Čo by ste povedali na súkromnú pôrodnicu v Malackách?

sonini
21. mar 2011

Preco si myslite ze by sa v Malackach sukromna porodnica neuchytila? Ved cele zahorie chodi do BA kde su 3 porodnice a to preplnene. Preco si myslite ze by sukromne zariadenie nezabezpecilo dostatocnu starosllivost? ved v sukromnom zdravotnictve je ovela viacej moznosti.Preco nerodit na Slovensku tak ako v Hainburgu a za lacnejsie?

bihan
21. mar 2011

Ja si myslím, že by sa uchytila, keby konečne ponúkala ženám možnosť prirodzené pôrodu bez zbytočného lekárskeho zasahovania, ale ako som ti písala v tej prvej otázke, bez poisťovní to nepôjde.

sonini
autor
21. mar 2011

Hej ponukala by viacej moznosti porodu rozne polohy,porod do vody,... vravis ze bez poistovni by to neslo a tomu celkom nerozumiem pretoze ako to tu citam tak zeny platia za porody a nemale peniaze aj do vrecka lekara.Problem je v tom ze ak takouto formou zena zaplati tak nema moznost stazovat sa nikde a nikomu pretoze pristupila na cierny obchod.Ak ten lekar napriklad nepride na porod alebo nedostane to co ma zena pri porode dostat co potom? K tomu si myslim ze mame sikovnych lekarov a je skoda ze odchadzaju do zahranicia pretoze chcu viac ako to co ponukaju statne porodnice.

latvia
21. mar 2011

@sonini par otazok:
1.mas priestory?
2.mas porodnikov - lekarov? ak ano, s akou praxou?
3.mas porodne asistentky? duly?
4.vybavene operacky v pripade akutneho CR? alebo akutne veci by ste prevazali do klasickej nemocky?
5. Kolko by stal prirodzeny porod v sukromnej nemocke bez poistovne?

myslim ze by sa tu uchytila, podla toho ako odpovies na tieto otazky. slovensko urcite uvita porodnicu kde by to bolo ako vo vyspelych krajinach

bihan
21. mar 2011

Ja viem, že s nadštandardom, prítomnosťou otca pri pôrode a zazmluvnením pôrodníka sú to nemalé peniaze, ale koľko stojí pôrod aj s hospitalizáciou? Aj keby bola prítomnosť otca v cene a štandardná izba vybavená ako nadštandardy v bežných nemocniciach, tie náklady budú možno 2-3násobne vyššie ako za pôrod v štátnej nemocnici.
Vo Fr funguje nespočetné množstvo súkromných zariadení, ktoré majú možnosť uplatňovať si vlastné ceny, ale majú zmuvy s posťovňami a úkony sú preplácané v takej výške ako v štátnom zariadení. Čo je nad rámec, pripláca pacient alebo jeho pripoistenie...

Rozhodne si nemyslím, že by bolo súkromné zariadenie na nižšej úrovni, čo sa týka kvality lekárskej starostlivosti, ale napr. vo Fr stojí pôrod 3400€ (info zo súkromnej klinikyy, kam som chodila k lekárovi) a z môjho vrecka by zrejme nešiel ani cent.

sonini
autor
21. mar 2011

Priestory mame bude tam planovana aj operacna miesnost - jednodnova chirurgia. Najnovsie pristrojove vybavenie je samozrejmostou. Lekarov mame tesia sa na tehulky..su to lekari z okolia.maju vlastne ordinacie zabehnute roky ale odrodit pacientku chodia do BA.(co je niekedy dost nepohodlne)..porodne asistentky zhaname na Slovensku ich je nejako malo.
Ano akutnu vec by sme riesili my samozrejme podla akutnosti.
KOlko by stal porod v sukromnom zariadeni? Cenu stale upravujem pretoze je vela vstupnych nakladov..cena vsak bude taka aby si to clovek mohol dovolit. Nasim cielom nieje vybudovat porodnicu na okrasu ale aby bola uzivana.

sonini
autor
21. mar 2011

BIHAN mam vsak dojem ze vo Fr maju celkom ine platy ako my na Slovensku. Dalej si myslim ze nase zdravotne poistovne nesplnaju to naco boli zriadene.pretoze platis si poistenie cely zivot ale ak ides rodit tak injekcia stoji teraz po novom 100EUR.. viac a viac veci si musi clovek zaplatit mimo poistovne..

