Logistika pri pôrode v zahraničí
Ahojte maminky, hlavne tie, ktoré ste rodili v zahraničí. Uvažujem na pôrode v Česku. Chcela by som sa vás opýtať, akú ste mali logistiku, najmä keď je porodnica ďalej ako 3 hodiny od miesta kde bývate. Ubytovali ste sa tam skôr, ako nastal pôrod? Alebo išli až vtedy keď nastali kontrakcie a dúfali, že to stihnete? Ako to nastaviť tak aby som minimalizovala všetky stresy?
Mám doma dve detičky, takze si nemôžem len tak odísť na dva týždne pred tým. Budem rada za vaše skúsenosti 🙂
a aký to má zmysel? 😏
@iva235 fúha tam logicky sa nedá nájsť dobrá logistika keď nechcete odísť pred termínom 🤦 ak máte pri sebe rodinu tak jedine že s nimi ostane ostatné deti a vy pôjdete bývať niekde do blízkosti, nech máte Max hodinu od pôrodnice ak to začne lebo viac si neviem predstaviť cestovať. Neriskovala by som pôrod v aute
To by bolo horšie ako nemocnica na Slovensku. Chápem že pôrodnice v Čechách sú lepšie ale tretí pôrod by som neriskovala na ceste keď môže byť rýchli. Skúste sa zmieriť s porodnicouwna Slovensku alebo rodte doma s dobrou pôrodnou asistentkou
Logika GDE??
@iva235 toto neviem ci je dobry napad. Ja od prvej kontrakcie som ich mala hned po troch minutach a kazdu chvilu mi odtekala plodova voda. Porodnicu som mala 5 minut autom od domu a aj to mi pripadala ta cesta nekonecna 😀 takze nevies ako to bude prebiehat a ja by som to osobne neriskovala, jedine sa naozaj ubytovat par tyzdnov pred terminom tam. Lenze to tiez nevies ci neporodis skor 🤷♀️
@iva235 zariadila by som sa, podľa toho aké boli predchádzajúce pôrody.
Pôrod v Česku je úplne iný zážitok ako pôrod kdekoľvek na Slovensku. Super rozhodnutie
@iva235 ignoruj blbé komentáre🙈 Bohuzial, tu ženy nevedia mlčať, aj keď k téme nemajú čo povedat.
Ty vieš, prečo robis toto rozhodnutie, tak si za ním stoj. Úplne chápem, prečo vynechávas slovenské pôrodnice. Smerodajné je aj to, aké si mala prvé pôrody. Ak rodis do dvoch hodín od prvej kontrakcie, je naozaj reálne, že to nestihnete. Na druhej strane, ak si nastavená, že porodis až tam, je veľmi pravdepodobné, že to tak bude. Viem o žene, čo išla 2,5 h plne otvorená takto do čiech a tam porodila okamžite. Veľa veci je v hlave a nastavení. Je veľa dul, ktoré takto bežné chodia s klientkami, určite by ti vedeli dať cenné rady.
Ak si na FB, je tam veľa skupín, kde sú ženy, čo boli v tvojej situácii a krásne porodili v Čechách, tam by si tiež našla dobré tipy.
Keď chceš, napíš mi správu.
@iva235 ignoruj blbé komentáre🙈 Bohuzial, tu ženy nevedia mlčať, aj keď k téme nemajú čo povedat.
Ty vieš, prečo robis toto rozhodnutie, tak si za ním stoj. Úplne chápem, prečo vynechávas slovenské pôrodnice. Smerodajné je aj to, aké si mala prvé pôrody. Ak rodis do dvoch hodín od prvej kontrakcie, je naozaj reálne, že to nestihnete. Na druhej strane, ak si nastavená, že porodis až tam, je veľmi pravdepodobné, že to tak bude. Viem o žene, čo išla 2,5 h plne otvorená takto do čiech a tam porodila okamžite. Veľa veci je v hlave a nastavení. Je veľa dul, ktoré takto bežné chodia s klientkami, určite by ti vedeli dať cenné rady.
Ak si na FB, je tam veľa skupín, kde sú ženy, čo boli v tvojej situácii a krásne porodili v Čechách, tam by si tiež našla dobré tipy.
