Pôrod v inom meste. Aké máte skúsenosti?
ahojte baby,
som práve v dvadsiatom deviatom týždni tehotenstva a posledný týždeň som začala dosť intenzívne premýšľať nad pôrodom. Respektíve nad tým, kde by som chcela rodiť. A postupne dospievam k presvedčeniu, že v mojom meste (Trnava) to vďaka istým negatívnym spomienkam z minulosti nebude. Najradšej by som išla do Bratislavy, ale bojím sa, že to nestihneme, alebo že bude na diaľnici práve vtedy nejaká nehoda a bude zápcha a pod. Asi som ovplyvnená filmami, kde hlavná hrdinka porodila v taxíku do desiatich minút od začiatku kontrakciíí🙂), alebo čo, no neviem si pomôcť, doslova ma desí predstava, že by sa niečo kvôli tej vzdialenosti skomplikovalo. Som prvorodička, čaká ma (pevne dúfam) prirodzený pôrod a možno aj preto som vyklepaná z niečoho, čo možno inú ženu ani nenapadne riešiť. Veľmi by som ocenila, ak by ste mi napísali vaše prípadné skúsenosti s presunom do pôrodnice v inom meste, ako to prebiehalo a či nakoniec všetko vypálilo tak, ako malo. Mám samozrejme na mysli prirodzený, nenaplánovaný pôrod. Ďakujem
Ja som rodila druhé dieťa vo Zvolene, presun z BB nebol žiadny problém, bolo to len necelých 20 km po diaľnici.
Nemyslím, že by bol vážny problém s presunom u teba, prvý pôrod sa väčšinou rozbieha pomaly, času je dosť. Možno treba vyskúšať aj alternatívnu trasu, keby náhodou nejaká zápcha a pod. Skôr cez Blavu je horšie sa dostať, záleží, ktorú nemocnicu si vyberieš. Preto nezaškodí si trasu prejsť a stopnúť si čas.
Neviem aké negatívne skúsenosti z Trnavy máš, ale v BA musíš počítať s tým, že je tam strašne veľa pôrodov, môže sa stať, že nebude ani miesto na izbe. Ide to tam ako na bežiacom páse. Personál je strašne vyťažený a preťažený, je to horšie ako v menšom meste. Treba si to zvážiť, ale presun je asi najmenší problém.
@mikymiky Ahoj, ja som z BA a rodila som az v Banskej Stiavnici, co je asi 2,5 hod cesty. O pol druhej v noci mi odtiekla voda, o hodinu sme uz cestovali, a tam prisli o piatej rano. Samotna 2. faza porodu, na porodnom boxe, nastala az o 11tej a dcera sa narodila o 12tej. Takze pohodka 🙂 Vzdialenost BA - Trnava je nic, to je kusok... inak vacsina porodov zacina prave v noci, takze to zapchy urcite nebudu 🙂
Inak tiez neodporucam Bratislavu, ako @miskap... prave kvoli tomu som cestovala az do BS. Mas relativne blizko Topolcany, to je tiez velmi dobra porodnica, je to 30 km od Nitry...
dakujem dievcata, celkom ste ma ukludnili, hlavne ta trasa BA - Banska Stiavnica🙂),. BS bol aj moj sen, ale na to som prilis velky posero, ved ja mam mindraky este aj z tej vzdialenosti do Blavy.
Ja chcem ist rodit do Kocha, prave preto aby som sa vyhla pretazenemu a nervoznemu personalu (cest vynimkam), ktory som mala tu cest uz pred nejakym casom na gynekologicko - porodnickom oddeleni v Trnave zazit. U nas je porodnica tiez permanentne prepchata, predsa len Trnava je dost velke mesto a zdruzuje aj okolite dediny a mestecka. Takze som si utriedila priority, radsej si priplatim a ozelieme jednu dovolenku, ale rada by som priviedla svoje prve dieta na svet v komornom prostredi, kde budu moje (uplne standardne) poziadavky vypocute. Iba ta vzdialenost ma matala, ja v Ba robim a uz som zazila niekolkohodinove zapchy na dialnici, aj ked to bola pravda uz pred dlhsim casom.
Asi by som k tomu mala pristupovat optimistickejsie, nikdy by som nepovedala, ze budem v tehotenstve taka precitlivena...
@mikymiky tiez som nad Kochom rozmyslala, takze dobry vyber 🙂 A urcite sa zbytocne nestresuj, iba zazrakom moze prvorodicka porodit za menej ako hodinu 😀 Ak tam pojdete hned len co zacnu kontrakcie, este tam urcite aspon pol dna stvrdnes... No, a za precitlivelost mozu tehu hormony 🙂
@mikymiky ... ja zijem poslednych sedem rokov v Nitre... a Mirku som pred 4,5 rokmi rodila na Antolskej v Bratislave ... do Nitrianskej porodnice by som nesla ani za priplatok... svokra mojej sestry poznala porodnika na rizikove porody ... dohodla mi ho... a vsetko slo hladko... aj chodenie do poradne, vysetrenia... vsetko som zvladala aj s cestou... den pred porodom (bola som otvorena na tri prsty) si ma porodnik nechal v nemocnici... a aj ked mali v tom case plno (namiesto dvoch na izbach boli tri, a mnohe lezali aj na inych oddeleniach) zobrali ma... nemusis sa bat... 🙂
a co takto opacnym smerom do galanty? prvy porod som mala v TT, druhy porod som uz nechcela absolvovat v tejto nemocke, tak som sa presunula do GA.
btw, po R1 sa cestuje v uplnej pohodke, este som tam nikdy nezazila zapchu a to chodim do BA zo serede do prace. 😉
Ahoj, ja som isla rodit z BA do TT a bola som velmi spokojna....hlavne uzatvorene oddelenie, kde kazdy nemoze chytat babo, sa mmi velmi pacilo. Nemala som dobre referencie na brat. nemocnice.....
@maca_p Nad galantou som istu chvilu uvazovala aj ja, viem, ze su na nu celkom dobre referencie. Ale je to hrozne zvlastne a nikdy som si nemyslela, ze to budem az takto prezivat, chcela by som porodit niekde, kde mi je to srdcu blizke. V Bratislave mam celu rodinu, pracujem tu, v podstate som tu vyrastla, v Trnave som sa zas narodila a doteraz zijem, takze suma sumarum rodit chcem v jednom z tychto miest. Som sama zo seba prekvapena, ale takto to citim.
@krikina Ono asi zalezi na koho natrafis a aka je v tom okamihu konstelacia hviezd. Cize ja netvrdim, ze trnavska porodnica je zla, ale iba to, ze ja tam ist nechcem. Zazila som tam pred dvomi rokmi chvile, na ktore som doteraz nezabudla a ked si predstavim, ze by som sa tam mala vratit v najzasadnejsi okamih mojho zivota, oblieva ma hroza. Asi som mala smolu, verim tomu, ze mnohe zeny tam boli spokojne.
@mikymiky no takto - zatial ti tu pisali len same dievcata z miest - ja som z dediny a vacsina tehuliek z dediny nema porodnicu co-by-kamenom-dohodil - takze neboj, stihnes 😉
ja mam antolsku, kde som rodila, 60km od miesta bydliska / hodinu cesty, kontrakcie som dostala o 2.30 v noci (hned pravidelne v kratkych intervaloch), do porodky sme vyrazali o 6, o 7 som este nebola otvorena ani na centimeter, o 10 som sa dostala na stol na cisarak, otvorena som bola vtedy na 1cm - podotykam, ze cely cas od prvych kontrakcii az do 9 kym ma dali na monitor som stala alebo sedela, cize zemska pritazlivost mohla fungovat a nefungovala 😔

@mikymiky Samotny porod pokial bude prirodzeny urcite nestihnes v aute na dialnici 🙂 Ale ano, moze sa stat, ze bude zapcha, nehoda alebo co. Mozno by bolo rozumne vtedy si zavolat sanitku aj na dialnicu, aby ti aspon spravila cestu.
Co je menej pohodlne - na porodnicu by si mala chodit posledny mesiac tehotenstva kazdy tyzden, tak zvaz, ci ti to nebude nepohodlne. Ale v principe ani to nie je potrebne, mozes si to odkrutit u svojho gynekologa alebo v trnavskej nemocnici.
Ale podla mna s porodom nejaky problem nebude, pokial teda sadnes do auta hned ako ti odtecie voda alebo hned ako budes mat pravidelnejsie kontrakcie (teda nie poslickov).