bihan
21. mar 2011

Preve preto som dala ten príklad z Fr, lebo sú tam úplne iné platy a preplatiť istú časť nákladov nie je až taký problém.. a napriek tomu je to prakticky zadarmo.
Ja vám fandím, úroveň pôrodníctva a hlavne starostlivosti o rodičku je na Slovensku úplne žalostná v porovnaní s iným krajinami a neide len o tú technickú, ale hlavne ľudskú stránku.

fleuerette
21. mar 2011

@sonini Skoda, ze to uz nestihnem 😵 , myslim ze by bolo fajn mat takuto sukromnu kiniku. I ked som z BA urcite by som sa nechala presvedcit, otazka vsak je co by to stalo. V Heinburgu by som ako samoplatca zaplatila ca. 800€ za den tzv. zakladnej starostlivosti - podla vybavenia, a popisu v porovnani s BA nemocnica je to uz nadstandard....... podla podkladov z porodnice. Tolko ma nestala ani dovolenka v Dubai 😕 a to som si tam za ten tyzden odychla a opalila sa, xixi
Takze taka suma "aby si to mohol clovek dovolit" bude v kazdom pripade asi na prvom mieste.
Ked vychadzam z priemernej mzdy, nakladov na domacnost, uvery na byvanie, musela by to byt suma tak max do 150€ 😉 na den

albireo
22. mar 2011

hm, v suvislosti so zalozenim sukromnej nemocnice na Slovensku ma napada niekolko otazok:
1. budu zmluvy s poistovnami?
ak by to malo byt plne hradene, vela ludi si podobny luxus nebude moct dovolit, co zase vedie k otazke, kolko porodov by v takejto sukromnej nemocnici mohlo rocne prebehnut. Statistiky nepustia , cim menej porodov sa na konkretnom oddeleni odvedie, tym vacsie riziko komplikacii pre rodicku aj dieta.
2. co s komplikovanymi porodmi? bude mat zariadenie vlastnu JIS-ku,alebo v pripade komplikacii sa matka s dietatom rychlo supnu do najblizsej plne vybavenej statnej nemocnice?
3. lekari/ predpokladajme,ze zariadenie si zazmluvni hotovych specialistov, ti by vsak porodnicu mali byt schopni obsluzit 24hodin denne. Co s ich ambulanciami?
4. spektrum sluzieb: zvazuju sa napr. ambulantne porody? Asi by to mohlo fungovat, ak by zariadenie nebolo platene za lozkoden.
Porody do vody, vyber poloh a pod.mi pridu ako kozmeticke zalezitosti, otazka je, ci zariadenie je schopne poskytnut nieco"naviac" ako napr. skusene PA,ktore su schopne samy odviest porod bez zbytocnych zasahov a zaroven rychlo zhodnotit zacinajuce komplikacie, aby vedenie porodu mohol prevziat porodnik.



vinyan
22. mar 2011

Tema ma zaujala. Kto si, Sonini🙂? Ja byvam na Zahori a porod mam mat koncom septembra... DOkedy by sa urobila ta porodnica v MAlackach?
Podla mna aj keby bola statna, aj keby bola "obycajna", mala by klientelu, lebo BA je ozaj natrieskana. Keby mala lepsie sluzby, bolo by to len plus a ja by som ich tiez ocenila (zatial planujem ist rodit do Trencina).
PA, duly, prirodzenost, odbornost, moznost mnohych ulavovych technik a sukromie, sprevadzajuce osoby, ozajstna podpora dojcenia... a pre mna konkretne: pozitivny nahlad lekarov na vaginalny porod po cisarskom...
Gynekologicka cast je dolezita rovnako ako novorodenecka. nezanedbat ani tu novorodenecku a podla moznosti tieto dve veci neoodelovat, ako sa to robi asi vsade na Slovensku (extra vizity, extra odborne, casto protichodne rady, presuvanie zodpovednosti atd.).