Keď chceš, napíš mi správu.
@lucia245 jasne blbe komentare lebo netlieskame napadu sediet 3h v aute s kontrakciami. Nikto dopredu nevie kolko bude trvat porod ani co bude na ceste. Nikto ju neodhovara od porodu v cz. Ale teda budem sledovat ake rady dostane a ako sa toto da komfortne a rozumne riesit. A to ani nehovorim jaku zodpovednost a stres prenasa aj na manzela/osobu co ju povezie.
Mala som vybratu porodnicu hodinu cesty a doma som dostala take kontrakcie ze som myslela ze si lahnem a vytlacim to dieta doma na chodbe.
@lucia245 jasne blbe komentare lebo netlieskame napadu sediet 3h v aute s kontrakciami. Nikto dopredu nevie kolko bude trvat porod ani co bude na ceste. Nikto ju neodhovara od porodu v cz. Ale teda budem sledovat ake rady dostane a ako sa toto da komfortne a rozumne riesit. A to ani nehovorim jaku zodpovednost a stres prenasa aj na manzela/osobu co ju povezie.
Mala som vybratu porodnicu hodinu cesty a doma som dostala take kontrakcie ze som myslela ze si lahnem a vytlacim to dieta doma na chodbe.
@really8 Si si v hlave nenastavila, ze mas vydrzat do porodnice😃
@iva235 zobrala by som celú rodinu na dovolenku a bola v danom meste v predstihu a boli by sme všetci spolu. Takisto nevieš, ako ti bude po pôrode, či trojhodinová cesta s novorodencom v aute nebude príliš náročná, takže možno dobre padne ešte dva-tri oddychovať niekde v apartmáne.
Alebo deti nechať babke na pár dní a ísť či už sama alebo s manželom v predstihu.
Tiež mi nápad "začínam rodiť, sadám do auta a idem na trojhodinovú cestu" príde slušne povedané pritiahnutý za vlasy. Čo ak z troch hodín bude zrazu 5 hodín, lebo bude na ceste havária? Budeš potom zháňať záchranné zložky, aby ťa dopravili do pôrodnice (a to ťa dopravia do najbližšej, nie tam kam chceš ty), lebo ty si chcela rodiť niekde v peknej pôrodnici?
@really8 Si si v hlave nenastavila, ze mas vydrzat do porodnice😃
@luccys aaaale nestavila. Len moje deti ma nepocuvaju uz od prenatalneho obdobia😂
Kamoska v ramci brna isla do porodnice s policajnym doprovodom pri druhom a do nemocnice dobehla tak ze sa drzala medzi nohami uz. Keby jej poviem ze sa mala lepsie nastavit myslim ze by ma zozrala.
Prenajmite si nejake ubytko pobliz porodnice na tyzden zober deti, babku, dedka a popripade nejaku platenu pani. 3 hodiny su prilis vela, ak by nieco nebolo v poriadku. Staci omotana pupocna snura alebo Sturzgeburt a budes rada, ked budete vsetci zdravi. 3 h cesty by som neriskovala … chudak sofer, ten by asi “porodil” tiez.
@iva235 fúha tam logicky sa nedá nájsť dobrá logistika keď nechcete odísť pred termínom 🤦 ak máte pri sebe rodinu tak jedine že s nimi ostane ostatné deti a vy pôjdete bývať niekde do blízkosti, nech máte Max hodinu od pôrodnice ak to začne lebo viac si neviem predstaviť cestovať. Neriskovala by som pôrod v aute
To by bolo horšie ako nemocnica na Slovensku. Chápem že pôrodnice v Čechách sú lepšie ale tretí pôrod by som neriskovala na ceste keď môže byť rýchli. Skúste sa zmieriť s porodnicouwna Slovensku alebo rodte doma s dobrou pôrodnou asistentkou
@mullerova46 tak podľa teba nemá riskovať pôrod v aute, ale lepšie je riskovať pôrod doma? Fakt super logika
Nechcem byt zla, ale ked si prezila 2 porody na SK, tak prezijes aj treti. Ok, nie je to tu bohvieco, ale zas este stale lepsie ako v Afrike. Ak by to bol 1.porod, tak ok. Ale s 2 detmi...fakt si takto potrebujes komplikovat zivot? Ja by som tiez vselico chcela, ale treba sa zrealnit trochu.
