icon

Tretia sekcia - kedy, ako, prípadné komplikácie

kristinka86
9. sep 2016

Ahojte žienky!
Čoskoro ma čaká tretia sekcia. Celé tehu som zvládala relatívne fajn, popri dvoch detičkách. Posledný týždeň-dva som však začala mať dosť bolesti v oblasti vnútornej jazvy. Boli sme v utorok na 3D a tam mi povedali, že jazva je tenká (1,2mm) a bude sa s rastom bábätká stenčovať, čo je logické. Avšak - chcela som najprv potiahnúť aspoň do 38tt. Lekár však povedal, že hnať do extrémov to nemáme a jazva musí byť poriadne sledovaná. Zároveň dodal, že min. týždeň nech ešte vydržíme, aby bolo bábo vyvinuté. Mne sa to ale zdá krátko - 33tt. To by musela ísť maličká rovno do inkubátora. A ako dlho by tam musela ostať? :( Teraz mala len 1773g. Vraj to je vždy lepšie, ako vykrvácať a zároveň prísť o bábo. Máte s tým skúsenosti? Potiahli ste to dlhšie bez ohrozenia? Ja by som po novom chcela aspoň do 36tt vydržať. Ako zistím, že už čakať nemáme? Som z toho dosť nesvoja. Ďalšia otázka je - rezať sa bude v mieste, kde sa rezalo aj predtým, však? 😅 Hojenie je cca také isté, či komplikovanejšie?
Dcérka má teraz 21mesiacov, teda tretia sekcia ma čaká dosť skoro po druhej.
Ďakujem za každú rozumnú odpoveď. 😉

rica1
10. sep 2016

@kristinka86 no ja som sa stretla v dvoch porodniciach aj pri prvom porode kedy som mala naozaj dve odporučania na sekciu s absolutnou aroganciou a vysmechom že čo chcem a nakoniec ano akutna sekcia ☹ keďže som bola prvorodička tak som potom teda uverila primarovi v porodnici že ok skusime to ale že prenšat nechcem, povedal ok vyvolame na termin, ale den pred terminom sa mi to spustilo samo a dopadlo to ako to dopadlo tak ako tvrdili ostatní dvaja lekári lenže niektorý doktor si myslí že je Boh a neakceptuje svojich kolegov tak potom to tak dopada, sama som zvedavá len nervyčky už pracuju

kristinka86
autor
10. sep 2016

@rica1 Mne aj na 3D povedal lekár, že kľudne by mi tú jazvu pozrel aj o týždeň, či sa nezmenila. Ale že to nerobí dobrotu, lebo potom pôrodníci idú často dokazovať, že on sa mýli a žena to určite vydrží a že už mali prípady, že kvôli tomu im žena vykrvácala. A to hneď povedal, že ma ani strašiť nechce. Len my sme sa ho dosť pýtali na možné riziká, tak sa trošku rozrozprával. 😔 Mňa upokojuje trošku aj to, že u mňa to sekcia bude už určite. Takže len neprešvihnúť ten čas, kedy to už bude rizikové.

rica1
10. sep 2016

@kristinka86 ani ja popravde nechcem čakať do 40tt pretože moje male ma ešte k tomu aj šnuru okolo krčku ☹ tak strach dvojnasobný.. no ano oni radi dokazujú aj keď nechápem tým ich blbým štatistikám čo najviac prirodzenych porodov aj keď neviem čo, u nas aj epileptičky pomaly nutia rodit prirodzene aj keď je babo koncom panvovým.. cele zle... a my mame v porodnici primára čo teda ja neviem za každu cenu len prirodzene....... 😝

kristinka86
autor
10. sep 2016

@rica1 Nejdem sa vyjadrovať konkrétne, kde budem rodiť ja, ale tam primárka tiež tlačí do normálnych pôrodov. Bez ohľadu na to, že sa žena neotvára, že je v nemocnici 2 týždne na rizikovom, že čaká 5kg dieťa,...
Preto mám vybaveného pôrodníka, ktorý berie do úvahy možné riziká a nemá problém spraviť sekciu - z pravidla, keď je primárka mimo službu. Ona ma osobne pred druhou sekciou poslala preč z nemocnice. Prišla som na príjem - klasika CTG a sekcia - a ona mi sprosto povedala, že ja rodiť dnes nebudem. A to som už fakt bola začiatok 40tt!!! Takže prišiel pôrodník potom a preložil ma na podvečer (inak som mala už o 8 byť na príjme a okolo 10 mať po všetkom), kedy už ona skončila službu. Teraz to asi tiež nebude inak, hoc tretia sekcia je už nutná. 😔

