Pôrod v Amerike. Kde treba začať s papierovačkami?

wiky729
3. apr 2014

Ahojte, nikde som nenasla podobnu temu, tak ju zakladam. Mate niekto skusenosti s porodom v zahranici a kde treba zacat s papierovackami ak chcem malemu vybavit slovensky rodny list. Co vsetko budem k tomu potrebovat? Mozu to za mna vybavit rodicia, alebo to budem musiet vsetko posielat postou? Mam narok aj na prispevky na dieta ak si viac ako rok platim zdravotne poistenie na Slovensku?

gabi_g
3. apr 2014

myslim ze na tieto ukony treba splnomocnit rodicov (mozno sa mylim ) jednorazovy po porode podla mojho nazoru nemas kedze porodis v usa a nie na Sk ,rodicovsky a materska neviem ..inak ja som teraz rusila zdravotne na slovensku lebo nemozes mat poistenie z dvoch krajin pokial viem ...

tova
3. apr 2014

ja som rodila v usa. Pred pororodom som zistovala ako je to s obcianstvom a materskou ale ma slovaci zijuci na sk sprdli, ci neni hamba rodit v amerike a chudakov slovenskych okradat. Tak neviem ci ti pomozu 🙂 To len im chudakom treba zvysit pridavky.. som si povedala ze mojim detom ani sk obcianstvo nevybavim naco im bude, zit tam urcite nepojdu. Vsetko mozes riesit cez sk ambasadu v NY alebo DC, pozri si ich stranky, zahranicne porody registruju len v BA. bude treba apostille rodneho listu, poznam slovenky co v usa rodili a dostavali pridavaky takze mozne to nejako je.

@gabi.g nemozes mat 2 poistky len v statoch EU nie?? v usa na porod musis mat poistku (inac vsetko za hotovost) a ked ides na sk tak tam ti usa poistka neplati.

havana_frost
3. apr 2014

@wiky729 Neporadím ti zo všetkým, ale čo sa týka štátnych dávok, na tie máš nárok, ak máš na Slovensku trvalý pobyt. Aj na pôrodné, aj na rodinné prídavky a rodičovský príspevok do 3 rokov. Nejako špeciálne by som sa im nechválila, že žiješ inde, ale nemajú to ako zistiť. Môžeš dať mame plnú moc na všetky právne úkony, ale dá sa všetko vybaviť aj písomne. Posielaj všetko mame poštou a ona nech to prepošle zo Slovenska na úrady.
Pôrodné bude trošku ťažšie, lebo budeš musieť dať popotvrdzovať v zahraničí, že si tam chodila ku gyn. a že sa baby dožilo 28 dní, ale nie je to nemožné.

tova
3. apr 2014

@havana_frost jej treba hlavne najprv zaregistrovat obcianstvo na sk pre dieta dostat pas, obciansky. potom vybavit matersku atd. Tam treba specialne prelozeny a overeny RL z usa.... neviem ci sa to da na plnu moc. Ked bude mat dieta v RL ze sa narodilo v usa, mama jej vsetko povybavuje uradnicky budu vediet ze zije mimo sk, ale ked ma na to narok tak to je jedno asi kde zije. Ja 20r. nezijem na SK a mam tam trvaly pobyt bola som tam len 2x.

maznacik007
3. apr 2014

@wiky729
@havana_frost

narok na porodne uz nemas, boli prijate nove zakony, ktore tomu zamedzuju pokial teda zijes v zahranici ... takze je to cele zbytocne riesit lebo na materske narok nemas tiez nemas odpracovane dni na SVK a ani na rodicak a pridavky..

nastali v legislative zmeny a riesi sa nielen trvaly ale obvykly pobyt dietata .... teda pediater, skola, skolka u surodencov a tak ..

havana_frost
3. apr 2014

@maznacik007 trvalý a obvyklý pobyt sa riešil vždy, teraz pribudlo, že matka musí aj bývať na území Slovenska. To nebýva, máš pravdu. Nárok by nemala mať. A musí mať podľa všetkého dieťa všeobecného lekára na Slovensku. Škôlka u súrodencov neviem čo znamená. Nárok nemá, ak niektoré predchádzajúce dieťa je zverené inému do starostlivosti.
Inak osobne sa mi sprísnenie pravidiel páči.

maznacik007
3. apr 2014

@havana_frost v tom novom tlacive vyplnas aj starsich surodencov a kde chodia k lekarovi a do skoly a skolky ... ale v prvom rade sleduju pediatra dietata .... a to proste nema ako obist ... asi tazko bude chodit z USA na kontroly a poradne sem ...

osobne nejako neriesim tieto naroky stale sa to meni ... mna priplatok porodnemu obisiel u oboch deti ... 😀 a prezili sme

wiky729
autor
3. apr 2014

Mne by to bolo tiez jedno, keby som si cely ten rok neplatila zdravotne poistenie na Svk len kvoli tomuto... A navyse sa planujem v lete vratit na Svk, lenze to uz uplynie asi 6 mesiacov od narodenia... :-/

martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre