icon

Čo naozaj treba zbaliť do pôrodnice?

30. aug 2026

Ahojte. Chcem sa spytat skusenych mamiciek, ktore odrodili aspon dve deti. Co naozaj treba do porodnice? Videla som nedavno video od influencerky Alex Godaly, ako sa bali do porodnice a berie si tolko veci, ako by tam mala stravit tyzden 😆🤦‍♀️. Ja som minimalistka, takze by som ocenila rady, co je take must have.
Taktiez som nazoru, ze netreba balit veci, ktore by sa len hypoteticky mohli hodit, pretoze ved lekaren je poblizku a muz vie hocico do hodiny priniest. Takze napriklad sa nechcem zasobovat kvantom jedla a ani desiatimi pyzamami 😆.

anonym_aadc73
30. aug 2026

Fakt netreba toho veľa. Presne alo píšeš, v nemocnici je lekaren a muž vie priniesť
Ideál je si pozrieť čo má porodnica napr na svojom webe že čo si máš priniesť a čo ti dajú
Napr ja som nepotrebovala oblečenie pre bábätko, lebo sme dostávali erarne a do nášho mi babo obliekla sestrička pri odchode
Aj perinky a látkové plienky po hlavičku sme mali erarne
Čiže som potrebovala len plienky. Dostali sme roztok na Cistenie puoceka, krém na ritku a dokonca aj dudel pre moje uplakane bábätko mi dali

Prw teba 2-3 nočné košele, spodné prádlo, poporodnevložky, klasické vlozky, doegeria, možno vložky do podprsenky na dojčenie, gatky odporúčam jednorazové, slapky do sprchy. Ja som nemala župan za mna zbytočnosť

A nezabudni nabijacku na mobil. To je nedostatkový tovar 😆

anonym_7ad856
30. aug 2026

Ja odporucam zbalit sprej cicatridina. Ja som take nemala, a sestricka mi chodila striekat ten ich, kedze vedela ze nemam. Potom mi uz doniesol manzel a striekala som si svoj sprej 🙂.

leveta
30. aug 2026

Ideálne, keď napíšeš pôrodnicu kam ideš, alebo ktoré máš v pláne, ak nie si rozhodnutá ešte.
Ale ak má manžel/rodina možnosť chodiť každý deň, naozaj toho brat veľa nemusíš. Bábätku plienky, krém na zadok, podložky.
A sebe papuče, príbor, uterák vlastný, nejaký pohárik alebo šálku, bežnú hygienu, mne stačilo jedno pyžamo nakoniec. Záleží aj či ideš rodiť normlane, alebo plánovaný cisársky. V jednej nemocnici aj vložky som nepotrebovala lebo dávali.

anonym_6a4f56
30. aug 2026

Zrovna ona nebalila až tak veľa vecí. Pomaly si robím zoznam aj ja, ale držím sa toho, že radšej si vziať toho viac, a nevyužiť priamo v nemocnici, ako by mi malo chýbať, nebodaj by tam mali mať somnou problém, že nemám a museli by mi požičiavať. Veď auto, muž a kufor odnesie 🙂

anonym_e48f06
30. aug 2026

Za mňa aspoň 3-4 nočné košele. To ľahko zašpiníš alebo prepotíš, bude tam horúco.

autor
30. aug 2026
@anonym_aadc73

Fakt netreba toho veľa. Presne alo píšeš, v nemocnici je lekaren a muž vie priniesť
Ideál je si pozrieť čo má porodnica napr na svojom webe že čo si máš priniesť a čo ti dajú
Napr ja som nepotrebovala oblečenie pre bábätko, lebo sme dostávali erarne a do nášho mi babo obliekla sestrička pri odchode
Aj perinky a látkové plienky po hlavičku sme mali erarne
Čiže som potrebovala len plienky. Dostali sme roztok na Cistenie puoceka, krém na ritku a dokonca aj dudel pre moje uplakane bábätko mi dali

Prw teba 2-3 nočné košele, spodné prádlo, poporodnevložky, klasické vlozky, doegeria, možno vložky do podprsenky na dojčenie, gatky odporúčam jednorazové, slapky do sprchy. Ja som nemala župan za mna zbytočnosť

A nezabudni nabijacku na mobil. To je nedostatkový tovar 😆

@anonym_aadc73 a co odsavacka mlieka? Vela zien radi si to zobrat, ale ja neviem no, ci ozaj treba

anonym_aadc73
30. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_aadc73 a co odsavacka mlieka? Vela zien radi si to zobrat, ale ja neviem no, ci ozaj treba

@anonym_autor u nás požičiavali. Mali na vyber 2 druhy

anonym_f29071
30. aug 2026

@anonym_autor každá mame iné nároky (aj na hygienu, pohodlie,..) a iné možnosti/preferencie, kde porodíme. Tak určite ti tu pribudnú protichodne odpovede. Ale prikláňam sa k tomu čo už poradili baby.

Ja som teda rodila v súkromnej porodnici, takze napr nočnú košeľu som nemala svoju ziadnu, ale nosili mi čisté aj 2-3x denne, kebyže sa balím znova (do štátnej) tak tých pyžam určite neberiem len 3, ale viac. Zašpinila som ich minimum, no potila som sa brutálne uprostred decembra, hormóny úradovali.

Za mna nutnosť: doklady a papiere (všetky informované súhlasy, sobášny,..), papuče a šľapky, tvoje klasické hygienicke potreby, poporodne nohavicky,, podprdy na kojenie (mlieko sa možno rozbehne neskôr no tie prsia sa mi naliali a bez podprdy by som snad prišla o chrbát), nabíjačka, silikónová slamka na pitie (po akútnej sekcii sa hodila keď sa zo začiatku dalo piť len po leziacky a sestrička by mi nechodila plniť moju fľašu so sosakom). Nic iné som z kufra snad ani nevybalila.

Toto bolo (pre mna) potrebné no ja som nemusela nosiť, lebo dávali: vložky, odsavacka, pyzamo, župan, voda/caj/snack, všetko pre bábo (plienky, osetrenie na zadok/pupok, podložky, oblecko).

Je pravda, že v núdzovej situácii muž donesie, no popravde, ja som bola rada ak trávil max času s nami a neodbiehal každú chvilu niečo zhanat.

Hlavne ak sleduješ rôzne influ tak si z toho vyber čo treba, nenechaj sa strhnúť. Ja som pred pôrodom videla video kde baby kupovali do porodnice nové tasky, balili aromalampy, kontrastne kartičky lebo ich prvé dieta sa už v porodnici nudilo 😎 , robili si špeciálne playlisty k pôrodu a neviem čo ešte..

mirkam3
30. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to často požičiavajú. Zisti si ako to bude u vás a minimálne by som ju mala nachystanu doma (žiadne take že kúpime neskôr,..) . U mna to bola prvá z veci čo som brala do rúk po príchode z porodnice. Lebo ta laktacia, to je prvé dni samostatná kapitola 🤷‍♀️🤣

anonym_12755e
30. aug 2026

Odsávačka je individuálna, aj doma ostala nerozbalená, ani raz som ju nepoužila.
Nezabudni si zobrať slúchadlá k mobilu.

autor
30. aug 2026
@anonym_12755e

Odsávačka je individuálna, aj doma ostala nerozbalená, ani raz som ju nepoužila.
Nezabudni si zobrať slúchadlá k mobilu.

@anonym_12755e to mi netreba, budem na samostatnej izbe. S inymi zenami a pocuvat ich kecy, by som to neprezila 😅

anonym_12755e
30. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_12755e to mi netreba, budem na samostatnej izbe. S inymi zenami a pocuvat ich kecy, by som to neprezila 😅

@anonym_autor nejde o spolubývajúce na izbe, ale o ruch v nemocnici, hlavne v noci.
Ja som bola šťastná, že nemám izbu sama.

anonym_7ad856
30. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ako by som to ja pisala 😃. Len modlim sa, aby bol jednolozkovy nadstandard volny.

autor
30. aug 2026
@anonym_7ad856

@anonym_autor Ako by som to ja pisala 😃. Len modlim sa, aby bol jednolozkovy nadstandard volny.

@anonym_7ad856 presne, ja absolutne netuzim pocuvat ine mamicky a uz vobec ne sa kukat na ich polonahe tela, zdielat kupelnu a wc a pocuvat ich vrestiace babatka a overexcited rodinnych prislusnikov.
Chcem svoj klud a ne pocuvat, jak sa mamicky pretekaju, ktora sa viac trpela 🙄

autor
30. aug 2026
@anonym_12755e

@anonym_autor nejde o spolubývajúce na izbe, ale o ruch v nemocnici, hlavne v noci.
Ja som bola šťastná, že nemám izbu sama.

@anonym_12755e ruch v nemocnici mi nevadi, vadi mi pritomnost inych zien v jednej izbe. Zazila som to raz v nemocnici a odvtedy nie, dakujem. Hned po vizite som vzdy utekala prec z izby

anonym_7ad856
30. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_7ad856 presne, ja absolutne netuzim pocuvat ine mamicky a uz vobec ne sa kukat na ich polonahe tela, zdielat kupelnu a wc a pocuvat ich vrestiace babatka a overexcited rodinnych prislusnikov.
Chcem svoj klud a ne pocuvat, jak sa mamicky pretekaju, ktora sa viac trpela 🙄

@anonym_autor Drzim ti palce, aby bol jednolozkovy nadstandard volny, ked tam budes 🙂. A aj sebe drzim palce 🙂😃.

anonym_e5f3fb
30. aug 2026

@anonym_autor ano este aj pri tretom porode som si zrovna odsavacku balila, hoc priamo v porodnici som ju nikdy nevyuzila. Ale ta mala tasticka s nou mi neprekazala, vzhladom na fakt ze ak mi ju treba, tak by som sa tak rychlo k nej nedostala, ako by mi ju bolo treba.