@iva235 ahoj, keby si čakala prvé, tak je to o inom
Mať doma ku tomu dve deti už
Ja by som do zahraničia nešla
Posledný pôrod komplikácie, boli sme 3,5 týždňa v nemocnici
To si nenaplanuješ..
Ale zase ti rozumiem. Keď som pozeravala program Malé lásky (pôrody v Česku), tak som len kukala , že úplne iné ako u nás
Ale nestalo by mi to za to.
Po mojom poslednom pôrode, to som rodila v meste , kde bývam
Ale aj tak , doma 4 ročný syn, stále rozmýšľať , kde ho umiestniť na tak dlhú dobu, manžel nemohol byť toľko doma s ním ..
Keďže nemáš plánovanú sekciu a budeš čakať , kým to príde.. ťažko poradiť. Môžeš porodiť aj v 37 t., aj v 41t.
Ja by som si nezvolila túto možnosť
Ubytovať sa dopredu. Ako dopredu, keď neviem, kedy porodim
3h v aute je dlho navyše môžu byť kolóny,rôzne iné problémy na ceste. Tal isto porodiť môžeš počas cesty . Toto je za mna risk . A na druhej strane s novorodencom ísť takú cestu domov ,tiež naozaj nie je dobrý nápad. Plus ty ,aj keď ideš rodit do Čiech stale môžeš mať sekciu a cesta bude pre teba, nie príjemná.
Najlepšie tam ísť a niekde sa ubytovať vpred ,no s deťmi to bude ťažšie asi ..
Každopádne veľmi držím palce .
Ahoj. Ja úplne chápem ze chceš ist rodiť do ČR. Lepšie zdravotníctvo, príjemný personál. Len 3h je hrozne ďaleko. Za tie 3h sa moze čokoľvek stat. Napr moj prvý pôrod trval 36 hodín. A v sposlednych minútach už išlo o život. Druhý pôrod trval asi hodinu bolesti a po 10nminútach tlakov uz bola malá vonku. Mala sa narodila skoro na diaľnici. Ešteže muž zachoval ducha prítomnosť a išli sme zdomu hneď po prvom tlaku. Cesta do nemocnici trvala asi 5 minut. A po 5 minútach na nemocničnej chodbe uz mala vykukala z..ved vieš 😀 proste 3 hodiny pri 3 porde mi pride uz dosť riskantné
Ako máš vyriešený občiansky preukaz pre novorodenca, aby ste sa mohli vrátiť na Slovensko?
Skusit to mozes, ale naozaj ked mas dve deti, tak neviem ako riesit logistiku. Ake si mala tie dva porody? Ak rodis dlho, tak to neni problem. Keby kratko, tam uz vela nevymyslis.
mam tri porody za sebou kazdy uplne iny. jedno z deti som porodila do pol hodiny od prvej kontrakcie ktore boli take divoke ze aj 15 minutova cesta do porodnice bola ako 17 hodin na traktore.
dalsie zas trvalo dlho a domov som sla ako z prvej vojnovej linie. sediet v aute bola nocna mora a dieta prerucalo celu cestu.
tazko povedat. moze byt vsetko v pohode aj nemusi.
ale treba mysliet aj na prakticke veci. rodne isty obciansky - pas .... neviem toto veru ako funguje. za mna velky risk. ked uz mam za sebou vlastne porody a porody kopec kamosiek a viem co vsetko sa moze stat uz by som sla do co najmeniseho rizika.
Budeš dúfať že to stihneš? To snáď nie. Čo ak bude po ceste zápcha hodinová?
Ahoj, pridaj sa na fb do skupiny Recenzie na pôrodnice a pôrodné príbehy, tam sa môžeš spýtať
Dohodni si vyvolavany porod,ja som mala tak v Břeclavi,prisla som rano poobede porodila na stvrty den som bola doma.

Kebyže mám dve deti doma, tak isto by som šla rodiť čo najbližšie k domovu.