Pôrod v Hainburgu - reálne skúsenosti
Ahojte hladam konkretne skusenosti s porodom v Hainburgu. Nezaujmaju ma administrativne detaily ale naozaj priebeh porodu - vsade sa diskutuje o rodnych listoch cenach a inym detailoch ale skusenosti s porodom sa daju najst velmi tazko. Pomozte mi a napiste mi vasu skusenost ak ste teda v Hainburgu rodili. Dakujem za pomoc.
@hankaop
@weronika187 Ake inak so zakrokom aj s poporodnou starostlivostou som veeelmi spokojna! Na jednicku 🙂 rana sa nezapalila a bolesti postupne odnievaju
@mata.g Gratulujeeeem 😵 A prajem vela zdravicka a mliecka 😉
Spravne si sa rozhodla, ja sa prenasania dost bojim (zla skusenost u sestry), tazke ja by som stresovala uz po 2 dnoch 😀 Inak s tou starostlivostou po porode su tam asi vsetky holky spokojne, len teda mna sklamali ich neodbornostou :-/ A zas ja som bola veeelmi spokojna aj so starostlivostou na Kramaroch 😉
@weronika187 a co presne sa ti zdalo neodborne u poporodnych sestier? Ja som zacala kojit sama lebo vsak mam uz druhe v poradi takze som tu pomoc az tak nepotrebovala ale co tam bola prvorodicka tak jej vsetko vysvetlili
@mata.g Ja som nemyslela poporodne sestry, skor celkovo... Ja som tam nerodila ani jedneho drobca, teraz som chcela, ale dopadlo to tak ako dopadlo... Keby som bola dala na ich 'odbornost', tak asi velmi zle 😖 Proste je to dlhsia story a to, ze sme obidvaja tu a v poriadku, tak za to mozem dakovat mojmu dr. v Ba a urcite nie lekarom a sestram v Hainburgu ☹ Takze za mna Hainburg nieeee, no poznam holky, co boli spokojne, ale aj take, co nie... Je to indivindi 😉
Hlavne je, ze ste v poriadku a ze si bola spokojna so starostlivostou 🙂 A co starsi bracek? Ako reagoval na drobceka?
@weronika187 najprv sa ho hanbil a skovaval sa pred nim,, to ked boli na navsteve v porodnici ale doma ho obzera a hovoril mu ahoj a hladkal ho po hlavke takze fajn. No co sa tyka posudzovania pacientkynho stavu po prvej sekcii su velmi benevolentny. Ja som ziadala aj gynekologa aj uz tam hebamme aby mi niekto skontroloval hrubku jazvy ale nikto nic. Mne hrozila uz ruptura ako sa potom ukazalo lebo v jednom mieste som mala uz prederavenie jazvy. Ale nevadi treba cakat 10 dni na prenasanie... Vsak to v poho dam 4 kilove dieta 😂
@mata.g jeeej :D no ja som rodila 26.1. :D takze sme aj naraz boli :D ale tak, tie prve dva dni som sotva vysla z izby, bola som uplne KO. LEzala som na 1.
mozem povedat, ze som bola zas velmi spokojna so vsetkym, kedze som mala planovany cisarsky, ziadna velka drama. A pustili ma domov uz 30.1., kedze som velmi chcela.
Ked citam, aku si mala dramu, fuha. Asi vela zavazi, ze HN je proste nemocnica v malom meste.
Na izbe so mnou bola mamina, co mala prirodzeny porod po cisarskom. Tiez vravela, ze nejak jazvu neriesili, akurat jej odporucali nedavat si epiduralku, aby citila, kebyze sa nieco deje. Nemala ziaden problem. Ale ani stvorkilove bejby, myslim 3,5.
Inak, na vratnici som odovzdavala vlastne svoju prepustaciu spravu, ano...? a svojmu gynekologovi na SVK dam co...?
A najviac sa mi pacilo, ze muz bol na sale a ako sa maly narodil, hned mu ho vlastne dali a kym ma sili, drzal ho pri mne 🙂 a potom uz bol s nim stale az kym som neprisla na izbu. A odvtedy bol zas stale so mnou, aj v noci. Neviem si predstavit, ze by mi ho po cisarskom zobrali na neviem ako dlho, 11 ci 12 hodin :/ takze aj kojenie sa rozbehlo bez problemov, sestricky boli super, aj detske sestry. Boli tie iste, co pred dvoma rokmi a uz vtedy mi velmi helfli, teraz som toho vlastne moc nepotrebovala 🙂 a mam dojem, ze si tam vsetci o dost zlepsili anglictinu :D
Na izbe so mnou bola jedna rakusanka a jej muz sa ma pytal, preco tam rodi tolko sloveniek, ked si to musia samy platit. Bol mierne v soku z par skusenosti, ktore som mu porozpravala z mojho okolia, co zeny rodili. Ja som sa ho zas pytala, ci je Hainburg aj medzi rakusanmi znamy nejak ako dobra porodnica, kam zeny rady chodia rodit, ako u nas. Vobec, je to bezny standard. Nemocnica v malom meste, takze nemaju staleho pediatra ani perinatologicke oddelenie, co su zas trochu nevyhody. Pediater chodi z Haiburgu, p. Proksch. Dobra nemocnica, ale su aj lepsie, oni sli tam, lebo to mali blizko.
