Vzťah matky a dieťaťa po prirodzenom pôrode a po cisárskom

katariinam
28. okt 2017

Ahojte, máte skúsenost s pôrodom oba spôsobmi? Máte iný, intenzívnejší vzťah s dieťatkom narodeným prirodzene ako s dieťatkom narodením cisárskym rezom?

nelinka2009
28. okt 2017

Urcite nie. Ja mam 2,sekcia a mam uzasnu vztak s oboma obaja 1,5 roka kojeny... Mam znamu 3 normalne porody a na det s prepacenim s,rie... Nieje to o sposobe porodu, ale o tvojom nastaveni v tvojej hlave. Vsetko bude ok, neboj.

katariinam
autor
28. okt 2017

@nelinka2009 ďakujem za podporu. mám prvé dieťa sekciou, druhé neviem, ako sa narodí (doktor v BA odporučil prirodzený pôrod) a uvažujem nad tým ,či ma to nejak neovplyvní. Či nebudem viac naviazaný na druhé ako na prvé a pod.
viem,že riešim somariny, ale trápi ma to.

nelinka2009
28. okt 2017

@katariinam neriesis somariny a uz podla toho viem, ze si uzasna mama pre jedno a budes aj pre dve... Ver mi, je to jedno... Mam svagrinu 1. S epi, 2. Prirodzeny bez epi, 3. Sekcia... Kasle na vsetky... Inak gratulujem k lekarovi, ja som chcela druhy normal a nechceli...

katariinam
autor
28. okt 2017

@nelinka2009 dakujem, velmi si taketo slova vazim.
no budem kludna teda.. ano, lekar je fajn, uvidime ako to cele dopadne,som dost malicka a utla.

jana_eyre
28. okt 2017

Ja mam vsetky tri prirodzene, takze porovnat neviem, len.pridam nazor..
Podla.mna vobec nejde o to akym sposobom sa dieta narodi.. Dieta predsa nemilujes podla toho ako.pride na svet..

Kolko zien ma deti adoptovane a maju krasne vztahy plne lasky..

Ale napr. ako prvomama som sa bala ci budem vediet lubit obe deti rovnako.. Nevedela som si predstavit ake to je.. Ale teraz uz viem, ze deti sa da lubit rovnako silno a predsa kazde osobitne.. Vztahy mame blizke, aj ked samozrejme s kazdym jednym mam vztah rozdielny a jedinecny, lebo kazde z nich je jedinecne.. Ale ani jedno nie je viac, ci menej..

katariinam
autor
28. okt 2017

@jana_eyre dakujem pekne za odpoved a mudre myslienky,mas pravdu urcite. Tiez sa presne bojim, ci nebudem nejaka naviazana na mensieho (v okoli mam taku skusenost,ze mamicky su naviazane viac na mensie,nerozumiem preco, a nechcem to spravit vacsiemu 😀)

cannella
28. okt 2017

Starsia dcera sa narodila prirodzene a mladsi syn sekciou. A.... Lubim ich uplne rovnako. Z mojej skusenosti mozem povedat, ze aj keby sa jedno dieta narodilo krasnym, takmer bezbolestnym priridzenym porodom a druhe sekciou s tazkymi komplikaciami, tak v kovecnom dosledku na tom absolutne nezalezi. Dufaj, ze bude zdrave a orod dopadne dobre. To je dolezite, nie to, kadial sa dostalo von.

nelinka2009
28. okt 2017

@katariinam neboj
Inak ja som skor mala zo zaciatki take pocity, ze'pre Boha na co nam ten maly bol, ved ja sa starsej uz nevenujem a tak...' bala som sa ziarlivosti od starsej dcery... A nakoniec je vsetko uplne inak... Mala zvladla velku sestru na 1 a maly ju miluje... A ja som ani nevefela, ze dokazem zboznovat aovat dvakrat tak vela.

katariinam
autor
28. okt 2017

@cannella pravdu mas. dakujeem velmi pekne.

dakujem aj Tebe
@nelinka2009 , taketo osobne skusenosti pomozu vzdy. 🙂

majca1581
28. okt 2017

mam za sebou dve sekcie a mozem povedat že nechcela som ich mozno nemuseli byt neviem chcela som prirodyene bojovala som a dobojovala som 2 sekciami asi to tak malo byt neviem trapi ma to ALE obe deti milujem rovnako a aj keby boli jedno prirodzene a jedno sekciou neviem si predstavit ako sa da lubit jedno viac ako druhe na veku nezalezi matka ta bude lubit aj ked budes mat 50 :D😍

montemotherone
28. okt 2017

@katariinam ja som sa bála, či druhé budem mať tak rada ako prvé a keď sa narodil, musela som dávať pozor aby som nezabudala na prvé 🙂 Ale ja mám medzi nimi veľký vekový rozdiel, takže prirodzene, že malý je naša láska najväčšia pre všetkých 🙂 Myslím že to naviazanie na mladšie ťa neobíde 🙂 je to prirodzené, ale len dočasné. Drobci potrebujú maminu fyzicky viac

katariinam
autor
28. okt 2017

@montemotherone
@majca1581 dakujeem. 🙂 snad naviazanie bude docasne fakt... nechcem zabudnut na vacsie. bude rozdiel 2.5 roka

maminuska
28. okt 2017

@katariinam mám 4 deti , aj pôrody aj sekcie. Ja rozdiel vidím . Deti narodené prirodzené boli "hneď moje" , dcérka narodená sekciou bola taká cudzia keď mi ju priniesli . Akokeby som ju našla. To tak trvalo u mňa si mesiac. Dnes má skoro 4 rôčky a milujem ju rovnako ako tri predchádzajúce.

majca1581
28. okt 2017

@katariinam mam rozdiel 2r a 7 m a naviazanie myslim ze ze bolo zo zaciatku kym bol malicky ved musi byt to naviazanie ved aj pri prvom muselo byt

sisaka
28. okt 2017

@katariinam ja mám 2 deti prirodzene, ale pri prvej dcére chýbal bonding a zobrali ju na 9-10 hodín po pôrode preč a trvalo mi dlhšie, kým som si k nej vytvorila vzťah, kým som si na ňu zvykla. Syn bol od pôrodu stále so mnou, nebol preč ani na chvíľku a ta láska a vzťah bol okamžitý, aj bol ako bábätko oveľa pokojnejší ...

pininka
29. okt 2017

Mam tri deti cisarskym a so vsetkymi mam uzasny vztah. Toto podla mna vobec netreba riesit. Treba sa sustredit na babatko. Mam kamosku co po cisarskom rodila normalne a tiez vravela,ze ziaden rozdiel. Mne deti vzdy doniesli do par minut po porode, takze nechapem k akemu odcudzeniu by malo prist. Hoci prveho mi doniesli az po par hodinach, bola som rada, lebo som mala take bolesti,ze som nevladala dychat a kebyze mi ho donesu, ani ho neudrzim, ani by som ho nevnimala.

mircalla
29. okt 2017

Ja tymto kravinam neverim. S detmi si vytvaras vztah cely zivot nie par hodin po porode. Moze mi tu nejake dula pisat, co chce, o sposobe porodu vztah matka-dieta nie je.
@nelinka2009 som rada, ze tu ma este niekto zdravy rozum

juliagregor
29. okt 2017

1 prirodzene a dvojky sekcia, rozdiel ziadny milujem ich rovnako a stale viac... 🙂

katariinam
autor
29. okt 2017

@mircalla
@juliagregor diky,snad to bude aj moj pripad.

Z vasich odpovedi usudzujem ze skor ide o to, ako rychlo prinesu babatko po porode,ako o sposob porodu. Nastastie mne dali aj prveho syna 2hod.po cisarskom..cize z tohto hladiska fajn.
Velmi som zvedava ako to dopadne teraz, mam akosi strach..ale asi ten je normalny
@mircalla ja si toto tiez myslim inak, ale co ked nie? 😀 Takze sa len sa pytam na osobne nazory ,pocity..

evittam
29. okt 2017

@katariinam Syna som rodila prirodzene, hned mi ho priložili, bol s nami 2hod na porodnej sale. Dcérka-akutny CR v celkovej anesteze-videla som ju prvýkrát cca 8hod po porode. Obe deti milujem rovnako.😉 Tiez zdielam nazor,ze je uplne bezpredmetné ako sa dieta narodi.

xxxkatka
29. okt 2017

@katariinam vsetko je to v hlave, ako sa nastavis, aku velku vahu prikladas prirodzenemu porodu a ci sekciu beries ako vlastne zlyhanie. Ak si s oboma "verziami" vysporiadana a mas to v hlave upratane, tak sposoob porodu nijako neovplyvni vztah k detom. Ja mam prve prirodzene a druhe sekciou rozdiel som necitila vobec, obe deti som lubila od zaciatku. Rozdiely vo vztahu (nie v intenzite lasky k dietatu) mozes citit neskor ked uz budu deti velke, ale to skor zavisi od povahy dietata a rodica, od toho ci je to chlapec alebo dievca (chlapci vo vseobecnosti viac inklinuju k mamam, dievcata k otcom, ale nie je to pravidlo) atd.

juliagregor
29. okt 2017

@katariinam Katka dvojky boli malicke, priniesli mi ich az na druhy den, 3 tyzdne boli na nedonoseneckom oddeleni, pustili ma k nim kazde 3 hodky, naviac tyzden boli pod modrym svetlom v inkubatore kvoli zltacke a starsieho som mala hned pri sebe a na 3 den sme sli domov.
Mlieko som mala na 3 den pri obidvoch porodoch. Dvojky som kojila 20 mesiacov, starsieho 17 mesiacov a nic som neurobila, aby som ho mala, jednoducho tieklo 🙂 sestricky zalamovali rukami, ked som odchadzala, lebo som krmila celu izbu minibabatiek 🙂 a tiez som mala drobna, prsa ziadne, len podla utz. mam hutne mliecne zlazy :D

