icon

Aké sú formality okolo pôrodu v ČR?

kulumulu123
26. aug 2019

Ahojte mate niekto skusenosti s poprosim v cr? Myslim juhomoravsky kraj. Ako dlho trva vybavenie rod.listu pre dieta? Ocenim kazdu skusenost dakujem

diewcatqoo
27. aug 2019

Ahoj, rodila som Brne na Obilnom trhu. Na 4. den sme sli domov a na dalsi den sme mali rodny list. Zvycajne byva RL v den prepustenia, ale vtedy boli akurat sviatky, tak sme ho mali o den neskor. My ale v CR aj byvame, tak nam to nerobilo problem.

kulumulu123
autor
27. aug 2019

@diewcatqoo tiez zvazujem tuto nemocnicu ako si Bola spokojna? Myslim personal, izby, porod.box, moznost rodit v polohe ktora vyhovuje rodicke a nie za kazdu cenu na koze.... Ja mam termin 1.1 ale zvazujeme ze si tam prenajmeme bytik na 2-3tyz nerada by som to riskla a rodila na dialnici....

katuska93
27. aug 2019

Ahoj, ja som rodila teraz nedávo na Morave, čo sa týka vybavenia rodného listu, dostali sme ho asi jeden a pol dňa po porode, v porodnici nám dali číslo na pani matrikárku a s ňou sme sa dohodli, že by nám ho dala čím skor, lebo potom bol víkend - nedeľu sme chceli ísť domov. Problém je potom skor s vybavením slovenského RL, ktoré može trvať aj 3 mesiace a bez neho nevieš vybaviť nič ďalšie, vrátane poisťovní a príspevkov, takže na to sa treba pripraviť...

diewcatqoo
27. aug 2019

@kulumulu123 jee, tak bude novorocne babatko? Ja som rodila 31.12. 🙂
Rodila som v nadstandardnom porodnom boxe, ktory som nemala vopred dohodnuty, ale vsetky obycajne izby boli obsadene, tak ma dali tam. Bola tam polohovacia postel, vana, porodna stolicka, rebriny, nejake popruhy, vana.. takze dalo sa vybrat, ako chces rodit. Ja som ale nakoniec aj tak skoncila na koze v leze, lebo boli komplikacie. V ramci izby tam bola samostatna toaleta a sprcha. Na stole sme mali dzban s cajom, bolo povolene aj jedlo, napr. cokolada alebo nejake bonbony, aby si do seba dostala cukor.
Pri prijme mi povedali, ze ak mam porodny plan, budu sa snazit respektovat ho, resp. najst nejaky kompromis. To som nemala, akurat som nechcela nastrih, na co mi povedali, ze nastrih vykonavaju len pokial je to nutne (u mna nakoniec bolo nutne). Pri porode nebol lekar, len porodna asistentka - lekari prisli az ked som tlacila. Mala som porodnu asistentku, ktora bola za co najmensie zasahy do tela a vsetko nechavala na prirodu (co sa velmi nestotoznovalo s mojim prianim, lebo som chcela, aby mi aspon "pichla vodu"), nemala som ani epidural, lebo asistentka ma presvedcila, ze to nie je nutne a nakoniec uz bolo neskoro.
Co sa tyka poporodnej starostlivosti, tak bolo to fajn. Mala som nejaké problemy a sestricky prisli vzdy, ked som zazvonila bez akehokolvek frflania a snazili sa. Akurat jedna detska sestra bola trosku uhundrana. Mali sme trochu problem s prisatim a na to, ako na kazdom kroku deklarovali, ze su za kojenie a pod, synovi dali umele mlieko a mne moc nepomohli rozkojit sa, az doma sa nam to podarilo.
Neviem to porovnat so slovenskom, takze neviem, ci sa ti to vyplati prenajat si byt a rodit tam. Nzabudnite potom vybavit dietatu doklady, aby mohol prejst cez hranice, az sa budete vracat na sk. Myslim, ze matrika vydava nejake specialne potvrdenia na tento ucel, lebo pas asi nestihate dat spravit. Kazdopadne, drzim palce, nech je vsetko ok. Ak by si mala este nejake otazky, kludne sa pytaj.