rica1
10. sep 2016

@kristinka86 no v tej porodnici kde chcem rodit ja, tak sa doktor zazmluvnit neda len vieš ako , uvidíme, som strašne zvedavá, v okolí porodnice čo sú teda tiež žiadna výhra ☹ je to hrozné keď má človek indikáciu a oni proste nie a nie ale oni po pripadnych komplikáciách alebo ja neviem niečom nedajBoh horšom stým žit nemusia.. 🤐 😝 😢

pininka
10. sep 2016

@rica1 je to fakt hrozne,ze je clovek takto zavisli od lekarov a ze toto robia. Mne moj doktor vravel,ze neznasa ked jeho kolegovia nechaju cely vikend trapit zenu,je uz total vycerpana a nakoniec on pride v pondelok rano a plno akutnych cisarakov. Ja by som za toto vrazdila. Ja som kus zeny,vysoka,silnejsia ale ked som cakala prve a skoro 5kg malo tak mi doktorka povedala,ze neveri ze to porodim normalne a zrobili mi cisarak.

rica1
10. sep 2016

@pininka no a ku mne na izbu prišla kočka čo rodila 18 hodin, a potom akutna sekcia, 18 hodin v silných kontrakciach, nechcem byt hnusná ale ona vyzerala s prepačením ako sfetovana ešte dalsie tri dni ☹ ja som si zazila v "ukrutnych" bolestiach len 5 hodin potom začali všetci lietat že okamžite sekcia no jo

kristinka86
autor
10. sep 2016

@pininka My sme boli na pooperačke v daný deň 4 ženy a dve mali sekciu akútnu. Jedna bola hospitalizovaná neviem ako dlho a 3 dni ju nútili rodiť prirodzene..Ona už úplne hotová, že bola. A nakoniec došiel ráno lekár, pozrel, že ona je ešte tam bez bábätka a dieťa už odkysličené, tak rýchlo ju bral na sekciu. A vraveli mi, že kým tam ležali, tak jedna pani odrodila 5kg dieťa prirodzene, ale tak ju roztrhalo, že až cez konečník. 😔

gir
10. sep 2016

@rica1 Mne Dr. povedal že jazva tehotenstvo vydrží ale nemôžu ma nechať tlačiť lebo je tam veľké riziko pretrhnutia a že to je dosť vážna komplikácia pri pôrode, že načo riskovať aby sa niečo stalo mne alebo bábu.

janatrn
10. sep 2016

@kristinka86 Ahoj, ja mam 5 sekcii, vsetky rezane v tej istej jazve. Prve 2 boli akutne, posledne 3 boli uz naplanovane. Tretiu som mala ca. 5 rokov po druhej, naplanovali ju na 39. tt. Stvrta bola relativne skoro po tretej (17 mes.) a naplanovali mi ju presne na ukonceny 36. tt. Piatu som mala skoro 5 rokov po stvrtej a naplanovali ju na 39. tt. Vsetko bolo ok, pri vsetkych sekciach a posledna bola tusim uplne najpohodovejsia 🙂. Drzim palce, nech vydrzite cim dlhsie.

gir
10. sep 2016

@kristinka86 áno druhá SC a podľa skúsenosti z prvej neviem či by som chcela rodiť normálne. Všetko prebehlo v pohode, na sále sme žartovali a aj som sa veľmi rýchlo dala dokopy.

rica1
10. sep 2016

@janatrn no ja som rozmyslala o tom že si pri druhej sekcie dam zatavit vajcovody lebo ja homronalnu antikoncepciu brat nemozem, ale vaham lebo tretie dieta nechceme veru a aj z toho dovodu že ja by som sa bala či by ma to neohrozilo po dvoch sekciach , to by som bola cele tehu len v strese ako sa poznám, a mechanicky sa chránit to tiež nie je žiadna sranda tak neviem ako sa rozhodnem.. ani nemam vela času vlastne už ale niektore ženy písali že mali po zakroku tej sterilizaciu neziaduce ucinky a na mna sa vzdy nalepí všetko nežiaduce ako seba poznam ☹

pininka
10. sep 2016

@rica1 ja by som sa nikdy dobrovolne nedala sterilizovat, v tomto veku ostat bez menzesu mi pride velmi skoro,jedine ako tu pisala jedna kocka,ze by nastali komplikacie pri porode a muselo by sa to urobit. Ja mam probloblemy s hormonami a ostat skoro bez nich si uz vobec neviem predstavit.

kristinka86
autor
10. sep 2016

@gir Presne tak! Najväčší problém nastáva pri tlačení po sekcii. Keby si mala odstup aspoň 2 roky a nebála by si sa, tak beriem, že chcú skúsiť klasicky.
@janatrn Môj odstup medzi prvou a druhou bol OK - vyše 3 roky. Len teraz sa nám podarilo skôr - dcérka má 21mesiacov teraz, takže ak by to bolo o mesiac, tak bude mať 22 mesiacov. Uvidíme, na kedy mi ju naplánujú. Ale neviem, či mi to bude vedieť už v pondelok pôrodník povedať. Len mu chceme dať jasne najavo, že do konca nečakáme. A 5 sekcii - waw. Klobúk dole! 😉
@rica1 Myslím si, že tretia sekcia nie je až taká problematická. Ja by som sa bála ísť do štvrtej. Lebo hoc som nemala ideálnu maternicu už po dcérke, tretie bábo sme chceli. A o tých nežiadúcich účinkoch som tiež čítala. Aj na to sa opýtam pôrodníka. Lebo moja doki vraví, že to je hlúposť. 😉

kristinka86
autor
10. sep 2016

@pininka Moja, ale sterilizácia neznamená koniec menštruácie. Normálne máš svoje dni a aj ovuláciu. Všetko prebieha ako predtým. To, čo spomínaš Ty, to je pri odstránení maternice, ale nie pri sterilke. Teda, tuším bolo písané, že 2% žien na to reagujú zlé - a tam dochádza k hormonálnym výkyvom. Ale netuším prečo, lebo vraj je hormonálna činnosť plne zachovaná. Len nedôjde k spojeniu vajíčka a spermie, lebo je prerušená dráha. 😉

kitty88
10. sep 2016

@kristinka86 ja som mala pred 4 mesiacmi tretiu sc 20 mesiacov po druhej, u mna bolo tehotenstvo bezproblemove a takisto porod a zotavovanie, najlepsie zo vsetkych 🙂 drzim palce, nech vsetko dobre dopadne 😉

pininka
10. sep 2016

@kristinka86 no mne este stara doki hovorila ze po sterilizacii to uz nikdy nieje ako predtym, ja mam velmi vysoky testosteron takze aj tak mam problem s menzesom,sama som zvedava do kedy ho este budem mat.

rica1
10. sep 2016

@kristinka86 ano ano viem všetko o tom , a prave ani ja som nechapala ze šak je to len mechanické prerušenie a to mávaju ženy aj z dovodu npr zapalov zrasty alebo ked maju endometriozu, čo npr som mala alebo mam aj ja, prvé babo sa nam nedarilo dva roky boli sme aj na IUI a potom keď som prestala kojit v 7 mich mesiacoch hovorím chlapovi no čo ideme na druhé lebo určite to zas bude dlho trvat a jeden sex a tehotenstvo 😀 asi sa mi to po tom prvom tehu zhojila ta endometrioza a o to ide že ak teraz budem Plodná tak aby sa mi nepritrafilo že otehotniem zase 😅 😕 ked budem po druhej sekcii , a ano 2% zien na to reaguju zle a tiež sa bojím že zas spadnem do tých 2% lebo ja schytám nežiaduce učinky zo všetkého ☹ som "zlý" pacient

rica1
10. sep 2016

@kristinka86 inak k tomu 5 kilovému dietatu, kamarátka sa vydala do nemecka a mala porodit chlapčeka velkého aj s velkym obvodom hlavičky a prišiel za nou lekar a hovorí že je dosť široká panva že by to zvládla ale že je mladá a že by ju to riadne dotrhalo že či chce sekciu lebo že to on ženám moc nechce robit ked vidí že poranenia budu potom do buducna s možnými nasledkami, jasne že si vybrala sekciu ..... a ja zastavam skor tiež to ako byť dokaličená npr 5 kilovým dietatom , určite tá žena tie problémy aj po zhojení ma ☹

kristinka86
autor
10. sep 2016

@kitty88 Ďakujem pekne za povzbudivé slová. 😉 Tiež som do cca 29tt vravela, že toto tehu zvládam najlepšie. A rodila si v termíne?

pininka
10. sep 2016

@rica1 mna vzdy chyti to mizive percento, na vsetky lieky a ockovania som reagovala naopak a moja detska doktorka sa stale smiala,ze to co sa pise len drobnymi pismenkami na mna plati stopercentne. Takze sa obavam tiez co bude dalej.