Bud v pohode, tes sa s deticiek 🙂

My sme sa prave vsetci domojkali a chlapci sli spravit maminke rannu kavu 🙂

montemotherone
29. okt 2017

@katariinam hlavne sa snaž byť pokojná, nej to s bondingom dopadne hocijako. Ak budeš pokojná, lepšie sa zotavíš, budeš mať bábo pri sebe skôr a už to pôjde. Stres zhoršuje priebeh pôrodu. Pracuj na tom už teraz, aby si sa vedela v správnom čase spacifikovať a upokojiť 🙂 a sústrediť na bábo...

mirunkad
29. okt 2017

@katariinam poviem ti iný prípad, môj....rodila som prirodzene, ale kedže dcérka prestávala dýchať a dusila sa, museli mi ju hneď vziať a ostala 5 dní v inkubátore na kyslíku....mala som hrozné pocity, plakala som, obviňovala sa, že za to môžem ja....chýbal mi ten kontakt, ked všetky maminy mali na izbe bábatká a ja nie....takže ak ide o to prvotné odlúčenie, môže sa to stať aj pri prirodzenom pôrode....dlho som tak nejak nevedela v hlave prijať, že to modré bábo v inkubátore je moje, nemohla som si ju ani vziať....ale teraz úplne super, ľúbim ju nadovšetko a všetko pominulo, ako náhle som si ju mohla pomojkať a odviezť domov. Neboj, všetko bude ako má byť.

zuzana76
29. okt 2017

@katariinam ani tym ako rychlo ti ich prinesu to nebude, ja som druhého syna videla az 25 hodin po porode a milujem ho bezhranicne, je to moje mojkadlo, hoci ma uz 7 rokov, stale mi vravi ako ma lubi a objima ma. Netrap sa takýmito zbytocnostami, vztah si budujes cely zivot, skor sa zamyslaj nad vychovou, lebo tam sa skor moze nieco pokazit.

zuzana76
29. okt 2017

@sisaka ja si skor myslim,ze to je pohlavim, zeny podla mna inklinuju skor k synom a muzi k dceram, aspon co si vsimam v okoli, neplati to uplne plosne a nechcem tym povedat,ze zeny miluju synov viac, ale viac ich ochranuju a podla mna si utvovria k nim skor vztah a neskor sa to zvykne zmenit, ze zeny so zenami/dievcatami a muzi s muzmi/chlapcami.

zuzana76
29. okt 2017

@sisaka ja som syna nevidela 25 hodin a hned som ho lubila a prijala, nerodila som ani prirodzene, cize to nebude ani bondingom

senta_sofia
29. okt 2017

@katariinam mam cisarskym jedno a nas vztah je ovplyvneny jedine tym, ze sa narodil ako prvy a mala som nanho najviac casu, teda kym sa nenarodili dalsi surodenci 😂 podla mna sposob, akym dieta privedies na svet taketo nieco neovplyvnuje, pokial si to nevsugerujes, ale tam uz je na mieste pouvazovat nad psychickym zdravim 😊 to neber osobne

xxxkatka
29. okt 2017

@zuzana76 suhlasim ani bondingom to nebude. Prve dieta som mala stale pri sebe, bonding a druhe som videla chvilu na porodnej sale po SC a potom az o cca 25 hodin a vztah som si utvorila s oboma okamzite, lubila som ich oboch hned. Rozdiel vidim jedine v tom, ze bondingove dieta je "ladova kralovna" a nebondingove velky mojkac, co mne vyhovuje viac kedze tiez som mojkacia (samozrejme nie od kazdeho, ale od blizkych 🙂 ). Takze v tomto mi je blizsie mojkacie dieta, ale ako som pisala vyssie s laskou k obom to nema nic spolocne, iba mi je povahovo blizsie druhe dieta.

cristi
29. okt 2017

to si mozeme polozit rovnaku otazku, ci aj samotny sposob pocatia, za akych okolnosti bolo pocate dieta ,ci bolo planovane alebo to bola cista nahoda- nehoda, v pozitivnom ci negativnom zmysle slova ovplyvnuje vztah medzi matkou a dietatom...
ja mam dve deti, starsi syn sa narodil sekciou a mladsia dcera prirodzene, nevnimam ziadny rozdiel vo vztahu k nim,ci mam s jednym dietatom intenzivnejsi vztah a s druhym menej....su to moje deti bez rozdielu ako boli narodene...to akoze jedno mam mat radsej viac ako druhe????

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre