som povodne chcela 3 deti pomlcim, v živote by ma nik na ďalšie nepresvedcil aj keby som ho mohla mať, čo po komplikáciach ktoré mám ťažko ťažko.
@medo34 strašné :( úplne máš pravdu, a inak co môžeme? Inde by sme ich zažalovali a urobili haló a pani lekári by dopracovali.. Ale tu klamu až sa prasi, vypisujú správy ktoré s realitou nič nemajú a povedia že všetko robili ako sa malo... Proste hanba.
@piskota1991 no ja som presne z tohto dôvodu mala sekciu.....Doktor rozhodol, že vzhľadom na to, že som sa počas 9 hodín otvorila na 2 cm....Kontrakcie ustali.....Ja ukončený 40tt, pôrodné cesty nezrelé...mi povedal: dáme vyvolávacku......Budeme čakať, čakať, pretože to bude dlllho trvať....A budem nakoniec tak vysilena, že nebudem vládať tlačiť...A nakoniec to aj tak skončí sekciou....A mal pravdu.
@elizita vyvolaný pôrod nezvykne trvať dlho, tie pôrodné cesty nie sú na to pripravené, ak sa žena nezačne otvárať tak to je príšerná bolesť.. ja som sa teda skoro vôbec... Ešte na začiatku ok ale potom 6 hodín nič... A pôrodná neviem čo... Sestrička vyložené nohy a čítala si noviny, že nepanikárte :D no nie, ja som už viac menej bola v bezvedomí :D
Ano zeny,nase porodnictvo ma vela nedostatkov...je to dlha tema,nechce sa mi to tu vsetko vypisovat.Zeny si to nastasoktie zacinaju uvedomovat,ze ti Dr su tu pre nas,deju sa zmeny...male krociky vpred.
Zial ked uz zena rodi,vtedy je uz neskoro na boj,nieje na to priestor,cas,spravna chvila,ani dostatok energie.
Ja odporucam choditdo porodnice s doprovodom,ci uz s Dulou,manzelom,kamaratkou,matkou.
Najsmutnejsie je pocut,ze kvoli traume z porodu uz zena nechce mat dalsie deti...i ked jej srdce po nich tuzi.
Osobne si myslim,ze ten porod je velmi dolezity...je to ta chcvila ked sa zena premeni na matku.
@medo34 celý tvoj príspevok som preplakala a plačem aj teraz ako toto píšem.presne si vystihla rozdiel medzi babami, čo aj ked mali nepodarený porod, ale obidvaja su zdraví.
Ale ja sa na výsledok mojho nepodareného porodu musím každý den dívať, kazdy den do toho maleho tela pchať 3x denne 3je lieky, a to od narodenia,,,ako to dieťa trpí a ja s ním, zato, že čo mu jeho vlastná mater sposobila. že v živote možno nebude samostatné, a aj ked bude tak nikdy nebude 100% zdravé.Pretože z detskej mozgovej obrny sa nedá vyliečiť, dá sa len ten život skvalitniť. Ženy prosím Vás neriešte banality, nestresujte sa ked ma dieťatko chrípku, sú aj horšie veci, vážte si, že máte doma zdravé detičky!Ešte raz Vám chcem podakovať za slová útechy, vážim si to .🙂
@piskota1991 Mas pravdu...ani si to nevieme predstavit☹.Ale stale si myslim,ze t neni tak,ze TY SI MU TO SPOSOBILA.
Skus si najst odbornu pomoc...nemozes takto zit cly zivot...znici to teba aj rodinu.
@medo34 zdravím....po prečítaní tvojho príspevku som sa nakoniec rozhodla reagovať....máme dosť podobné a rovnaké zážitky....
tiež som prišla do pôrodnice s odtekajúcou plod.vodou. Upozornila som ich preistotu že potrebujem aj ATB kvôli tej "potvore"...baktérii...čo sa má podať min.2 hodky pred pôrodom...že dobre.