Par kusov oblecenia (cely cas som bola i tak v nocnej koseli), vlozky, hygienicke potreby pre seba, pre dieta. Za mna vlhceny toaletny papier 😁👌 ja som napr pri jednom porode brala aj ntb, kym dieta spalo, robila som si veci, uprimne, nudila som sa tam... Citila som sa tak nepotrebne, kedze doma som behala okolo malinkych deti do posledneho dna a zrazu som mala na starosti "len jedneho" novorodenca 🤣 A mala som 2x stastie na nadstandard ze sa uvolnil, takze za mna ideal. Samozrejme, nie je to garancia. A vecami ktore su fakt potrebne sa riad podla odporucani porodnice - kazda uz ma dnes k dispozicii zoznam veci, ktore davaju alebo ktore Ty musis mat. V jednej som napr potrebovala pribor vlastny (co som nevedela). A pod... Samozrejme prezuvky, slapky do sprchy...

autor
30. aug 2026
@anonym_e5f3fb

@anonym_autor ano este aj pri tretom porode som si zrovna odsavacku balila, hoc priamo v porodnici som ju nikdy nevyuzila. Ale ta mala tasticka s nou mi neprekazala, vzhladom na fakt ze ak mi ju treba, tak by som sa tak rychlo k nej nedostala, ako by mi ju bolo treba.

Par kusov oblecenia (cely cas som bola i tak v nocnej koseli), vlozky, hygienicke potreby pre seba, pre dieta. Za mna vlhceny toaletny papier 😁👌 ja som napr pri jednom porode brala aj ntb, kym dieta spalo, robila som si veci, uprimne, nudila som sa tam... Citila som sa tak nepotrebne, kedze doma som behala okolo malinkych deti do posledneho dna a zrazu som mala na starosti "len jedneho" novorodenca 🤣 A mala som 2x stastie na nadstandard ze sa uvolnil, takze za mna ideal. Samozrejme, nie je to garancia. A vecami ktore su fakt potrebne sa riad podla odporucani porodnice - kazda uz ma dnes k dispozicii zoznam veci, ktore davaju alebo ktore Ty musis mat. V jednej som napr potrebovala pribor vlastny (co som nevedela). A pod... Samozrejme prezuvky, slapky do sprchy...

@anonym_e5f3fb vlastny pribor by som si brala bez ohladu na to, ci to nemocnica vyzaduje alebo nie. V zivote by som nejedla s nemocnicnym priborom 🤢

anonym_f29071
30. aug 2026

Tiež som síce bola na izbe sama (s manželom) a za mna to bolo skvele, no radim ti nefixovat sa na to. Radšej by som sa chystala do porodnice s tým, že nejak pretrpím spolubývajúcu a keď sa bude dať, idem hneď na jednotku. Lebo ak prídeš (možno so stresom, strachom, bolesťou) a hneď na to zistíš, že jednotka nie je voľna, na psychickej pohode ti to určite nepridá… Ja som mala šťastie, no mám viaceré kamošky ktoré sa síce chystali na nadštandard, no neušiel sa im (v rôznych pôrodniciach). Každá to samozrejme zvládla aj tak, jedna dokonca skoncila na niekoľko hodín kvôli kapacite na izbe s (povedzme to slušne) neprispôsobivou spoluobciankou. Dnes to už hovorí ako vtipnú príhodu, no v tom momente jej to teda vtipne neprišlo 🤦‍♀️

nikii23
30. aug 2026

Ahoj, nikde som to tu nenasla ale mne co rozhodne chybalo bola voda. Pri príchode som dostala jednu 1,5l Lucku a ked som sa spýtala, či by som mohla dostať este jednu ked som ju vypila, tak mi povedali ze každá ma nárok len na jednu. Takze si určite zoberiem aspon 1 svoju flasu. A záleží aj kedy budes rodiť. Ja som prve rodila v decembri, bola chrípková sezóna a nikto nemohol chodit na návštevu tak mi maximálne partner bol kupit klobúčiky na kojenie a to mi mohol doniesť, inak nic😅

autor
30. aug 2026
@nikii23

Ahoj, nikde som to tu nenasla ale mne co rozhodne chybalo bola voda. Pri príchode som dostala jednu 1,5l Lucku a ked som sa spýtala, či by som mohla dostať este jednu ked som ju vypila, tak mi povedali ze každá ma nárok len na jednu. Takze si určite zoberiem aspon 1 svoju flasu. A záleží aj kedy budes rodiť. Ja som prve rodila v decembri, bola chrípková sezóna a nikto nemohol chodit na návštevu tak mi maximálne partner bol kupit klobúčiky na kojenie a to mi mohol doniesť, inak nic😅

