Výhody a nevýhody voľby sekcie bez indikácie?
Ste za alebo proti, aby si zena mohla zvolit sekciu aj bez indikacie? Preco ano a preco nie?
@evka52 každá plánovaná sekcia je vždy bezpečnejšia, to je aj názor gynekológov. Iné je keď sa bavíme o akútnej sekcii, kde je predtým žena neraz niekoľko dni vytrapena na pokraj smrti. Nehovoriac o tom, že veľmi vážne indikácie niektorí dr zhadzujú zo stola kvôli cisrockam. A áno, nie som blbá, že vidím koľko rizík so sebou vie niesť prirodzený pôrod a koľko sekcia. Samozrejme keď ide všetko v poriadku tak je to super, ale nie nadarmo niektorí dr hovoria, že tehotná žena je jednou nohou v hrobe. A asi si nezažila naozaj zlý prirodzený pôrod, keď si nevieš predstaviť aké dokáže mať následky na žene aj dieťati. Stále trvám na tom, že žena ma právo si vybrať. Nikto predsa nebude nútiť ženu, ktorá chce rodiť vaginálne do sekcie.
Z mojich skúsenosti jednoznačne sekcia. Samozrejme, idealne mimo SR a hlavne s personalom, ktorý vie čo má robiť. Mám porody za sebou v BA aj v zahraničí, a v blízkej rodine zopar špičkových lekarov, o.i. gynekologicku, porodnika a 2 anesteziologicky.
Co sa týka rizik, pre matku je o niečo vyhodnejsi vaginalny, pre dieťa cisársky. Priemernu rizikovost pre matku má trochu vyššiu sekcia (je to pár %, závisí od tej-ktorej studie, lisia sa), a to % zvysuju akutne cisaraky. Vaginalny má zase svoje specifické rizika, tiež môžu byť zavažne. Každopádne je sekcia v dobrej nemocnici aj tak velmi bezpečna. Rekonvalescencia a kojenie je strasne individuálne, ja prave po sekciach super, samostatna, bolesti minimálne, zapajala som iné ako brusne svaly a stacilo to. Niekto ale po cisarskom môže mať problémy, hlavne ak to zle spravia.
Pre dieťa z hladiska rizika poskodenia zdravia a intelektu (aj mierne asfyxie môžu mať následky kt sa prejavia až časom) je sekcia neporovnatelne bezpecnejsia. Osidlenie bacilmi sa dorovna dlhodobym kojením.
Studii je vela, pred rokmi sa začal na zapade tlačiť trend vaginalnych porodov, aj tam kde to nebolo v zaujme bábätka, lebo je to vyrazne lacnejšie a riziko si nesie hlavne matka a jej dieťa. Po tom, ako brutalne pribudlo pripadov HIE, sa trend korigoval.
Statistiky o cisarskych majú nevýhodu, že nerozlisuju bezne pacientky od tých, ktoré sú samé osebe rizikové (diabetes, vysoký tlak, trombo mutacie, hematologic.problemy...) a akutne pripady. Zdravá pacientka, ktorá podstupuje plánovaný cisársky, má riziko približne ako pri vaginalnom (tj prirodzenou cestou ale so zasahmi).
No a prirodzeny pôrod je dosť zriedkavy.
Či by žena mala mať možnost si vybrať? Ano, lebo jej dieta a ona sú tí, ktori budu znasat pripadne následky.
@lucia147852 Zažila som ťažký, bolestivý 30 hodinový pôrod s dramatickým “finále”, kedy lekárka vystresovaná zháňala ďalšieho doktora, lebo už to vyzeralo veľmi zle..Našťastie to dopadlo relatívne dobre, aj keď nejaké následky tam boli (čo sa mňa týka) z prvých 3 mesiacov bábätka mám hlavné spomienky záblesky z pôrodu a traumu.. Lenže tu nejde o individuálne osobné skúsenosti, medicína je veda, ktorá má odborníkov a oni vedia lepšie zhodnotiť čo kedy treba robiť. Vieš poviem ti to takto, vidím to doma denno denne čo zažíva taký lekár, ako im prístupy pacientov komplikujú prácu… prečo? Prečo im to robíme? Nikto nejde diktovať architektovi/stavbárovi, programátorom, právnikom, ale čo sa týka lekárov, tak každý vie všetko lepšie, lebo to je “moje telo”. Okej že je to tvoje telo, ale proste nie nevieš to lepšie, ten lekár to vie lepšie, lebo študoval 6 rokov, makal ďalších 5-6 na atestáciu, kopa nočných, služieb, konferencií,odborných prác… oni to robia pre nás, chcú nám pomôcť, obetujú tomu život, čas s rodinou… už odbočujem od témy, ale jednoducho prosím rešpektujme viac tých lekárov a dôverujme im. ❤️ To je všetko.
@miriamzba wau, zaujimavy prispevok. Co znamena skratka HIE?
Ahoj, Hypoxicko-ischemicka encefalopatia
https://www.wikiskripta.eu/w/Hypoxie_novorozence

@ina2405 no na slovensku je to v 99% akurat zdrap papiera podla tem na mk- tu sa neakceptuju dokonca ani ine indikacie, ako napriklad kp, cukrovka a pod., nieto psychicke ochorenia...