kristinka86
autor
10. sep 2016

@pininka Mne zas moja vravela, že je to úplne bezpečné a nič sa tým nezmení. Len že ďalšie tehu by u mňa už nedopadlo fakt dobre. Chcem to prekonzultovať s pôrodníkom ešte a uvidíme. No na nete som čítala o tých možných vplyvoch a teda nič moc. 😔
@rica1 Jasné, že nik nechce spadať do tých 2%. Škoda len, že sa to predom nedá odhadnúť. My sme stále chceli 3 deti. Muž síce povedal, že on by aj štvrté prijal, no keď som na neho kyslo pozrela, uspokojil sa s troma. Som povedala, že ja sa na to už proste necítim a teraz sám vidí, že to nie je sranda. Prežíva to spolu so mnou a beháme po lekároch, nech vieme, aký priebeh to bude mať. Zrejme následky aj mala tá mamička, lebo ju prevážali potom do inej nemocnice. 😔 Inak, mne odhadovali, že syn bude veľký a mal len 3100g. Tiež merali obvod hlávky, ktorú má po tatkovi, a nakoľko tvar lebky ide do šišky, tak čakali veľké dieťa. 😀 Jeden z predpokladov sekcie..Ale hlavný bol tá placenta a aj málo plodovej vody v danom termíne.

kristinka86
autor
10. sep 2016

@pininka Zvládneš to, moja! Skompletizujete rodinku, ako my a o pár rokov sa tomu budeme len smiať. 😉 Mne je teraz len trošku do smiechu, ako sa musel tváriť Tvoj manželík. Bo Ty si bábo chcela už skôr, len on ee. Trebalo Ti marhuľky od nás? Dostala si k ním aj bonus, čo sa nalepil. 😀

rica1
10. sep 2016

@pininka to neostane žena bez menzesu, nema to s hormonmi nič spoločné, ono len mechanicky prerušia cestu kadial sa moze dostat spermia k vajicku, tot vse preto som nechapala ze písali ženy ze mali nežiaduce ucinky pretože neprechodné vajcovody ma vela zien a ani o tom nevedia až ked chcu otehotniet

rica1
10. sep 2016

@pininka tak sme podobne prípady 😀

rica1
10. sep 2016

@kristinka86 moje malo obvod hlavy 38cm, a ja chudá tenká, s uzkou panvou.. ale na vahu malo 3500 ale keď som videla tu hlavičku že čo mnou akože malo prejst hovorim si uf zle by som dopadla velmi zle, pritom suseda na posteli mala chlapca s obvodom hlavičky 32cm a to by som rodila kazdy den 😀 ja som sa pripravovala na ten prirodzeny porod keď som vedela že hlavka bude velká a že nechcu sekciu tym epino balonikom a podla mna by to mala pouzivat kazda prvorodička a fakt to nepodcenit , nacvicila som na obvod hlavy 35cm o cm ani za svet , ale 35cm komfortne 😀 tak preto hovorim že zalezi pri porode aj na obvode hlavičky najme niekedy

rica1
10. sep 2016

@kristinka86 a ešte tie bolesti citim tak vlastne od vtedy ako sa male asi otočilo dole hlavou , teraz , lebo bolo otočene KP a ja som citila take tlaky zospodu a rezanie a potom som sla na poradnu a ani som zatial doktorovi nehovorila a on robil sono lebo kontroloval krčok a že a už ho mate otočené tak tá hlávka ako nalieha tak to asi preto začalo boliet

kristinka86
autor
10. sep 2016

@rica1 Tak hlavičku mal aj syn asi 38cm. Ale kvôli tej šiške. Len keď mi ho dali prvýkrát, tak som sa pôrodníka pýtala, či to je ten nadštandard po tatkovi. Lebo muž je taká "korba" trošku. 😀 Tak len skonštatoval, že hlavičku na to má. 😀 Pri dcérke mi dali na izbu žienku, čo mala chlapčeka. Moja malá mala 3500g, jej syn 2500g a ešte chudol, lebo sa nevedel prisať. Tak to bol medzi nimi riadny rozdiel vo veľkosti, teda. 😅

kitty88
10. sep 2016

@kristinka86 ano, v termine (38+5)

kristinka86
autor
12. sep 2016

Žienky, som po kontrole u pôrodníka. On povedal, že tá jazva je taká hraničná, nič dramatické. Mám sa len šetriť, nebehať, nič ťažké nedvíhať a nechodiť po schodoch - klasika. 😉 Ale bábo že je maličké, tak potiahnuť čo najdlhšie, povedal aspoň do 36tt. Ale chcel by počkať do 38tt. Takže uvidíme. A tie bolesti sú vraj tiež normálne po 2 sekciách. Pri komplikáciach mám okamžite prísť, ale inak čakať. Kontrola o 10 dní. 😉