Pôrod v CZ , ako to je s vybavovaním rodného listu ?
Ahoj baby tie ktoré ste rodili v CZ napriklad a ste Slovenky ako sa vybavoval rodný list ?
@visnacka ahoj, v cz aj byvas alebo si tam len porodila?
@diewcatqoo nie bývam na Slovensku aj manžela mám Slováka ale chcem rodiť v CZ
Okrem rodneho listu nezabudni, ze budes potrebovat hned pas pre babatko aby si presla spat na Slovensko.
@visnacka jaj, tak v tomto pripade neviem naisto, lebo ja aj byvam v cz, takze bolo by lepsie, keby sa ti ozval niekto, kto len prisiel porodit do ceska.
V nasom pripade sme to mali tak, ze v porodnici som odovzdala sobasny list, ktory pani z porodnice odniesla na matriku v meste, kde som rodila. Den po prepusteni z porodnice nam prisla sms, ze si mame prist vyzdvihnut rodny a sobasny list. Cz rodny list som neskor odovzdala mamine spolu s notársky overenym splnomocnenim, ze moze za nas na sk poziadat o slovensky rodny list pre maleho. Mama zaniesla dokumenty na specialnu matriku, odtial ich vraj posielali na ministerstvo a do mesiaca a pol sme mali sk rodny list. Potom sme si ziadali spolu s sk rodnym listom o pas. Cele nam to trvalo niekolko mesiacov, pretoze urady mali na vsetko cas. Nam to nejako nevadilo, lebo sme sa neponahlali na sk.
U vas bude asi situacia ina, kedze po porode sa chces vratit domov na sk. Takze snad sa ti ozve niekto, kto riesil len porod v cz a papierovacky s tym spojene
@diewcatqoo aj tak ďakujem 🙂 za ochotu
@tahomi malo by sa dat vybavit nejake potvrdenie, ktore sa da pouzit na jednorazove vycestovanie za hranice. Raz to jedna moja znama riesila a viem, ze si vybavila takyto papier, ale neviem presne kde.. asi to riesila cez ambasadu, ale nie som si ista
A da sa prejst cez hranicu aj bez pasu. Hranice nie su kontrolovane, len sem-tam nahodna kontrola. Museli by ste mat "velke stastie", aby vas skontrolovali. Poznam ludi, ktori takto chodia cz-sk dlhodobo a bez akychkolvek dokladov pre dieta. Ale ja by som to neriskovala
@visnacka Rodila som v ČR. Po prepustení z pôrodnice, pojdeš na matriku v mieste kde si rodila, kde ti dajú rodný list bábätka. Následne nato pôjdeš na matriku na Slovensku v tvojom rodnom meste kde požiadaš o vydanie slovenského rodného listu. Budeš potrebovať overenú kópiu českého rodného listu. A neviem či nie aj kolok. Ale to už kúpiš všetko na matrike. No a potom už si vybavíš čo potrebuješ, pas a pod.,
@veroni_21 je to pravda, pokial cestujes s dietatom bez cestovného dokladu, porusujes zakon. Ak by vas na hranici chytili, vzali by vam dieta a naparili pokutu. Prepustacia sprava z porodnice a rodny list nie su cestovné doklady
@diewcatqoo Áno, je mi to jasné. Môžeš si na MNVSR stiahnuť papiere no ale aj tam ti povedia že pri pôrodoch v ČR, AT, a Maďarsku sa to nekontroluje. Pokutu by mi naparili, to je jasné. Ale to s tým že by mi vzali dieťa nemyslíš vážne, že nie? 😂😂😂 Sama tomu neveríš.
@veroni_21 bud vybavit potvrdenie na jednorazove vycestovanie za hranice alebo pas. V cr ti vystavia pas, aj ak nemas tp. Riesi sa to cez sk ambasadu. Prip splnomocnit niekoho z rodiny na sk, aby vybavil rodny list v mieste tp. Tak sme to riesili my
@diewcatqoo No ja viem ako sa legálne dostať na SK s dieťaťom 🙂 určite by som to zápisom do pasu neriešila, kde by po prepustení človek býval? Veď predsa porodí v ČR a ide domov. Treba to riešiť jednorázovým papierom. No si predstav že my žijeme v ČR a malej by tu pas nedali. Nakoľko má Slovenské občianstvo tak som tu pas nevybavila.
@veroni_21 ja by som tiez sla iba s RL. Vlastne som tak s dcerou aj dlho cestovala. Len s kartickou poistenca.
Pas by si vybavila na ambasade v Prahe. Ale najskor by si musela vybavit sk rodny list a to dlho trva a potom az pas. Samozrejme slovensky. Bez cz obcianstva ti cz pas nikto neda.
@jatva Treba to všetko riešiť cez MNVSR, tam sú aj všetky doklady, ak nie tak si to obvolať. Ale pas v ČR dieťaťu nevydajú. Zbytočne to babulke komplikuje. Pýtala sa na doklady, čo treba 🙂
Rodný list a jednorázové potvrdenie na vycestovanie dieťaťa- to je celé. Nič viac nič menej 🙂 zbytočne sme to tu skomplikovali nejakým pasom a pod.,

@visnacka ak nevadi tiež sa pridam 🙂