@hankaop Aj mne sa zdalo ze mali dobru anglictinu aj starsie sestry 😉 ja som bola na izbe cislo 2 a maleho mi na noc zobrali k sebe a dali mu 3x 30ml mliecka, ale neberiem to tragicky lebo na tu hmotnost 4,35 kg ozaj potreboval a ja som ledva kolostrum mala. Ale tiez som kojila sama viacmenej bez pomoci, vsak uz jedno kojenie mam za sebou. Mna prepustili v piatok a cisarsky som mala 23.1.
@mata.g Nie, ani prvy krat ani teraz. V rakusku sa nezvykne predpisovat celoplosne kazdemu, pytala som sa na to susedy, co tu chodi aj pediatrovi.
ano?? fuuu. To asi ze ste to mali take tazke, nech si oddychnes. Ked sa mala narodila pred 2rokmi, rodila som cisarom poobede a tiez sa ma boli spytat, ci ju na noc nechcem dat k nim. Najprv som nechcela, ale potom som bola tak mimo, ze som ju dala. Myslim, ze dostala aj pit, ale vtedy som sa na to nepytala. Pytala som sa na to teraz pri malom, ci ho nedokrmili, lebo nechcel papat a nedokrmovali vobec. Toho som rodila rano a uz vecer som ficala vlastne sama a po vlastnych. Tej rakusanke, aj ked mala tiez taky tazsi ten priebeh, najprv sla normalne, potom zistili, ze maly ma snuru okolo krku, tak cisarsky a rodila okolo obeda myslim. Chcela si maleho na noc nechat, nechali jej, ale chodili ju pozerat, ci netreba pomoct, podavali jej ho z tej postielky a do postielky, ked si chcela oddychnut a prebalovali jej ho, to este aj na druhy den rano. Neprikrmovali.
Akoze, ja som bola dost milo prekvapena, ako sa na vsetko pytaju, ci mozu a ze este aj ked povies "prebalte mi ho prosim" dojdu a prebalia ti dieta, ekd nevladzes
@weronika187 Prosim Vas, ako sa da vybavit pre Slovaka e-card?
@ursulla prosim ta, ty si si sama platila porod? od viacerych zien som dostala otazku, kolko to stoji, ked su samoplaticky, avsak neviem im s istotou odpovedat, lebo ja mam e-card a zdravotky si to riesili medzi sebou.
Pokial viem, malo by to byt 650 x pocet dni pobytu a to je vsetko, nie? Lebo ze v cenniku je este spomenutych nejakych 1600 za prirodzeny porod bez nejakych komplikacii v bezny pracovny den...neviem, co to ma byt, nevidela som ten letak. A tie maminy si myslia, ze to sa priratava k tym 650 x pocet dni...
Ahojte. Dievcata co ste rodili na ecard v HN - ake vsetky vysetrenia tam robia novorodencom? V sprave mam napisane minimum...
@mata.g Ahoj, odber z pätičky mal po 36 hodinách a posielali do Viedne. Ak by bol problém, ozvali by sa do 4 pracovných dní. Sono obličiek a mozgu neviem či robia v pôrodnici, v Ružinove určite nie. Na sono mozgu neviem prečo by malo bábätko ísť, my sme boli na obličky na Sk. Aj na kĺbiky na SK. Nám nerobili ešte uši, lebo sme odišli skôr. To sa robí až keď má dieťa 4 dni, skôr sa to neoplatí robiť. Inač na to som ani nešla, načo. Veď keď má poškodený sluch, čo už s tým narobia že áno. Inač pri prvom dieťati ma vystresovali, že má niečo s ľavým uchom a bol to planý poplach (inač sme museli ísť na vyšetrenie 3x aj po návrate z pôrodnice) -tak preto to už asi pokladám na zbytočné.

@weronika187 ahojky ja som konecne prvy den doma z porodnice. Ale skoncila som opat cisarskym. Nedalo mi to a v piatok 22.1. som sa bola dat skontrolovat na Antolskej a po vyjadreni dr som zneistela. Uz som tyzden prenasala a neodporucala mi dalej prenasat. Dieta velke. Vecer po vysetreni som zacala krvacat jasnou krvou tak sme odisli do porodnice v HN. Krcok na 1 cm makky ale nic viac. Len co mi doslo zle. V noci pozorovanie, monitoring, rano detto a potom som sa rozhodla, ze uz nebudem cakat... "Wunsch section" Mala som uz ozaj strach lebo jazva bola velmi tenka ako mi povedali na Antolskej. A bolo to tak, po zakroku mi bolo povedane ze to bolo v hodine H. Hrozila ruptura. Ale maly bol zdravy, voda cista ale hrozne velky 🙂 4,3kg a 54cm 😀