Ako si vybrať pôrodnicu, keď sú samé zlé recenzie?

4. feb 2022

Ahojte.
Už by bolo načase si vybrať pôrodnicu kde budem rodiť, ale neviem sa rozhodnúť, keďže čítam/počúvam samé zlé recenzie.
Mám na výber buď Levickú alebo Novozámockú (tá ja bližšie) pôrodnicu. Bohužiaľ súkromnú v BA si nemôžeme dovoliť.
Ako prvorodičku ma vystrašili samými zlými recenziami natoľko, že sa viac bojím pôrodu ako smrti :D
Prosím, ak máte aktuálne skúsenosti ukľudnite ma, že to nie je až také strašné.
Nie som hysterická ani problematická, len neskúsená prvorodička.
Ď.

Zhrnutie diskusie
Automatický súhrn diskusie generovaný umelou inteligenciou · 15. aug 2026 · 30 príspevkov

Stručné zhrnutie

• Recenzie pôrodníc sú v diskusii považované za subjektívne a často skreslené, preto sa odporúča osobná prehliadka pôrodnice a rozhovor s lekármi pred rozhodnutím.
  • Pri výbere pôrodnice sa odporúča zvážiť konkrétne praktické kritériá: dostupnosť epidurálu, možnosť mať partnera pri pôrode, kvalitu neonatologického oddelenia, vzdialenosť a možnosť zazmluvniť si lekára alebo nadštandardnú izbu.
  • Niekoľko príspevkov v diskusii konkrétne odporúčalo Nové Zámky pre silné neonatologické oddelenie a viaceré príspevky považovali pôrodnicu v Leviciach za prijateľnú alternatívu.

Najčastejšie otázky

Q: Ako zistiť, či je epidurál dostupný v danej pôrodnici cez noc a víkendy?
A: V diskusii bolo uvedené, že v Leviciach nemusela byť dostupná epidurálna anestézia počas noci a víkendu, pretože ARO bolo v tom čase preťažené kvôli COVIDu; preto je potrebné preveriť priamo v nemocnici ich štandardy a dostupnosť anestéziológa.

Q: Ktorá pôrodnica má podľa skúseností v diskusii lepšie neonatologické oddelenie pre nízku pôrodnú hmotnosť?
A: V diskusii sa uvádza, že Nemocnica v Nových Zámkoch má “jedno z top oddelení pre novorodeniatka aj s nízkou porodnou hmotnosťou.”

Q: Má význam dohodnúť si prehliadku pôrodnice alebo kurz pred pôrodom?
A: Áno, účastníčky diskusie odporúčali absolvovať prehliadku pôrodnice a kurzy pred pôrodom, aby si zistili, ako prebieha pôrod v konkrétnej inštitúcii a aby si dohodli porodný plán.

Q: Čo znamená „zazmluvniť si lekára“ a dá sa to riešiť v spomínaných pôrodniciach?
A: V diskusii sa spomína možnosť „zazmluvniť si lekára“ ako cesta k väčšiemu komfortu a istote; treba sa informovať priamo v danej pôrodnici o podmienkach zazmluvnenia konkrétneho lekára a o cenách nadštandardu.

Q: Ako má rozhodovať vzdialenosť pri výbere pôrodnice?
A: Diskusia odporúča zvážiť vzdialenosť vzhľadom na rýchlosť pôrodu (uviedli rýchle pôrody) a praktickú dostupnosť — ak je Nové Zámky bližšie, môže to byť výhoda oproti cestovaniu do Bratislavy.

Q: Sú internetové recenzie spoľahlivým zdrojom pri výbere pôrodnice?
A: Viaceré príspevky tvrdia, že internetové recenzie sú často negatívne skreslené, pretože nespokojné ženy majú tendenciu písať recenzie častejšie než spokojné; preto odporúčajú overiť informácie osobne.

Q: Ktoré pôrodnice spomínali účastníčky diskusie ako alternatívy?
A: V diskusii boli spomenuté konkrétne pôrodnice a lokality: Nové Zámky, Levice, Ružinov (Bratislava), Galanta, Komárno a Kežmarok.

Závery z diskusie

Zhoda

• Recenzie pôrodníc sú vnímané ako subjektívne a majú tendenciu zachytávať hlavne negatívne skúsenosti.
  • Kvalita zážitku z pôrodu veľmi závisí od konkrétnych ľudí v personáli v daný deň.

Sporné názory

• Voľba medzi Novými Zámkami a Levicami: niektoré príspevky odporúčajú Nové Zámky pre silné neonatologické oddelenie, iné považujú Levice za vhodnú alebo prijateľnú alternatívu; možné riešenie je vybrať bližšiu pôrodnicu alebo cestovať do väčšieho centra (Ružinov/Bratislava).

Otvorené otázky

• Je epidurál a anestéziologická starostlivosť v konkrétnych smenách/dňoch v každej z týchto pôrodníc spoľahlivo zabezpečená?
  • Ako často sú neonatologické a ARO oddelenia preťažené v praxi v Nových Zámkoch alebo Levoch?

Spomenuté značky a firmy

Nové Zámky, Levice, Ružinov (Bratislava), Galanta, Komárno, Kežmarok, súkromná pôrodnica v Bratislave

Spomenuté produkty a metódy

epidurál, porodný plán, prehliadka pôrodnice, kurzy pred pôrodom, zazmluvniť lekára, neonatologické oddelenie, ARO

Miesta a osoby

Nové Zámky, Levice, Bratislava, Ružinov, Galanta, Komárno, Kežmarok

Strana
z2
natalia912
5. feb 2022

Ahoj🙂 ja som rodila 2* v nemocnici v Lv a naposledy minulý rok v júni a keby mám ísť rodiť znova, určite sa tam vrátim. Ak napriek nie práve ideálnej situácii bol prístup doktoriek, asistentky aj iného personálu ukážkový. Dokonca sme aj zartovali.ak chces kľudne napíš.

modrakengura
Autor odpoveď zmazal
cimage
24. feb 2022

Ja mam lekara v BA a veru neviem ci by som si trufla ist k nemu rodit ked cesta trva 2hod pri dobrej premavke. Druhorodena sa narodila velmi rychlo. Teraz mam na vyber Komarno a Nove Zamky. Obe rovnako vzdialene a ked bude treba, tak ideme do NZ.

Strana
z2