Výhody a nevýhody voľby sekcie bez indikácie?
Ste za alebo proti, aby si zena mohla zvolit sekciu aj bez indikacie? Preco ano a preco nie?
@nikpa mám za sebou aj aj. Druha sekcia bola vydupana. Napriek tomu že pri prvom prirodzenom sme obe skoro umreli, že mám kardio diagnózu a diagnózy ako následky prvého pôrodu mi sekciu schváliť napriek odporúčaniam iných dr nechceli. Chodila a starala som sa o dieťa hneď na druhý deň, mlieko som mala hneď, po týždni som nevedela že mi niečo robili. Napriek tomu po prirodzenom pôrode som sa liečila 3 roky aby som sa dala ako tak do kopy… takže…..
Autorka áno som za to aby si žena mohla vybrať sama. Keď sa kričí o potratoch, vredy ma žena právo rozhodovať o svojom tele ale pri pôrode odrazu nie…
@autorka sekcia je vážna operácia, vsak ti otvoria a rozrežeme brucho. Preto by sa mala vykonávať iba vtedy, keď je to nevyhnutné. Môžu byť po nej škaredé komplikácie, zrasty a pod. Žiadny pricetny lekar ti preto len tak nekyvne na sekciu, lebo ty chceš.
Oba pôrody som mala klasické, ale mam za sebou operáciu slepaku, kedy som na 3 týždne bola uplne "odpalena". Neviem si predstaviť, žeby som sa mala starať o babo. Fakt nie.
Som určite za , prežila som si aj prirodzený porod aj sekciu .
Nikdy viac by som už prirodzene rodiť nešla , a kto píše že pri sekcii sa neskôr spúšťa laktácia tak to je blbosť riadna pri sekcii som ja už davno dojčila , kým ženy s kt. som bola na izbe a rodili prirodzene ešte mlieko vôbec nemali
Po prirodzenom som sa zotavovala skoro pol roka , pri sekcii som po prepustení z nemocnice fungovala ako plnohodnotná žena bez problémov.
To je môj názor ❤️
@autorka, To je podľa mna skôr výhovorka, takmer každý ma takú možnosť, zvlast v dnešnej dobe - ľudia sadnú do auta/taxíka a idú jedným alebo druhým smerom, kamoska (zo Ziliny) bývala týždeň pred termínom (+ potom prenášala) v hoteli v Prahe lebo chcela rodit prave tam, atd.., Nemáme (zatiaľ) 1 pôrodnicu na 500km.
Samozrejme nastane aj akútna situácia kedy môžem skončiť v najbližšej a najhoršej pôrodnici, ktorú by som dobrovolne nikdy nevolila, ale v takej akútnej situácii asi aj tak nie je čas/priestor na vyjednávanie o preferovanon type pôrodu.
@lucia147852 konečne normálny názor ❤️strašne sa v tom vidím
@mirkam3 Nedavno tu bola diskusia, kde pani kvoli chybajucemu auto nemala moznost ist do inej nemocnice. Tiez nie kazda rodina ma peniaze na zazmluvnenie lekara.
Myslim ze ako to je teraz nadstavene je to celkom ok, po zvazeny doktora.
Obe nesu rizika, dopredu nikto nevie ako porod dopadne. Zena nemusi mat nasledky ani po jednom, alebo moze mat po oboch. U sekcii su asi najvacsim rizikom zrasty, ktore mozu zasiahnut okolite organy najme mechur; pri prirodzenom porode hrozia tiez rozne rizika, zle zasity "spodok", prepadnuta maternica, ci mechut, ak sa roztrhne zena az po konecnik tak sa sije aj to, hemeroidy pri tlaceni ... tazko povedat, kedze jeden aj druhy porod moze dopadnut aj "ukazkovo"
@autorka, To už zachádzame do keby bolo keby a môžme diskutovať aj do rana 😉. Vždy sa nájde výnimka, jasne. Ale zas keď neverím v schopnosti a úsudok lekara, ktorý ma zrejme odrodí, tak sorry ale fakt to riešim s inym - to zazmluvnenie nestojí tisícky eur a ak mám na výchovu dieťaťa, tak si nájdem rezervu aj na toto, ak to ja sama považujem za nevyhnutne.
Ak nemám auto, mám 8-9mesiacov na to, aby som sa na odvoze dohodla so susedom, s bratrancom, alebo kľudne s taxikárom. Kto chce hľadá spôsob, kto nechce bude iba bedákať.
@lucia147852 keby každá vedela ako dopadne pôrod tak nech sa rozhoduje ale ani ty sama si nevedela... Aj napriek tomu by si si predtým vybrala sekciu? Teraz už sa ti píše jasne, keď vieš, čo si zažila. Ja som mala 1. sekciu hroznú, 2. lepšiu. Mlieko sa mi nespustilo, bohužiaľ. Nemám na to dobré spomienky. Ale chápem co si napísala, vzhľadom k tvojim skúsenostiam
V dnešnej dobe by si žena mala právo zvoliť ako chce rodiť, či prirodzene alebo sekciou. V iných krajinách už na výber je. Nechápem prečo u nás ešte stále za ženu rozhodujú lekári. Čaká ma v novembri druhý pôrod. Po skúsenosti s tým prvým si sekciu vydupem aj keby neviem čo.