@nikii23 na izbe na wc nie je umyvadlo s vodou?

eli43
30. aug 2026

@anonym_autor jednu košeľu na pôrod, 2 na pôrodnicu, fén, svoje veci čo bežne používas. Ak plánuješ dojčenie môžeš nejaký čaj a tabletky na podporu mlieka na začiatku sa to hodí. Ciciatridina hojivý sprej aj čipky ak nebudeš mať teda cisársky. Podprsenka na dojčenie (na cestu domov) plus vložky do nej zobrať (najlepšie sú Lansinoh, Philips a babyono). Druhý krát by som si brala vankúš na dojčenie, najlepšie značky Ceba, takú väčší, mäkký okolo tela.
Plienky textilné cca 3-4 ks, oblečenie na cestu domov podľa počasia, plienky normálne, vlhčené obrúsky, krém na zadoček, deka pre bábätko ešte pre istotu. Župan, sveter, papuče. Uterák jeden na tvár, ďalší na telo a ďalší ak by si zaspinila krvou ten jeden, ulitku pre bábätko, pôrodnicke vložky, najlepšie znacka Batist ale len zopár. Takú fľašku s prúdom kde dávaš vodu a po potrebe sa oplachnes napr značka Lansinoh. Kozmetiku neparfemovanu kvôli bábätku. A ešte odporúčam ostrý kuchynský nožík keď budeš chcieť si niečo nakrájať napr zeleninu. A ešte mydlo normálne tekuté, lebo dokonca ani na nadštandarde nebolo a takisto toaletný papier jeden dva kotuciky.
V Ružinove boli aj vložky aj oblečenie pre bábätko komplet aj dezinfekcia.

eli43
30. aug 2026
@eli43

@anonym_autor jednu košeľu na pôrod, 2 na pôrodnicu, fén, svoje veci čo bežne používas. Ak plánuješ dojčenie môžeš nejaký čaj a tabletky na podporu mlieka na začiatku sa to hodí. Ciciatridina hojivý sprej aj čipky ak nebudeš mať teda cisársky. Podprsenka na dojčenie (na cestu domov) plus vložky do nej zobrať (najlepšie sú Lansinoh, Philips a babyono). Druhý krát by som si brala vankúš na dojčenie, najlepšie značky Ceba, takú väčší, mäkký okolo tela.
Plienky textilné cca 3-4 ks, oblečenie na cestu domov podľa počasia, plienky normálne, vlhčené obrúsky, krém na zadoček, deka pre bábätko ešte pre istotu. Župan, sveter, papuče. Uterák jeden na tvár, ďalší na telo a ďalší ak by si zaspinila krvou ten jeden, ulitku pre bábätko, pôrodnicke vložky, najlepšie znacka Batist ale len zopár. Takú fľašku s prúdom kde dávaš vodu a po potrebe sa oplachnes napr značka Lansinoh. Kozmetiku neparfemovanu kvôli bábätku. A ešte odporúčam ostrý kuchynský nožík keď budeš chcieť si niečo nakrájať napr zeleninu. A ešte mydlo normálne tekuté, lebo dokonca ani na nadštandarde nebolo a takisto toaletný papier jeden dva kotuciky.
V Ružinove boli aj vložky aj oblečenie pre bábätko komplet aj dezinfekcia.

@eli43 a ešte osobne nejaké nočné svetielko, boli na izbe aj malé svetlá ale boli silné.

eli43
30. aug 2026
@eli43

@eli43 a ešte osobne nejaké nočné svetielko, boli na izbe aj malé svetlá ale boli silné.

@eli43 pardon košele 3 kvôli poteniu a na izbu, nie na pôrodnicu, zle som napísala

anonym_20050b
30. aug 2026

Ja som potrebovala pre bábätko plienky, krém na zadok, utierky, oblečenie, prebaľovacie podložky, šampón, látkové plienky. A pre seba nočné košele, toaletný papier, pribor, vložky, sprchac, snacky, podložky pod seba na posteľ, bežne veci na hygienu, prezuvky. Ešte je fajn mať matysak alebo čaj na kojenie ak bude dojcit. Samozrejme nabíjačka a slúchadla na mobil 😀 uteráky pre teba ak pre babo.