Šupli ma na čakačku....potom sa po 5 hodkách rozhodli pre oxitocín....nastali velké bolesti a už každú min. tak som asi po 5 min...vykotulala z postele za sestrou ....tá mi podávala do ruky čípky...ale keďže si všimla že mám teda asi tie bolesti ..... takže ideme pozrieť....urobila kuk a že rooodíííímmeeeee .... stres a panika z ich strany ...už aj doktorko mi bežal oproti....tak nič....atb sa nekonalo samozrejme .... malá bola v 37 tt čiže nebola taká veľká 3,20 kg.... ale tiež .... nastrihnúť ani za nič a že by mi niekto urobil sono po príchode alebo neskôr.....zabudni.....tiež som mala problém "dostať ju von" lebo ako píšeš ty až na tretí deň sa dets.DR. preriekla že tu sme mali tú pupočnú šnúru???!!!! ja vypleštila oči....
to že išla tiež ručičkou von mi povedali až po pôrode ráno keď mi ju nenosili ... lebo bude veľká vizita a keďže ňou nehýbala ako druhou ..... tiež bola fialová ešte aj doma ... merali jej na nožičke kyslík a po pôrode tiež žiadny plač a hýbanie???!!! nič moc. Mali sme monitor dychu .
Takže tiež mám stále trošku výčitky ... aj keď si vôbec nemyslím že by to bola moja chyba ale aj tak. Výčitky mám stále....že či som niečo nemla ja urobiť inak. Je našťastie v poriadku aj keď človek nikdy nevie. Imunitu má zníženú...
Len naozaj bolo smutné od pôrodníka a aj veľmi neochotného personálu že to odflakli. Síce nikto po mne nehučal nenadával ešte po pôrode mi doktorko pogratuloval ale čo z toho keď nerobili čo mali ....chápem bola noc nikomu sa nechce ale .... ale lepilo im....lebo sa na všetko vybodli.
DRžím všetkým palce a veľa veľa zdravia....a úplne zabudnúť sa nedá. Nehovoriac v situácii keď má niekto choré dieťatko. DRžím palce duplovane aby to nejak zvládali.
@piskota1991 jasne ze si to ty nesposobila.co si? Proste to tak malo byt, ale urcite nie tvojou vinou.bola som na rehabilitacnom pobyte a tam bola mamicka s dcerou s mozgovou obrnou a ona hned povedala ze je to chyba lekarov.ona si vobec nic nevycitala.a este aj zazalovali nemocnicu.nemozessi to ani ty vycitat.ja mam inak dceru s downovym syndromom.
ahojte ozývam sa skoro po roku a pol, nakoniec tie myšlienky odišli same. sem tam ma to ešte máta, ale nie už tak intenzívne ako predtým 🙂. Ďakujem všetkým za milé slová
@piskota1991 Ahoj,tak to rada citm,ze tie vicitky ta presli.A co maly ako sa inak vyvija,ako sa mu dari? Ja inak mam kamosku s dietatkom s DMO...a on to teda pekne rozchodil,akoze velka pochvala rodicom samozrejme,pretoze sa mu naozaj venuju,cvicia,rehabilituju,ale chodi do normalnej skolky a vidiet to na nom minimalne.
@piskota1991 ahoj, pekne si to napisala. inak ja som mala tiez druhy porod hrozny. dieta prislo na svet modre. doktori mi povedali, ze zato mozem ja, lebo som na tri minuty uplne zblbla, zlakla som sa. a doktori v martine mi povedali, ze to dieta zilo vo mne devat mesiacov bez pluc. neviem ako to dieta prezilo, je tu osem rokov za chvilu. trapili sme sa velmi. hrozne. tri krat odisiel do nebicka. mal byt leziak, proste vsetko zle a teraz po trapeniach, chodi do druhej triedy medzi zdrave deticky, ale s fyzickym hendikepom. viem DMO je uplne o niecom inom. videla som rozne deticky, nad svojim som si riadne poplakala, ale bojovali sme spolu. drzim velmi palceky.
@piskota1991 Moja sestra sa narodila pomocou kliešťov. Predcasny pôrod to bol.

Ono vsetko,co tu pisete je naozaj pravda. Ano,tie pocity,strach,bezmocnost...lebo akutny cisarsky,lebo vyvolavacka,lebo zvon ci klieste,lebo malo sil na tlacenie a nezvladnuty porod,lebo...Ano,mozno to nie je az tak podstatne a na toto vsetko sa da casom zabudnut,ci vytesnit to zo spomienok. Lebo ved najdolezitejsi je aj tak vysledok. A tym je dobry koniec pre oboch.
Lenze...!@piskota1991 nema iba spomienky,na ktore nevie zabudnut. Ona ma dietatko s DMO, s nasledkom po nevydarenom porode! To je ten rozdiel! Preto ma traumu a pocit viny...vycitky a stale sa k tomu v mysli vracia!
Ked som uvidela nazov temy a precitala prispevok,vsetko sa mi vratilo spat...och,toto nepochopi ten,co to nezazil!
Aj ja som bola podla lekarov na vine,ani ja som podla nich nespolupracovala,aj na mna kricali,ze dietatko musi ist rychlo von,lebo to zle skonci...prisaham,ze som robila,co som mohla,ale ja som ho jednoducho nevladala vytlacit! Doslova ho zo mna vyskriabali. Maly sa narodil modry,neplakal,hned ho odniesli,ozivovali,rozdychavali...az potom trochu zaplakal. Vobec som ho nevidela. Este aj potom prisiel doktor a hustil do mna,ze som to zvorala. Chapete?!
Plakala som na sale,ked prisiel moj muz,tak som dookola opakovala,ako som to pokaslala,vycitala som si,aka som neschopna,opakovala som slova,ktore mi hovorili pri porode...Bolo to priserne! Ako zly sen,nocna mora!
Prognozy boli neiste,nikto sa nechcel k tomu vyjadrit poriadne,aj ked som lekarov kazdy den bombardovala otazkou,ci bude maly v poriadku. Nasledky sa mali a mohli prejavit az casom.
Skratim to. Nas syn je nastasie a vdaka Bohu zdravy a bez nasledkov,aj ked mal na zaciatku nejake problemy. Ja nie. Nedokazem na to zabudnut. Mam traumu z porodu ale co je najpodstatnejsie @piskota1991 vycitky uz nemam. A vies preco? Vies co som si casom uvedomila,ked som nad tym stale premyslala? Nezlyhala som JA! Ved som sa zo vsetkych sil snazila!
Prijali ma po odteceni plodovej vody a s vysokym tlakom,na ktory som sa liecila. Vsetci stresovali a behali okolo mna,no namiesto toho,aby nasledoval akutny cisarsky,zrazali mi tlak infuziami a liekmi. Porod sa nerozbehol. Celu noc som lezala napojena na monitor a infuzie. A rano sa zrazu rozhodli porod vyvolat. Bolesti som sice dostala,ale otvorena som bola len na sest prstov. Napriek tomu sa rozhodli,ze idem rodit prirodzene. Neslo to podla ich a ani mojich predstav...No a co som sa dozvedela az neskor,ze preco som ja nedokazala maleho vytlacit...Mal omotanu pupocnu snuru okolo krku a tela a ta ho vtahovala spat. Mohla som sa ja snazit! Navyse isiel von rucickou,cize mal aj zlomenu klucnu kost,co bol vtedy ale najmensi problem.
@piskota1991 Viem,ze to mas tazke...chcem Ti ale povedat;nic si nevycitaj. Urcite si sa snazila ako si vedela a vladala. Ty si urcite nezlyhala!!!
Vela sil a vsetko len to dobre Ti zelam. Aj malinkemu.