@colsami prirodzeny porod je porod bez zasahu- otazka je, kolkoze zien takyto zazilo? U mna v okoli akurat tak svokra, lebo bola nahodou mimo civilizaciu😀 Ja osobne len 2 zo 4 som mala prirodzeny, ostatne 2 "museli lekari prirode dopomoct", aj z toho prirodzeneho pri jednom nebyt modernej mediciny, dieta by nezilo. Cize ano, bezzasahovy prirodzeny je lepsi ako sekcia. Ale akonahle zacnu zasahovat, tak to uz si zena moze vybrat ci normalne alebo cisarskym- tam nie je rozdiel ani co do ceny, ani "utrpenia"🫣🫣🫣
@nikpa áno, chcela som sekciu už pri prvom pôrode. Už vtedy som u seba považovala prirodzený pôrod za rizikovejší. Bohužiaľ, doplatila som na slabú priebojnost a malo skúsenosti
@lucia147852 A myslíš si že poučenie rozmerov A4 z teba spraví odborníčku určiť čo je viac a menej rizikové? A možno som sa blbo vyjadrila, nejde len o množstvo komplikácií, ale aj o vážnosť.
@ina2405 rozhodnu znalci, no z mojho pohladu malo urcite vplyv aj to, ze ju nechali dlho rodit vaginalne a az po dlhom case robili urgentnu sekciu
Vy nie ste odborník. Váš pohľad je názor laika. Spýtajte sa lekárov, alebo čítajte materiály od nich.
@ina2405 Rovnako aj ,,Vas,, nazor. Potom zrusme diskusne fora.
Ja som sem hodila informácie zo štúdii, vy tu vyjadrujete len "pohľady", v tom je veľký rozdiel. Pre mňa za mňa si na želanie nechajte rozpárať brucho aj 10x. Hádam ste sem písali, že ste chceli radu. A nie pritakanie.
@ina2405 v zahranici zastavaju lekari nazor ze rodicka ma byt v pohode. A ak jej cisarsky dopomoze k pohode, budiz- preto su v zahranici aj volitelne cisarske. Co maju robit zo zostresovanou rodickou, ktora absolutne nespolupracuje a ohrozuje seba a aj dieta na zivote z dovodu fyzickeho diskomfortu? Dlho bolo argumentom pre prirodzeny porod aj cena, ze prirodzene rodit je lacnejsie ako operacia. Ale v dnesnej medicine, kde uz nemas takmer vobec bezzasahovy prirodzeny porod, sa ta cena "prirodzeneho" porodu castokrat nadsplha nad cenu cisarskeho...
@ina2405 Hodili ste sem clanok z cas.sk co je bulvar. Ak sa uz chcete ohanat studiami.
Teda pardon topky.sk
Do sekcie by som ja osobne nikdy nešla ale som za to aby si žena zvolila pretože je to JEJ telo.
Chceli ste vedieť príčinu úmrtia tej ženy. Aj v bulvári písali. Dokonca si môžete pohľadať odkaz aj na článok, kde vysvetľovali odborníci príčinu embôlie plodovou vodou, týkajúce sa tej ženy. Ja vám to už z princípu hľadať nebudem, pani premúdrelá. A ten screenshot je výňatok zo štúdii, čo Vám google vyhodí pri otázke, čo je rizikovejšie. Keby ste chceli vedieť. Vy evidentne nechcete 🙂
@ina2405 Velmi sa mylite ,,pani premudrela,,. Mnozstvo porodnikov nerespektuje taketo odporucanie od psychiatra.
Mala som akutnu sekciu a 3 prirodzene porody.
Neviem ci ti ide o skusenost. Alebo aky prehlad….
Sekcie som sa bala. Ale ze neskutocne. No ked mi povedali po 28hodinach a hodinach trapenia ze ma beru na sekciu povedala som si konecne. Avsak nebolo to lahke absolutne.
Dalsie porod prirodzene a bolo to nieco brutal…
Nie. Sekciu by som si sice dobrovolne resp bez indikacie nikdy nevybrala.
Ale tak ako som sa ja bala sekcie verim ze sa niekto moze bat prirodzeneho porodu. A vtedy aj ked ina indikacia nie je toto by mal byt dovod na sekciu. Nech si moze aj zena vybrat ako privedie na svet dieta. I ked “prirodzene” je to prirodzené.
Som proti. Teda za…prirodzený..

@ina2405 Rada by som si o dovodoch umrtia teda precitala. Mas nejaky link, alebo odkial mas tuto informaciu?