saeda
10. apr 2011

No fiiiha, tato tema ma prekvapila... ono je to ale naozaj otazne,ci by sa uchytila... ked ratame, ze v malackom okrese je rocne okolo 770 porodov (tak bolo nedavno pisane v Malackom hlase), kolko z tychto mamiciek by sa rozhodlo pre sukromnu platenu kliniku? Keby aj vsetky, co urcite nie, je to priblizne len 2 porody denne, co by bolo jednoznacne neziskove.... Takze jedina sanca by bola lakat ludi z celeho Slovenska...resp. z casti, ktore nie su daleko, aby to mamicky do porodnice stihli....
Ak sa tu neuplatni obycajna porodnica, lebo by to bolo nevynosne, sukromna to bude mat este tazsie... hoci ja by som ju ako Malacianka privitala ...

susanah
27. apr 2011

Mila Sonini povedzme si to na rovinu.Porodnica v Malackach bola zrusena v roku 2004 kvoli malemu poctu porodov.Okolo 200 rocne co je velmi malo.Porodnost na zahori je na nizkej urovni aj dnes takze znovu otvarat porodnicu nema pre vase sukromne zariadenie ktore evidentne melie z posledneho po aprilovom vyraznom znizeni platieb od poistovni ziadny zmysel a snazite sa to zachranit vytahovanim penazi od ludi ktori na taku istu starostlivost maju narok ako plne hradenu v bratislave.
Takze bez poistovni nemate ziadnu sancu a ty to dobre vies a aj vdaka znizeniu platieb v podstate drviva vacsina vasich pacientov sa u vas nenecha uz dnes operovat.Ved kto by platil za operaciu 150 eur pri platoch 400 eur. ked to moze mat plne hradene z poistky v Ba.
A este jedna vec,vasa nemocnica ma dlhodobo dost zle meno na zahori a na tom sa nic nezmenilo ani od zmeny majitela...
Moj predpoklad je taky je pojdete ako nemocnica postupne do utlmu kedze vacsina zien chodila rodit do ba este ked fungovala porodnica a kazdy viem preco nechceli rodit v malackach.
taka je realita takze zbytocne vymyslat nieco co nikto na zahori nie je ochotny platit uz teraz a nebude ani potom.

quaxi
27. apr 2011

Ja si myslim, ze keby bola v Malackach porodnica, ktora by ponukala aj nieco ine nez len luxusnejsie ubytovanie, tak by sa uzivila. Hlavne ak by sa podarilo vybavit aj zmluvy s poistovnou. Malacky su dost blizko BA na to, aby sa tam oplatilo zenam cestovat za lepsimi sluzbami, a v BA je po nich dost velky dopyt. Ved kopa zien z BA chodi do DS, alebo az do Topolcian, Banskej Stiavnice, len kvoli lepsim sluzbam. Ale pochybujem ze na takyto typ sluzieb najdete na Slovensku ochotnych lekarov. Na Slovensku absolutne chyba porodnica, ktora by sa orientovala na prirodzene porody - teda porod pri ktorom zena nie je nijako obmedzovana, lieky sa podavaju len ked je to uplne nevyhnutne, nerobia sa ziadne neprirodzene zasahy, zena si zvoli lubovolnu polohu na rodenie, babatko jej po porode zostane kolko si ona zela... Neexistuje porodnica, ktora by na 100% brala ohlad na individualne poziadavky zien, kde by lekari a asistentky sami aktivne zistovali co si zeny zelaju a nielen cakali, ci sa odvazi ozvat sa a vyhadat si respekt ku svojim pravam... Je tu napr. urcity dopyt po ambulantnych porodoch, nikde ich ochotne neumoznuju... to vsetko je "diera na trhu", ktoru ked zaplnite, mozete z toho tazit a budu vam tam chodit zeny z velkeho okolia, ktore proste na Slovensku nemaju ako porodit podla svojich predstav.

vinyan
29. apr 2011

Myslim si to iste co Quaxi.

O nizkom pocte porodov na Zahori sa cudujum, ved len v nasej skromnej obci je to zo 20 rocne v ostatnych rokoch a takychto dediniek je halda. keby boli sluzby kvalitne a zamerane na to, co pise Quaxi, cela BA by sa mohla tahat do Malaciek, lebo je to o dost blizsie ako Stiavnica a pod.

Drzime palce.

hrozienko11
4. máj 2011

a je uz nejaka sukromna na Slovensku? Ja by som v pohode aj cestovala a myslim,ze by sa nasli aj dalsie baby.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre